از نقد نعمت است تا بروید به جهنم!/ شعار "زنده باد مخالف من" چه شد؟
حمایت رییس جمهور از آزادی بیان و آغوش گشودن بر منتقدان پس از انتخابات چندان دوام نیاورد. روحانی که پیشتر گفته بود شیوه تخریب را نمیپسندد و حاضر نیست رقیبش را تخریب کند در نخستین گام، منتقدینش را کودک دانست و در گام بعد آنها را تازه انقلابی شده و افرادی که در تحریم ها منافع شخصی و گروهی دارند نامید.
اینها بخشی از سخنان روحانی در برنامه تلویزیونی به انتخاب شما پخش شده در تاریخ 22 خرداد ماه 1392 از شبکه سوم سیماست. وی چند روز پیشتر نیز در تاریخ 16 خرداد 1392 با حضور در شبکه چهارم سیما رنگها و زبانها و اختلاف سلیقه را از آیات الهی دانسته بود و گفته بود که نقد رحمت است و نظر مخالف هم می تواند نعمت باشد. وی در ادامه عنوان کرده بود: « باید از شایستگان استفاده بکنیم شایسته منتقد بهتر از شایسته ای است که انتقادش را مخفی بکند و اظهار نکند مخالف نظر هم باید باشد».
حمایت روحانی از آزادی بیان و نقد در جریان تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری به این موارد محدود نشد. ایشان در اغلب سخنرانی ها و مراسم چند خطی را به بیان مواضع خود در این باب اختصاص میدادند. مجموعه ادبیات آقای روحانی در طول تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری، در کنار انتقاد از دولت گذشته به دلیل بی توجهی به این اصل از قانون اساسی، این توقع را در مردم ایجاد نمود که با دورهای متفاوت از دوران قبل رو به رو خواهند شد.
اما حمایت رییس جمهور از آزادی بیان و آغوش گشودن بر منتقدان پس از انتخابات چندان دوام نیاورد. روحانی که پیشتر گفته بود شیوه تخریب را نمیپسندد و حاضر نیست رقیبش را تخریب کند در نخستین گام، منتقدینش را کودک دانست (گزارش 100 روزه - شبکه اول سیما ،6 /9/92)و در گام بعد آنها را تازه انقلابی شده ( جلسه شورای اداری استان خوزستان - 26/10/92 ) و افرادی که در تحریم ها منافع شخصی و گروهی دارند ( دیدار با مدیران و کارکنان تأسیسات نفتی دارخوین - 26/10/92 ) نامید. عقب مانده، ترسو، بزدل، عصرحجری، فاسد، بیکار، بی سواد، متوهم، هوچیباز، بی شناسنامه صفات دیگری بود که روحانی در ماههای آینده به منتقدین خود نسبت داد.
توقیف یالثارات و 9 دی !
در 16 دی مال سال 92 هفته نامه «یالثارات الحسین» به استناد بندهای ۸ و ۱۱ ماده ۶ قانون مطبوعات و بر اساس تبصره ماده ۱۲ آن توسط هیات نظارت بر مطبوعات توقیف گردید. لازم به توضیح است که در توقیف این نشریه به مطلب خاصی اشاره نشده بود . بعدها حجتالاسلام احمد سالک، رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم رسانه ای کردن پرونده کرسنت را علت توقیف این هفته نامه عنوان کرد.
هنوز چندماهی از این توقیف نگذشته بود که در دوم اسفند ماه 92 دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی از حسین قدیانی نویسنده روزنامه «وطن امروز» به دلیل 4 یادداشت در نقد توافقنامه ژنو «دهان ما پلمب نمی شود»، «هستهای ملت و دیپلماسی دولت»، «آقایان! سر بولدوزر را بچرخانید طرف دشمن» و «غرور ملی شکست نه ساختمان تحریم» شکایت کرد.
چند روز بعد، هیات نظارت بر مطبوعات در تاریخ 10 اسفند ماه 92 این بار هفته نامه 9 دی را توقیف نمود. در نامه هیات نظارت بر مطبوعات انتشار مطالبی با عنوان «اخراج دانشمندان هسته ای»، «تغییر 3 هزار مدیر دولتی فقط در 6 ماه»، «دولت امنیتی ها و بی تدبیری های امنیتی» و «زاویه نگاه مسؤولین سیاست خارجی تفاوت محسوسی با رهبر انقلاب دارد » از دلایل این توقیف اعلام شد. یک هفته بعد ریاست جمهوری در اختتامیه بیستمین جشنواره مطبوعات ضمن تاکید بر اعتقاد دولت بر آزادی مسئولانه عنوان کرد: «چطور امروز برخی آزاد آزادند و برخی از این آزادی سهمی اندک در اختیار دارند. منتقدان مخالفان این دولت آزاد هستند و آزاد خواهند بود. اما بگذارید به همان اندازه همراهان دولت هم آزادی و امنیت داشته باشند. نقد کنند، به ویژه نقد سازنده. این افتخار دولت است. در هیات وزیران به مسئولان گفتهام که نباید شکایتی از طرف دولت نسبت به روزنامه و رسانه باشد. میبینید که امروز انتقاد صریح میکنند و این حق آنهاست. گاهی حتی اتهام میزنند و دروغ مطرح میشود. حتی نسبت به آن موارد هم دولت وارد عمل نشده و شکایتی مطرح نکرده است. فقط از طریق مسئولان به آنها تذکر داده شده که این حرف ناصحیح و نادرست است».
محاکمه منتقد دانشگاهی به دلیل نقد توافق ژنو!
رییس جمهور در 15 بهمن ماه 1392 در دانشگاه شهید بهشتی منتقدین به توافق هسته ای را عدهای کم سواد دانست و از استادان و دانشگاهیان خواست به میدان بیایند در حالیکه سه روز قبل دکتر سعید زیباکلام، عضو هیات علمی دانشگاه تهران و دانش آموخته دانشگاه های برادفورد و لیدز، در پی انتقاد از سیاست خارجی دولت و تیم مذاکره کننده هستهای با شکایت دولت به دادگاه فراخوانده شده بود تا به اتهام توهین به رییس جمهور محاکمه شود. لازم به توضیح است که در جلسه دادگاه با توجه به ضعف مستندات، در مرحله اول رسیدگی به پرونده، قاضی پرونده را جهت تکمیل ادله و مستندات به بازپرسی بازگرداند و تا کنون حکمی برای پرونده صادر نشده است.
قلع و قمع مخالفان در بهار 1393 !
رییس جمهور بیشترین انتقادات، تهمت ها و اهانت ها را در بهار 1393 نثار منتقدان نمود. وی در 9 اردیبهشت منتقدان را گروهی دانست که میخواهند ذهن مردم را از تعالی اخلاقی بازدارند و با اتهام و تخریب و تهمت و دروغ، ضربه بر اخلاق جامعه وارد کنند (سخنرانی در نمایشگاه کتاب).
وی یک روز بعد در گفتگوی زنده تلویزیونی، بار دیگر از بین رفتن منافع مالی را انگیزه من ت قدین دانست و از اقلیت ناچیزی سخن گفت که از رفع تحریم ها خیلی عصبانی هستند زیرا بهشان لطمه میخورد . رییس جمهور در ادامه انتقاد ها را اتهام، دروغ، تخریب و هوچی بازی نامید . ایشان در 21 اردیبهشت ماه در مراسم رونمایی از دستاوردهای جدید هسته ای، تصور منتقدان از عقب نشینی هسته ای را خطای دید دانست.
ایشان در 23 اردیبهشت در مراسم روز مددکار، انتقادات را شعر و شعار دانست و در همین روزها بود که درخواست جمعی از دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف برای برگزاری اجتماع دانشجویان دانشجویان مدافع عزت و منافع ملی با مخالفت استانداری رو به رو شد، مخالفتی که با واکنش دانشجویان رو به رو شد: « از یک سو دعوت دانشگاهیان به حضور و اظهار نظر در مورد مسائل اساسی کشور و از سوی دیگر سرکوب و مقابله با هرگونه نقد و ایراز نگرانی چگونه قابل توجیه است؟ »
رییس جمهور همچنین در 10 خرداد 93 در جمع کارکنان سازمان حفاظت از محیط زیست بی آنکه ارتباط چندانی به بحث داشته باشد دولت دینی را دولت خوبی دانست و اضافه کرد: « نمی دانم چرا بعضی ها که از سر بیکاری دچار توهم هستند مدام غصه دین و آخرت مردم راپمی خورند در حالیکه نه می دانند دین چیست و نه آخرت » و بیست و دوم همین ماه در جشن انتظار و امید منتقدان را عصر حجری دانست.
بزدل های سیاسی بروند به جهنم!
اما ریاست جمهوری، شاه بیت خود را در 20 مرداد ماه برای منتقدان سرود و با وجود آنکه پیشتر گفته بود «دولت آینده دولت ادب و اخلاق خواهد بود و این برای دولت تدبیر یک اصل است» در همایش روسای نمایندگی های ایران در خارج از کشور چنین گفت: «یک عده به ظاهر شعار می دهند ولی بزدل سیاسی اند هر وقت می خواهد مذاکره شود عده ای می گویند ما هم داریم می لرزیم خوب به جهنم، بروید یک جای گرم برای خودتان پیدا کنید. چکار کنیم خداوند شما را ترسو و لرزان آفریده ما چکار کنیم.» این گفته روحانی موجی از انتقادات را در سطح جامعه به راه انداخت. صادق زیبا کلام، از حامیان روحانی در نامه ای خطاب به وی چنین نوشت : « از برخی بیانات جنابعالی در جمع سفرای کشور خطاب به مخالفین مذاکرات هسته ای هم شگفت زده شدم و هم متاسف. عبارات و کلماتی بکار بردید که واقعا بدور از انتظار از شما بود و بیشتر یاد آور لحن یکی از روسای جمهور سابق مان . » وی در ادامه به رییس جمهور خاطر نشان شد: « همه لیبرالیزم یعنی اینکه آقای روحانی و ۹۰ درصد طرفدارانش نمیتوانند جلوی اظهار نظر آن ۱۰ در صد را بگیرند. همه لیبرالیزم یعنی اینکه آقای روحانی نمیتوانند باستناد پشتیبانی اکثریت یا بخطرافتادن امنیت ملی، مصالح ملی، منافع ملی، تضعیف روحیه مردم،تشویش اذهان عمومی، تبلیغ علیه نظام،تضعیف نظام و......جلوی ابراز عقیده مخالف را بگیرند . ».
اما تداوم مشی رییس جمهور در برخورد با منتقدان نشان داد ایشان حتی توجهی به منتقدان درون گفتمانی خود نیز ندارند.
فیلتر شدن یک پایگاه خبری معتدل
در شامگاه نهم مهرماه 93، پایگاه خبری انتخاب که از رسانههای حامی دولت تدبیر و امید است بدون طی شدن روند قانونی، فیلتر شد. به گفته فقیهی، مدیرمسئول سایت، انتقادات اخیر انتخاب علیه چند مقام دولتی، باعث مسدود شدن سایت شده بود . علی مطهری در اعتراض به این فیلتر این سایت گفت: « موضوع سایت «انتخاب» نه در هیات نظارت بر مطبوعات و نه در کارگروه تشخیص مصادیق مطرح نشده و ظاهرا با تصمیم شخصی فیلتر شده است، بنابراین قانونی نیست ». محمد علی ابطحی نیز در واکنش به این اتفاق در فیس بوک خود نوشت:« این که می گویند معاون رئیس جمهور به خاطر معاونش، عامل تعطیلی بوده است،عجیب است. آن هم سایتی که همیشه هوادار معتدل رئیس جمهور بوده است، یعنی این قدر در اطراف رئیس جمهور سعه صدر نباشد، می توانند جامعه را به اعتدال فرا بخوانند؟ »
مشورت خواهی ، از نظر تا عمل
گرچه روحانی که در 22 خرداد 1392 در برنامه پاسخ به جوانان شبکه سوم سیما گفته بود : «در خرد جمعی باید به مشورت اهمیت دهیم و آن زمانی رخ خواهد داد که خودشیفته نباشیم» اما در عمل عملکرد وی حتی برخی از موافقانش را نیز راضی نکرد.
احمدپور نجاتی، عضو حزب منحله مشارکت، در 17 بهمن ماه 92 در صفحه فیس بوک خود با نیش و کنایه فراوان از رییس جمهور خواست تا آرشیوی از جلسات مشورت خواهی و رایزنی با صغیر و کبیر را در روزهای پیش از انتخابات در گنجه خانه اش نگهداری کند! پورنجاتی در ادامه نوشت: « پس از استقرار بر عرش کبریایی مسؤولیت ، هر از گاهی، دور از چشم اهل بیت و دیوانخانه ی پر از مشاور و دستیاران ویژه و غیر ویژه که همه ی هنرشان "به به ،قربان عالی بود . خسته نباشید!" گفتن است، به تماشای آن صحنه های سراسر " استمداد و نمایش وسعت نظر و احساس و ابراز نیاز به مشورت دیگران و قربان صدقه رفتن برای حتی کوچک ترین پیشنهاد یک شهروند معمولی " بنشینند . تا به خاطر آورند که اگر برای جلب افکار عمومی و رای گرفتن از مردم ، نیاز به فهم و درک واقعیت های زندگی و مطالبات آنان و مشورت و نظر خواهی و ارتباط مستقیم با مردم و به ویژه صاحبان ایده و اندیشه و تجربه است، »
چند ماه بعد، دکتر محمدرضا عارف که زمانی به نفع حسن روحانی از انتخابات ریاست جمهوری کناره گرفته بود در در پاسخ به پرسش یکی از دانشجویان پیرامون ارتباطش با دولت یازدهم چنین گفت : « رابطه ام با دولت روحانی رابطه خوبی است، البته دوستان کمتر به مشورت نیاز دارند، از این رو خیلی زمینه ارتباط کاری با هم نداریم (نشست مشترک تشکلهای دانشجویی دانشگاههای دولتی و آزاد - 27/9/93)»
دعوت مردم به نقد و شکایت از نقد نمایندگان مردم!
روحانی که در زمان تبلیغات ریاست جمهوری در تاریخ 9/3/92 در برنامه انتخاب ایرانی شبکه جام جم گفته بود: « توسعه اقتصادی بدون نقد سیاسی امکانپذیر نیست. نقد میتواند موجب تصحیح خطا و اشتباه دولت شود، نقد حق و وظیفه مردم است و همه دولتها به خصوص دولت تدبیر و امید از نقد استقبال میکنند. من مردم را به نقد دعوت میکنم و این آزادی در دولت نیز ادامه دارد» نتوانست حتی نقد نمایندگان مردم را تحمل نماید .
در ششم اسفندماه 92 دبیرخانه شورایعالی امنیت ملی از سید محمود نبویان ، استاد دانشگاه و نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی به اتهام نقد توافقنامه ژنو، شکایت کرد.
پرونده شکایت ها در سال 93، با شکایت شورا از جواد کریمیقدوسی نماینده مردم مشهد بهخاطر سخنان و مصاحبههای این نماینده مجلس در ارتباط با توافق هستهای ژنو ، در 20 فروردین ماه گشوده شد.
شکایت دولت از ۱۳ نماینده مجلس به هیات نظارت بر رفتار نمایندگان، تازه ترین برخورد با نمایندگانی است که به دولت به واسطه اشتغال مسئولان دارای 2 تابعیت تذکر داده اند (خرداد 94). عزیز اکبریان، عضو هیات نظارت بر رفتار نمایندگان در گفتگو با میزان عنوان کرد : «شکایت مذکور فاقد وجاهت قانونی تشخیص داده شد و با اکثریت آراء اعضای هیئت رد شده است. این تذکر نمایندگان، در راستای ایفای وظیفه نمایندگی آنها بود و شکایت دولت از آنها معنی ندارد»
در تازه ترین گام، جاده یک طرفه می شود!
روحانی که در 21 خرداد 1392 در گفتگو با رادیو جوان گفته بود : « رابطه دولت و رسانه نباید جاده یکطرفه باشد و دولت هرچه میپسندد انتظار داشته باشد از رسانهها تبلیغ و اعلام شود »، در نشست خبری خود در 23 خرداد 1394 ترجیح داد با سوالات سخت رو به رو نشود و به رسانه های خبری منتقد دولت فرصت طرح پرسش را نداد . شنبه گذشته جاده منتهی به محل کنفرانس خبری برای رسانه های منتقد همچون خبرگزاری فارس، تسنیم، نسیم، روزنامه جوان، وطن امروز، کیهان و ... ورود ممنوع بود! و دولت ترجیح داد این فرصت به خبرگزاری ایرنا و روزنامه ایران (هر دو از یک مجموعه و وابسته به دولت) و سایر رسانه های موافق و خنثی بدهد، اقدامی که با ادعاهای روحانی در زمان تبلیغات ریاست جمهوری فاصله ای بسیار دارد.
دیدگاه تان را بنویسید