آمریکا به دنبال لابی گری در آسیای میانه است

کد خبر: 460922

کارشناسان معتقدند مرکزیت سیاست‌ها و اقدامات روسیه و چین در آسیای مرکزی، موجب نگرانی واشنگتن درباره تضعیف نقش آمریکا در این منطقه شده به طوری که کاخ سفید، وزیر خارجه خود را برای احیای روابط با این کشورها روانه آسیای مرکزی کرد.

فارس: «جان کری» وزیر خارجه آمریکا در سفر دوره‌ای خود به آسیای مرکزی در چارچوب دور تازه مناسبات واشنگتن با کشورهای این منطقه موسوم به «C5+1»، با مقامات وزرات خارجه کشورهای آسیای مرکزی در خصوص مسائل مربوط به همکاری‌های اقتصادی و مشکلات جهانی بحث و گفت‌گو کرد.
کارشناسان معتقدند دیدار «جان کری» وزیر امور خارجه آمریکا در واکنش به اقدامات و مرکزیت روسیه و چین در آسیای مرکزی است و از این رو «جان کری» پس از اتمام مذاکرات در مورد بحران سوریه در پایتخت «اتریش»، راهی کشورهای آسیای مرکزی از جمله قرقیزستان، ازبکستان، قزاقستان، تاجیکستان و ترکمنستان شد.
کری در شهر «بیشکک» پایتخت قرقیزستان در مراسم‌ افتتاحیه ساختمان‌های جدید دانشگاه آمریکایی در آسیایی مرکزی و سپس سفارت این کشور حضور یافت.
سپس در نشست موسوم به «مشارکت استراتژیک آمریکا - قزاقستان» با «نورسلطان نظربایف» دیدار کرد و در این جلسه با رئیس جمهور قزاقستان در مورد نقش آسیای مرکزی در حل مشکلات جهانی به بحث پرداخت.
«داسیم ستپایف» مدیر گروه کارشناسی موسوم به «در معرض‌ خطرات» درباره این سفر دوره‌ای وزیر خارجه آمریکا معتقد است که امروزه آسیای مرکزی به عنوان بازار عرضه قدرت‌نمایی به نظر می‌رسد که ابرقدرت‌ها در آن به درگیری‌های نیابتی می‌پردازند.
وی عنوان می‌کند که مدتی قبل «نارندرا مودی» نخست وزیر هند از آسیای مرکزی بازدید کرد در حالی که منافع و موضع‌گیری سیاست خارجه این کشور با اهداف آمریکا یکسان می‌باشد و سپس سفر دوره‌ای «شینزو آبه» نخست وزیر ژاپن در این منطقه برای کاهش نفوذ چین در منطقه آغاز شد ضمن آنکه ژاپن نیز به دنبال منافع خود در آسیای مرکزی است.
ستپایف ضمن اشاره به سفر دوره‌ای جان کری، می‌گوید: اینها همه واکنش آشکار واشنگتن نسبت به افزایش فعالیت چین و روسیه در آسیای مرکزی است و چین نیز در این میان خواستار گسترش روابط سیاسی و نظامی با کشورهای این منطقه می‌باشد.
«اندری کزنسف» مدیر مرکز تحلیلی دانشگاه ملی مسکو نیز در خصوص اقدامات جدید آمریکا در خصوص نفوذ در آسیای مرکزی موسوم به ارتباطات «C5+1»، اظهار داشت: این تلاش‌ها برای جبران کاهش نقش آمریکا در آسیای مرکزی طراحی شده است و این در حالی است که سیاست آمریکا در آسیای مرکزی دارای وضعیت دشواری می‌باشد زیرا حضور گذشته آمریکا در آسیای مرکزی فقط مشکلات افغانستان را در اذهان تداعی می‌کند اما اکنون دولت آمریکا در رفتار با این منطقه بیشتر دقت می‌کند زیرا واشنگتن در شرایط واقعی با بحران «اوکراین» ارتباط مستقیم دارد.
اندری کزنسف افزود: همزمان اولویت مهم آمریکا در آسیای مرکزی مبارزه با سازمان‌های تروریستی بین‌المللی و کاهش نفوذ چین در این منطقه عنوان می‌شود.
به گفته وی، وزیر خارجه آمریکا بخصوص در ترکمنستان دقت بیشتری به خرج خواهد داد چراکه مقامات این کشور آمادگی همکاری سیاسی با آمریکا را اعلام کرده‌اند.
«ولادیمیر ایوسیف» رئیس بخش توسعه سازمان همکاری شانگهای نیز تصریح کرد: افزایش فعالیت روسیه در آسیای مرکزی باعث نگرانی شدید آمریکا می‌باشد و با حضور محکم روسیه، آنها این منطقه را از دست خواهند داد.
رئیس بخش توسعه سازمان همکاری شانگهای معتقد است که برگزاری نشست در قالب جدید «C5+1» توسط آمریکا در شهر «سمرقند» به ظاهر برای به چالش کشاندن روسیه در این منطقه است و واشنگتن با شرکت در فرآیندهای حل بحران اوکراین و سوریه، خواهان القاء توجه به آسیای مرکزی از سوی آمریکا است تا موقعیتش تضعیف نشود.
ولادیمیر ایوسیف افزود: آمریکا در برنامه جدید خود همکاری اقتصادی را بر همکاری سیاسی و نظامی با راه‌اندازی برنامه «مشارکت برای برقراری صلح» ترجیح داده و در نتیجه مقابله سیاسی آمریکا و روسیه در این منطقه تشدید خواهد شد.
داسیم ستپایف مدیر گروه کارشناسی «در معرض‌ خطرات» نیز بر این باور است که آسیای مرکزی به عنوان صفحه شطرنجی است که در آن بازیگران مختلف برای تحمیل روش‌های خود در تلاش بوده و خواهند بود.
۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

تازه های سایت