درخواست لاریجانی از وزارت کشور
رئیس مجلس در دیدار با مجمع نمایندگان استان گیلان با بیان اینکه وزارت کشور هر چه سریعتر اصلاحات تقسیمات کشوری را عملیاتی کند، گفت: باید تمهیداتی اندیشیده شود تا ویلاسازی تنها در کوهپایهها انجام گیرد.
وی افزود: در مورد سایت نفتی خزر ما معتقد هستیم که باید این پروژه هر چه سریعتر پیگیری شود البته در این حوزه نفتی مشکل حفر چاه به دلیل عمق زیاد دریای خزر وجود دارد که میتوان با تأمین سرمایهگذاری آن را حل کرد. بهرهبرداری از سایت نفتی خزر میتواند در اقتصاد استانهای شمالی کشور و تأمین منافع ایران بسیار حائز اهمیت باشد.
رئیس مجلس در مورد زمینه بحران پساب و فاضلاب در استانهای شمالی کشور به ویژه استان گیلان گفت: تا جایی که میشود باید از بخش خصوصی بهره گرفت البته بخش نیمهخصوصی تواناییهای ویژهای برای تأمین سرمایه تصفیهخانههای فاضلاب داراست. پیشنهاد میشود که پروژهای طراحی شود که با حضور سرمایهگذاران بخش نیمهخصوصی، وزارت نیرو متعهد شود که آب تصفیه شده را خریداری نموده و در اختیار بخش کشاورزی قرار گیرد.
وی تصریح کرد: در مورد آبهای مرزی از وزارتخانههای ذیربط پیگیریهایی باید صورت گیرد و در مورد پروژههای مختلف استانی هم باید از بخش خصوصی و نیمه خصوصی بهره گرفت ما باید تا جایی که میتوانیم از ظرفیتهای موجود در استان گیلان بهره بگیریم.
رئیس مجلس در مورد آلودگی رودخانههای استان گیلان و بحث تالاب انزلی گفت: از طریق وزارت کشور و سازمان حفاظت محیط زیست مسائل مرتبط را پیگیری خواهیم کرد.
وی تأکید کرد: در مسئله تقسیمات کشوری معتقدیم که وزارت کشور باید هر چه سریعتر اصلاحات لازم را عملیاتی کنند.
لاریجانی در رابطه با بحرانی شدن وضعیت زمینهای کشاورزی و تبدیل آنها به ساختمان و ویلاسازی یادآور شد: باید تمهیداتی اندیشیده شود که ویلا سازی تنها در کوهپایهها انجام گیرد. شوراهای شهر و شهرداریها نباید اجازه داشته باشند که به آسانی زمینهای کشاورزی را تغییر کاربری دهند. قطع درختان موضوعی است که باید در مورد آن به شدت سختگیری صورت گیرد. زمینهای خوب کشاورزی شمال کشور به هیچ عنوان نباید قربانی ویلا سازی شود.
وی تأکید کرد: برای حل بسیاری از مسائل معیشتی مردم استانهای شمالی کشور باید بیش از گذشته اقتصاد کشاورزی فعال شده و خانهسازیها محدود شود. از مشکلاتی که غالب روستاهای شمالی کشور با آن مواجه هستند رکود تولید و کمبود سرمایه است که باید فعال شود در این زمینه باید اقداماتی صورت گیرد تا اولاً واحدهای صنعتی فعال بمانند و در موارد دیگر فعالیتهای جدید اقتصادی با توجه به اهمیت محیط زیست استان گیلان شروع به فعالیت کنند.
رئیس مجلس در مورد بیتوجهی به بناهای تاریخی استان گیلان متذکر شد: سازمان میراث فرهنگی و گردشگری باید بیش از گذشته به بناهای تاریخی در شمال کشور با توجه به اهمیت موضوع بیش از گذشته توجه نماید و بودجههای لازم را جهت ترمیم و نگهداری آنها اختصاص دهد.
گفتنی است که پیش از سخنان علی لاریجانی، تعدادی از اعضای مجمع نمایندگان استان گیلان به بیان مشکلات و معضلات این استان پرداختند.
محمدحسین قربانی، رئیس مجمع نمایندگان استان گیلان در ابتدای این نشست ضمن تقدیر و تشکر از ریاست مجلس شورای اسلامی برای ترتیب دادن این دیدار خاطرنشان کرد: مجمع نمایندگان استان گیلان از ابتدای مجلس نهم به شکلی همدل همراه مجلس شورای اسلامی بودهاند و تا امروز این رفاقت و صمیمیت پایدار بوده است؛ امیدواریم این رویه تا انتهای فعالیت مجلس نهم ادامه یابد.
وی در ادامه دعوت مجمع نمایندگان استان گیلان را از علی لاریجانی برای سفر به این استان مطرح نمود.
نماینده مردم آستانهاشرفیه در مجلس تصریح کرد: در سال 94 اولین سفر استانی هیأت دولت به استان گیلان صورت گرفت و مردم استقبال خوبی از دولت داشتند تا نشان دهند که شعار همدلی و همزبانی دولت و ملت در حد شعار نیست. حال مردم انتظار دارند که قولهای دولت از طریق مجلس پیگیری شود.
وی گفت: محوریت توسعه استان گیلان کشاورزی است که حول چند محور و شاخص است ولی متأسفانه برخی مسائل باعث محدودیت شدهاند. در زمینه چای در سال 93 کار بزرگی صورت گرفت که حقیقتاً باعث شد باغات چای در شمال کشور احیا شود و در سال 94 نیز قولهایی داده شد که باید مورد پیگیری قرار گیرد.
قربانی گفت: بحث قصه پر غصه برنج یکی از معضلات مردم استانهای شمالی کشور به ویژه گیلان است. از سال 93 در دولت و مجلس در مورد بحث واردات برنج و تعرفه آن اقدامات خوبی تاکنون عملیاتی شده است. با توجه به آنکه قیمت برنج 30 درصد کاهش یافته و در مقابل هزینه تولید برنج 30 درصد افزایش یافته است بحث تعرفه 40 درصدی واردات برنج اقدام خوبی است که در سال 94 نیز ادامه یافته اما در این مقوله باید به جای استفاده از ارز دولتی از ارز آزاد استفاده شود تا کشاورزان متضرر نشوند.
رئیس مجمع نمایندگان استان گیلان در رابطه با معضل آلودگی تالاب انزلی گفت: متأسفانه بحث تالاب انزلی به یک معضل بزرگ استانی تبدیل شده است و اهمیت آن کمتر از دریاچه ارومیه نیست. مجمع نمایندگان استان گیلان به دلیل همراهی و همدلی تلاش کرده است تا در این مورد از جنجال و هیاهو پرهیز نماید.
وی در رابطه با بحث نفتی در دریای خزر گفت: در دولت آقای احمدینژاد وعده استخراج نفت در دریای خزر و ایجاد اشتغال برای هزار نفر مطرح شد که این موضوع توقع زیادی در بین مردم ایجاد کرد. پیگیری این طرح مطالبهای است که روی دوش نمایندگان استان گیلان احساس میشود و باید هر چه سریعتر به جهت اهمیت برای منافع ملی کشور دنبال شود.
قربانی گفت: استان گیلان حدود 300 کیلومتر مرز آبی و خاکی دارد در طرح استانهای مرزی 8 میلیارد تومان برای این استانها بودجه اختصاص داده شده است که استانهای شمالی کشور شامل گیلان، مازندران و گلستان از آن بهرهای نمیبرند.
وی با انتقاد از وضعیت آلودگی محیط زیست استان گیلان گفت: تمام فاضلاب شهرهای شمالی کشور منتهی به دریا و مزارع کشاورزی میشود. میزان بالای آلودگی موجب نرخ بالای سرطان در میان مردم استان شده است.
بدهی دولت به چایکاران پرداخت شود
محمدمهدی رهبری املشی با تأکید بر اهمیت پرداخت بدهیهای دولت به چایکاران گفت: اهمیت چایکاری به اندازه اهمیت کشت سایر محصولات مانند گندم است. دولت میبایست 98 میلیارد تومان به چایکاران پرداخت میکرد اما از این رقم تا کنون تنها 42 میلیارد تومان پرداخت شده است.
نماینده مردم املش و رودسر در مجلس گفت: به چایکاران گفته شده بود که آنها زمین های خود را هرس کنند ولی تا کنون تنها قسمت کمی از این مبلغ پرداخت شده است اگر چه این اقدام تأمین اعتبار شده و بودجه آن در اختیار سازمان چای است.
لزوم حل بحران پسماند استان گیلان
ایرج ندیمی وضعیت پسماندها و فاضلاب در استانهای شمالی کشور را بحرانی خواند و گفت: اکثر شهرهای شمالی ایران از فقدان تصفیهخانه فاضلاب رنج میبرند و باید این موضوع هر چه سریعتر توسط دولت و وزارت نیرو پیگیری شود. استانهای شمالی کشور به ویژه گیلان در بحث آبهای مرزی هم دارای مشکل هستند که باید آن را هر چه سریعتر حل کرد.
وی اضافه کرد: پروژههای بیمارستانی متعددی در استان گیلان نیمهتمام مانده است که وزارت بهداشت، درمان و خدمات پزشکی باید هر چه سریعتر آنها را تأمین نماید. در بودجه سال آینده استان نیازمند آن هستیم که این پروژهها تأمین اعتبار شوند
محرومیت شهر تاریخی رشت
حسن تأمینی در سخنانی شهر رشت را با قدمتی تاریخی و در موقعیت استراتژیک خواند و گفت: متأسفانه شهر رشت جایگاه حقیقی خود را پیدا نکرده است و ما در حوزه شهری نیازمند حل مشکلات این شهر هستیم. گوهر رود و زرجوب رودخانههایی هستند که شهر رشت را محصور کردهاند اما امروز به عنوان آلودهترین رودخانههای جهان برای ساکنین رشت و استان گیلان دردسرساز شدهاند.
وی تأکید کرد: مقبره میرزا کوچکخان علیرغم اهمیت و جایگاه ویژهای که وی در تاریخ معاصر ایران داشته است از محرومیت و بیتوجهی رنج میبرد. متأسفانه اغلب بناهای تاریخی استان گیلان مورد غفلت قرار گرفتهاند
لزوم حل مشکلات تقسیمات کشوری در استان گیلان
حمیدرضا خصوصیثانی با بیان اینکه مجلس موجب تعادل میان مردم و حکومت است، گفت: مردم خواستهها و انتقادات خود را در مرحله اول به نمایندگان مجلس منتقل میکنند و متأسفانه در برخی موارد کمکاری دولت به پای نمایندگان مجلس ریخته میشود.
وی خاطرنشان کرد: محیط زیست و مشکلات اقتصادی در استان گیلان نیازمند ساز و کار و راهبردی است که همراه و مشترک حل شود. بیتوجهی به توسعه صنایع و بیتوجهی به محیط زیست میتواند به استان گیلان لطمه وارد کند.
خصوصی گفت: تقسیمات کشوری موضوعی است که در دولت سابق آغاز شد، ولی این موضوع متأسفانه به نوعی فراموش شده است. علیرغم اینکه دولت وعدههایی را در این زمینه داده است ولی تاکنون اقدامی عملی انجام نشده و لازم است مجلس این موضوع را پیگیری کند.
کنار گذر انزلی شاهراه غرب استان گیلان
حسن خستهبند عنوان کرد: کنارگذر انزلی پروژهای است که میتوان به آن در سطح ملی نگاه کرد زیرا بسیاری از مردم از آن بهره میگیرند. کنارگذر انزلی شاهراه مسیر غربی استان گیلان است که متأسفانه تکمیل آن تا امروز 17 سال طول کشیده است. پروژه کنارگذر انزلی امروز به آثار باستانی کشور تبدیل شده است و تنها دلیل طول کشیدن آن مشکل بودجه و تأمین اعتبار است.
وی گفت: در بحث آلودگی تالاب انزلی با بحران استانی مواجه هستیم. تالاب انزلی 20 هزار هکتار وسعت دارد و دومین تالابی است که در سطح جهان هیچگونه حیوان گزندهای در آن وجود ندارد، اگر چه کارهای خوبی تاکنون در مورد حفظ محیط زیست انجام گرفته است، اما در مقایسه با حجم پسابی که به تالاب انزلی از طریق زرجوب وارد میشود، بسیار ناچیز است از 26 سال پیش تاکنون کارهای مطالعاتی متعددی انجام شده است که هزینههای سنگینی را نیز در پی داشته است اما این اقدامات هیچ خروجی تاکنون نداشته است.
وی در ادامه گفت: بحث اکوتوریسم اقدامی است که میتوان در تالاب انزلی آن را پیگیری کرد. کشورهای توسعه یافته از اکوتوریسم نهایت بهرهبرداری را میکنند ما میتوانیم تالاب انزلی را با احیای محیط زیست و گسترش گردشگری به کارخانه چاپ اسکناس تبدیل کنیم.
فاجعه تغییر کاربری زمینهای کشاورزی و پوشش گیاهی استان گیلان
مهرداد لاهوتی با انتقاد از ویلاسازی در شمال کشور یادآور شد: زمینهای کشاورزی استانهای شمالی کشور در حال تغییر کاربری هستند. بر اساس برخی آمار تاکنون 4 هزار هکتار زمین کشاورزی تغییر کاربری دادهاند این موضوع علاوه بر تخریب خاک و محیط زیست استان موجب رکود و نابودی صنایع کشاورزی کشور میشود.
وی متذکر شد: به عنوان نمونه میتوانم به موضوع واردات ابریشم از خارج اشاره نمایم. ایران باید امروز صادرکننده برتر ابریشم میبود اما امروز ما واردات را پیگیری میکنیم.
وی در ادامه گفت: عقب ماندگی صنایع در استانهای شمالی کشور موجب نرخ بالای بیکاری و فقر شده است. استان گیلان از لحاظ توسعه صنایع رتبه خوبی ندارد، البته متأسفانه محیط زیست را هم نتوانستهایم حفظ کنیم و ما همه چیز را از دست دادهایم.
لاهوتی گفت: موضوع پسماندها و فاضلاب شهری مسئلهای است که باید هر چه سریعتر حل شود متأسفانه آمار بالای سرطان در استان گیلان به دلیل آلودگی محیط زیست گریبانگیر مردم شده است. در موضوع تلفات دریایی هم غالباً مسافرین و مردم دیگر استانهای کشور هستند که در دریای شمال غرق میشوند. از شورایاریها و شهرداریهای شهرهای حاشیهای دریای خزر نمیتوان انتظار داشت که اقدام به ایمنسازی ساحل کنند در حالی که برای تأمین اعتبار بودجه اقدامات عمرانی خود با مشکل مواجه هستند.
لزوم ایجاد شغل و فقرزدایی در استان گیلان
محمود شکری گفت: متأسفانه دولت ارادهای راسخ برای ایجاد شغل و فقرزدایی در استان گیلان ندارد و ما جزء 5 استان فقیر کشور هستیم در حالی که این استان دارای پتانسیلهای خوبی در جهت توسعه صنایع و پیشرفت است.
نماینده مردم تالش گفت: قلب سلولزی کشور در تالش است اما این قابلیت با اهمال کاری مواجه شده است. بالای 90 درصد کاغذ مصرفی در ایران وارداتی است و 100 درصد پاکت سیمان مورد استفاده وارداتی است اما ارادهای برای خودکفایی و اقتصاد مقاومتی در این زمینه وجود ندارد.
وی گفت: بحث گردشگری و توسعه توریسم اقدامی است که در استان گیلان میتواند در دستور کار قرار گیرد. استانهای شمالی میتوانند درآمد خوبی از گردشگری و اشتغالزایی در زمینه توریسم کسب کنند اما این اتفاق تاکنون رخ نداده است.
بیتوجهی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری به استان گیلان
ناصر عاشوری قلعه رودخان گفت: متأسفانه مراکز فرهنگی استان گیلان به ویژه در شهر ماسوله به دلیل خالی شدن از سکنه در آستانه تخریب قرار دارند و ما با مشکلات جدی مواجه هستیم.
نماینده مردم فومن در مجلس گفت: متأسفانه سازمان میراث فرهنگی و گردشگری علیرغم آنکه در استانهای دیگر مبالغ هنگفتی را صرف نگهداری و تعمیر بناهای تاریخی میکنند اما تا کنون ردیف بودجه خاصی برای استان گیلان اختصاص داده نشده است؛ این در حالی است که استان گیلان به دلیل حضور مردم از سراسر کشور و توریسم داخلی نرخ بالایی از بازدیدکنندگان را به خود اختصاص داده است. متأسفانه بنای تاریخی قلعه رودخان از سوی مسئولین سازمان میراث فرهنگی مورد غفلت و بیاعتنایی قرار گرفته است.
دیدگاه تان را بنویسید