تحریم‌ها باید یکدفعه برداشته شود

کد خبر: 445437

کارشناس مسائل بین‌الملل با تأکید بر اینکه دولت نگرانی در بررسی برجام در مجلس نداشته باشد، گفت: بررسی برجام در مجلس به تقویت مواضع دولت می‌انجامد.

فارس: صباح‌ زنگنه کارشناس مسائل بین‌الملل با اشاره به تأکید مقام معظم رهبری مبنی بر لغو یکباره تحریم‌ها اظهارداشت: تاکیدات رهبر معظم انقلاب و راهنمایی‌های ایشان خطوط قرمزی هستند که همه دستگاه‌های کشور باید از آن الهام بگیرند و اقدامات خود را در جهت آن تنظیم کنند.
وی برهمین اساس موضوع برداشتن همه تحریم‌های هسته‌ای همزمان با توافق نهایی را یکی از این موارد دانست و تصریح‌کرد: پشت این مطلب منطقی وجود دارد مبنی بر اینکه تعادلی و مساواتی در دو طرف تعهدات باید صورت گیرد.
طرف مقابل باید تحریم‌ها را یکدفعه بردارد
این کارشناس مسائل بین‌الملل در ادامه تأکید کرد: برای مثال اگر ایران بنا باشد تعداد سانتریفیوژها را به تدریج 6 ماه، یک سال، 5 سال و یا 10 سال کاهش دهد و مثلاً ماهی 500 دستگاه سانتریفیوژ را کم کند منطق حکم می‌کند طرف مقابل نیز تحریم‌ها را با همان نسبت به تدریج کاهش دهد؛ اما وقتی خواسته می‌شود جمهوری اسلامی ایران ناگهان از یک تعداد سانتریفیوژ صرفا یک عدد مشخص را نگه دارد این یک اقدام فوری و ناگهانی است.
صباح‌زنگنه با تأکید بر اینکه بنابراین باید دو صفت فوریت و ناگهانی را در همزمانی تعریف کرد، افزود: در مورد اراک نیز به همین ترتیب است، اگر بناست اراک تغییراتی حاصل کند که به صورت فوری و ناگهانی هم اتفاق افتد طرف مقابل هم باید تحریم‌ها را همزمان و به صورت دفعة واحده بردارد؛ بنابراین منطق حکم می‌کند اقدامات مساوی در دو طرف متعهدشونده صورت گیرد.
وی در پاسخ به سوال دیگری درباره ضرورت نقش مجلس در بررسی برجام اظهارداشت: در مورد نقش مجلس تعبیرهایی می‌شود که آیا این متن یک موافقتنامه، عهدنامه یا یک برنامه عمل متقابل است طبیعتاً کشور می‌تواند ساز و کار مناسب بررسی آن را انتخاب کند.
وی با بیان اینکه برنامه‌ای که می‌تواند برای کشور در یک سال، 5 سال، 10 یا 20 سال تعهداتی ایجاد کند این تعهدات هم آثار علمی و هم توسعه‌ای و بودجه‌ای خواهد داشت، گفت: دولت به تنهایی نمی‌تواند در برابر این تعهدات جوابگو باشد.
بررسی برجام تنها در شورای عالی امنیت ملی جوابگوی اینگونه تعهدات نیست
نماینده اسبق مجلس بر همین اساس بررسی برجام را تنها در شورای عالی امنیت ملی جوابگوی اینگونه تعهدات ندانست و گفت: شورای عالی امنیت ملی عمدتاً به برنامه هایی که مستقیما در بخش امنیت ملی اثرگذار است و برای یک مدت کوتاهی می‌تواند تعهداتی را بررسی کند حال مدت یک سال یا دو سال آن هم به شرط تاثیرگذاری آن صرفا بر موضوع امنیت ملی است.
صباح زنگنه اضافه‌کرد: اما وقتی تعهداتی فراتر از بحث امنیت ملی داشته باشد یعنی تعهدات سیاسی، مالی، آثار مالی و بودجه‌ای و برای مدت طولانی بهتر است که مجلس شورای اسلامی که نماینده تمام ملت است این سند را بررسی کند.
وی با بیان اینکه مجلس جمع‌بندی خود را چه به دولت و حتی به مقامات شرکت‌کننده در شورای عالی امنیت ملی ارائه کند، تصریح‌کرد: حال آیا این حکم و رای مجلس جنبه قانون خواهد داشت یا رهنمود یا تنظیم استراتژی درازمدت ملی خواهد داشت این عناوین را مجلس می‌تواند درباره‌اش بحث یا اظهارنظر داشته باشد.
دولت نگرانی در بررسی برجام توسط مجلس نداشته باشد
وی در ادامه سخنان خود گفت:‌ بنابراین مجلس می‌تواند اظهارنظر کند و به نظر می‌رسد بررسی برجام در مجلس به تقویت مواضع دولت انجامیده و دولت نگرانی در بررسی مجلس نداشته باشد.
این کارشناس مسائل بین‌الملل در ادامه سخنان خود به مدل مقایسه رفتار دو کشوری که در مذاکرات حضور داشتند یعنی ایران و آمریکا اشاره کرد و گفت: آمریکا اقدام کرد به ارجاع این سند به کنگره، ایران هم که عضو مهمی از مذاکرات بود طبیعتا می‌تواند عمل متقابل را انجام دهد و در برابر کنگره ‌آمریکا مجلس باید جوابگو باشد و نقش ایفا کند.
وی در پایان گفت: بنابراین در دو بعد یکی مفهومی و کارکردی مجلس و یکی در بعد مقایسه رفتاری بین دو کشور به نظر می‌رسد موضوع بررسی برجام در مجلس ضرورت می‌یابد.
۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

قرص لاغری پلاتین

تازه های سایت