سرویس بین الملل فردا - سازمان تروریستی داعش که طی دو هفته شکست های سنگینی از ارتش سوریه و محور مقاومت در حومه شرقی حلب دریافت کرده بود، در هفته گذشته با دو پاتک سعی کرد خسارت های دو هفته قبل خود را جبران کند. به همین علت در یکی از این دو زمینه، حمله به شهر استراتژیک «السفیره» را عملیاتی کرد که حتی خبر سقوط کامل شهر در بسیاری از رسانه های بین الملل منتشر شد.
تروریست های داعش در کناز ساختمان های روستای «عزیزیه»
رسانه های وابسته به داعش با انتشار عکس فوق، مدعی حضور تروریست ها در بخش های داخلی شهر «السفیره» شدند و متأسفانه بیش تر رسانه ها بدون تحلیل عکس ها به بازگویی ادعای داعش پرداختند!
ارتش سوریه سه هفته قبل با پشتیبانی کامل نیروی هوایی روسیه و نیروی زمینی گروه های مختلف شیعی محور مقاومت و بهره مندی از مشاوران ایرانی، پیشروی های بی سابقه ای در حومه جنوبی و شرقی حلب داشت و توانست نزدیک به 11 کیلومتر در مسیر رفع حصار از فرودگاه کویروس پیشروی کند. داعش از مدت ها قبل فوردگاه نظامی کویروس را محاصره کرده بود و امیدوار بود با آغاز فصل سرما و اختلال در فعالیت نیروی هوایی ارتش، بتواند این فرودگاه را به اشغال خود دربیاورد. سرویس بین الملل فردا به زودی گزارشی اختصاصی از این فرودگاه منتشر خواهد کرد.
اختصاصی فردانیوز
در نقشه فوق، فاصله شهر السفیره از شهر حلب و فرودگاه نظامی کویروس مشخص شده است.
با حضور مستقیم محور مقاومت و پشتیبانی نیروی هوایی روسیه، ارتش سوریه بزرگ ترین موفقیت های یک سال اخیر خود را در استان حلب تجربه کرد. داعش در واکنش به شکست های خود، دو طرح را عملیاتی کرد که در هر دو زمینه، به صورت موقت به موفقیت دست یافت. در طرح اول، تلاش کرد بخشی از جاده استراتژیک «خناصر-اثریا» را به اشغال خود دربیاورد که درگیری ها هنوز در این جاده ادامه دارد. {در این زمینه (جاده خناصر-اثریا)، همین هفته گزارش اختصاصی فردانیوز منتشر خواهد شد.} در طرح دوم، داعش تلاش کرد شهر استراتژیک و بسیار مهم «السفیره» را اشغال کند که علیرغم حمله برق آسا و مؤثر اولیه، نیروهای مقاومت توانستند داعش را در این زمینه ناکام بگذارند.
همان گونه که در نقشه مشخص است، تمام مسیرهای شمالی به «السفیره» از شهر «تل عرن» می گذرد. تروریست های داعش، همزمان با السفیره به تل عرن حمله بردند و توانستند بر جاده عبوری به سمت السفیره سیطره پیدا کنند. در نتیجه از شمال (شهر حلب یا نیروهای جبهه نبرد برای آزادسازی حصار فرودگاه کویروس) اعزام نیروی کمکی به السفیره غیرممکن بود.
حاشیه شرقی شهر نیز تحت اشغال داعش است.
از حاشیه غربی، جاده آسفالته نمی گذرد. وضعیت حاشیه جنوبی هم به شهر «خناصر» مرتبط است که همزمان در حال جنگ با داعش بود.
به این ترتیب، اعزام نیروی کمکی به «السفیره» بسیار مشکل بود.
اما رزمندگان شیعه جبهه مقاومت از طریق دو محور عسان (غرب) و ابوجرین (جنوب شرقی) به سرعت خود را به السفیره رساندند و توانستند تروریست های داعش را وادار به عقب نشینی کنند.
شهر السفيرة با جمعیت حدود یکصد هزار نفر و ترکیب جمعیتی سنی-علوی یکی از بزرگ ترین شهرهای استان حلب محسوب می شود که برخلاف دیگر شهرهای بزرگ این استان، از ابتدای بحران سوریه همواره پشتیبان نظام سوریه بوده است. در آغاز اعتراضات سال 2011، حتی کم ترین اعتراضی از این شهر بلند نشد و به نظر می رسد علوی ها و سنی های این شهر بزرگ، به صورت کاملا یکدست از هواداران بشار اسد، رئیس جمهور سوریه هستند. از نظر بافت مذهبی، ذکر این نکته ضروری است که بیش ترین حجم تمرکز طائفه علوی در استان حلب، در همین شهر است که بیش از نیمی از ساکنان السفیره را تشکیل می دهند.
در روز 28 اکتوبر و در شرایطی که بسیاری از رسانه ها - متأثر از پروپاگاندای داعش - از سقوط شهر «السفیره» خبر می دادند، گزارشگر تلویزیون سوریه میان رزمندگان گردان «فاطمیون» در محلات جنوبی شهر حاضر شد که بالای سر اجساد هلاک شده تروریست های داعش ایستاده بودند.
با شورش مسلحانه مخالفان علیه نظام قانونی سوریه و سیل ورود تروریست های خارجی برای جنگ به داخل سوریه، استان حلب یکی از استان هایی بود که به سرعت در معرض سقوط قرار گرفت. به همین مناسبت، تجهیز و انتقال اسلحه های کافی به این استان برای پشتیبانی از ارتش، اهمیت وافری داشت. در ارزیابی کارشناسان ارتش سوریه، شهر السفیره یکی از مطمئن ترین نقاط در استان بود و به همین علت، بزرگ ترین اسلحه خانه ارتش سوریه در شمال سوریه، در جنوب غربی این شهر قرار گرفت.
بیانیه های داعش در مورد حمله به شهر السفیره
بالا: این بیانیه به روز 13 محرم (معادل 27 اکتوبر) اختصاص دارد که سازمان تروریستی داعش مدعی سیطره خود بر بخش هایی از شهر السفیره شد. در این بیانیه، از قتل و فرار ارتش دولتی سوریه خبر داده است!
درست فردای آن روز، رزمندگان جبهه مقاومت به یاری ارتش سوریه شتافتند و تروریست های داعش سرنوشتی جز قتل و فرار پیدا نکردند!
پایین: این بیانیه به روز عاشورا (معادل 24 اکتوبر) اختصاص دارد و از آغاز حمله نیروهای خود به السفیره خبر داده است.
به این ترتیب، در صورتی که داعش می توانست السفیره را به اشغال خود دربیاورد، به سمت مخازن بزرگ اسلحه در جنوب غربی شهر حمله می برد. در صورت دستیابی داعش به این دریای تسلیحات، نه تنها ارتش سوریه در استان حلب توانایی لجستیکی و پشتیبانی تسلیحاتی خود را از دست می داد، بلکه داعش به تسلیحاتی دست می یافت که احتمالا توانایی این سازمان تروریستی را به اندازه ای افزایش می داد که بتواند کل استان حلب را تهدید کند.
اجساد تروریست های داعش در حاشیه السفیره
رزمندگان مقاومت، داعشی ها را مجبور به خروج از شهر کردند و نبردها - به صورت پراکنده - در حاشیه شهر ادامه دارد.
علاوه بر موارد فوق، شهر السفیره و مخزن های اسلحه آن از اهمیت بیش تری برای ارتش سوریه برخوردار بود. با توجه به اشغال بخشی از جاده خناصر-اثریا، هیچ مسیر زمینی برای پشتیبانی و حمایت تدارکاتی از ارتش سوریه در شهر حلب به استان های همجوار وجود ندارد. به این ترتیب، تمام پشتیبانی های ارتش در دو محور «جنگ درون شهری در حلب» و «رفع حصار از فرودگاه کویروس» به اسلحه خانه و ستادهای مستقر در شهر «السفیره» محدود می شد. به این ترتیب، در صورتی که السفیره سقوط می کرد، ارتش به سختی می توانست در برابر معارضان در شهر حلب مقاومت کند.
نقشه اختصاصی فردانیوز
مناطق سبزرنگ: تحت اشغال داعش
مناطق قرمز رنگ: تحت کنترل ارتش سوریه
روستای تل حاصل با رنگ سبز کمرنگ مشخص شده است. منابع خبری نزدیک به داعش و برخی رسانه های بیطرف از سیطره داعش بر این شهر خبر داده اند؛ اما ارتش سوریه تا کنون در مورد این شهر سکوت کرده است.
منطقه شماره 1، شهر بزرگ «السفیره» و مناطق حاشیه ای آن را نشان می دهد.
منطقه شماره 2، شهر «تل عرن» و حومه آن را نشان می دهد که داعش همزمان با السفیره به آن حمله کرد تا مانع ارسال نیروهای ارتش از شمال شود. هم اکنون نبرد در تل عرن ادامه دارد.
منطقه شماره 3 روستاهای «ناصریه» و «تل نعام» را در بر می گیرد که تروریست های داعش در حال تلاش برای اشغال کامل آن هستند. هم اکنون نبرد در آن منطقه ادامه دارد و داعش پیشروی داشته است؛ اما نتوانسته موقعیت خود در این دو شهر را تثبیت کند.
منطقه شماره 4، اسلحه خانه های بسیار حساس ارتش در حاشیه جنوب غربی السفیره هستند که داعش می خواست با دستیابی به آن ها، ارتش سوریه را از معادلات نبرد در استان حلب حذف کند.
با توجه به موارد فوق، تروریست های داعش در بامداد روز عاشورا برابر با 24 اکتوبر از طریق نیروهای خط شکن انتحاری خود به «تل حاصل» حمله کردند. منابع خبری از سقوط سریع این شهر خبر دادند؛ اما این خبر هنوز از سوی ستاد ملی ارتش سوریه تأیید نشده است. نیروهای انتحاری داعش، بلافاصله از دو محور «تل حصار» (شمال) و «تریدیم» (شرق) به سمت شهر «تل عرن» حمله کردند و توانستند خطوط دفاعی اولیه ارتش را در این شهر بشکنند. نیروهای ارتش، با مقاومت در این شهر، مانع سقوط کامل آن شده اند؛ اما تروریست های داعش هم توانستند به سرعت در نقاط مختلف شهر و حاشیه آن پراکنده شوند و با شکستن خطوط دفاعی ارتش، زمینه برای نفوذ به «السفیره» را آماده کنند.
نقشه کلی سیطره گروه ها بر شهر حلب و حاشیه آن (غرب استان حلب)
بخش های سیاه رنگ: تحت اشغال داعش
بخش های قرمز رنگ: تحت کنترل دولت مرکزی و ارتش سوریه
بخش های سبز زنگ: تحت سیطره گروه های معارض مسلح (ارتش سوریه، جبهه النصره، جبهه اسلامیه و...)
بخش های زردرنگ: تحت کنترل گروه های مسلح قومگرای کرد
به این ترتیب، در حالی که از روز 24 اکتوبر، حملات محدودی به السفیره از طریق شمال (تل عرن) انجام شد؛ اما عملیات بزرگ داعش در بامداد 26 اکتوبر کلید خورد. سازمان تروریستی داعش در بامداد 26 اکتوبر از دو محور «تل ریمان» (شمال شرق) و «تلعرن» (شمال غرب) توانستند وارد روستای «عزیزیه» در شمال شهر السفیره شوند. با توجه به جو نامساعد هوایی در روز 26 اکتوبر، عملیات هوایی برای پشتیبانی از ارتش به سختی صورت می گرفت و تروریست های داعش توانستند از طریق عزیزیه وارد بخش های شمالی السفیره بشوند.
پرو پاگاندای رسانه ای داعش در مورد شهر السفیره در روزهای 27 و 28 اکتوبر به اندازه ای بود که حتی فرماندهان رده بالای بخش اصطلاحا میانه روی ارتش آزاد نیز از پیشروی های داعش در این شهر خبر می دادند.
در این میان، بسیاری از هواداران آن ها و کاربران معمولی نزدیک به ارتش آزاد، هشدار می دادند که در صورت دستیابی داعش به مخاطن اسلحه السفیره، بلافاصله به «مارع» حمله کرد و پس از آن از طریق «عندان»، ارتش آزاد را در حلب محاصره خواهد کرد.
ورود داعش به داخل شهر السفیره، همزمان با جنگ روانی شدید این گروه بود که باعث شد ستاد فرماندهی ارتش سوریه و نیروهای جبهه مقاومت، برای ممانعت از سقوط شهر به سرعت وارد عمل شوند. با توجه به وضعیت جنگی در تلعرن، امکان اعزام نیرو از حلب نبود. از سوی دیگر، ارسال نیرو از جنوب باعث کاهش توان نیروهای ارتش در درگیری های خناصر می شد و امکان داشت خناصر را در معرض سقوط قرار دهد! به این ترتیب، اعزام نیرو با تدابیر احتیاطی توأم بود و همین موضوع فرصتی برای داعش ساخت تا در روز بعد، به محله های میانی شهر وارد شود.
یکی از صفحات مشهور وابسته به تروریست های تکفیری «جیش الفتح» بعد از ظهر روز 28 اکتوبر و با اطمینان از ورود رزمندگان شیعه جبهه مقاومت به السفیره، تمسخر داعش را کلید زد.
به نظر می رسد تروریست های "جیش الفتح" و "جبهه النصره" به خوبی ضرب قدرت رزمندگان جبهه مقاومت را چشیده اند!
نویسنده در این توئیت کوتاه با تمسخر داعش نوشته است: «سگ های بغدادی (=تروریست های داعش) [شهر] السفیره و فرودگاه کویروس را ده ها بار آزاد کرده اند؛ اما فقط در توئیتر!! {شکلک پوزخند شدید از روی تمسخر}
ما آرزو داریم جنازه اجساد [سربازان] علوی (کنایه از ارتش سوریه) را ببینیم؛ اما فقط جنازه دواعش را می بینیم! »
به این ترتیب در روزهای 27 و 28 اکتوبر، داعش به صورت مکرر در رسانه های غیررسمی خود از پیشروی و اشغال قریب الوقوع السفیره خبر می داد. حتی در محافل غیررسمی از قطعی بودن سقوط السفیره خبر می دادند. اما نیروهای کمکی اعزامی از سوی ستاد فرماندهی نیروهای مقاومت، توانستند ورق را برگردانند. از روز 28 اکتوبر، این نیروهای مقاومت بودند که داعشی را نابود می کردند و خیابان های شهر السفیره شاهد جنازه های تروریست های داعش بودند که نقش بر زمین می شدند.
تروریست های داعش در حمله اولیه خود به السفیره، سربازان ارتش را تا حدی غافلگیر کرده بودند و حتی مدعی شدند نزدیک به 130 سرباز ارتش را اسیر کرده اند! این ادعا حتی از سوی خبرنگاران مستقل نیز تأیید شد!
اما بلافاصله بعد با ورود نیروهای کمکی، ورق برگشت و به نظر می رسد داعش مجبور شد در حین فرار، اسرا را به حال خود رها و آزاد کند!
با ورود نیروهای مقاومت، بخش های مرکزی و جنوبی شهر به سرعت امن شدند. نبرد در بخش شمالی شهر تا روستای عزیزیه ادامه یافت و بالاخره روز گذشته، شبکه های العالم و المیادین با ارائه گزارش های تصویری مبسوط، از امنیت کامل السفیره و حومه آن خبر دادند. در همان حال، منابع مستقل نیز از فرار تروریست های داعش به سمت شمال و جنوب غربی خبر دادند.
برخی منابع خبری از فرار نیروهای داعش به سمت جنوب شرق السفیره خبر داده اند، تا جایی که نبردهای شدید هم اکنون در روستای «رسم النفل» ادامه دارد.
در صورت موفقیت داعش در اشغال این روستا، اعزام نیروهای کمکی از ابوجرین بسیار مشکل خواهد بود و حتی در صورت اتصال یان روستا به تل نعام، داعش می تواند به صورت گازانبری از جنوب السفیره به سمت مخازن اسلحه حمله ببرد!
سرویس بین الملل فردا پس از مدتی، دور جدید انتشار گزارش های میدانی و نقشه های اختصاصی نبرد در سوریه را آغاز کرده است. گزارش های اختصاصی فردا از تحولات میدانی نبرد در سوریه را در صفحه مقاومت پایگاه خبری تحلیلی فردا دنبال کنید.
حتی پروپاگاندای داعش نیز به تأثیر بالای نیروی هوایی در شکست برنامه های داعش اعتراف می کند.
دیدگاه تان را بنویسید