هشدار وزارت خارجه آمریکا درباره طرح کنگره

کد خبر: 473710

هماهنگ کننده اجرای برجام در وزارت خارجه آمریکا هشدار داد تغییر در برنامه لغو روادید آنچنان که در مصوبه اخیر مجلس نمایندگان آمریکا آمده است، می‌تواند اثرات بسیار منفی بر توافق هسته‌ای ایران داشته باشد.

خبرگزاری فارس: طرح کنگره آمریکا درباره لغو روادید اثرات بسیار منفی بر توافق هسته‌ای ایران دارد
به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، یک مقام عالیرتبه وزارت خارجه روز گذشته در جمع قانونگذاران آمریکایی گفت، اقدام برای محدودیت در برنامه لغو روادید آمریکا، آنچنان که در مصوبه اخیر مجلس نمایندگان آمرکیا آمده است، «اثرات بسیار منفی» بر اجرای توافق هسته‌ای ایران خواهد داشت.
بنا بر گزارش «سی ان اس نیوز»، مصوبه 1.1 تریلیون دلاری مجلس نمایندگان آمریکا شامل بندی می‌شود که بر اساس آن شهروندان 38 کشور عضو توافق لغو روادید با آمریکا که از ماه مارس سال 2010 به یکی از کشورهای ایران،‌سودان، سوریه و یا عراق سفر کرده باشند، باید برای سفر به آمریکا در آینده مراحل درخواست ویزا را طی کنند.
بر اساس این گزارش، توافق هسته‌ای ایران موسوم به برجام شامل تعهداتی از جانب کشورهای عضو اتحادیه اروپا و آمریکا است که بر اساس این تعهدات نباید اقدامی صورت دهند که «ناهماهنگ با برجام بر عادی‌سازی روابط تجاری و اقتصادی با ایران اثرگذار باشد».
سناتور «کریس مورفی» در جلسه استماع شب گذشته در کمیته روابط خارجی سنا با موضوع بررسی برجام این احتمال را مطرح کرد که هرگونه تغییر در برنامه لغو روادید آمریکا می‌تواند بر افرادی که قبلا به ایران سفر کرده‌اند اثرگذار باشد و این نقض برجام است.
وی گفت: ما در حال تصویب اصلاحیه‌ای برای برنامه لغو روادید هستیم که در آن ایران نیز در فهرست کشورهای ممنوع آمده و افرادی که قبلا به ایران سفر کرده باشند دیگر صلاحیت شامل شدن در طرح توافق لغو روادید را نخواهند داشت.
این سناتور آمریکایی افزود: پیشنهاداتی وجود دارد مبنی بر اینکه بخش‌هایی از توافق [هسته‌ای اخیر با ایران] ما را ملزم می‌سازد تا اقدامی صورت ندهیم که روابط اقتصادی میان دیگر کشورها با ایران را مانع شود و شاید با تصویب چنین اصلاحاتی ما در حال نقض این توافق باشیم.
«مورفی» با خطاب قرار دادن «استفن مول»، هماهنگ‌کننده اجرای برجام در وزارت خارجه آمریکا، پرسید که «آیا کشورهای اروپایی و یا دیگر کشورها نگرانی‌هایشان در خصوص این طرح خاص را به شما منتقل کرده‌‌اند یا خیر؟»
«مول» در پاسخ اظهار داشت که «مقامات ارشد» اروپایی هم به وی و هم به «جان کری» وزیر خارجه آمریکا، گوشزد کرده‌اند که تصویب این طرح در کنگره و تأیید آن از سوی اوباما، «اثرات منفی و مخربی بر برجام و توافق هسته‌ای با ایران خواهد داشت.»
بر طبق قرارداد «برنامه لغو روادید»، شهروندان 38 کشور- عمدتاً اروپایی به همراه استرالیا، نیوزلند، شیلی، کره‌جنوبی، تایوان، ژاپن، برونئی و سنگاپور- می‌توانند بدون ویزا به آمریکا سفر کنند.
هر گونه تغییر در این قراداد-بر طبق لایحه مصوب- چنین امتیاز و مزیتی را هم از شهروندان 38 کشور فهرست شده در طرح که طی 5 سال گذشته به عراق، ایران، سوریه، سودان سفر کرده‌اند و هم از اتباع خارجی با تابعیت دوگانه که شهروند ایران، سوریه، عراق و سودان هستند، خواهد گرفت.
چند روز پیش، سفیر اتحادیه اروپا در آمریکا همراه با سفرای تمام 28 عضو این اتحادیه در اعتراض به طرح کنگره آمریکا برای ایجاد مانع در مسیر سفر بدون روادید به آمریکا، نامه‌ای سرگشاده منتشر کرده و تجدید نظر در این طرح را خواستار شده بودند.
29 سفیری که این نامه را نگاشته‌اند، با برشمردن ویژگی‌های برنامه لغو روادید دوجانبه و تأکید بر اهمیت آن بر گردشگری و تجارت بین آمریکا و اتحادیه اروپا، گفته‌اند که با وجود این برنامه، اتحادیه اروپا پیش از صدور مجوز سفر افراد به آمریکا به طور کامل پیشینه آن‌ها را بررسی می‌کند و لغو روادید به این مفهوم نیست که افراد بدون هرگونه بررسی امنیتی راهی آمریکا می‌شوند.
نویسندگان نامه تأکید کرده‌اند که چنین اقدامی علیه «بیش از 13 میلیون شهروند اروپایی که سالانه به ایالات متحده سفر می‌کنند، غیرسازنده خواهد بود، می‌تواند به اقدامات قانونی تلافی‌جویانه منجر شده، هیچ کمکی به افزایش امنیت نکرده و ضمنا به اقتصاد در هر دو سوی آتلانتیک لطمه خواهد زد.»
در حدود ده روزی که از تصویب این طرح در مجلس نمایندگان می‌گذرد، اعتراضات گسترده‌ای در ارتباط با آن صورت گرفته است. این طرح برای ایران نیز از آن جهت مهم است که در صورت تصویب نهایی، می‌تواند گردشگران و تجار اروپایی را نسبت به سفر به ایران بی‌میل کند، چراکه در آن صورت برای سفر به آمریکا نیازمند ورود به فرآیند دریافت روادید خواهند بود.
اتحادیه اروپا نیز به این دلیل مخالف این مصوبه است که این طرح با ایجاد مانع برای سفر و تجارت با برخی کشورهای خاص، دقیقا مانند تحریم‌های اقتصادی، در تضاد با قواعد تجارت آزاد است. بروکسل پیش از این هم به مصوبات کنگره که برای اروپا محدودیت اقتصادی ایجاد می‌کرده‌اند، واکنش‌های مشابهی داشته و حتی دست به اقدام متقابل زده است.
۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

تازه های سایت