مهر: برگزاری نشست پکن- سئول- توکیو با تمرکز بر محور اقتصاد می تواند کمی از حجم درگیری های تاریخی و مناقشات ارضی سه کشور تاثیرگذار در حوزه آسیای شرقی بکاهد.
اما، پیروزی دیپلماسی زمانی به اوج خود می رسد که فردا دوشنبه «پارک گئون های» رئیس جمهور کره جنوبی رو در روی «شینزو آبه» نخست وزیر ژاپن بنشیند تا به این ترتیب یخ روابط سیاسی که به واسطه جنایات جنگی ژاپنی ها به وجود آمده، کمی آب شود. سئول همچنان پرونده زنان کره ای را که در طول جنگ جهانی دوم از سوی ارتش امپراتوری ژاپن به بردگی جنسی واداشته شدند، دنبال می کند.
آنچه که قرار است ظرف امروز و فردا در سئول - پایتخت کره جنوبی- اتفاق بیافتد، در واقع تداوم نشست سه جانبه قدرت های اقتصادی آسیای شرقی است که طبق برنامه باید هر سال برگزار می شد، اما عملا از سال ۲۰۱۲ به این سو متوقف شده است.
در این میان، چین امیدوار است که این جلسه فرصتی باشد برای مرور گذشته و یافتن راهی به برون رفت از مشکلات جاری.
مذاکرات قرار است با توجه به میل پکن به تحرک اقتصاد که این روزها رشد کندی را تجربه می کند و علاقه به برقراری پیوندهای تجاری، بر روی مقوله اقتصاد متمرکز باشد.
از دیگر مقولات مورد بحث در این نشست سه جانبه، یافتن راهی به از سرگیری مذاکرات شش جانبه با هدف خلع سلاح هسته ای کره شمالی است. در این میان، پکن علیرغم آنکه یکی از اصلی ترین شرکای سیاسی و اقتصادی پیونگ یانگ به شمار می رود، تهدید مشابه ای را احساس می کند.
اما آنچه که در پس زمینه این نشست جریان خواهد یافت، رقابت واشنگتن و پکن در مناقشات ارضی دریای چین جنوبی است زیرا اگرچه ژاپن و کره جنوبی منافعی را در این حوزه آبی دنبال نمی کنند، به دلیل همکاری های نظامی که با آمریکا دارند، جانب واشنگتن را نگه خواهند داشت.
نشست جاری با توجه به عدم حضور «شی جینپینگ» رئیس جمهور و در عوض سپردن سکان رایزنی ها به «لی ککیانگ» نخست وزیر چین کمی از سطح دیپلماتیکی که انتظار می رفت، پایینتر است. با این حال عده ای بر این باورند که شیوه تکنوکراتیک یا فن سالارانه ککیانگ می تواند به سهم خود مذاکره را از درگیری های تاریخی دست و پا گیر دور کرده و به محورهای اقتصادی نزدیکتر کند.
تا اینجای کار توافق شده تا علیرغم همه موانع موجود، این سه قدرت آسیایی اندکی آرام بگیرند و به بهای تمام موضوعات مشترکی که می توان بر سر آنها به توافق رسید، گذشته را برای مدت کمی هم که شده به فراموشی بسپارند. گرچه انتظار نمی رود که پیشرفت چشمگیری در مذاکرات حاصل شود اما هرگونه تلاشی برای عقد پیمان تجاری آزاد سه جانبه به دقت پیگیری می شود. این پیمان می تواند اندکی از بار معاهده ترانس پاسیفیک که بین آمریکا و ۱۱ کشور حاشیه اقیانوس آرام (از جمله ژاپن) منعقد شد، بکاهد. چین و کره جنوبی عضو معاهده ترانس پاسیفیک نیستند.
دیدگاه تان را بنویسید