فائزه؛ از تهران تا نیویورک، از ولیعصر تا وال‌‌استریت

کد خبر: 523330

فائزه هاشمی با وجود انتقاد پدر همچنان به حاشیه‌سازی‌های خود ادامه می دهد، اقداماتی که در گذشته به دفعات تکرار شده است.

«نسیم آنلاین»: فائزه هاشمی رفسنجانی سومین فرزند رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، این روزها مجددا با اقدامات حاشیه‌ساز خود به یکی از سوژه‌های رسانه‌ای تبدیل شده است. فائزه 53 ساله که در حاشیه‌سازی از دیگر فرزندان آقای هاشمی قدری جلوتر است، این روزها به یاد هم‌بندی‌های سابق خود در اوین افتاده و تصمیم گرفته دیداری با آنها تازه کند و به همین منظور از میان اوین‌نشینان سابق -البته به صورت کاملا اتفاقی! - فریبا کمال‌آبادی یکی از 7 عضو شورای رهبری بهائیان در ایران را انتخاب کرده و هفته گذشته به دیدار او رفته است. فائزه که قبلا و پس از طی دوران محکومیتش گفته بود «زندان تجربه بسیار خوبی بود چرا که با زنان و مردان بزرگ ایرانی، بهائی‌ها، اعضای مجاهدین خلق، اصلاح‌طلبان و کسانی آشنا شده که برای باورهایشان مبارزه می‌کنند. در ایران آزادی‌ها بیش از پیش پس رفته‌اند.» به دیدار همان کسی رفته است که چند سال پیش به همراه 6 عضو دیگر شورای رهبری بهائیان به علت ارتباطات گسترده با رژیم صهیونیستی و به جرم جاسوسی و اقدام علیه امنیت ملی بازداشت، محاکمه و نهایتا راهی زندان شد. این رفتار فائزه که با واکنش‌های جدی بسیاری از اقشار جامعه از جمله علما همراه بود، باعث شد که حتی آقای پدر نیز مجبور به واکنش شود و بگوید که "فائزه اشتباه کرده و باید جبران کند" ؛ هرچند که این تشر اکبر هاشمی افاقه‌ای نکرد و فائزه تنها چند ساعت بعد در گفتگو با "یورو نیوز" گفت که " خلافی نکرده و به هیچ عنوان از دیدار با بهائیان پشیمان نیست".

اقدام اخیر فائزه هاشمی که از سوی کارشناسان نوعی "اقدام افراطی برای انقلاب‌زدایی" و حرکت در مسیر تبدیل ایران از یک "نهضت" به یک "کشور" ارزیابی شد، البته مسبوق به سابق هم هست و او در گذشته نیز به دفعات چنین رفتارهایی را در قالب و مدل‌های مختلف به نمایش گذاشته است، چنانکه مروری بسیار سطحی و رسانه‌ای از زندگی او نیز موید همین مطلب است. معاون آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد پردیس می‌گوید دو سالی را در لندن دکتری خوانده است اما از تز حقوق‌بشری خود در دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات دفاع کرده است. فرزند عضو هیأت موسس دانشگاه آزاد، که دست بر قضا قبل از ورود به دانشگاه چند سال هم پشت کنکور مانده ، علاوه بر مدرک کارشناسی ارشد و دکتری حقوق‌بشر، دارای کارشناسی ارشد حقوق بین‌الملل و همچنین کارشناسی علوم سیاسی و کارشناسی مدیریت هم هست و هم اکنون در رشته حقوق دانشگاه آزاد واحد پردیس که به گفته خودش "به دستور آقای دکتر جاسبی تاسیس کردیم" تدریس می کند و البته مدیر گروه هم هست. از نکات جالب دوران دانشجویی فائزه هم آنکه او در دوران دانشجویی با فریبا داوودی‌مهاجر ضدانقلاب فراری و کاملیا انتخابی‌فر روزنامه‌نگار ضدانقلاب هم همکلاسی‌های بوده است. فائزه مانند خواهر بزرگترش فاطمه با فرزندی از فرزندان آیت‌الله لاهوتی اشکوری امام جمعه سابق رشت و از دوستان اکبر هاشمی رفسنجانی ازدواج کرد. فائزه هاشمی در 16 سالگی همسر حمید لاهوتی شد که حاصل آن پسری به نام حسن و دختری به نام مونا است. دومین دختر اکبر هاشمی رفسنجانی، برخلاف خواهر بزرگتر، خیلی زود و از دوران ریاست‌جمهوری پدر وارد فعالیت‌های سیاسی شد. نمایندگی پنجمین دوره مجلس شورای اسلامی، مدیرمسئولی روزنامه زن، عضویت در حزب کارگزاران و ریاست فدراسیون اسلامی ورزش زنان از جمله فعالیت های مهم اوست. فائزه در جریان وقایع سال 78 و همجنین سال 88 نیز نقشی موثری داشت. اولین اقدام حاشیه‌ساز فائزه در عرصه فعالیت های سیاسی فائزه هاشمی به زمان ریاست جمهوری پدر وی برمی‌گردد؛ او که در آن سالها به عنوان نائب رئیس کمیته ملی المپیک انتخاب شده بود توانست با حمایت‌های پدر "فدراسیون اسلامی ورزش زنان" را پایه‌گذاری کرده و خودش نیز به مقام ریاست آن برسد؛ اظهارنظرهای بعدی فائزه هاشمی در این ایام در خصوص دوچرخه سواری زنان موجی از نارضایتی را میان مردم برانگیخت و این مساله به عنوان یک هنجارشکنی اجتماعی تا مدت ها مورد نقد مردم و مجامع فقهی و مذهبی و حتی سیاسی بود. فائزه هاشمی در سالهای پایانی ریاست جمهوری پدرش برای نمایندگی پنجمین دوره مجلس شورای اسلامی نامزد شد و توانست به مجلس راه‌ یابد؛ فائزه در آن زمان عضو فراکسیون اقلیت مجلس بود و عبدالله نوری، حسین مرعشی و مجید انصاری از چهره‌های سرشناس آن فراکسیون بودند. فائزه هاشمی که از ابتدای حضور سیاسی خود به عنوان یک فعال فمنیست شناخته می‌شد همزمان با نمایندگی مجلس روزنامه‌ای را با حمایت دولت اصلاحات و حتی تبلیغات خبرگزاری‌های فرانسه و رویترز با نام "روزنامه زن" منتشر کرد. این روزنامه‌ که دارای مشی فمینیستی و اصلاح طلبی بود با سردبیری ابراهیم نبوی و سپس مسعود بهنود (روزنامه نگار فراری ضدانقلاب) از ۱۷ مرداد ۱۳۷۷ تا ۱۷ فروردین ۱۳۷۸ منتشر شد؛ روزنامه ای که به دلیل توهین به حجاب اسلامی، حمایت از فمنیسم، چاپ کاریکاتوری توهین‌آمیز در خصوص دیه زنان و حمایت از فرح پهلوی ابتدا در بهمن ۱۳۷۷ به مدت دو هفته و بار دیگر در ۱۷ فروردین ۱۳۷۸ برای همیشه توقیف شد.

رفتار روزنامه زن در توهین‌ به ارزش‌های اسلامی تا آنجا ادامه پیدا کرد که حتی عطا‌ء‌الله مهاجرانی وزیر ارشاد وقت برای پاسخ در خصوص بی‌تفاوتی به این توهین‌ها به مجلس کشیده شد و در نهایت نیز توسط نمایندگان ملت استیضاح شد و حتی بعدها نیز در ادامه انتشار ویژه‌نامه روزنامه زن باعث شد تا عیسی سحرخیز، عطاءالله مهاجرانی و فائزه هاشمی در فروردین ۱۳۸۲ به دادگاه انقلاب اسلامی احضار شوند. فائزه هاشمی در دوران نمایندگی خود همچنین نقش مهمی در آشوب‌های سال 1378 داشت و از جمله افرادی بود که به همراه مجید انصاری، محمدعلی ابطحی، اکبر گنجی، عبدالله نوری، فاطمه کروبی و موسوی لاری به تناوب در کوی دانشگاه تهران حاضر ‌شده، سعی در تهییج معترضین داشت.

فائزه هاشمی در خصوص اتفاقات آن روزها می گوید: "یادم است که ما هر شب خانوادگی به کوی می‌رفتیم. مردم زیادی آنجا جمع می‌شدند. دانشجوها بودند. یکی از درگیری‌های گروه‌های فشار با من هم، همان‌جا بود. یادم است هر بار که به کوی دانشگاه می‌رفتیم؛ جمعیتی از موافق و مخالف، جمع می‌شدند و بحث در می‌گرفت. یادم است گروه‌های فشار آن‌قدر عصبانی بودند که وقتی در ماشین نشستیم، آنها دور ماشین را گرفته بودند و می‌خواستند ماشین را بلند کنند. ماشین را تکان می‌دادند و حالت حمله داشتند. شرایطی بود که بچه‌های من از ترس زیر صندلی پنهان شده بودند. همه ترسیده بودند. یادم است یک‌بار که من رفتم، شلوار جین به پا داشتم. آنها اطراف من راه می‌رفتند، آن موقع حمله نمی‌کردند، فقط می‌گفتند که اگر زن من این را پوشیده بود او را می‌کشتم. حرف‌های دانشجویانی را که مورد حمله قرار گرفته بودند می‌شنیدم. بعد از آن در مجلس، کمیته تحقیق‌وتفحصی فکر می‌کنم بعد از عید نوروز تشکیل شد که من رئیس آن شدم." فائزه هاشمی در این دوران نه تنها رئیس شاخه زنان حزب کارگزاران سازندگی است بلکه سمت ریاست فدراسیون اسلامی ورزش زنان را که از سال ۱۳۶۹ بر عهده داشته را تا مرداد ماه ۱۳۹۰ که به دلیل تعلق نگرفتن بودجه از سوی سازمان تربیت بدنی تعطیل شد ادامه می‌دهد البته این پایان ماجرای حضور فائزه هاشمی در عرصه ورزش نبود و پس از آن نیز اخباری مبنی بر تلاش وی برای سازمان‌دهی ترکیبی خاص در انتخابات کمیته ملی المپیک منتشر شد. فائزه هاشمی که با تابلوی حزب کارگزاران پدرش در انتخابات ششمین دوره مجلس شورای اسلامی شرکت کرده بود نتوانست به مجلس راه‌یابد. شکست فائزه هاشمی در انتخابات مجلس ششم باعث شد تا وی به قول خودش در مقطعی از سیاست کناره‌گیری کند، البته برخی اخبار حاکی از افزایش فعالیت‌های اقتصادی دختر رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در این دوران است.

یکی از نزدیکان فائزه هاشمی در مورد فعالیت‌های اقتصادی وی در کانادا می‌گوید: فائزه (هاشمی) در کانادا دارای یکی از بزرگترین و مجهزترین شرکتهای ساختمانی است که در مناطق جنگلی اقدام به ساخت ویلاهای بسیار شیک می‌نماید. فرد مورد نظر در ادامه می‌افزاید: در کنار این کار فائزه با انتقال نقشه‌های ساختمانی به سبک اروپایی و آمریکایی به ایران، سود زیادی عایدش می‌شود. وی همچنین اظهار می‌دارد: فائزه (هاشمی) علاوه براین دارای یک شرکت بازرگانی فعال در امر صادرات و واردات بوده که با همکاری باند مافیای صادرات لوازم آرایشی در جهان، اقدام به تجارت و سرمایه‌گذاری در این زمینه می‌کند. وی که پس از شکست پدرش در انتخابات ریاست جمهوری سال 1384 از محمود احمدی نژاد از مخالفین جدی وی محسوب می‌شود در جریان انتخابات سال ۱۳۸۸ از میرحسین موسوی رقیب احمدی‌نژاد حمایت کرد.فائزه از پرکارترین اعضای خاندان هاشمی در انتخابات ریاست‌جمهوری سال 88 بود که در حمایت از کاندیداتوری موسوی سنگ تمام گذاشت.

روشنک سیاسی رئیس شاخه‌ زنان حزب کارگزاران در روزهای آغازین تبلیغات درباره‌ فعالیت‌های سیاسی فائزه هاشمی گفت: فائزه هاشمی دختر آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی با ورود به فضای انتخاباتی از میرحسین حمایت می‌کند و درخصوص این حمایت و احقاق حقوق زنان در شهرستان‌ها سخنرانی می‌کند. فائزه هاشمی می‌آید تا برای حمایت از میرحسین سخنرانی کند و گاهی شخص مهم‌تر از پست ستادی است. فائزه هاشمی به‌دلیل اینکه دختر هاشمی‌رفسنجانی است وارد فضای انتخابات نشده،‌ البته نظر هاشمی‌رفسنجانی هم روی میرحسین مثبت است. او در بزرگ‌ترین اجرای دختران فیروزه‌ای در مراسم سالگرد دوم خرداد در ورزشگاه آزادی در حضور خاتمی و زهرا رهنورد دوران اصلاحات را تداوم دوران سازندگی دانسته و در توصیف دوران سال 88 گفت: در شرایطی به‌سر می‌بریم که نکبت، خفت و خواری نصیب ملت ایران شده است. همچنین در آن زمان برخی از اخبار حاکی از آن بود که فائزه هاشمی در حمایت از میرحسین موسوی 200هزار مانتوی سبز با هزینه تقریبی 4 میلیارد تومان برای هدیه به دختران و زنان حامی میرحسین موسوی تدارک دیده بود.

پایان انتخابات برای فائزه هاشمی، پایان فعالیت‌های انتخاباتی‌اش نبود و از همان ابتدا در شکل‌گیری و تداوم تجمع‌ها نقش‌آفرینی ویژه‌ای کرد. او 26 خرداد، یعنی چهار روز پس از انتخابات، در تجمعی روبه‌روی جام‌جم مدعی شد که تمامی ناظران را هنگام شمارش و تجمع آرا بیرون کردند و صندوق‌ها از قبل پر از رأی به احمدی‌نژاد بود او در عین حال که پایه‌ انتخابات را مخدوش می‌دانست، تعریض‌هایی هم به رهبر معظم انقلاب داشت. روز 30 خرداد 1388، بار دیگر فائزه با شرکت در تجمع دیگری در خیابان آزادی، به تحریک معترضان به تداوم اغتشاشات پرداخت و به همین اتهام دستگیر شد. دستگیری فائزه به‌همراه چهارتن از اعضای خانواده‌ی هاشمی در روز شنبه 30 خرداد در تجمع غیرقانونی چندان طول نکشید. حسن لاهوتی، فرزند فائزه هم‌زمان با دستگیری وی، در مصاحبه با بی‌بی‌سی اعلام کرد که مادر و بستگانش به‌دلیل شرکت در تجمع اعتراضی در روز شنبه دستگیر شده‌اند و وی مدعی شد که از مادرش خواسته‌اند تا متعهد شود دیگر در تجمعات شرکت نکند و ظاهراً با توجه به عدم امضای این تعهدنامه، وی همچنان در بازداشت است. در جریان بازداشت یک‌روزه‌ فائزه هاشمی، فشارها برای آزادی وی بسیار زیاد بود. تماس‌ها درنهایت، آزادی او را یک‌روزه رقم زد چندی بعد اسماعیل کوثری، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس در گزارشی که از دیدارهای هیئت منتخب مجلس با برخی از چهره‌های سیاسی ارائه داد، اعلام کرد: آقای هاشمی گفتند که قصد داشتند بیانیه‌ای در این خصوص (حوادث پس از انتخابات) صادر کنم اما کسی نیستم که زیر فشارها اقدام به صدور بیانیه کنم. منظور ایشان از اعمال فشار، دستگیری دخترشان در اغتشاشات بود. گویا دختر آقای هاشمی به ایشان گفته‌ بود که من برای خوردن ساندویچ به آن خیابان رفته بودم اما من را دستگیر کردند.

فائزه هاشمی مدتی پس از آزادی نیز مدعی شده بود برگزاری جشن پیروزی از سوی احمدی‌نژاد عامل اصلی اغتشاشات بوده‌است. دختر کوچک هاشمی‌رفسنجانی مدت کوتاهی پس از آزادشدن در مصاحبه با یکی از سایت‌های حزب کارگزاران، ضمن تکرار ادعاهای قبلی‌اش درباره‌ی تقلب در انتخابات مدعی شد که جمهوریت از نظام رخت بربسته و تبدیل به حکومت اسلامی شده‌است. هرچند فائزه هاشمی بعد از بازداشت یک‌روزه، مدتی حاشیه‌نشینی کرد و غیر از حرف‌های پراکنده‌ای در سطح رسانه‌ها خبری از وی نبود اما در 16 آذر در جمع تعدادی از حامیان موسوی در واحد علوم تحقیقات دانشگاه آزاد سخنرانی داشت و همچنین در میان اغتشاشگران روز عاشورای حسینی در تهران حاضر شد. فائزه هاشمی همچنین یک بار دیگر در ۱ اسفند ۱۳۸۹ در خیابان ولی‌عصر بالاتر از تقاطع فاطمی بازداشت و مجدداً آزاد شد. (این جا را بخوانید)

در ادامه فائزه هاشمی رفسنجانی در پی انتشار مصاحبه وی با ماهنامه نسیم بیداری در اردیبهشت ۱۳۹۰ نسبت به نحوۀ انتشار و انعکاسِ مصاحبۀ مذکور ابراز نارضایتی کرده و با صدور تکذیبیه‌ای، خاطرنشان کرد "تغییراتی در مصاحبه بدون اطلاع اینجانب - و بر خلاف توافقات از پیش صورت گرفته - انجام پذیرفته است، که شامل حذف و اضافۀ برخی کلمات و عبارات می باشد". فائزه هاشمی در اینباره می گوید: از قول من نوشته شده "مقام معظم رهبری"، من اصلا توی عمرم اینو نگفتم، همیشه میگم آقای خامنه ای! اصلا این برای من خوب نیست که از زبون من بنویسن مقام معظم رهبری، این حرف من نیست و اصلا به ادبیات من نمیخوره..." (اینجا را بخوانید) او همچنین در فروردین ۱۳۹۰ در گفتگو با سایت "روزآنلاین" با اشاره به اعتراضی که مدتی پیش در شهرری به وی شده بود، گفت "در زمان شاه این شعبان بی‌مخ و دار و دستش بودند که مثل همین اراذل و اوباش با رفتار وحشیانه و جمع کردن رجاله‌ها و لات‌ها با مخالفان خودشون برخورد می‌کردند. حالا هم متاسفانه همون ادبیات و همون روش با نام اسلام، انقلاب، دفاع از ارزش‌ها و این حرف‌ها انجام میشه. اداره مملکت الان با همین رجاله ها و اراذل و اوباش است." پس از این مصاحبه محسنی اژه‌ای دادستان کل کشور در اردیبهشت ماه ۱۳۹۰، از تشکیل پرونده قضایی برای فائزه هاشمی به اتهام مصاحبه با این سایت ضدانقلاب خبر داد. پس از تشکیل پرونده قضایی برای فائزه هاشمی به اتهام مصاحبه با سایت روزآنلاین وی که پیش از این در سالهای ۱۳۸۰ و ۱۳۸۲ در جریان توقیف روزنامه زن به دادگاه احضار شده بود در تاریخ ۳ دی در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب اسلامی به ریاست قاضی صلواتی غیرعلنی محاکمه شد.

فائزه هاشمی برابر حکم دادگاه به جرم فعالیت تبلیغی علیه نظام به شش ماه حبس تعزیری و ۵ سال محرومیت از فعالیت های سیاسی، فرهنگی و مطبوعاتی محکوم شد. فرزند رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام که در دوران زندان در اوین با اغتشاشات خود نظم زندان را بهم ریخته و پرونده دیگری نیز برای وی تشکیل شده بود 29 اسفند سال 91 از زندان آزاد شد. فائزه هاشمی که بابت بخش دوم محکومیتش پنج سال از فعالیت‌های سیاسی، فرهنگی و مطبوعاتی محروم است نه تنها از هیچ کدام از این فعالیت‌ها محروم نبود بلکه هر روز با رسانه‌های داخلی و خارجی که عمده رسانه‌های خارجی نیز ضد انقلاب بودند، مصاحبه می‌کرد و در انتخابات ریاست جمهوری سال 92 نیز بیکار ننشست.

وی با اعتقاد به همان گفته سابق خود که "زمانی که زندانی بودم، کسانی را دیدم که از آنها به عنوان مردان و زنانی بزرگ یاد می کنم: بهایی ها، طرفداران مجاهدین، اصلاح طلبان؛ و در یک کلام تمامی کسانی که در ایران برای ایده‌های خود مبارزه می کنند." اخیرا در سفر طولانی مدت خود به آمریکا در آنجا هم با اعضای ارشد فرقه ضاله بهائیت دیدار کرده بود. ساید ضد انقلاب خودنویس در اینباره نوشته بود: فائزه هاشمی در آمریکا، مهمان خانواده‌ای بوده است که فرزندشان در ایران زندانی است و علیزاده طباطبایی، وکیل مهدی هاشمی، وکالت او را نیز برعهده گرفته است. اما این مجموعه اقدامات فائزه هاشمی در حالی صورت می‌گیرد که خانواده هاشمی هرکدام به نحوی در سال های اخیر اقداماتی مانند رفتار او را انجام داده اند و هنوز هیچ‌گونه برخوردی نه با او و نه با دیگر اعضای خانواده هاشمی در سطوح مختلف صورت نگرفته است. صبح امروز هم آیت‌الله مکارم شیرازی ار مراجع عالی تقلید اقدامات فائزه هاشمی را خلاف شرع اسلام و موستوجب تعقیب قضائی دانست و جمعی از دانشجویان دانشگاه آزاد نیز خواهان سلب مسئولیت‌های وی در این دانشگاه شدند، از همین رو باید منتظر بود و دید که آیا قرار است از سوی نهادهای مربوطه با وی برخوردی صورت پذیرد و یا اینکه فائزه هاشمی رفسنجانی به دلیل انتساب به خانواده آقای هاشمی همچنان آزاد خواهد بود که مرزهای عقیدتی و قانونی مردم و کشور را خدشه‌دار کند؟

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

تازه های سایت