بعیدی‌نژاد: ترامپ نمی‌تواند برجام را کنار بگذارد

کد خبر: 528468

مدیرکل سیاسی و امنیت بین‌المللی وزارت امور خارجه ایران با بیان اینکه خصومت ایران و آمریکا با برجام حل نمی‌شود، گفت: اقدامات متقابل ایران، آمریکایی‌ها را پشیمان می‌کند.

خبرگزاری تسنیم: حمید بعیدی‌نژاد عصر امروز در نشست پرسش و پاسخ دانشجویان دانشگاه بوعلی سینا همدان اظهار داشت: برخی چنین تصوری دارند که بحث غنی‌سازی تنها به صورت شکلی بوده در صورتی که مسئله تنها غنی‌سازی نبود بلکه عمده مسئله مذاکرات ایران با طرف مقابل این بوده که نمی‌خواستند حق ایران را شناسایی کنند.

وی با اشاره به اینکه آنها نمی‌توانستند قبول کنند ایران دارای حق غنی‌سازی شده و سپس ناچار شوند ایران را به این شکل بپذیرند، گفت: آنها فشار آوردند که ایران سیاست‌های انقلابی را کنار بگذارد و مسئله هسته‌ای را دستاویزی قرار دادند که در نهایت نتوانستند.

مدیرکل سیاسی و امنیت بین‌المللی وزارت امور خارجه ایران با بیان اینکه بنده هیچ وقت عرض نکردم که هدف از مذاکرات تنها غنی‌سازی بوده و اقتصاد و تحریم‌ها مهم نبوده است، تصریح کرد: از ابتدای مذاکرات تا زمان برجام اجرای حقوق هسته‌ای ایران و لغو تحریم‌ها جز خواسته‌های تیم مذاکره‌کننده بوده است.

بعیدی‌نژاد عنوان کرد: تحریم‌ها برای اعمال فشار و خودداری ایران برای رسیدن به غنی‌سازی وضع شده بود و وقتی طرف‌های مقابل غنی‌سازی را می‌پذیرند باید به طور کامل تحریم‌ها لغو شود چون تحریم‌ها برای جلوگیری از غنی‌سازی وضع شده بود.

وی بیان کرد: حفظ توانایی هسته‌ای ایران و لغو تحریم‌ها دو پایه اصلی مذاکرات بوده و این از مطالبات جدی تیم مذاکره‌کننده بوده و خواهد بود.

مدیرکل سیاسی و امنیت بین‌المللی وزارت امور خارجه ایران اظهار داشت: اینکه گفته شده که دیگر بحث‌های اقتصادی مهم نیست و فقط بحث شناسایی هسته‌ای بوده، درست نیست و قطعا بحث اقتصادی برای کشور مهم است، برخی تصور دارند برجام تفاهم‌نامه اقتصادی و تجاری است که اینگونه نیست.

بعیدی‌نژاد با تاکید بر اینکه برجام تفاهم‌نامه‌ای درباره مسائل هسته‌ای است که باید موانع اقتصادی و تجاری را بردارد، عنوان کرد: اینکه برجام برای ما رشد اقتصادی تعریف کند درست نیست بلکه رشد اقتصادی ناشی از مدیریت کشور است و بین اینکه برجام یک تفاهم‌نامه اقتصادی است یا اینکه برجام نتایج اقتصادی دارد تفاوت وجود دارد.

وی با اشاره به اینکه قطعا برجام نتایج اقتصادی برای کشور دارد، عنوان کرد: رشد اقتصادی ناشی از مدیریت اقتصادی است که باید از این فرصتها بهره‌گیری کنیم که خوشبختانه تمام کشور مصمم به بهره‌گیری از این فرصت‌هاست.

مدیرکل سیاسی و امنیت بین‌المللی وزارت امور خارجه ایران افزایش صادرات نفت از یک میلیون بشکه به نقطه قبل از تحریم‌ها را از جمله دستاوردهای برجام دانست و گفت: شرکت ملی نفت ایران براساس تحریم‌ها نمی‌توانست به غیر از پنج کشور به سایر کشورها صادرات نفت داشته باشد که این موضوع با اجرای برجام برطرف شد.

بعیدی‌نژاد با اشاره به اینکه کشتی‌ها نمی‌توانستند به بنادر ایران برای بارگیری نفت بیایند و اگر کشتی خارجی به بنادر ایران می‌آمد با تحریم‌های اقتصادی مواجه می‌شد، گفت: کشتی‌های نفتکش ایرانی هم نمی‌توانستند نفت را به کشورهای هدف صادراتی منتقل کنند چون محروم شده بودند.

وی با اشاره به اینکه تمامی تحریم‌های بانکی لغو شده و سوئیفت از ابتدای اجرای برجام باز شده است، عنوان کرد: بانک‌های بزرگ به سبب احتیاط از فشارها و ایجاد مشکل از سوی آمریکا برای پیوستن به مسیر ارتباط با ایران کُند عمل می‌کنند اما مذاکرات جدی در این زمینه صورت گرفته است.

مدیرکل سیاسی و امنیت بین‌المللی وزارت امور خارجه ایران ارتباط ساختار بانک‌های بین‌المللی با ایران مطالبه جدی ایران از آمریکاست و باید آنچه در برجام نوشته شده کامل اجرا شود، تصریح کرد: اگر کشور به نقطه‌ای برسد که احساس کند برخی از این تحریم‌ها و محدودیت‌ها به سبب فشار موجود برخی کشورها برداشته نمی‌شود ایران اقدام متقابلی را انجام می‌دهد.

بعیدی‌نژاد تاکید کرد: اگر به اقدامات متقابل دست بزنیم اقداماتی انجام می‌دهیم که آمریکایی‌ها را از اقدامات خود پشیمان می‌‎کند، ایران برخلاف تفکر برخی که فکر می‌کنند در برابر آمریکا انتخابی ندارد انتخاب‌های مختلفی دارد و اگر امروز طرف مقابل به برجام پایبند هستند به سبب ظرفیت‌ها و اقدامات ایران است.

وی اظهار داشت: ایران برنامه‌ای برای بازفراوری نداشته و ندارد، این مسئله برنامه‌ها و امکانات ویژه‌ای نیاز دارد، از سوی دیگر کشور برنامه هسته‌ای داشته و بدون برنامه نباید عرصه‌های علمی هسته‌ای را در نوردید.

مدیرکل سیاسی و امنیت بین‌المللی وزارت امور خارجه ایران با بیان اینکه هر اقدام صنعت هسته‌ای کشور باید هدف مشخصی داشته و در جهت اهداف کشور باشد، عنوان کرد: قرار نیست هر چه در کتاب فیزیک هسته‌ای نوشته شده آن را اجرا کنیم.

بعیدی‌نژاد در پاسخ به این سئوال که در زمان دولت احمدی‌نژاد که آقای جلیلی مسئول مذاکرات بود چند بار بیشتر درباره مذاکرات صحبت نشد، چرا مذاکرات هسته‌ای در آن زمان جز محرمانه‌ترین مسائل بود نیز گفت: هر دوره از مذاکرات شرایط و ویژگی‌هایی دارد که باید به آن احترام بگذاریم، مردم ایران 12 سال پایداری و مقاومت کردند.

وی در پاسخ به این سوال که آیا حقیقت دارد دکتر جلیلی همین پیشنهادات را به طرف مقابل می‌دهد ولی آنها قبول نمی‌کنند، نیز بیان کرد: مسئله برروی دکتر جلیلی نیست بلکه در دوره قبل مذاکرات دو طرف به چنین بلوغی نرسیده بودند که با یکدیگر بحث کنند، مذاکرات دوره قبل کلی بود و نقطه اشتراکی بین دو طرف ایجاد نشده بود که وارد چانه‌زنی‌ها شده و مذاکرات به این حد برسد.

رئیس تیم کارشناسی مذاکرات هسته‌ای ایران در پاسخ به این سوال که برجام بستر مناسبی برای بهبود روابط ایران و آمریکا فراهم کرد، سیاست دولت در ارتباط با آمریکا چه خواهد بود و آیا فقط در زمینه هسته‌ای ارتباط با آمریکا شکل می‌گیرد نیز گفت: استباهی شده و برخی بر این باورند که ایران به دنبال ترمیم رابطه با آمریکاست، از ابتدای مذاکرات تنها برروی مسئله هسته‌ای تاکید داشته‌ایم و درباره سایر مسائل مذاکره نشده است.

بعیدی‌نژاد تصریح کرد: برنامه‌ای برای تلطیف و برقراری رابطه با آمریکا برقرار نبوده ‌و الان برخی از سخنانی که مقامات آمریکایی علیه ایران دارند متعجب هستند، خصومت‌ها با آمریکا برقرار است و در بسیاری از مسائل با آمریکا اختلاف ریشه‌ای وجود دارد.

وی با اشاره به اینکه به هیچ وجه در این مذاکرات به دنبال ارتباط با آمریکا نبوده‌ایم و ما آمریکا را رئیس جهان نمی‌دانیم، بیان کرد: مسئله فقط حق ذاتی غنی‌سازی نبود بلکه مسئله بر روی رسمیت شناختن اجرای این حق بود آنها صحبت داشتند که ایران غنی‌سازی را اجرایی نکند اما آن چیزی که این انتظار از سوی ایران وجود داشت که طرف مقابل به تصمیم ملت ایران برای انجام غنی‌سازی احترام بگذارند.

مدیرکل سیاسی و امنیت بین‌المللی وزارت امور خارجه ایران درباره مشکلات موجود در مسیر ارتباط بانک‌های جهانی با ایران نیز گفت: مسئله ساختاری و بدنیتی آمریکا برای عدم اجرای مفاد برجام در زمینه مسائل بانکی وجود دارد اما باید مراقب باشیم و فشارهای لازم را ایجاد کنیم تا بتوان این حقوق را دریافت کنیم.

بعیدی‌نژاد در پاسخ به سخنان یکی از دانشجویان مبنی بر اینکه دونالد ترامپ نامزد ریاست جمهوری آمریکا اعلام کرده ‌در صورت موفقیت در انتخابات برجام را پاره خواهد کرد، نیز گفت: این اقدامی است که در هر کشوری می‌تواند رخ دهد ولی تفاهم برجام با آقای اوباما یا آقای پوتین نیست بلکه نمایندگانی از سوی کشورهای خود آن را امضا کرده‌اند.

وی با اشاره به اینکه این شعارها انتخاباتی بوده و نباید جدی گرفته شود، اظهار داشت: ترامپ نمی‌تواند برجام را کنار بگذارد چرا که نقض تعهد آمریکا محسوب می‌شود که اگر آمریکا چنین اقدامی داشته باشد با مخالفت‌های جامعه جهانی و کشورهایی همچون چین، روسیه و جامعه اروپایی مواجه می‌شود.

مدیرکل سیاسی و امنیت بین‌المللی وزارت امور خارجه ایران درباره فروش آب سنگین به روسیه و آمریکا نیز گفت: ایران دارای دو مرکز آب سنگین در اراک است که یک مرکز نیروگاه تحقیقاتی آب سنگین و دیگری کارخانه تولید آب سنگین است.

بعیدی‌نژاد بیان کرد: در ایران کارخانه تولید آب سنگین در حال فعالیت بوده و این در حالی است که در مذاکرات به دنبال تعطیلی این مرکز بودند اما زیر بار این حرف نرفته و خوشبختانه این کارخانه در حال فعالیت بوده و آب سنگین نیز صادر کرده است.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

تازه های سایت