قاچاق 80 هزار اثر باستانی افغانستان

کد خبر: 466818

مقام اداره ملی آمادگی مبارزه با حوادث افغانستان با اشاره به اینکه اکثر ولایت‌های افغانستان در برابر حوادث طبیعی و غیرطبیعی آسیب‌پذیر هستند، گفت: برای بازگشت 70 الی 80 هزار اثر باستانی غارت رفته، برنامه ویژه‌ای داریم.

فارس: «بهمن یوسفی» رئیس منابع بشری اداره ملی آمادگی مبارزه با حوادث افغانستان به موضوعاتی از قبیل مناطق زلزله‌خیز افغانستان، چگونگی کاهش خسارت‌های ناشی از حوادث طبیعی، آمار دقیق کشته‌ها و زخمی‌شدگان زلزله اخیر و آثار باستانی غارت شده از کشور پرداخته است.
وی در این مصاحبه با اشاره به وقوع زلزله 7.5 ریشتر اخیر افغانستان گفت: در این زلزله 115 تن کشته، 585 نفر زخمی و 14938 باب منزل تخریب شد.
یوسفی در خصوص برنامه اداره ملی آمادگی مبارزه با حوادث افغانستان افزود: برنامه زمستانی برای کاهش خطرات حوادث به خصوص در مناطق آسیب‌پذیر در نظر گرفته‌ایم و وسایل و تجهیزات اعم از مواد غذایی و غیر غذایی در صورت بروز حوادث احتمالی در اختیار آسیب‌دیدگان قرار خواهد گرفت.
وی در ادامه به حامیان افغانستان در زلزله اخیر اشاره کرد و گفت: پاکستان، چین، ایران، ترکمنستان، عربستان سعودی و ترکیه در این روند پیش قدم بوده و سهم خود را در روند امداد رسانی فوری به آسیب دیدگان زلزله اخیر ایفا کرده‌اند؛ کشورهای دیگر هم مانند ایالات متحده آمریکا و هند وعده کمک‌های نقدی داده که تاکنون محقق نشده است.
رییس اداره مبارزه با حوادث طبیعی افغانستان در این مصاحبه از «بدخشان»، «تخار»، «بغلان» و «سمنگان» به عنوان ولایت‌هایی نام برد که ضریب آسیب‌پذیری آنها در مقابله با حوادث طبیعی بسیار بالا است.
وی همچنین گفت: ولایت‌های «بدخشان»، «تخار»، «بغلان» و «سمنگان» در نواز زلزله‌خیز قرار دارند.
عضو سابق یونسکو ادامه داد: از 70 الی 80 هزار آثار باستانی کشور که در اثر جنگ‌های داخلی تخریب و یا قاچاق شده بودند، حدود 10 الی 11 هزار اثر دوباره به کشور برگشت داده شده‌اند.
یوسفی گفت: دولت برای بازگشت آثار باستانی کشور با سازمان یونسکو پروتکلی منعقد شده تا هر کشوری که آثار باستانی افغانستان در آنجا وجود دارد، دوباره به این کشور بازگردانند.
***متن کامل این مصاحبه به شرح ذیل است***
تعداد دقیق کشته‌شدگان و زخمیان زلزله اخیر و تعداد جان‌باختگان در حوادث طبیعی امسال چند نفر است؟
یوسفی: بر اساس گزارش روسای مبارزه با حوادث ولایت‌های کابل، کنر، لغمان، ننگرهار، پروان، پنجشیر، کاپیسا، بدخشان، تخار، بغلان، نورستان، خوست، لوگر، سمنگان و پکتیا در مجموع ارقام تلفات و خسارات ناشی از زلزله اخیر در ولایات ذکر شده به شرح ذیل است:
تعداد افراد کشته شده: 115 نفر
تعداد افراد زخمی : 585 نفر
تعداد منازل تخریب شده (14938) باب
- تعداد تلفات و کشته شدگان حوادث طبیعی امسال از برج «حمل» تا اواخر «عقرب» سال جاری به شرح ذیل است:
تعداد افراد کشته شده: 279 نفر
تعدا افراد زخمی: 701 نفر
تعدا منازل تخریب شده: 14938 باب
نقش هلال احمر افغانستان به خصوص در حوادث اخیر را چگونه ارزیابی می‌کنید؟
یوسفی: هلال احمر افغانستان به عنوان عضو فعال کمیته ملی مبارزه با حوادث در امور رسیدگی و پاسخگویی به حوادث طبیعی و غیر طبیعی در کشور، نقش کلیدی و عمده را ایفا می‌کند و در حادثه زلزله اخیر خدمات و فعالیت‌های ذیل را به آسیب‌دیدگان ارائه کرده است:
در ولایت «کنر» برای 450 متضرر مواد غذایی و غیر غذایی شامل پتو، چادر، لوازم گرم‌کننده، وسایل آشپزخانه، آب آشامیدنی، بسته لوازم بهداشتی کمک کرده‌ایم.
در ولایت «لغمان» برای 180 خانواده متضرر مواد غذایی و غیرغذایی شامل پتو، چادر، لوازم آشپزخانه، آب آشامیدنی، برنج، روغن، لوبیا، چای و شکر توزیع شده است.
در ولایت «ننگرهار» برای 80 خانواده متضرر، چادر و مایحتاج ضروری کمک کرده‌ایم.
در ولایت «بدخشان» برای 160 خانواده متضرر چادر، مواد غذایی و غیر غذایی توزیع شده است.
در ولایت «پروان» برای 200 خانواده متضرر قوطی‌های روغن، برنج و پتو کمک کرده‌ایم.
با توجه به اینکه فصل زمستان نزدیک است، چه برنامه‌ای را به منظور جلوگیری ار حوادث طبیعی و کاهش خسارات احتمالی در نظر گرفته‌اید؟
یوسفی: اداره ملی آمادگی مبارزه با حوادث، برنامه زمستانی برای کاهش خطرات حوادث بخصوص در مناطق آسیب‌پذیر در نظر گرفته و وسایل، تجهیزات و مواد غذایی و غیر غذایی در صورت بروز حوادث احتمالی به آسیب‌دیدگان توزیع خواهد شد.
همچنین با موسسات ملی و بین‌المللی در این زمینه جلساتی برگزار شده و آماری از ظرفیت کنونی آنها در قسمت مواد غذایی و غیر غذایی در ولایت‌های افغانستان خواسته شده تا در مواقع اضطراری از منابع آنها استفاده شود.
کشورهای همسایه افغانستان در زلزله اخیر چه کمک‌هایی به این کشور ارائه کرده‌اند؟
یوسفی: کشورهای چین، ترکمنستان، پاکستان، عربستان سعودی و ترکیه در زلزله اخیر کمک‌های غذایی و غیر غذایی ارائه داده‌اند؛ ایران نیز 50 هزار دلار به افغانستان کمک کرده و چین نیز وعده کمک یک میلیون دلاری داده است.
علاوه بر آن موسسات ملی و بین‌المللی در ولایت‌های متأثر از زلزله اخیر کمک‌های بشردوستانه ذیل را ارائه کرده‌اند.
در ولایت «کنر» اقدامات زیر انجام شده است:
سازمان جهانی مهاجرت، برای 65 خانواده متضرر، مواد غیر غذایی از قبیل چادر، پتو، وسایل گرمایشی، سطل آب، آب آشامیدنی و سرپناه توزیع شده است.
سازمان توسعه تجارت پاکستان برای 410 خانواده متضرر مواد غذایی وغیر غذایی شامل تشک، چادر، فرش، پتو، آرد، شکر، روغن و برنج توزیع کرده است.
شورای پناهندگان نروژ برای 42 خانواده متضرر پول نقد، چادر، پتو، وسایل آشپزخانه توزیع کرده است.
کمیته بین‌المللی نجات برای 188 خاواده متضرر بسته‌های مایحتاج خانوادگی توزیع کرده است.
در ولایت «لغمان» اقدامات زیر انجام شده است:
سازمان جهانی مهاجرت برای 110 خانواده مواد غذایی و غیر غذایی.
سازمان بین‌المللی پزشکان بدون مرز برای 37 خانواده مواد غیر غذایی.
کمیته بین‌المللی نجات برای 38 خانواده متضرر مواد غذایی و چادر .
سازمان جهانی غذا برای 162 فامیل متضرر مواد غذایی از قبیل گندم، روغن، بیسکویت و نمک توزیع کردند.
در ولایت «ننگرهار» اقدامات زیر انجام شده است:
سازمان جهانی مهاجرت، موسسه «اسلامیک ریلیف کانادا»،« ATA» و بنیاد «بیات» برای 870 خانواده متضرر مواد غذایی و غیر غذایی در هماهنگی با ریاست مبارزه باحوادث آن ولایت توزیع کرده‌اند.
شورای پناهندگان نروژ برای 47 خانواده متضرر پول نقد، چادر، وسایل آشپزخانه، بسته لوازم بهداشتی و پتو توزیع کرده است.
در ولایت «نورستان» اقدامات زیر انجام شده است:
سازمان جهانی مهاجرت در هماهنگی با ریاست مبارزه با حوادث نورستان برای 76 نفر، توزیع کرده است.
توسط هلال احمر قطر برای 40 خانواده مواد غذایی و غیر غذایی توزیع شده است.
در ولایت «پروان» اقدامات زیر انجام شده است:
از طرف موسسه متصدی بهداشت و درمان پاکستان برای 120 خانواده چادر، پتو، وسایل بهداشتی، بسته مایحتاج خانواده، وسایل آشپزخانه و آب آشامیدنی توزیع شده است.
در ولایت «خوست» اقدامات زیر انجام شده است:
از طرف موسسه کمیته بین‌المللی نجات برای 52 خانواده متضرر مواد غذایی از قبیل یک بسته لوازم زنانه، یک باب چادر، یک بسته لوازم آشپزخانه و 104 پتو توزیع شده است.
در روند امداد رسانی تاکنون کدام کشورها پیش قدم بوده‌اند؟
یوسفی: کشورهای پاکستان، چین، ترکمنستان، عربستان سعودی، ترکیه و جمهوری اسلامی ایران در این روند پیش قدم بوده و سهم خویش را در روند امداد رسانی فوری به آسیب دیدگان زلزله اخیر ایفا کرده‌اند و کشورهای دیگر مانند ایالات متحده آمریکا و هند نیز وعده کمک‌های نقدی داده است.
کدام ولایت‌ها در مقابل حوادث طبیعی و غیر طبیعی آسیب‌پذیر هستند؟
یوسفی: اکثر ولایت‌های افغانستان در مقابل حوادث طبیعی و غیر طبیعی مانند (جنگ و ناامنی و امراض واگیردار) آسیب پذیر هستند.
از آنجایی که آسیب پذیری با فقر رابطه مستقیم دارد و متاسفانه اکثر مردم افغانستان هم زیر خط فقر قرار دارند و سطح آسیب پذیری بسیار بالا است باید تلاش کنیم سطح پائین آگاهی مردم از چگونگی مقابله با حوادث و کاهش خطرات ناشی از آن، صعب‌العبور بودن راه‌های مواصلاتی در اکثر ولایات، شیوع امراض واگیردار، ناامنی و جنگ‌های طولانی مدت درجه آسیب‌پذیری را بیشتر کنیم.
این بلایا و حوادث طبیعی، تاثیرات عمیقی بر قشر فقیر و آسیب‌پذیر جامعه از جمله زنان، کودکان و سالمندان می‌باشند.
ولایت‌های آسیب پذیر در مقابل زلزله:
ولایت‌های درجه اول: بدخشان، تخار، بغلان و سمنگان
ولایت‌های درجه دوم: کندز، بلخ، جوزجان، فاریاب، سرپل، بامیان، پروان، پنجشیر، کاپیسا، کابل، لوگر، لغمان، کنرها، ننگرهار، پکتیا، هرات، فراه و هلمند
ولایت‌های درجه سوم: نورستان، خوست، پکتیکا، زابل، قندهار، نیمرزو، بادغیس، غور، ارزگان، دایکندی، غزنی و میدان وردک
ولایات آسیب پذیر مقابل رانش زمین:
ولایت‌های درجه اول: بدخشان، تخار، قندوز، بلخ، بغلان، سمنگان و لوگر
ولایت‌های درجه دوم :باقی ولایت‌ها
ولایات آسیب پذیر از سیلاب:
ولایات درجه اول ( بدخشان، کندز، بلخ، جوزجان، فاریاب، هرات،‌ غور،دایکندی، ارزگان، سمنگان وغزنی)
ولایات درجه دوم (تخار، بغلان، سرپل، بادغیس، فراه، نمیروز، هلمند، قندهار، زابل، پکتیکا، خوست، پکتیا، ننگرهار، قندهار، لغمان، میدان وردک و بامیان).
ولایات درجه سوم ( نورستان، پروان، پنجشیر، کابل، لوگر وکاپیسا)
ولایات آسیب پذیر از خشکسالی:
ولایت‌های درجه اول: بلخ، جوزجان،‌ فاریاب، بادغیس، هرات، فراه، نیمروز، هلمند، قندهار، زابل، ارزگان، غور، دایکندی، سرپل،بامیان، خوست، ‌و پکتیا
ولایت‌های درجه دوم: بدخشان، تخار، قندز، سمنگان، بغلان، پروان، پنجشیر، میدان وردک، غزنی، پکتیکا، لوگر، ننگرهار، کنرها، کاپیسا و لغمان
ولایت‌های درجه سوم: کابل و نورستان
افغانستان از جمله کشور هایی است که بیشترین تلفات ناشی از حوادث طبیعی را در منطقه دارد، چه تمهیداتی برای بهبود این اوضاع در نظر گرفته‌اید؟
یوسفی: برنامه تدوین شده به منظور مدیریت حوادث در سطح کشور به شرح ذیل است:
فراهم کردن زمینه ارتباط با سازمان‌های ملی و بین‌المللی به منظور جلب کمک‌های آنها در راستای کاهش خطرات حوادث بخصوص در مناطق آسیب پذیر و رسانیدن کمک‌های فوری در مواقع اضطراری.
2. شناسایی انواع حوادث و تثبیت مناطق آسیب پذیر از حوادث طبیعی
3. استفاده از مهارت‌ها، دانش و تجارب در زمینه کاهش خطرات و اثرات حوادث به سطح محلی، ملی و بین‌المللی.
4.بالا بردن سطح آگاهی مردم در جهت کاهش خطرات و اثرات حوادث.
کدام ولایات در نوار زلزله قرار دارند؟
یوسفی: ولایت‌های درجه اول: بدخشان، تخار، بغلان و سمنگان
ولایت‌های درجه دوم: کندز، بلخ، جوزجان، فاریاب، سرپل، بامیان، پروان، پنجشیر، کاپیسا، کابل، لوگر، لغمان، کنرها، ننگرهار، پکتیا، هرات، فراه و هلمند
ولایت‌های درجه سوم: نورستان، خوست، پکتیکا، زابل، قندهار، نمیروز، بادغیس، غور، ارزگان، دایکندی، غزنی و میدان وردک
تاکنون کدام اثر باستانی افغانستان بر اثر حوادث طبیعی دچار خسارات شده‌اند؟
یوسفی: بیشتر مناطقی که ناامن بوده و خارج از دسترس دولت قرار دارند،مکان‌هایی هستند که توسط بعضی از افراد غیر مسوول داخلی و خارجی حفر زمین صورت گرفته، بدین ترتیب بر اثر برف و باران و دیگر حوادث طبیعی آسیب دیده و خساراتی را متحمل شده‌اند.
آثار باستانی افغانستان که به غارت رفته‌اند کدام هستند؟
یوسفی: از 70 الی 80 هزار آثار باستانی کشور که در اثر جنگ‌های داخلی تخریب و یا قاچاق شده بودند؛ حدود 10 الی 11 هزار اثر به کشور بازگشته‌اند.
در همین زمینه نمایشگاه گنجینه باختر شامل 2300 اثر باستانی افغانستان است در برخی از کشورها به نمایش گذاشته شد و هم اکنون این نمایشگاه در استرالیا برقرار و طبق برنامه در آینده نزدیک در کشور ژاپن برپا خواهد شد.
آثار باستانی که به غارت رفته‌اند، در موزه کدام کشورها نگهداری می‌شوند؟ برای بازگشت آنها چه برنامه‌ای دارید؟‌ درخواست رسمی به منظور بازگشت آنها را داده‌اید؟
یوسفی: برای بازگشت آثار باستانی کشور با سازمان یونسکو قراردادی منعقد شده تا هر کشوری که آثار باستای افغانستان در آنجا وجود دارد به کشور بازگردانده شود.
همچنین با یونسکو و پلیس اینترپل هماهنگی صورت گرفته تا در صورتی که به آثار باستانی افغانستان در هر نقطه‌ای از دنیا روبرو شوند ضمن ارائه گزارش به دولت افغانستان اقدمات لازم برای باز گرداندن آنان صورت گیرد.
۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت فردانیوز هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

    نیازمندیها

    تازه های سایت

    سایر رسانه ها

      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت فردانیوز هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد