خبرگزاری فارس: «سید محمد احمدی» سفیر جدید ایران در ترکمنستان با اشاره به زمینههای توسعهای روابط 2 کشور، نسبت به بروز اتفاقات مثبت در روابط تهران-عشق آباد اعلام خوشبینی کرد.
وی در ابتدای صحبتهای خود گفت: بابت فراهم شدن فرصت دیدار با رئیس جمهوری ترکمنستان از دولت این کشور تشکر میکنم زیرا یکی از نشانههای گرمی روابط میان 2 کشور همین مسئله بوده که سفیر کشوری بدون معطلی و بدون فوت وقت بتواند استوارنامه خود را تقدیم رئیس جمهور کند.
وی با اشاره به محتوای ملاقات با «قربانقلی بردیمحمداف» افزود: رئیس جمهور ترکمنستان به گرمی و با صمیمیت خاصی از بنده استقبال کرد و جلسه بسیار صمیمانه و دوستانهای بود.
سفیر ایران در عشقآباد تصریح کرد: در ملاقات با رئیس جمهور ترکمنستان اعلام شد که جمهوری اسلامی ایران در بالاترین سطح آماده است روابط خود را با کشور دوست، همسایه و به قول مقام معظم رهبری خویشاوند ترکمنستان در تمامی سطوح گسترش دهد.
وی افزود: آنگونه که روسای جمهوری 2 کشور اعلام کردهاند، بایستی به سمت افزایش میزان مبادلات تا سقف 60 میلیارد دلار برای 10 سال آینده پیش رویم و این مهم را نیز در دستور کار قرار خواهم داد.
احمدی گفت: در جلسه با رئیس جمهوری ترکمنستان اعلام شد که ایران همواره سعی در نشان دادن حسن نیت نسبت به همسایگان خود بوده و از بدو استقلال ترکمنستان نیز همواره در کنار این کشور ایستاده است. همچنان که ترکمنستان نیز در دوران تحریم به ایران پشت نکرد و روابط خود را همچنان ادامه داد.
سفیر ایران در ترکمنستان همچنین گفت: دولت ترکمنستان در عرصه بینالمللی و جهانی نیز همواره از مواضع ایران حمایت کرده است که این موضوع، جای تقدیر دارد.
وی افزایش رفت و آمد مردمان 2 کشور را یکی از نکات مهم در آینده مناسبات دانست و گفت: درصدد هستیم با تسهیل صدور ویزا رفت و آمد متقابل توریستهای 2 کشور را برقرار نماییم.
امنیت ترکمنستان، امنیت ایران است
وی تاکید کرد: در همین راستا، امنیت ترکمنستان را امنیت خودمان میدانیم، توسعه و رشد اقتصادی ترکمنستان را رشد و توسعه اقتصادی خود دانسته، و بطور کلی خود را جدای از ترکمنستان نمیدانیم.
سفیر ایران گفت: رئیس جمهور ترکمنستان تاکید دارد که در اجرای طرحهای زیر بنایی و زیر ساختی از پیمانکاران ایرانی کمک دریافت خواهیم کرد و اجرای طرح احداث بیش از 600 کیلومتر آزادراه عشقآباد- ترکمنآباد، پل سرخس - سرخس، جاده سرخس- تجن، انتقال خط برق 400 کیلوواتی از «مرو - سرخس» به سمت خراسان در همین راستا به پیمانکاران ایرانی واگذار شود.
وی ادامه داد: پیگیریهای جدی در این خصوص و نیز اجرای سایر تفاهمات از جمله اجرای 28 سند که دوجانبه که تنها در سال جاری امضا شده است، از دیگر موارد مهم در آینده روابط است.
تبریک رئیس جمهور ترکمنستان بابت اجرای برجام به دولت و ملت ایران
سفیر ایران در عشقآباد، در بخش دیگر این مصاحبه که در محل سفارت ایران در عشقآباد انجام شد، گفت: رئیس جمهور ترکمنستان پس از آغاز اجرای «برجام» به دولت و ملت ایران بابت پیروزی در برنامه مسالمتآمیز هستهای تبریک گفته و با اشاره به برداشته شدن موانع و تحریمهای اعمال شده علیه ایران، این موضوع را به فرصتی تازه برای 2 کشور تعریف کرد.
وی در ادامه به چرایی اهمیت روابط 2 کشور اشاره کرد و گفت: سرنوشت ما با هم گره خورده است و فرهنگ 2 ملت بزرگ با هم مخلوط و ترکیب شده است، این در حالی است که ما 4 مرز زمینی داریم که بایستی از ظرفیت آن استفاده بیشتری برده و تعداد کامیونهایی که از ایران وارد ترکمنستان میشوند را افزایش دهیم.
محمدی ادامه داد، ترکمنستان نیز در زمینه حمل و نقل و ترانزیت منطقهای به خصوص دسترسی به کشورهای آسیای مرکزی و جامعه همسود، از موقیعت بسیار خوب و مناسب برخوردار میباشد و دروازه ورود به آسیای مرکزی است.
برقراری خط هوایی و دریایی میان ایران و ترکمنستان در آینده نزدیک
سفیر جمهوری اسلامی ایران در عشقآباد در بخش دیگری از این مصاحبه اعلام کرد، یکی از مهمترین موضوعات مطرح شده در ملاقات با رئیس جمهور ترکمنستان، برقراری خطوط هوایی و دریایی و بنادر در خزر، میان ایران و ترکمنستان بود.
احمدی افزود: متسافانه نبود خط هوای میان دو کشور همسایه مشکلاتی را نیز برای رفت و آمد ایجاد کرده است و با آغاز ماموریت بنده، هیئتی از سازمان هواپیمایی کشوری ایران به عشقآباد سفر کرده و ملاقاتهای با همتایان خود داشته و تفاهم نامهای به منظور برقراری خطوط جدید پروازی میان تهران-عشق آباد و مشهد-عشق آباد امضا کردند.
وی افزود: با آغاز اجرای طرحهای زیربنای توسط پیمانکاران ایرانی در خاک ترکمنستان نیز بطور قطع رفتوآمد میان دو کشور به خصوص رفت و آمد مهندسان و تکنسینهای ایرانی به این کشور بیشتر و در همین راستا، برقراری هفته 2 الی 3 پرواز میان ایران و ترکمنستان یک امر ضروری میباشد.
محمدی ادامه داد: در ملاقات با رئیس جمهور ترکمنستان، همچنین در مورد چگونگی اجرای طرحهای حمل و نقل دریایی و رفت و آمدهای کشتی میان بنادر ایران و ترکمنستان صحبتهایی انجام شد که با توجه به داشتن کشتیهای مختلف و بازسازی بندر ترکمنباشی، ترکمنستان قادر است، هرگونه همکاری حمل و نقل دریایی را در خزر با طرف ایرانی و سایر کشورهای ساحلی دریای خزر داشته باشد.
وی افزود: فعال سازی خط آهن سه جانبه ایران- ترکمنستان-قزاقستان و نیز کریدور بینالمللی چهار جانبه عمان -ایران -ترکمنستان-ازبکستان نیز از دیگر موضوعات مهمی است که بایستی جلسات کارشناسی آن هرچه زودتر برگزار و شاهد اجرایی شدن طرحهای توسعهای باشیم.
مبادله کالا با گاز ترکمنستان
سفیر ایران در عشقآباد با اشاره به واردات گاز از ترکمنستان گفت: موافقت شده است که بخشی از بهای گاز ترکمنستان، با کالا و خدمات فنی و مهندسی ایرانی تسویه شود که مسوولیت این کار بر عهده بانک توسعه صادرات و وزارت نفت ایران خواهد بود.
وی افزود: اجرای طرحهای کلان اقتصادی با سقف 4 میلیارد دلار در ترکمنستان را در حالی آغاز خواهیم کرد که هدف نهایی، نشان دادن ظرفیت عظیم مهندسی و قدرت ایران در حوزه پروژههای کلان بینالمللی است.
بررسی چگونگی پرداخت «منات» بابت ویزای ایرانی
سفیر ایران در ترکمنستان، در بخش دیگر این مصاحبه به اقدامات این سفارتخانه جهت تسهیل صدور روادید برای اتباع ترکمنستان اشاره کرد و گفت: بدنبال طرحی هستیم که اتباع ترکمنستانی بتوانند بابت روادید ایران با ارز ملی خود «منات» مبلغ لازم را پرداخت کنند.
وی افزود: به هر حال ما هیچگونه مشکل و محدویتی برای صدور هر نوع و تعداد ویزا برای اتباع ترکمنستان نداریم و در این زمینه بهترین همکاری را انجام خواهیم داد.
برگزاری نمایشگاه اختصاصی ایران در ماه آینده
محمدی گفت: برگزاری دوازدهمین نمایشگاه اختصاصی ایران در عشقآباد رویداد مهمی در اوایل اسفندماه خواهد بود و امیدواریم از ظرفیت این نمایشگاه بهترین استفاده و فرصت را در راستای توسعه و گسترش تعاملات اقتصادی و تجاری دوجانبه داشته باشیم.
وی افزود: جهت حضور در مراسم افتتاحیه نمایشگاه مذکور در عشقآباد از «محمد شریعتمداری» معاون اجرایی رییسجمهور دعوت کردیم و برنامههایی نیز برای دیدار ایشان با مقامات عالیرتبه ترکمنی در راستای توسعه مناسبات نیز خواهیم داشت.
دیدگاه تان را بنویسید