آرمان: از مدتها پیش آمریکاییها به بهانه اوضاع سیاسی و اجتماعی آشفته عراق طرح تجزیه این کشور را روی میز گذاشتند و اکنون گویا در پی دیدار و گفتگوهای مقامات آمریکایی با سیاستمداران عراق طی روزهای گذشته، گام در راه اجرای عملی آن گذاشتهاند. برخی تحلیلگران مسائل بینالملل البته معتقدند احتمال اینکه عراق با سه گزینه 1- کودتا و در نتیجه ایجاد ساختاری متمرکز که در رأس آن یک دیکتاتور باشد یا به عبارتی یک حکومت توتالیتر، 2- تجزیه ژئوپلتیکی یا فدرالیزم و شکلگیری دو اقلیم عربی و کردی و 3- تجزیه سرزمینی یا بهعبارتی بالکانیزه شدن و در نتیجه شکلگیری سه اقلیم کردی، شیعی و سنی در آینده مواجه باشد، وجود دارد. از سویی ایالات متحده از مدتها پیش روی گزینه حکومت فدرالی در عراق تمرکز کرده که قطعا پیامدهایی نیز برای کشورهای همسایه عراق به دنبال خواهد داشت. همانطور که برخی مقامات دولت عراق و رئیس کمیسیون امنیت و دفاع پارلمان این کشور در آغاز فعالیت ائتلاف سهگانه اشاره کرد: «واشنگتن در ماموریت خود و تجهیز نیروهای امنیتی عراق به اطلاعاتی از داعش، شکست خورده است و واشنگتن در اقدامات خود جدی نیست.» از این رو به نظر تنها راه
ممکن برای خروج تروریسم و بازگشت ثبات و آرامش در عراق مشارکت ائتلاف سهگانه ایران، روسیه و سوریه در عراق همراه با وحدت مردمی و دولت این کشور است.
ایجاد سه اقلیم در عراق تحت حاکمیت فدرال
به گزارش اسکایپرس، مقامات آمریکایی با سیاستمداران طیفهای مختلف عراقی دیدارهای مفصلی در مکانهای گوناگون از جمله لندن، اربیل، بغداد و امان داشته و به آنها گفتهاند که ایالات متحده به این باور رسیده که ادامه وضعیت فعلی در عراق قابل قبول نیست و این عدم رضایت را به اطلاع کشورهای موثر در عراق نیز رساندهاند. آنها همچنین افزودهاند که به ایجاد سه اقلیم اصلی در عراق تحت حاکمیت حکومت فدرالی در بغداد باور دارند و آن را شرط اساسی برای بستن پرونده داعش و پاکسازی وجب به وجب خاک عراق از لوث داعش میدانند. واشنگتن همچنین به اطلاع مسئولان و سیاستمداران عراقی رسانده است که باید همه مشکلات و اختلافات موجود میان خود را از بعد شخصی و حزبی حل و فصل و بر مشترکات اصلی برای زندگی در عراق به عنوان کشوری واحد اما فدرالی به تفاهم برسند.
اجرای الگوی سوئیس در عراق
منابع آگاه خبر دادند که آمریکاییها اعلام کردهاند از نگاه آنها ایالتها یا اقلیمهای عراقی زیر نظر فدرالیسم باید از اختیارات شبهمطلق در زمینههای اقتصادی، سرمایهگذاری خارجی و امور خاص جوامع محلی برخوردار باشند. واشنگتن همچنین متعهد شده است که از حکومت جدید فدرالی در عراق با تایید شورای امنیت سازمان ملل حمایت و از همکاری با حیدر العبادی به عنوان نخستوزیر دولت فدرالی پشتیبانی به عمل آورد. به گفته این منابع آمریکاییها الگوی سوئیس را برای عراق در نظر گرفتهاند. همچنین قرار است عراق به عنوان منطقه استراتژیک از درجه اول که امنیت آن با امنیت ملی آمریکا مرتبط است، اعلام شود و به ایران اطلاع داده شود که به مرزهای قبل از ۲۰۰۳ در تمامی سطوح بازگردد و تنها از طریق نماینده دیپلماتیک رسمی خود در بغداد و نماینده دیپلماتیک بغداد در تهران کار کند.
رفع تروریسم تنها با مشارکت ایران و روسیه
حسن هانیزاده تحلیلگر مسائل بینالملل اما در گفتوگو با آرمان درباره هدف ایالات متحده در عراق و پیامدهای ایجاد سه اقلیم در این سرزمین درگیر بحران و تروریسم میگوید: آمریکاییها پس از آغاز بحران ترویسم در عراق تلاش کردند تا از طریق دو قطبی کردن جامعه عراق و ایجاد اختلاف میان شیعه و سنی به نحوی دولتهای عراق را تضعیف کنند. از این رو ایجاد حکومت فدرلی در عراق نه تنها نمیتواند در خروج تروریسم از این کشور موثر واقع شود بلکه حتی پیامدهایی نیز در داخل عراق چون تشدید اختلافات قومی و پس از آن گسترش تروریسم را به دنبال خواهد داشت که پیامدهای منفی آن قطعا به داخل عراق محدود نخواهد شد و آتش و دامنه گسترش آن حتی کشورهای منطقه چون ایران را هم در بر خواهد گرفت. بر این اساس رفع بحرا ن ترویسم درعراق تنها با مشارکت ایران، روسیه، سوریه و دولت و ارتش ملی و اتحاد مر دمی این کشور ممکن خواهد بود.
دیدگاه تان را بنویسید