بخشی از حقّ النّاس حقّ رأی شورای نگهبان است

کد خبر: 447569

آن کسی که وارد میدان انتخابات می شود، نامزد انتخابات می شود، آیا صلاحیّت دارد یا نه؛ و باید احراز کنند صلاحیّت را؛ اگر دیدند که کوتاهی شده است و آدمی که صلاحیّت ندارد وارد شده، جلویش را می گیرند؛بخشی از حقّ النّاس، همین حقّ رأی شورای نگهبان است.

تسنیم: انتخابات آتی مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری که قرار است به صورت همزمان در روز جمعه هفتم اسفندماه سال جاری برگزار شود، یکی از اتفاقات مهم پیش روی کشور است که با نزدیک شدن به زمان آغاز فرآیند قانونی انتخابات در کشور، شایسته است مورد بحث و بررسی بیشتری قرار گیرد. دو انتخاب مهمی که هر کدام اثری مهم در اوضاع و سرنوشت کشور دارند. توصیه ها و تذکرات مختلفی در رابطه با این انتخاب ها مطرح است که باید به آن ها گوش جان سپرد. رهبر معظم انقلاب اسلامی در سخنرانی اخیر خود در جمع اقشار مختلف مردم به صراحت به بحث از انتخابات وارد شدند و با انتقاد از برخی که از دوسال زودتر می خواستند فضای کشور انتخاباتی شود، بیان داشتند که اکنون که چندماهی بیشتر به انتخابات نمانده است جای آن است که بحث از انتخابات آغاز شود و سپس توصیه های مهمی در این باره ذکر کردند که در این مطلب مختصر به برخی از مهم ترین این توصیه ها خواهیم پرداخت. نگاهی به مشروح بیانات معظم له حاکی از آن است که ده محور زیر، اصلی ترین تذکرات و نکات ایشان در باب انتخابات پیش رو بوده است که در این سخنرانی بیان شده است:
1. فضای انتخاباتی بی موقع به مصلحت کشور نیست.
2. انتخابات، مظهر کامل حضور و انتخاب مردم، نشانه مردم سالاری دینی است.
3. انتخابات ایران از سالم ترین و بهترین انتخابات های جهان است.
4. چرا بعضی به دنبال خدشه در اعتماد مردم هستند؟
5. سلامت انتخابات از برکات شورای نگبان است.
6. شورای نگهبان چشم بینای نظام و نظارت استصوابی و مؤثر این شورا امری قانونی و عقلی و شرعی است.
7. رأی مردم به معنای واقعی کلمه حقّ النّاس است.
8. در سال 88 هم رأی مردم حق الناس بود و بر این اساس در مقابل کسانی که اصرار می کردند باید انتخابات باطل شود، ایستادیم.
9. حضور پُرشور مردم، کشور را حفظ می کند.
10. دست برادری و یگانگی مان را مستحکم کنیم، در کشور دودستگی ایجاد نکنیم، همدیگر را تضعیف نکنیم.
در طول سالهای متمادی پس از انقلاب اسلامی، انتخابات های متعددی که تقریبا هر ساله در کشور برگزار شده است، نقشی تعیین کننده در سرنوشت کشور داشته است و مردم آزادانه و با اعتماد و اطمینانی مثال زدنی پای صندوق های رأی آمده اند و به نامزدهای انتخابات های مختلف که از سلایق و گرایشات مختلفی بوده اند، رای داده اند. انتخابات در نظام جمهوری اسلامی که بر اساس مردم سالاری دینی استوار شده است، تعیین کننده بخش مهمی از سیاست ها و اقدامات در کشور است. انتخابات آتی مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری که قرار است به صورت همزمان در روز جمعه هفتم اسفندماه سال جاری برگزار شود، یکی از اتفاقات مهم پیش روی کشور است که با نزدیک شدن به زمان آغاز فرآیند قانونی انتخابات در کشور، شایسته است مورد بحث و بررسی بیشتری قرار گیرد. دو مجلسی که هرکدام در جایگاه خود در راس مسائل کشور قرار دارد. مجلس به واسطه قدرت مثال زدنی در قانون گذاری و نظارت بر قوه مجریه و مجلس خبرگان رهبری به واسطه جایگاه مهمی که در تعیین و نظارت بر شرایط رهبری دارد، هر کدام به نوعی در راس هرم نظام جمهوری اسلامی قرار می گیرند.
بر این اساس انتخابات 7 اسفند شامل دو انتخاب مهمی است که هر کدام اثری مهم در اوضاع و سرنوشت کشور دارند و در این رابطه توصیه و تذکرات مختلفی مطرح است که باید به آن ها گوش جان سپرد. رهبر معظم انقلاب اسلامی در سخنرانی اخیر خود در جمع اقشار مختلف مردم به صراحت به بحث از انتخابات وارد شدند و با انتقاد از برخی که از دوسال زودتر می خواستند فضای کشور انتخاباتی شود، بیان داشتند که اکنون که چندماهی بیشتر به انتخابات نمانده است جای آن است که بحث از انتخابات آغاز شود و سپس توصیه های مهمی در این باره ذکر کردند که در این مطلب مختصر به برخی از مهم ترین این توصیه ها خواهیم پرداخت:
1. فضای انتخاباتی بی موقع به مصلحت کشور نیست
اولین نکته ای که رهبر معظم انقلاب اسلامی گوشزد کردند آن است که فضای انتخاباتی به واسطه رقابت و تعارضی که در آن به وجود می آید و برای انتخابات نیز طبیعی است، این اثر را به دنبال خود دارد که باعث به حاشیه رفتن برخی از کارهای مهم و اساسی در کشور می شود و از این جهت در فضای انتخاباتی ممکن است که اولویت های کار کشور از سوی برخی از دست اندرکاران به فراموشی سپرده شود. از این رو به مصلحت کشور نیست که برخی از دو سال قبل از انتخابات بر طبل تعارض و رقابت بکوبند و فضای کشور را انتخاباتی کنند. متاسفانه از یک سال و نیم قبل شاهد تلاش ها و اظهارات و اقدامات انتخاباتی عده ای بوده و هستیم که این نکته مهم را فراموش کرده اند و در بوق انتخابات می دمند. این در حالی است که به تعبیر رهبر معظم انقلاب: «برخی متأسّفانه از 1.5 سال پیش، دو سال پیش از انتخابات، شروع کردند مسائل انتخابات را مطرح کردن؛ این به نظر ما مصلحت نیست؛ فضای کشور را بی موقع نباید فضای انتخاباتی کرد؛ از 1.5 سال پیش -که تقریباً دو سال به انتخابات امسال مانده بود که آخر سال است- بعضی ها شروع کردند در مطبوعات و در حرفها، راجع به انتخابات حرف زدن، بحث کردن. وقتی فضای انتخاباتی در کشور به وجود می آید، بسیاری از مسائل اصلی جامعه به حاشیه می رود و فراموش می شود. خب، فضای انتخابات، فضای رقابت و تعارض است؛ ما چرا بی خود این فضای رقابت را، فضای تعارض را، بکشانیم به یک سال دو سال قبل؟ شروع زودهنگام این بحثها به نظر ما مصلحت نیست. لکن حالا چرا؛ الان که سه چهار ماه مثلاً به انتخابات باقی است، جای آن است که راجع به انتخابات عرایضی عرض بشود.»
2. انتخابات، مظهر کامل حضور و انتخاب مردم، نشانه مردم سالاری دینی است
نکته دیگری که معظم له بر آن تأکید کردند این است که انتخابات مظهر حضور مردم و نشانه مردم سالاری دینی است. در حالی که نظام اسلامی در ایران با حمایت و خواست مردم بر سر کار آمده و به حیات خویش ادامه می دهد، کشورهای غربی که حامی سرکوبگرانه ترین حکومت ها در همسایگی ما هستند و در ایران نیز از حکومت جنایتکار پهلوی حمایت می کردند، ایران اسلامی را متهم به غیر مردمی بودن می کنند: «انتخابات، مظهر کامل حضور و انتخاب مردم است... ما این را در طول این 36 سال، 37 سالی که از اوّل انقلاب گذشته است، نگذاشتیم تعطیل بشود یا تأخیر بیفتد... بعضی می خواستند تعطیل کنند انتخابات را -در بعضی از دوره ها برخی از آدمهای سیاست باز و سیاست زده سعی شان این بود که انتخابات را تعطیل کنند یا عقب بیندازند- امّا به توفیق الهی جلوی این ها گرفته شد و انتخابات در موعد معیّن انجام گرفت... نظام جمهوری اسلامی یک نظام مردم سالار به معنای واقعی است. خب، دشمن البتّه حرف می زند؛ آمریکایی ها و عوامل تبلیغاتی شان دائماً علیه انتخابات ما به شکلهای مختلف حرف می زنند. آمریکایی ها 25 سال در دوران رژیم طاغوت، در ایران حضور داشتند، امّا مجلسهای شورای فرمایشی و مسخره ی آن روز، یک بار مورد انتقاد آمریکایی ها قرار نگرفت... الان هم به رژیمهای مستبد و دیکتاتور و وراثتی ای که در این منطقه هست، یک کلمه اعتراض نمی کنند، امّا به ایران که این جور پشت سر هم انتخابات انجام گرفته است و همه ی ارکان نظام - از رهبری نظام و رئیس جمهوری نظام، تا نمایندگان مجلس، تا نمایندگان خبرگان، تا نمایندگان شوراهای شهری- به وسیله ی مردم انتخاب می شوند، دائم اعتراض می کنند، اشکال می کنند، ایرادهای دروغین می کنند.»
3. انتخابات ایران از سالم ترین و بهترین انتخابات های جهان است
نکته مهم دیگر رهبری، تأکید بر سلامت انتخابات در جمهوری اسلامی ایران بود. ایشان نظام انتخاباتی ایران را یکی از سالم ترین و بهترین نظام های انتخاباتی جهان معرفی و خاطرنشان کردند که «انتخابات های ما بحمدالله در این مدّت، انتخابات های سالمی بوده است. نکته ای که بنده می خواهم عرض بکنم این است که انتخابات های ما انتخابات هایی بوده است که بر طبقِ معیارهای متعارف بین المللی، یکی از بهترین و سالم ترین انتخابات بوده است، با نصابِ شرکت بالای مردم.»
4. چرا بعضی به دنبال خدشه در اعتماد مردم هستند؟
از سوی دیگر شاهد آن هستیم که برخی که خود در دوره های مختلف از مردم رای گرفته و با همین نظام انتخابات بر سر کار آمده بودند، در اعتماد مردم خدشه ایجاد می کنند و با سخنان مختلفی باعث می شوند که تبلیغات دشمنان این ملت جدی گرفته شود و سلامت انتخابات زیر سؤال برود. این در حالی است که بسیاری از همین افراد با همین نظام انتخاباتی بر سر کار آمده اند و یا خود برگزارکننده انتخابات های مختلفی در این کشور بوده اند. به تعبیر رهبر معظم انقلاب: «متأسّفانه یکی از عادتهای بدی که بعضی در داخل دارند، این است که دائماً در سلامت انتخابات در هر دوره ای خدشه کنند. از قبل از انتخابات مکرّر دَم بزنند از تقلّب، از دغدغه، از این که چنین بشود، چنان بشود؛ این کار غلطی است. در طول این 37 سال، مردم به خاطر اعتمادی که در دوره های مختلف و دولتهای مختلف به نظام داشتند، در عرصه ی انتخابات شرکت کردند، حضور پُرشور پیدا کردند. چرا بعضی ها به دست خودشان این اعتماد را می خواهند خدشه دار کنند؟ مردم به نظام اعتماد دارند. وقتی انتخابات هست، می آیند وارد انتخابات می شوند و رأی می دهند؛ چرا انسان بایستی این را خدشه دار بکند با دغدغه های بی خود و دروغین که نبادا تخلّفی بشود؛ خب، معلوم است؛ اجازه داده نمی شود؛ مراقبتهای شدید انجام می گیرد.»
به نظر می رسد که منافع حزبی و سیاست بازی چنان بر رفتار عده ای غلبه کرده است که حقایق را زیر پا می گذارند و برای منافع حزبی خود مرتکب چنین کار خطایی می شوند و مصداق یکی بر سر شاخ و بن می برید، هستند که نظام انتخاباتی ای را زیر سؤال می برند که خود حاصل آن هستند و برای این ادعای خود استدلال قابل قبولی نیز ندارند.
5. سلامت انتخابات از برکات شورای نگبان است
6. شورای نگهبان چشم بینای نظام و نظارت استصوابی و مؤثر این شورا امری قانونی و عقلی و شرعی است
در روزها و هفته های اخیر شاهد آن بودیم که برخی از سیاسیون به بهانه های مختلفی حملاتی را علیه شورای محترم نگهبان آغاز کردند و با زیر سؤال بردن جایگاه قانونی و اصیل این نهاد در کشور، حتی مدعی شدند که اقدامات شورای نگهبان در نظارت بر انتخابات و بررسی صلاحیت افراد، امری غیرقانونی و غیرشرعی است. برخی از نشریات به واسطه تحریک هایی که صورت گرفته بود، حتی تیتر زدند که شورای نگهبان غیرشرعی و غیرقانونی است و نباید نظارت و بررسی صلاحیت ها توسط شورای نگهبان صورت بگیرد. همه این حرکت ها در واقع به تحریک گروه های سیاسی و با هدف تضعیف جایگاه این شورا صورت گرفت. در این میان رهبر معظم انقلاب در اولین سخنرانی خود در باب انتخابات آتی؛ به صراحت از شورای نگهبان دفاع کردند و علاوه بر این که سلامت انتخابات را از برکات شورای نگهبان خواندند، خاطرنشان کردند که این شورا و اقدامات مبنایی آن حق قانونی و عقلی و شرعی آن است: «یکی از بزرگ ترین برکات وجود شورای نگهبان همین است که مراقبند؛ مراقب خطا و اشتباهند و اجازه نمی دهند تخلّفی انجام بگیرد؛ دیگر دستگاه ها هم همین جور... ما بی خود این اعتمادی را که مردم به نظام دارند، با حرفهای بی منطق مخدوش نکنیم. گاهی به وزارت کشور ایراد می گیرند، گاهی به شورای نگهبان ایراد می گیرند. شورای نگهبان، چشم بینای نظام برای انتخابات است؛ در همه ی دنیا هم یک چنین چیزی وجود دارد -حالا اسمش چیز دیگر است؛ اینجا اسمش شورای نگهبان است- مراقبند، ببینند آن کسی که وارد میدان انتخابات می شود، نامزد انتخابات می شود، آیا صلاحیّت دارد یا نه؛ و باید احراز کنند صلاحیّت را؛ اگر دیدند که کوتاهی شده است و آدمی که صلاحیّت ندارد وارد شده، جلویش را می گیرند؛ این حقّ آن ها است، حقّ قانونی آن ها است، حقّ عقلی و منطقی آن ها است؛ بعضی بی خود ایراد می کنند. بخشی از این حقّ النّاس، همین حقّ رأی شورای نگهبان است؛ همین حقّ نظارت استصوابی و مؤثّر شورای نگهبان است؛ این جزو حق النّاس است، این را باید رعایت کرد، این را باید حفظ کرد.»
7. رأی مردم به معنای واقعی کلمه حقّ النّاس است
8. در سال 88 هم رای مردم حق الناس بود و بر این اساس در مقابل کسانی که اصرار می کردند باید انتخابات باطل شود، ایستادیم
مسأله بسیار مهم دیگری که رهبر معظم انقلاب در این دیدار بر آن تأکید کردند این بود که رای مردم به معنی واقعی کلمه حق الناس است و باید برای حفظ و صیانت از آن تلاش کرد؛ اما ایشان علاوه بر این، خاطرنشان کردند که در سال 88 هم رای مردم حق الناس بود. این بیان و تأکید بر حق الناس بودن مردم و تذکر نسبت به این که در سال 88 هم چنین بوده است، نکته بسیار مهمی را متذکر می شود چراکه برخی بارها از رهبر معظم انقلاب نقل کرده اند که ایشان رای مردم را حق الناس می دانند ولی برخی از همین افراد در سال 88 در برابر رای مردم تمکین نکردند و وقتی که مشاهده کردند که نتیجه رای مردم با خواست آن ها سازگار نیست، مدعی شدند که باید رای مردم را باطل کرد. از نظر این افراد رای مردم فقط وقتی حق الناس است که با خواسته سیاسی آن ها همراه باشد و نظر آن ها را تأمین کند. به تعبیری، اینان از حق الناس بودن رای مردم، برداشتی ابزاری دارند که به منافع خود برسند و این سخن حکیمانه و اسلامی رهبر معظم انقلاب را برای اغراض سیاسی خود به کار می برند. تذکر رهبر معظم انقلاب که خاطر نشان ساختند که رای مردم حق الناس است و در سال 88 هم بر همین اساس جلوی آن ها که خواهان ابطال انتخابات و رای مردم بودند را گرفتیم، نشان می دهد که رهبری نگاهی ابزاری و بازیچه ای به رای مردم ندارند و به این افراد نیز متذکر شدند که باید به رای مردم تمکین کنند و وقتی در چارچوب قانونی و پذیرفته شده و با رعایت ملاک ها، مردم رایی داده اند، شما حق ندارید بدون دلیل و سند و مدرک، خواهان ابطال رای مردم شوید. رهبر معظم انقلاب در این باره به صراحت بیان داشتند: «رأی مردم هم به معنای واقعی کلمه حقّ النّاس است؛ حقّ النّاس است. وقتی می آید برادر و خواهر ایرانی در انتخابات شرکت می کند و رأی در صندوق می اندازد، رعایت این حقّ او واجب شرعی است، واجب اسلامی است؛ در این امانت او نباید خیانت کرد؛ واقعاً حقّ النّاس است. نتیجه ی آراء هم هرچه شد، بایستی به آن ملتزم بود؛ این هم حقّ النّاس است. این که ما در سال 88 در مقابل کسانی که اصرار می کردند باید انتخابات باطل بشود ایستادیم، به خاطر همین بود که از حقّ النّاس دفاع کردیم. چهل میلیون نفر بالاترین نصاب انتخابات- در سال 88 در دادن آراء شرکت کردند. خب، یک نتیجه ای داد. هر کسی هم برنده ی این انتخابات می شد، ما همین جور می ایستادیم، دفاع می کردیم. بنده از حقّ النّاس دفاع کردم، از حقّ مردم دفاع کردم. باز هم هر وقتی که مردم رأی بدهند -به هر کسی که مردم بپسندند و بپذیرند و رأی بدهند- بنده از رأی مردم دفاع خواهم کرد؛ پشت سرِ مردم خواهم ایستاد. رأی مردم حقّ النّاس است.»
9. حضور پُرشور مردم، کشور را حفظ می کند
تذکر بسیار مهم ولی کوتاه رهبر معظم انقلاب در این باره نیز شایان توجه است که خاطرنشان ساختند: «البتّه من اعتقاد به حضور پُرشور مردم دارم؛ معتقدم کشور را این حضور حفظ می کند.» این نشان می دهد که از نظر رهبری ، نظام اسلامی به قدرت نظامی و اسلحه نیست که حفظ می شود، هر چند اسلحه و قدرت نظامی در جای خود لازم است اما آنچه تداوم نظام اسلامی را تضمین می کند، ایمان مستحکم و استوار مردمی است که پشتوانه این نظام هستند و از آن در راه خدا حمایت می کنند.
10. دست برادری و یگانگی مان را مستحکم کنیم، در کشور دودستگی ایجاد نکنیم، همدیگر را تضعیف نکنیم
و آخرین تذکری که رهبر در این زمینه بیان داشتند، تأکید بر وحدت و یگانگی و پرهیز از اختلاف و تضعیف یکدیگر بود: «آنچه به شما برادران و خواهران عزیز مؤکّداً عرض می کنم، این است که بدانید جمهوری اسلامی ایران با این مردم، با این منطق، با این قانون اساسی بر همه ی دشمنانش پیروز خواهد شد. شرطش این است که به خدای متعال توکّل کنیم، با همدیگر دست برادری و یگانگی مان را مستحکم کنیم، در کشور دودستگی ایجاد نکنیم، همدیگر را تضعیف نکنیم. اگر این جور رعایت بکنیم، خدای متعال هم رعایت خواهد کرد. هر کسی که اسلام را نصرت کند، خدای متعال او را نصرت خواهد کرد.» ان شاءالله.
۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

قرص لاغری پلاتین

تازه های سایت