فارس: پایگاه تحلیلی «کانترپانچ» در گزارشی به قلم «جنیفر لاونستین» سیاست خصمانه عربستان در حوزه خارجی و همچنین اختلافات داخلی در خاندان سلطنتی را بنیانگذار اشتباهات استراتژیک و مشکلات جبرانناپذیری دانست که نه تنها خاورمیانه بلکه بسیاری از کشورهای غربی را نیز گرفتار خواهد کرد.
در این گزارش آمده است: در مقاله اخیر «گاردین» تحت عنوان «عربستان میگوید آیندهای برای اسد در سوریه وجود ندارد» به نقل از عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان آورده شده: «جنگ داخلی سوریه میتوانست فرآیندی طولانیتر و مخربتر از این باشد اما انتخاب بطور کامل در دست بشار اسد است.» وی مشخص نکرد که قرار است بشار اسد چگونه به زور برکنار شود و تنها گفت که عربستان چیزی کمتر از یک تغییر حکومت کامل در سوریه را تحمل نخواهد کرد. وی ادعای حمایت عربستان از «شورشیان میانهرو» را تکرار کرد؛ (ظاهرا) جبهه النصره نیز که زیرشاخه القاعده است، میانهرو محسوب میشود.
بنا بر این گزارش، در فوریه 2014 رویترز مطلبی منتشر کرد که در آن به قانون عربستان مبنی بر ممنوعیت حضور شهروندان این کشور در جنگهای خارجی و مجازات 3 تا 20 سال حبس برای آن اشاره شد. عربستان همچنین حمایت از این گروهها از جمله حمایتهای مالی بطور خاص از گروههای جهادی در سوریه را ممنوع نمود. با این حال چنین اقدامی مانع ارسال کمکهای مالی به داعش و زیرمجموعههای آن نشده است. این گروه (تروریستی) نه تنها سرزمینهایی را در عراق و سوریه اشغال کرده بلکه حامیانی فراوانی نیز در خارج از منطقه جذب نموده است.
در ادامه این گزارش آمده است: هنوز مشخص نیست دلیل جذب جوانان ناراضی به داعش چیست. گرچه «فاشیسم اسلامی» احتمالا ریشه در وهابیسم و نفوذ عربستان سعودی در خاورمیانه و شمال افریقا دارد اما درک کامل آن نیاز به درک درستی از تاریخ استعمار و امپریالیسم غربی در خاورمیانه طی قرون 20 و 21 دارد. بعنوان مثال، جای تردید نیست که تجاوز آمریکا به عراق در سال 2003 نقشی اساسی در ایجاد داعش و جنگ فرقهای که هماکنون سراسر منطقه بخصوص عراق و سوریه را در خود میسوزاند، داشته است.
نویسنده این گزارش تأکید میگوید: برای دست یافتن به درک درستی از نقش قدرتهای خارجی در ایجاد و تخریب خاورمیانه مدرن باید به 200 سال قبل بازگردیم.
در این گزارش بیان شده است: طبق اسناد افشا شده توسط ویکیلیکس، وزارت خارجه آمریکا و سیا بیش از 40 سال بدنبال ایجاد بیثباتی، تنش فرقهای میان شیعه و سنی و حمایت از گروههای اسلامگرای ضد دولتی در سوریه بوده تا از این طریق براندازی حکومت دمشق را محقق سازد.
بنا بر این گزارش، مقامات آمریکایی ادعا میکنند که تنها «شورشیان میانهرو» را تسلیح کرده و آموزش دادهاند در حالی که همین میانهروها یا به داعش پیوسته و یا به سایر گروههای افراطی کمک میکنند. همین مسأله جریانی از تسلیحات را وارد خاک سوریه کرده و آن را در دستان اعضای داعش برای ایجاد فاجعهای خونین در این کشور قرار میدهد.
نویسنده همچنین با اشاره به اختلافات داخلی در خاندان آلسعود و همچنین مخالفت جمع کثیری از عربستانیها با تجاوز وحشتناک ریاض به فقیرترین کشور دنیای عرب ـ یمن ـ به رهبری وزیر جنگ جوان سعودی، افزود: سیاست خارجی خصمانهای که محمد بن نایف، وزیر کشور تازه منصوب شده سعودی اتخاذ کرده در وهله نخست ایران _ بعنوان حامی حوثیها در یمن و همچنین پشتیبان دولت اسد در سوریه_ را هدف قرار داده است.
وی میافزاید: جناحهای مورد حمایت ایران و عربستان سعودی در سوریه در حال جنگی نیابتی بوده که با ورود نظامی روسیه و همچنین حملات هوایی آمریکا در سراسر این کشور پیچیدهتر شده و مساله قدرت برتر بودن و هژمونی از سوی این دو دشمن دیرینه (مسکو و واشنگتن) را مطرح کرده است.
در ادامه این گزارش آمده است: قرار بود حملات هوایی روسیه و آمریکا در سوریه هماهنگ شده و علیه داعش باشد اما واشنگتن مدعی شده که مسکو تلاش میکند با هدف قرار دادن نیروهای شورشی میانهرو و مورد حمایت آمریکا به اولویت اول خود که همان تقویت دولت «بشار اسد» است، دست یابد و این در حالی است که آمریکا تلاش میکند _تلاشی شکست خورده_ از همین گروههای شورشی علیه اسد و داعش بطور همزمان حمایت نماید.
در انتهای این گزارش تأکید شده است که تلاشهای ایالات متحده نتایج فاجعهباری داشته که حتی مقامات ارشد نظامی در واشنگتن نیز به آن اذعان کردهاند و به نظر میرسد این وضعیت ناشی از فقدان سیاست در خاورمیانه از سوی اوباما است و چنانچه اقدامی برای اتحاد رویکردهای متقابل در سوریه انجام نشود، کل منطقه در آشوب بزرگ درگیر میشود.
دیدگاه تان را بنویسید