آمریکا به بهانه‌های فرهنگی در ترکمنستان نفوذ می‌کند

کد خبر: 445818

سفارت آمریکا در عشق‌‏آباد مدعی شد که دولت این کشور ظرف 15 سال گذشته، بیش از 1.4 میلیون دلار برای حفظ و مرمت آثار تاریخی و باستانی ترکمنستان اختصاص داده‌ که بیش از هر کشور دنیا می‏‌باشد.

فارس: پس از گذشت حوادث 11 سپتامبر سال 2001 و بهانه آمریکا برای مبارزه با تروریسم در افغانستان، کشورهای آسیای مرکزی محور توجه آمریکا قرار گرفتند.
این در حالی است که در گذشته یکی از بهترین روشها برای حضور و نفوذ واشنگتن در کشورهای آسیای مرکزی، مسائل اقتصادی، و سیاسی بود که اکنون با اشباع توجیهات آمریکا در این خصوص، واشنگتن از طرق دیگری قصد حضور و فعالیت در منطقه را داراست.
به عنوان مثال ایجاد سازمان‌های غیر دولتی توسط آمریکا در قرقیزستان که بالغ بر 1000 سازمان می‌باشد و یا حضور در تاجیکستان به بهانه مبارزه با قاچاقچیان مواد مخدر و کمک به این کشور در این زمینه از جمله راه‌های نفود آمریکا محسوب می‌گردد.
اما ترکمنستان کشور شمالی افغانستان که از لحاظ اقتصادی مشکلی چندانی ندارد و همچنین وجود قوانین سخت امکان فعالیت اجتماعی را نیز در این کشور با بن بست مواجه می‌کند، روزنه‌های فرهنگی پرشماری دارد که به تازگی آمریکا نیز بر آن توجه ویژه کرده است.
در این زمینه سفارت آمریکا در عشق‌‏آباد مدعی شده که دولت این کشور ظرف 15 سال گذشته، بیش از 1.4 میلیون دلار جهت حفظ و مرمت آثار تاریخی و باستانی ترکمنستان اختصاص داده‌است که بیشتر از هر کشور دنیا می‏‌باشد.
سفارت آمریکا در ترکمنستان امروز با صدور بیانیه تصریح کرد، این کشور ظرف 15 سال گذشته در قالب 23 طرح به ارزش 1.4 میلیون دلار جهت حفظ آثار تاریخی و باستانی ترکمنستان کمک کرده‌ است.
همچنین «بنیاد سفیر حفاظت از میراث فرهنگی» وابسته به وزارت خارجه آمریکا 100 هزار دلار جهت مرمت سازی آثار باستانی «تبه گنور» (مارگوش) اثر دوران برنز واقع در استان مرو در جنوب ترکمنستان اختصاص داده است.
اختصاص بودجه نقدی از سوی دولت آمریکا جهت حفاظت از اماکن مهم تاریخی و باستانی ترکمنستان در حالی است که آمریکا در ترکمنستان با هدف مشارکت در پروژه‌های بزرگ فرهنگی، بازسازی تعدادی از پروژه فرهنگی مهم در ترکمنستان را پیگیری می‌کنند.
مهمترین این پروژه‌ها صحافی و حفظ کتب قدیمی متعلق به قرن‌های 16 تا 19 است که در حال حاضر در کتابخانه دولتی و ملی ترکمنستان نگهداری می‌شود؛ تجهیزات و هزینه‌های بازسازی این کتب را سفارت آمریکا پرداخت می‌کند.
دومین پروژه مرمت و بازسازی، طرح آرامگاه «نجم‌الدین کبری» در شهر «اورگنج» ازبکستان است که در سال 1950 به شدت تخریب شد و توسط متخصصان و صنعتگران برجسته ترکمنستانی ترمیم و مرمت خواهد شد.
سومین پروژه در ترکمنستان، مرمت یادبود «اسماموت آتا» است که در سال 2008 ترمیم آن آغاز شده و در حال مرمت توسط میراث فرهنگی ترکمنستان است.
از سوی دیگر، آمریکا در ادامه تلاش‌ برای نفوذ بیشتر در کشورهای منطقه، بودجه قابل‌توجهی را از طریق «بنیاد صندوق سفرا» برای مرمت و بازسازی آرامگاه «شیخ نجم الدین کبری» عارف بزرگ ایرانی قرن ششم و هفتم هجری در ترکمنستان و نیز بازسازی قلعه «قیزقلعه» واقع در «مرو قدیم» اختصاص داده‏‏ است.
توسعه روابط فرهنگی در حالی است که علاوه بر این، دولت آمریکا با تعیین سفیر جدید خود در در عشق‏‌آباد، اواخر سال گذشته میلادی، مناسبات سیاسی خود را نیز گسترش داد و علاوه بر سفر و تبادل ده‌ها هیئت عالی‌رتبه سیاسی، اقتصادی، نظامی، تجاری، فرهنگی، هر سال نشست رایزنی‏‌های سیاسی بین ترکمنستان و آمریکا را در 2 کشور برگزار می‏‌کنند.
۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

تازه های سایت