تسنیم: روز یکشنبه 28 دی، طی یک حمله تروریستی از رژیم صهیونیستی به کاروان نیروهای مقاومت در منطقه «قنیطره» سوریه، 6 نفر از نیروهای حزب الله، از جمله «جهاد مغنیه» فرزند شهید عماد مغنیه، یکی از رزمندگان و فرماندهان مقاومت به نام «محمد عیسی» و همین طور سردار محمد علی الله دادی از فرماندهان سپاه ایران، به شهادت رسیدند.
اما به فاصله 10 روز در هشتم بهمن ماه 1393، در روز روشن و در حالی که رژیم اسرائیل در بالاترین هشدار امنیتی و اطلاعاتی قرار داشت، گروهان شهدای القنیطره وابسته به حزب الله، کاروان خودروهای نظامی اسرائیل را در مزارع شبعا هدف قرار داد، به دنبال این عملیات رسانههای خبری منطقه از کشته شدن تعدادی از نظامیان صهیونیست و زخمی شدن چند نظامی دیگر و انهدام چندین خودروی نظامی صهیونیستی خبر دادند. پیچیدگی، موفقیت بالا و ابعاد راهبردی عملیات مزارع شبعا، باعث شد برخی از استراتژیستها، آن را بزرگ ترین شکست اسرائیل بعد از جنگ 33 روزه معرفی کنند.
همچنین دسامبر گذشته با سیگنالهای مثبت رهبران حزب الله لبنان و جریان المستقبل این کشور و تلاش های نبیه بری رئیس پارلمان لبنان گفتگوهای داخلی بین این دو حزب با حضور نبیه بری یا معاون وی آغاز شد، این گفتگوها گر چه مسائل اساسی اختلافی بین دو طرف را بررسی نمی کند، اما باعث شده التهاب امنیتی و فتنه داخلی در کشور فروکش کرده و نقش زیادی در آرامش فضای سیاسی و امنیتی لبنان داشته است. تاکنون 21 دور از این مذاکرات برگزار شده است. آخرین نشست این مذاکرات در روز 9 آذر گذشته انجام شد.
در سال 2015 درگیری های بین حزب الله لبنان و گروه های تروریستی علاوه بر سوریه، در مرزهای لبنان با سوریه نیز ادامه داشت. عناصر امنیتی حزبالله لبنان موفق شدند مانع از تحقق طرح بزرگ تروریست های داعش برای دستیابی به آب های آزاد دریای مدیترانه از طریق اراضی لبنان شوند و آن ها را در اراضی محدودی مهار کنند. گرچه دست بالای حزبالله لبنان و ارتش این کشور در مبارزه با گروههای تروریستی و ادامه روند گفتگوها بین جریان المستقبل و حزب الله لبنان و وجود عزم و اراده سیاسی رهبران این جریانها بر ادامه مذاکرات افق امنیتی لبنان در سال جدید را در آرامش نسبی نشان میدهد، اما به نظر میرسد صحبت از ریشه کن شدن کامل جریانهای تروریستی در لبنان با وجود بستر سازیهای برخی رویکردهای افراط گرایی تکفیری در داخل کشور زود است و همچنان باید منتظر عملیاتهای تروریستی گاه و بیگاه در این کشور بود. این روند وقتی حساسیت بیشتری به خود میگیرد که مبارزه حزب الله لبنان و ارتش سوریه با تروریستهای تکفیری در خاک سوریه و لبنان به مراحل نهایی و سرنوشت ساز خود نزدیک تر می شود.
علاوه بر اینها روند مذاکرات برای انتخاب رئیس جمهور لبنان - غیر از کورسوی مذاکرات حزبالله و جریان المستقبل - افق روشنی را پیش روی ناظران مسائل سیاسی لبنان قرار نمیدهد و انتخاب رئیس جمهور در کوتاه مدت را بعید جلوه می دهد. این موضوع میتواند چالشهای سیاسی و امنیتی فرا روی لبنان را با خطرات و پیامدهای دو چندانی مواجه کند. در آخرین حلقه از این نشست ها، در روز 16 دسامبر پارلمان لبنان برای سی و سومین بار متوالی برای انتخاب رئیسجمهور جدید در این کشور ناکام ماند. به این ترتیب قرار شد اولین نشست پارلمان برای انتخاب رئیس جمهور در سال 2016 در روز 7 ژانویه برگزار شود.
تظاهرات مردمی موسوم به گندتان در آمده است، در واکنش به رکود سیاسی و عدم حل بحران زباله ها در لبنان از دیگر تحولات سال جاری در لبنان بود. این تظاهرات گرچه در دفعات متعدد با شور و حماسه فراوانی آغاز شد، اما در ادامه به دلیل فقدان رهبری مناسب و عدم شفافیت در عملکرد و اهداف با استقبال مردمی و احراب مختلف مواجه نشده و متوقف شد.
بازداشت احمد الاسیر تروریست نکفیری صیدا در فرودگاه بین المللی بیروت و شهادت سمیر قنطار قدیمی ترین اسیر لبنانی در زندان های رژیم صهیونیستی از دیگر تحولات امنیتی لبنان در سال 2015 بود. حزبالله لبنان وعده داده است که انتقام شهادت سمیر قنطار را از اسرائیل خواهد گرفت. همین وعده رژیم صهیونیستی را در وحشت و نگرانی فرو برده است.
آنچه در اینجا میبینید روزشمار مهمترین تحولات امنیتی و سیاسی لبنان در سال 2015 میلادی است:
7 ژانویه: اولین نشست پارلمان لبنان در سال 2015 برای انتخاب رئیسجمهور جدید ناکام ماند.
10 ژانویه : 11 کشته و 50 زخمی در دو انفجار تروریستی که عناصر جبهه النصره در یک قهوه خانه با اکثریت علوی در شمال لبنان انجام داد.
18 ژانویه: شهادت جواد عماد مغنیه به همراه 5 تن دیگر از عناصر حزبالله لبنان در حمله هوایی رژیم صهیونیستی در منطقه قنیطره سوریه.
28 ژانویه: واکنش انتقامجویانه حزبالله لبنان در حمله به یک کاروان نظامی اسرائیلی در مزارع اشغالی جولان که به هلاکت و زخمی شدن تعدادی از صهیونیست ها منتهی شد.
20 آوریل: ارتش لبنان اولین محموله از تسلیحات فرانسوی را در چارچوب کمک اعطایی عربستان به لبنان از طریق فرانسه به ارزش 3 میلیارد دلار دریافت کرد. این حجم اندک، اولین و آخرین کمک های داده شده به ارتش در چارچوب این طرح بود و در نهایت طرح کمک عربستان به ارتش لبنان کاملا متوقف شد.
15 می: میشل عون رئیس جریان آزاد ملی لبنان خواستار تجدیدنظر در توافق طائف و انتخاب رئیسجمهور لبنان به صورت مستقیم از سوی مردم شد.
17 ژولای: در نتیجه توقف فعالیت شرکت سوکلین به عنوان مسئول اصلی جمعآوری زباله از پایتخت لبنان که به علت پایان قرارداد این شرکت با دولت و عدم تمدید قرارداد در نتیه اختلافات سیاسی صورت گرفت، بحران زباله در لبنان آغاز شد.
25 ژولای: آغاز اعتراضات مردمی بر ضد دولت لبنان علت بروز بحران زباله.
29 ژولای: حمله رژیم صهیونیستی به یک موقعیت نظامی وابسته به جبهه مردمی آزادی بخش فلسطین شاخه فرماندهی کل در منطقه زحله واقع در شرق لبنان و زخمی شدن 7 تن از عناصر این جبهه.
15 آگوست: مقامات امنیتی لبنان اعلام کردند شیخ احمد الاسیر تروریست تکفیری لبنان را در فرودگاه بین المللی بیروت در حال فرار به مصر به همراه فردی دیگر بازداشت کردند. وی از یک گذرنامه جعلی فلسطینی استفاده کرده بود.
19 آگوست: تظاهراتکنندگان لبنانی سعی کردند به مقر دولت لبنان در پایتخت این کشور حمله کنند. آنها برخی مسئولان دولتی را متهم به فسادهای مالی و سیاسی میکردند.
22 آگوست: در درگیریهای مسلحانه و شدید بین جنبش فتح فلسطین و گروه جند الشام در اردوگاه آوارگان فلسطینی عین الحلوه در شهر صیدا واقع در جنوب لبنان 3 تن کشته و 17 نفر دیگر زخمی شدند.
22 آگوست: نیروهای امنیتی لبنان با اقدام به زور و خشونت، تظاهرات کنندگان بر ضد فساد و بحران زبالهها را متفرق کردند. این اتفاق به زخمی شدن تعداد از مردم در نتیجه استفاده از باطوم و گازهای اشکآور و گلولههای جنگی از سوی نیروهای امنیتی منجر شد.
23 آگوست: نیروهای امنیتی لبنان بار دیگر تظاهرات صدها تن از فعالان سیاسی در منطقه ریاض الصلح که خواستار استعفای دولت و براندازی نظام بودند را با استفاده از زور متفرق کردند. در این حملات 250 نفر اعم از نظامی و غیرنظامی زخمی شدند.
29 آگوست: بیروت شاهد تظاهرات گسترده در میدان های شهدا و ریاض الصلح در نزدیکی کاخ نخست وزیری و ساختمان پارلمان لبنان بود.
1 سپتامبر: دهها تن از تظاهراتکنندگان لبنانی به دفتر وزارت محیط زیست در مرکز بیروت یورش برده و در داخل آنها تجمع کردند. آنها خواستار استعفای محمد المشنوق وزیر محیط زیست در پی بحران زبالهها شدند. در نهایت نیروهای ضد شورش وارد ساختمان شده و این تجمع را پایان دادند.
9 سپتامبر: اولین نشست گفتوگوهای ملی به دعوت نبیه بری رئیس پارلمان لبنان با مشارکت اعضای فراکسیونهای پارلمانی و جریانهای سیاسی برای بررسی بحران خلأ ریاست جمهوری و قانون جدید انتخابات و سایر بحرانهای موجود در کشور از جمله بحران زبالهها برگزار شد.
14 سپتامبر: دیوید کامرون نخست وزیر انگلیس در سفر ناگهانی به بیروت رسید. وی در جریان این سفر از اردوگاه آوارگان سوریه بازدید کرده و با تمام سلام نخست وزیر لبنان دیدار کرد.
7 اکتبر: سید حسن نصرالله دبیرکل حزبالله لبنان عربستان سعودی را مسئول تمامی کشتارهای انجام شده در منطقه و لبنان دانست و تأکید کرد که رژیم آل سعود و رژیم صهیونیستی از زمان تأسیس خود به دنبال خدمت به منافع آمریکا هستند. وی تاکید کرد که عربستان در جنگ 33 روزه بر ضد حزب الله لبنان وارد عمل شده است.
5 نوامبر: انفجار مرکز هیئت علمای قلمون سوریه در منطقه عرسال لبنان که در نتیجه آن پنج نفر کشته و شش تن دیگر زخمی شدند.
5 نوامبر: انفجار یک خودروی ارتش لبنان در منطقه عرسال که به زخمی شدن پنج نظامی لبنانی منجر شد.
12 نوامبر: دو انفجار تروریستی در منطقه ضاحیه جنوبی بیروت به کشته شدن 43 نفر و زخمی شدن 239 تن دیگر منتهی شد.
22 نوامبر: در هفتاد و دومین سالروز عید استقلال لبنان، صدها تن از مردم این کشور با تظاهرات در مرکز بیروت، فساد موجود در میان حاکمیت لبنان را محکوم کرده و خواستار راهحلهایی برای بحرانهای سیاسی، اقتصادی، امنیتی و اجتماعی موجود در کشور شدند.
1 دسامبر: انجام تبادل اسرا بین جبهه النصره و دولت لبنان که در نتیجه آن جبهه تروریستی النصره تمامی 16 نظامی ریوده شده در نزد خود را که در آگوست 2014 ربوده بود، آزاد کرد. در برابر این عده، 13 تن از زندانیان این جبهه تروریستی که عمدتاً از بستگان فرماندهان آن بودند، آزاد شدند.
11 دسامبر: یک گروه لبنانی هانیبال القذافی کوچکترین فرزند محمد قذافی رهبر سابق لیبی را از سوریه به لبنان کشانده و او را بازداشت کردند. این گروه ساعتی بعد وی را تحویل مقامات امنیت داخلی لبنان دادند تا تحقیقات از وی در مورد ربایش امام موسی صدر انجام شود. وی در ابتدا اطلاعاتی در مورد سرنوشت امام موسی صدر داد، اما در ادامه تحقیقات منکر اعترافات قبلی خود شده و مدعی شد که این مطالب را با زور و از روی نوشته قرائت کرده است.
16 دسامبر: پارلمان لبنان برای سی و سومین بار متوالی به انتخاب رئیسجمهور جدید در این کشور ناکام ماند. به این ترتیب قرار شد اولین نشست پارلمان برای انتخاب رئیس جمهور در سال 2016 در روز 7 ژانویه برگزار شود.
20 دسامبر: سمیر قنطار قدیمیترین اسیر لبنانی دربند رژیم صهیونیستی در حمله جنگنده های دشمن صهیونیستی به یک ساختمان مسکونی در منطقه جرمانا در حومه دمشق به شهادت رسید.
دیدگاه تان را بنویسید