رئیس جمهور بعدی آمریکا باید به تعهدات توافق هسته‌ای عمل کند

کد خبر: 447171

رئیس انجمن کنترل سلاح آمریکا با اشاره به راه دشواری که برجام در گذر از کنگره آمریکا طی کرده رئیس جمهور آتی آمریکا را ناگزیر از عمل به تعهدات واشنگتن در خصوص توافق هسته ای دانست.

مهر: با وجود همه دشواری ها و نقشه هایی که از سوی صهیونیست ها و جمهوریخواهان تندرو برای زمینگیر کردن برجام کشیده شده بود، توافق هسته ای ایران به سلامت از کنگره آمریکا عبور کرد اما اجرای صحیح این توافق از سوی واشنگتن و همچنین تردیدهایی که جمهورریخواهان در مورد آن مطرح می کنند موجب شد تا با «داریل کیمبال» مدیر انجمن کنترل سلاح آمریکا به گفتگو بنشینیم.
کیمبال از سال ۲۰۰۱ تا کنون مدیر اجرایی انجمن تحقیقاتی کنترل سلاح آمریکاست و در سال ۲۰۰۴ میلادی توسط نشنال ژورنال به عنوان یکی از ۱۰ چهره تاثیرگذاری که نظریات آنها به شکل گیری سیاست های آتی در مورد آینده تسلیحات هسته ای کمک می کند معرفی شده است.
متن کامل این گفتگو به شرح زیر است:
* برجام سرانجام از سد کنگره آمریکا گذشت و با دستور «باراک اوباما» رئیس جمهور ایالات متحده برای لغو تحریم های ایران از ماه اکتبر، عملا اجرای برجام کلید زده شد اما با این وجود هنوز شاهد مخالفت برخی در آمریکا با این توافق هستیم. شما عملکرد این مخالفان را چطور ارزیابی می کنید؟
با وجود کمپین گسترده ای که علیه برجام در آمریکا به راه افتاده بود و این کمپین به خوبی از سوی مخالفان توافق هسته ای ایران، دیپلماسی و رسیدن به توافق برد-برد تامین مالی شده بود، عقل سلیم به پیروزی رسید و سنای آمریکا تصمیم گرفت مانع اراده رئیس جمهور برای اجرای توافق هسته ای ایران نشود. اگر ایران گام هایی را که برای قدرتمندتر شدن برجام نیاز است بردارد و به تعهدات خود در این توافق عمل کند لغو تحریم های شورای امنیت علیه ایران نیز ادامه پیدا کرده و برجام رو به جلو حرکت می کند.
در پاسخ به مخالفان برجام باید گفت این یک توافق برد-برد است. این توافق بسیار قوی، بلند مدت و قابل راستی آزمایی بوده و به صورت چند لایه توافقی برای منع گسترش تسلیحات هسته ای است که تا چندین سال پیشرفت هسته ای ایران را محدود می کند. این توافق هرچند به ایران اجازه می دهد تا فعالیت هسته ای خود را به صورت صلح آمیز ادامه بدهد اما مسیرهای منتهی به ساخت تسلیحات هسته ای را مسدود می کند. از میان اعضای کنگره آمریکا به تعداد کافی از برجام حمایت می کنند. زیرا این توافق موجب می شود تا با مسابقه تسلیحاتی در خاورمیانه مواجه نشد. حامیان این توافق می دانند که رد کردن برجام موجب می شود که محدودیت هایی که به موجب توافق ایجاد شده از بین برود و این پیروزی چشمگیر دیپلماتیک تبدیل به یک مصیبت ژئوپلیتیک برای همه طرف ها شود.
با این وجود برخی جمهوریخواهان و تعداد کمی از دموکرات ها تلاش خواهند کرد تا در اجرای برجام خلل ایجاد کرده و یا آنکه در شرایط این توافق تغییرات را ایجاد کرده و یا آنکه در اراده رئیس جمهور آمریکا برای لغو تحریم های مرتبط با برجام خلل ایجاد کنند البته باید متذکر شوم که این تلاش ها منجر به شکست هستند.
*شما عنوان داشتید که تلاش های مخاالفان برجام در آمریکا راه به جایی نمی برد. به نظر شما چرا با وجود چنین شرایطی جمهوریخواهان همچنان با برجام ضدیت می کنند؟
در این میان هر طرفی دلایل خود را دارند. اما دلیل مخالفت بسیاری آن است که آنها فرصت های سیاسی شخصی خود را در مخالفت با این توافق می بینند حتی اگر تلاش ها و مخالفت ها آنها یک شانس بسیار کم و یا آنکه هیچ شانسی برای موفقیت نداشته باشد بازهم آنها به مخالفت های خود ادامه می دهند. من عمیقا معتقدم که رئیس جمهور اوباما با کمک گروه بزرگی از اعضای سنا و مجلس نمایندگان که از برجام حمایت کرده اند می توانند در برابر هر گونه اقدامی برای تصویب قانون برای ناکام گذاشتن اجرای برجام ایستادگی کنند.
*با وجود آنکه برجام از سوی شورای امنیت تصویب شده نامزدهای جمهوریخواه انتخابات ریاست جمههور آمریکا مدعی شده اند که اگر آنها در انتخابات به پیروزی برسند، توافق هسته ای ایران را پاره کرده و به آن عمل نمی کنند. آیا ممکن است ما شاهد بروز چنین رویدادی در آمریکا باشیم؟
این نکته را در نظر داشته باشیم که برجام در دوران ریاست جمهوری یک فرد دموکرات یعنی باراک اوباما مورد مذاکره قرار گرفته و به نتیجه رسیده است و نامزدهای پیشتاز انتخابات ریاست جمهوری آمریکا از حزب دموکرات یعنی هیلاری کلینتون و سناتور ساندرز نیز به شدت از این توافق حمایت می کنند. این چندان جای تعجب ندارد که جمهوریخواهان بگویند به دنبال توافق بهتری با ایران هستند اما این امر بسیار محتمل است که رئیس جمهور آتی به محض اینکه انتخاب شود این امر را خواهد پذیرفت که ادامه اجرای برجام بهترین اقدامی است که آمریکا می تواند انجام دهد.
حتی اگر در این میان یکی از نامزدهای جمهوریخواه در انتخابات پیروز شود، اگر غیر ممکن نباشد برای وی مشکل خواهد بود که توافق هسته ای با ایران را نقض کرده و به آن عمل نکند. به احتمال زیاد وی نیز با این امر موافق خواهد بود که توافق هسته ای ایران بر اساس منافع ملی آمریکاست و تخطی و زیر پا گذاشتن آن تبعات منفی بسیاری برای آمریکا و امنیت بین الملل به دنبال خواهد داشت. همانگونه که «دونالد ترامپ» نامزد پیشرو حزب جمهوریخواه در انتخابات ریاست جمهور اعلام کرده، وی از اجرای برجام شانه خالی نمی کند بلکه مراقب ایران خواهد بود تا این کشور تعهدات خود در برجام را انجام بدهد.
در چند ماه آینده اغلب قانونگذاران موثر آمریکایی به این نتیجه خواهند رسید که باید با یکدیگر متحد شده و برای اجرای توافق هسته ای ایران در کنار دولت اوباما قرار بگیرند. این کار در مرحله اول نیازمند ۱۰ تا ۱۲ میلیون دلار هزینه اضافی بصورت سالانه است تا آژانس بر فعالیت هسته ای ایران نظارت کرده و تعهدات این کشور در قبال برجام را تائید کند. کار برای سخت تر کردن محدودیت ها در زمینه اجرای پیمان منع گسترش تسلیحات هسته ای و آزمایش های موشکی امری است که موجب تقویت امنیت تمامی کشورها در منطقه خاورمیانه می شود.
* اگر جمهوریخواهان در انتخابات سال آتی به پیروزی برسند آنگاه تکلیف موضوعاتی همچون بحران سوریه، عراق و سازش خاورمیانه چگونه می شود؟
نامزدهای جمهوریخواه هنوز پیشنهادهای سیاسی جدی برای حل مشکلاتی که در خاورمیانه وجود دارد ارائه نکرده اند. ما هنوز در ابتدای راه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا هستیم و هنوز زمان برای اطلاع از اینکه جمهوریخواهان چگونه برا اساس برجام به سراغ موضوعات موجود در خاورمیانه می روند وجود دارد.
۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

قرص لاغری پلاتین

تازه های سایت