سرویس سیاسی فردا-
امروز شاید روز اجرایی شدن برجام باشد. یعنی پس از راستی آزمایی اقدامات ایران برای اجرای برجام توسط آژانس انرژی اتمی قرار است تحریمها لغو شود و آرزوی دولت محقق گردد. قرار بود دیروز گزارش آژانس در خصوص فعالیتهای برجامی ایران منتشر گردد ولی رسانهها گفتهاند امروز این گزارش منتشر خواهد شد. دکتر ظریف و صالحی نیز به وین رفتهاند تا آخرین مذاکرات در خصوص اجرای برجام را در پایتخت اتریش صورت دهند. عراقچی معاون وزیر خارجه ایران، بهروز کمالوندی معاون رئیس سازمان انرژی اتمی و جابری انصاری نیز در این سفر حضور دارند.
آنگونه که روزنامه دولت «ایران» در تیتر یک خود نوشته است امروز « آغاز دوران پساتحریم و روز پیروزی دیپلماسی» است و لحظات زیبایی در تاریخ کشور عزیزمان در حال رقم خوردن است.
حسن روحانی در حالی برای اجرای برجام لحظه شماری میکند که دولتی با نفت ۱۰۶ دلاری را تحویل گرفته بود که این روزها با نفت زیر ۳۰ دلار باید اداره شود و تمام امیدش به اجرای برجام و لغو تحریمهاست. فقدان استراتژی اقتصادی و مدیریت درست منابع و گره زدن همه چیز به مذاکرات هستهای دولت را در مسیر یک طرفهای قرار داد که چاره مشکلاتش صرفا در رفع تحریمها خلاصه میگردد. برای رسیدن به این مهم هزینههای سنگینی هم پرداخت گردید. ذخایر اورانیوم غنی شده از کشور خارج شد، تاسیاست فردو تعطیل شد، قلب راکتور اراک با سیمان پر شد و سانتیرفیوژهای نطنز جمع آوری گردید و اجازه بازرسی به آژانس انرژی هستهای داده شد حتی یوکیا امانو رئیس آژانس شخصا از پارچین بازدید کرد. گزارش پیشین آمانو در خصوص ابعاد فعالیتهای هستهای ایران حاوی تکرار دروغهای غرب در خصوص انحراف برنامه صلح آمیز هستهای ایران بود لیکن موجب شد تا فعلا پرونده PMD بسته شود و گامی به جلو برای اجرای برجام باشد.
تفویض اختیارات تحریمی اوباما به کری
اما در این میان هرچند آمریکایی ها اقداماتی برای رفع تحریمها و اجرای برجام صورت دادهاند و در آخرین گام اوباما رئیس جمهوری آمریکا اختیار اعمال اصلاحات در قانون تحریم های ضدایرانی را به وزیر خارجه خود تفویض کرد. طبق این حکم کری اختیار دارد در قانون موسوم به «قانون جامع تحریم ها» مربوط به سال ۲۰۱۰ اصلاحاتی را اعمال کند.
این قانون اصلی ترین مورد از تحریم های یکجانبه آمریکا علیه ایران به شمار می رود که شامل تحریم های نفتی و گازی این کشور می شود. به این ترتیب کری با داشتن چنین اختیاری، راهی وین شده است تا با مقامات کشورمان در خصوص اجرای برجام مذاکره کند.
تحریمها رنگ عوض میکند
اوباما چندی پیش قانونی را امضا کرد که بر اساس آن محدودیتهایی برای تردد سفرکنندگان به ایران، عراق و سوریه اعمال گردید. امری که تحلیلگران سیاسی آن را تحریمی جدید علیه ایران تلقی گردید. بر اساس این قانون اگر شهروندان ۳۸ کشوری که بدون ویزا حق تردد به آمریکا را دارند در پنج سال گذشته به سوریه، عراق یا کشورهای حامی تروریسم از نظر وزارت خارجه آمریکا (ایران، سودان و سوریه) سفر کرده باشند، نمیتوانند مانند گذشته بدون ویزا وارد آمریکا شوند. به علاوه کسانی که تابعیت دوگانه این کشورها را هم دارند، از جمله ایرانیهایی که شهروند کشورهای معاف از ویزا مانند بریتانیا، استرالیا یا فرانسه هستند، باید با اجرای قانون تازه برای سفر به آمریکا درخواست ویزا کنند.
پس از امضای اوباما و اجرایی شدن این قانون جان کری در نامهای به ظریف تعهد داد که این قانون تاثیری منفی در اجرای برجام نخواهد گذاشت. ما قانون مصوب مجلس نمایندگان که به امضای رئیس جمهور رسیده است کجا و نامه وزیر خارجه کجا؟
تحریمها با بهانههای غیر هستهای
نیویورک تایمز هفته پیش در گزارشی نوشت : تحریمها به این دلیل اعمال شد تا ایران را برای محدود ساختن برنامه هستهایاش پای میز مذاکره بکشاند. اینک این تحریمها همانگونه که وعده داده شده است هر زمان که توافق هستهای اجرایی شود باید از میان برداشته شود امکان دارد این زمان، هفته آینده باشد.
نیویورک تایمز افزود: دولت «باراک اوباما» در اقدامی سنجیده مشغول طراحی دور جدیدی از تحریمها در پاسخ به آزمایشهای اخیر موشکهای بالستیک ایران است. پسابرجام، رکود و اقتصاد و قیمت نفت
با اجرای برجام بخشی از تحریمهای ظالمانه علیه کشورمان از میان خواهد رفت. دولت که این روزها با رکودی سنگین بر اقتصاد کشور رو به روست امید دارد لغو تحریمها موجب گردد گشایشی در اقتصاد کشور رخ دهد.هرچند به نظر میرسد امروز پایان مشکلات کشور نخواهد بود چرا که همان زد و بندهایی که نفت را به زیر ۳۰ دلار رسانده این روزها نیز سرگرم تدارک تحریمها جدید علیه کشورمان هست و دولت چارهای جز این ندارد که به جای امید بستن به لغو تحریمها برای سامان دادن وضعیت اقتصادی کشوری فکری کند.
دیدگاه تان را بنویسید