آقای نوبخت برای پول مردم نقشه نكشید
در حالی كه در ۳ سال اخیر همه مجادلههای اقتصادی بر سر این بوده است كه طرف تقاضای اقتصاد ایران تضعیف و مردم خریدشان زایل شده است و به همین دلیل ركود بر اقتصاد حاكم است، به نظر میرسد یك گروه از اعضای كابینه راه سهلتری برای خرج كردن پول پیدا كردهاند.
راهحل آنها این است: به واحدهای دارای مشكل و نیمه تعطیل پول و تسهیلات بدهیم تا آنها توانمند شوند. بر همین اساس است كه دولت یازدهم دستهجمعی و یا زیر فشارهای سیاسی قصد دارند ۱۶ هزار میلیارد تومان پول به ۷۵۰۰ واحد نیمهتعطیل بدهند.
اگرچه هنوز به صراحت اعلام نشده است منبع تامین ۱۶ هزار میلیارد تومان پول تعریف شده بانكها هستند یا از منابع عمومی و بودجهای، اما به نظر میرسد كه بار دیگر بانكها تحت فشار قرار بگیرند. در این باره چند نكته را یادآور میشویم:
یكم- اگر قرار باشد این میزان پول از منابع بانكها برداشته شود آیا نیاز به قانون ندارد و نباید رضایت صاحبان پول كه مردم هستند را جلب كرد . ۱۶ هزار میلیارد تومان تسهیلات در شرایطی كه بانكها زیر فشار بدهیهای معوقه قبلی هستند و نیك میدنند كه بنگاههای نیمهتعطیل توانایی پرداخت فوری آنها را ندارند آیا فشار مضاعف بر این نهادهای اقتصادی نیست.
دوم- اگر قرار باشد دولت از منابع دراختیارش این پول را تامین كند باید با محاسبه هر دلار معادل ۳۵۰۰ تومان رقمی معادل ۴.۵ میلیارد دلار ارز از منابع ارزی را در بازار به ریال تبدیل و به این كارخانهها بدهد. در شرایطی كه دولت معتقد است باید سالانه ۴۰ میلیارد دلار سرمایه خارجی جذب كرد آیا دادن منابع ارزی به بنگاهها كه به هر حال از تولید بازماندهاند دور ریختن منابع ارزی نیست.
سوم- كدام كارگروه با كدام بنیه كارشناسی و با كدام شاخصها و معیارها تشخیص داده است كه ۱۶ هزار میلیارد تومان دراختیار كسانی قرار گیرد كه به هر حال توانایی مدیریت كارآمد را نداشتهاند و بنگاهشان به مرز تعطیلی رسیده است. آیا اندازهای از فصاد كه ممكن است در مسیر توزیع این ۱۶ هزار میلیارد تومان پدیدار شود را میدانید چقدر است؟
به گزارش ساعت ۲۴، به نظر میرسد آقای نوبخت ریاست محترم سازمان مدیریت و برنامهریزی و سایر اعضای كابینه كه این طرح را پیش میبرند برای پول مردم نقشه نكشند و بانكها را زیر فشار تازه قرار ندهند.
دیدگاه تان را بنویسید