پاسخ افخم درباره طرح هسته ای مجلس

کد خبر: 426133

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان می‌گوید: "خطوط قرمزی که مقام معظم رهبری تدوین و تشریح کرده‌اند کمک کننده است و تیم مذاکره کننده در همین مسیر با اتکاء به رهنمودهای ایشان و سایر مقامات عالی‌رتبه نظام مذاکرات را دنبال می‌کنند."

تسنیم:سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در کنفرانس خبری به سؤالات خبرنگاران درباره مسائل سیاست خارجی و بین‌المللی پاسخ داد.

مذاکره‌کنندگان در مسیر خطوط قرمز اعلام شده از سوی رهبری

مرضیه افخم ضمن تشکر از حمایت‌های مقام معظم رهبری از تیم مذاکره کننده هسته‌ای گفت:‌خطوط قرمزی که در موضوع هسته ای مقام معظم رهبری تدوین و تشریح کردند کمک‌کننده و روشن کننده است و تیم مذاکره‌کننده در همین مسیر با اتکاء به رهنمودهای ایشان و سایر مقامات عالی‌رتبه نظام موضوع را در مذاکرات دنبال می‌کنند.

مصوبه مجلس را مفید نمی‌دانستیم

وی همچنین درباره طرح مجلس برای صیانت از دستاوردهای هسته‌ای گفت: با احترام به نظر مجلس محترم، ما هم به صورت مکاتبه و هم به صورت شفاهی دیدگاهمان را به مجلس اعلام کردیم و در عین احترام به جایگاه مجلس خوب بود ملاحظات تیم مذاکره کننده هم در نظر گرفته می‌شد. افخم افزود: چون مراحل قانونی کار باید پیش برود بنابراین نظرمان را بار دیگر در آن مراحل نیز اعلام خواهیم کرد.

وی با تأکید بر تلاش‌های همه نهادهای کشور برای کمک به تیم هسته‌ای گفت:‌ تردیدی نیست که همه نمایندگان کشور بر اساس مصالح عالی کشور تصمیم می‌گیرند. قطعا این طرح نیز با همین نیت صورت گرفته اما نکاتی وجود داشته که تیم مذاکره کننده دیدگاه‌هایی داشته که آنها را منتقل کرده‌ایم.

وی در پاسخ به پرسشی درباره اظهارات آقای انصاری درخصوص مخالفت دولت با مصوبه مجلس برای حفظ دستاوردهای هسته ای گفت: بنده چنین نقل قولی از آقای انصاری نشنیده‌ام اما متعاقب اعلام موضوع طرح الزام دولت به حفظ حقوق هسته ای ، ما دیدگاه‌های خودمان را به صورت کتبی و همچنین در جلسات به صورت شفاهی مطرح کردیم و این کار را مفید نمی‌دانستیم.

وی گفت: این موضوع رأی و نظر مجلس است که در صورت تصویب نهایی و تأیید آن در شورای نگهبان قانون خواهد شد و چنانچه به شکل قانون درآید همه تابع هستیم که از آن تبعیت کنیم و آن را ملاک کار قرار دهیم.

وی گفت: شورای نگهبان وظیفه بسیار حساسی دارد و کارشناسان مبرز و حقوقدان آن می‌توانند کار را نهایی کنند و در صورتی که به شکل قانونی درآید همه باید از آن تبعیت کنیم.

افخم در همین زمنیه به خبرنگار دیگری پاسخ داد: در این که همه نهادهای کشور تلاش دارند تا کمک کنند بهترین نتیجه در مذاکرات حاصل شود هیچ تردیدی نیست. جایگاه و نقش مجلس شورای اسلامی کاملاً مشخص است و نمایندگان در راستای صلاحدید عالی کشور تصمیم می کنند و قطعا بر اساس نیت کمک این طرح تنظیم شده اما جزئیاتی وجود دارد که تیم مذاکره کننده در راستای روند مذاکرات دیدگاه هایی داشته که ما نیز آنها را به مجلس اعلام کرده ایم و در نهایت امیدواریم آنچه برای کشور حاصل می شود یک توافق خوب، عزتمندانه و منصفانه باشد.

روند مذاکرات کُند اما رو به جلو است؛ توافق خوب می خواهیم و خود در محدودیت زمان قرار نمی‌دهیم

سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به تداوم مذاکرات کارشناسی در وین برای دستیابی به متن توافق نهایی هسته‌ای گفت هنوز زمان قطعی حضور وزیر امور خارجه در وین مشخص نیست و بخشی از این کار مربوط به این است که کارشناسان و معاونان کار را به چه مرحله ای برسانند تا نیازمند حضور وزرا باشد.

مرضیه افخم در نشست خبری افزود: کار کارشناسان و معاونان ادامه دارد و مذاکرات برای نهایی کردن متون و کار روی نقاط اختلافی به صورت فشرده انجام می شود.

افخم افزود: آنچه قطعی است این است که تا قبل از موعدی که برای توافق احتمالی اعلام شده است ، وزرا در وین خواهند بود.

مرضیه افخم امروز در نشست خبری در پاسخ به این سؤال که آیا احتمال تمدید مذاکرات هسته ای وجود دارد؟ گفت: در این زمینه نمی‌توان پیش بینی کرد و باید صبر کنیم تا مذاکره به سطح وزیران برسد.

وی افزود: ما اعلام کرده‌ایم که توافق خوب می‌خواهیم و خود را در محدودیت زمانی قرار نمی دهیم. برخی بخشها احتمال تمدید مذاکره را مطرح کردند اما از نظر ما تا قبل از تاریخ مقرر هم امکان دسترسی به توافق وجود دارد اگر چه باید برای تمدید در سطح وزیران تصمیم گیری شود.

سخنگوی وزارت امور خارجه اعلام کرد: درباره پیشرفت مذاکرات هسته‌ای نمی‌توان عدد و رقم اعلام کرد، اما در هر حال مسیر رو به جلو است اگرچه کند پیش می رود.

وی افزود: همه در حال تلاش هستند تا بتوانند به جلو حرکت کنند و پیشرفتهایی حاصل شود، هم کارشناسان و هم معاونین وزارت امور خارجه در تلاش هستند و گامهای پایانی ،‌گامهای بسیار تعیین کننده در این زمینه است.

سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: اکنون کار حساسیت ویژه ای پیدا کرده و مذاکرات حرفه ای در سطح بالایی در حال انجام است و امیدوار هستیم این روند به نتایج برسد و همه تلاشها به سمتی است که با وجود همه موانع و مشکلاتی که بر سر راه وجود دارد کار پیشرفت کند.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران خارجی درباره تاثیر توافق هسته ای بر روابط ایران و کانادا گفت: ما هنوز به هیچ توافقی نرسیده ایم و صحبت هایی که پیرامون این موضوع مطرح است بحث توافق احتمالی است.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی درخصوص آینده توافق میان ایران با 1+5 و احتمال همکاری دوجانبه ایران با آمریکا گفت‌: اصلاً بحث دوجانبه‌ای مطرح نیست و موضوع توافق درباره فعالیت های هسته ای جمهوری اسلامی ایران است. اما در عین حال چشم انداز بهتری را در همکاری کشورهای مختلف با جمهوری اسلامی ایران و ورود به عرصه‌های جدید در حوزه های مختلف فراهم می کند.

وی تاکید کرد : با رفع تحریم های ظالمانه امکان تعامل و همکاری و فضای بهتر برای سازوکارهای اقتصادی فراهم خواهد شد و در توافق احتمالی موضوع همکاری دوجانبه میان ایران و آمریکا وجود ندارد.

افخم گفت : موضوع توافق احتمالی، موضوع ابعاد صلح آمیز فعالیت های هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران ، تحریم ها و اجرای توافق احتمالی همه اینها موضوعات بسیار حساسی است لذا موضوع روابط دوجانبه اصلاً در این میان وجود ندارد.

افخم افزود: همه کشورهای جهان انتظار دارند این مسیر سیاسی به خوبی حل شود و امیدواریم در سایه یک توافق خوب احتمالی ایران جایگاه شایسته خوب و شایسته خود را در منطقه گسترش دهد و با کشورهای مختلف جهان همکاری کنیم.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره جزئیات مذاکرات و موارد اختلافی اظهار داشت: هر چه پیش می رود موضوعات اختلافی و پرانتزهاست که پیش بینی می‌شد که قسمت های سخت به این روزها موکول شود، تنظیم قطعنامه، همزمانی اقدامات اجرایی، دوره زمانی و... بحث‌های متعددی هستند که در حال گفت‌وگو هستند اجازه دهید جزئیات مذاکرات در فضای مذاکره پیش برود.

وی با بیان اینکه روند مذاکرات بسیار کند و سخت پیش می‌رود،‌ خاطرنشان کرد: مذاکرات بسیار فشرده‌ای است و وظیفه تیم ایرانی نیز چندین برابر سایر تیم هاست است و امیدواریم بر اساس رهنمودهایی که دارند و با مهارت‌های دیپلماتیک و تجارب‌شان، بهترین نتیجه را برای کشور داشته باشند.

اتحادیه اروپا رویکرد واقع بینانه تری درباره ایران اتخاذ کند

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره گزارش سالانه حقوق بشر اتحادیه اروپا که در آن از ایران انتقاد شده است گفت :‌ این گزارش را رد می‌کنیم و در عین حال از مقامات اتحادیه اروپا می‌خواهیم رویکرد واقع بینانه‌تر و منطقی‌تری را درباره ایران در پیش بگیرند.

افخم افزود : این گزارش از نظر ما یکطرفه، جهت دار و حاوی داده ها و استنتاجات ناصحیح است و ما فکر می‌کنیم یک مجموعه یا یک کشور نباید تصور کرد که صلاحیت ارزیابی شرایط حقوق بشری را داشته باشد و شرایط ویژه ای را برای خودقرار دهد و به واسطه آن بخواهد در امور داخلی کشورها دخالت کند.

وی افزود : حقوق بشر موضوعی است در سطح جهان که بایستی کاملاً بی‌طرفانه ، عادلانه و بدور از معیارهای دوگانه بررسی شود حتی خود کشورهای اروپایی هم دارای نقض حقوق بشر هستند. وی افزود: باید نسبت به تحولات در ایران و موضوع حقوق بشر باید عادلانه، منطقی و عاقلانه نگاه شود.

عده‌ای از مراسم بازگشت شهدای غواص سوء استفاده کردند

وی در پاسخ به سؤالی درباره برخی حاشیه ها در مراسم تشییع شهدای غواص علیه تیم مذاکره کننده تصریح کرد : ما حتی به گروههای مختلفی که خواستند در حمایت از تیم مذاکره کننده تجمعاتی برگزار کنند اعلام کردیم چنین تجمعاتی ضروری و مورد نیاز نیست و باید اجازه بدهیم مسیر این مذاکرات ملی بطور طبیعی و در بستر خود پیش برود.

افخم با تشکر از افرادی که با علاقمندی آمادگی خود را برای برگزاری تجمعات اعلام کردند گفت: ما حتی درباره هواداران تیم مذاکره کننده ملاحظاتی داشتیم که این موضوع مهم معطوف به رقابتهای جناحی و سیاسی نشود و گروه بندی ویژه ای در آن ایجاد نشود.

وی گفت: در هر حال فرصت طلایی بازگشت پیکر شهدای غواص به کشور، شهدای عزیزی که سمبل مقاومت و ایثار بودند، توسط عده‌ای مورد سوء استفاده قرار گرفت که فکر می کنم این موضوع به مذاق هیچکدام از گروههای سیاسی و آحاد عمومی کشور خوش نیامد و امیدوار هستیم که شاهد تکرار چنین صحنه هایی نباشیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: مسئله هسته‌ای یک مسئله ملی است و هر چه به این مسئله ملی نگاه شود و فراگیر با آن برخورد شود مطمئن باشید دستاوردهای ما بسیار گرانبهاتر و عظیم تر خواهد بود.

وی افزود: نگاه جناحی و سیاسی به مذاکرات و معطوف کردن آن به مباحث رقابتهای سطح پایین که وجود دارد کمک کننده نیست اگر چه با تدابیر و درایتی که در مجموعه حاکمیت است از این مراحل به خوبی عبور می کنیم اما این ها تمرینی است که همه ما یاد بگیریم که در هر حال منافع جناحی ، حزبی ، گروهی باید در بخشهایی حتماً فدای منافع بزرگتری که منافع ملی هست بشود.

رای نهایی دو پلیس خاطی سعودی اعلام نشده است

افخم درباره روند بررسی پرونده دو پلیس خاطی عربستان سعودی گفت: تاکنون دو جلسه برای رسیدگی به جرم و محاکمه خاطیان برگزار شده است و دادستان خواهان اشد مجازات شد و طبق گزارشهای دریافتی از سرکنسولی جمهوری اسلامی ایران در جده تاکنون رأی نهایی در این زمینه صادر نشده است. خواسته وکیل نوجوانان ایرانی و جمهوری اسلامی ایران در این زمینه کاملاً روشن است و ما خواهان مجازات عاملان و خاطیان هستیم و امیدواریم در یک دادرسی عادلانه به جرم خاطیان رسیدگی شود.

وی افزود: باید حکم نهایی صادر شده در این دادگاه از طریق مجاری رسمی به ما اعلام شود و گمانه زنی ها و مطالب رسانه‌ای برای ما ملاک اقدام نیست.

توافقی با استرالیا برای بازگرداندن اجباری پناهجویان امضا نشده

افخم درباره مذاکره با استرالیا درباره بازگرداندن پناهجویان ایرانی گفت: هیچ توافقی مبنی بر بازگرداندن اجباری پناهجویان ایرانی صورت نگرفته است.

وی گفت: در این زمینه با طرف استرالیایی گفتگوهای کنسولی خوبی صورت گرفته و یک هیئت به ریاست معاون کنسولی وزارت امور خارجه به استرالیا سفر کرده و پیش از آن وزیرخارجه استرالیا به ایران سفر کرد که درباره ابعاد مختلف روابط دو جانبه گفتگو شده و در حاشیه این گفتگوها به این موضوع هم اشاره و درباره آن تبادل نظر شده است.

افخم تاکید کرد : اراده ما این است که مطابق با قوانین به این موضوع رسیدگی کنیم و تأکید داریم که نمی توانیم هیچ ایرانی را مجبور کنیم به زور محل زندگی خود را انتخاب کند. وی افزود: گفتگوهای کنسولی در این زمینه ادامه دارد و آماده هستیم راههای قانونی و کارشناسی را در این زمینه بررسی کنیم البته با احترام به حقوق اتباع خود که به هر دلیلی تشخیص داده‌اند که محل زندگی خود را جای دیگری انتخاب کنند. وی افزود: به زودی هیئتی از استرالیا به ایران سفر می‌کند تا گفتگوها پیگیری شود.

اسناد ویکی‌لیکس در حال بررسی است

وی درباره انتشار اسناد ویکی‌لیکس درباره عربستان گفت:‌ ما هم این اسناد را دریافت کرده‌ایم که باید بررسی شود، در برخی از این اسناد از ایران نیز نام برده شده و این اسناد اکنون در حال بررسی هستند.

مذاکرات اس-300 ادامه دارد

افخم درباره قرارداد تحویل سامانه دفاعی اس-300 از روسیه گفت: مذاکرات برای تحویل این سامانه در جریان است، در عین حال این مذاکرات هم در حوزه نگاه قراردادی که وجود داشته و هم درباره شکایت ایران در حال پیگیری است.

ادامه حملات به یمن قابل پذیرش نیست

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان با تأکید بر اینکه مسأله یمن تنها از طریق ساز و کار سیاسی قابل حل است از تداوم حملات هوایی در ماه رمضان اظهار تأسف کرد. افخم افزود: علی رغم اینکه نشست ژنو نتیجه ای نداشت اما باید به این تلاش ها ادامه داد. ما خواهان ادامه تلاش ها برای تنظیم گفتگوهای بعدی هستیم و در این مسیر نیز گفتگوهایی را با نماینده ویژه دبیرکل داشتیم.

وی افزود: هنوز فرصت هست و امیدواریم در این ماه آتش بس برقرار شود و ادامه حملات به هیچ وجه قابل پذیرش نیست. حمله به مردم روزه دار یمن پذیرفته شدنی نیست و تلاشها برای انتقال موضوع یمن به کانال سیاسی باید ادامه یابد.

نشست وزرای کشور ایران، عراق و سوریه در بغداد

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص همکاریهای عراق و ایران و سوریه گفت: این همکاریها از گذشته وجود داشته و ساز و کارهایی برای همکاریهای مشترک تنظیم شده بود.

افخم افزود: یکی از این موارد نشست وزرای کشور ایران ، عراق و سوریه در بحث مبارزه با تروریسم و افراطی گری و استفاده از ظرفیتهای مشترک که امکانش ایجاد شده است.

وی گفت: قرار است چنین نشستی در بغداد برگزار شود و معتقدیم همکاریهای سه کشور کمک کننده به پیشبرد اهداف کشورهای منطقه و تضمینی برای امنیت و کمک به رفع مشکلات و نگرانیها نسبت به فعالیتهای افراطی است.

افخم افزود: معتقدیم ساز و کارهای همکاریهای سه جانبه باید تقویت شود تا این نوع همکاریها الگویی برای دیگر کشورهای منطقه باشد.

خواهان صلح و توسعه در افغانستان هستیم

افخم در پاسخ به این سوال که برخی رسانه‌های افغانستان اتهام زده‌اند که ایران به دنبال بهبود روابط با طالبان است تا بتواند داعش را کنترل کند گفت: یکی از مواضع اصولی ما که همانا محکومیت اقدامات گروه های تروریستی بوده است خللی ایجاد نشده و این گفته و ادعا تناقض با رفتار اصولی جمهوری اسلامی ایران دارد.

وی با بیان اینکه در برخی محافل رسانه‌ای این اخبار مشاهده شد که تایید نشد افزود: مصاحبه سفیر ما در کابل با وال استریت ژورنال اشاره به همین موضوع دارد.

افخم گفت: ما خواهان صلح و توسعه در کشور دوست و همسایه‌مان افغانستان هستیم و معتقدیم دولت وحدت ملی این کشور می تواند از موانع پیش رو که فعالیت گروه های افراطی و خشونت طلب است عبور کند و جمهوری اسلامی ایران هم همواره اعلام کرده که آماده کمک به دولت افغانستان است.

افخم افزود: مواضع ما نسبت به گروه‌های تروریستی کاملا روشن است و اگر اینکه در زمینه‌هایی موضوعاتی را مطرح می‌کنند سوء استفاده از شرایط منطقه است که صحت ندارد.

رگه‌هایی از واقعیت در گزارش کمیته حقیقت یاب سازمان ملل درباره جنگ غزه

سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین در پاسخ به سوالی درباره گزارش کمیته حقیقت یاب سازمان ملل درباره ارتکاب جنایت جنگی رژیم صهیونیستی در جنگ غزه گفت: حمله وحشیانه رژیم صهیونیستی به غزه و محاصره این شهر جنایتی بود که حتی رسانه های کشورهای حامی رژیم صهیونیستی هم نتوانستند آن را کتمان کنند.

افخم افزود: صحنه‌هایی چون حمله به بیمارستان‌ها، مدارس و مناطق غیرنظامی و شهادت و زخمی شدن هزاران نفر مردم بیگناه غزه در رسانه ها برای افکار عمومی نشان داده شد.

وی گفت: جنایات این حمله بسیار وسیع بود و محاصره انسانی صدای خیلی از کشورهای اسلامی و غیراسلامی را درآورد.

افخم افزود: اقدام کمیته حقیقت یاب گام بسیار بسیار ابتدایی برای رسیدگی به این موضوع بود که رگه هایی از نگاه به واقعیت ها در این گزارش دیده شد و امیدواریم چشم جهانیان به موضوع فلسطین و جنایات رژیم صهیونیستی باز شود.

وی گفت: در هر حال با انتشار این گزارش فرصت‌هایی هم برای فلسطینیان ایجاد می‌شود تا از این فرصت‌ها برای محاکمه عاملان جنایات استفاده کنند و ما این از انتظارات بسیار ابتدای مردم فلسطین است که ما نیز از این انتظار حمایت کرده‌ایم.

سخنگوی وزارت امورخارجه ابراز امیدواری کرد: مجامع بین المللی رسیدگی به موضوع فلسطین و جنایات روزمره رژیم صهیونیستی را به طور جدی مورد توجه قرار دهند.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

تازه های سایت