۳ ویژگی آثار مطهری از دیدگاه لاریجانی
رئیس مجلس با تشریح ویژگیهای آثار شهید مطهری گفت: تحولات فکری شهید مطهری باید در تدوین آثار او تداوم یابد.
رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: با حداقلها، به تفکر شهید مطهری بیشتر توجه شده است و این به معنای آن نیست که باید به این بنیاد بیشتر توجه شود، اما در شرایط حاضر با حداقلها کارها انجام میشود.
وی تاکید کرد: از آقای محمد مطهری نیز به دلیل ساماندهی آثار شهید مطهری تشکر میکنم و باید به این نکته توجه کرد که مسئله اصلی بنیاد علمی فرهنگی شهید مطهری چاپ آثار ایشان نیست، زیرا این موضوع تاکنون وجود داشته است؛ بلکه موضوع مورد توجه، مبنای فکری شهید مطهری و حرکت رو به جلوی این مبنای فکری است.
لاریجانی افزود: جرقه اصلی این تفکر در یکی از سخنرانیهای رهبر معظم انقلاب اسلامی در سالهای گذشته زده شد و ایشان به این نکته تاکید کردند که در آثار این شهید بزرگوار متوقف نشوید و باید با همان مبنای فکری به موضوعات جدید روی آورید.
توجه شهید مطهری به فلسفه احکام/ استاد مطهری "آزادی" را عامل رشد جامعه اسلامی میدانست
رئیس قوه مقننه با تاکید بر اینکه شهید مطهری تقرب عقلانی به مسائل دینی داشت، گفت: این موضوع بسیار مهم است، زیرا گاهی دین را به عنوان آنچه که در قرآن آمده، بررسی میکنیم که این موضوع از اهمیت بسزایی برخوردار است ولی نکته مهم دیگر، «تقرب عقلانی» است که قرآن و حدیث است و این موضوع نیز باید دارای اصول باشد.
وی ادامه داد: بر این اساس، سنت حوزههای علمیه به هر دو وجه، یعنی توجه عقلانی و غیرعقلانی به دین و قرآن را داشته است که همین موضوع باعث نتایج متفاوت از دین شده است؛ بنابراین شهید مطهری نحله تقرب عقلانی را مورد توجه قرار داده است.
لاریجانی تصریح کرد: البته در این موضوع، تاثیرپذیری از امام خمینی (ره) و علامه طباطبایی نیز نقش داشته است و حُسن این کار آن است که وقتی با افکار سایر نحلهها مواجه میشویم، متوجه خواهیم شد که این گونه مشی فکری، تفکر دینی را زنده میکند.
رئیس مجلس با بیان اینکه شهید مطهری به فلسفه احکام بسیار توجه داشتند، تصریح کرد: توجه به فلسفه احکام کار شجاعانهای است و در غالب آثار شهید مطهری به این نکته بسیار توجه شده است؛ زیرا وقتی ما با مجامع فکری دیگر مواجه میشویم، باید قدرت دفاع از احکام اسلامی را داشته باشیم و شهید مطهری تلاش کردند که کل منظومه فکر دینی را به هم مرتبط نشان دهند.
وی تصریح کرد: البته شهید مطهری عامل رشد جامعه اسلامی را «آزادی» میدانستند و اگرچه این موضوع در ۱۰۰ سال اخیر در تفکر اسلامی مطرح شده، اما در آثار شهید مطهری به صورت رکن جامعه مورد تاکید قرار گرفت.
«توجه به حقوق طبیعی، نثر روان و تأملات فلسفی»؛ ویژگی آثار شهید مطهری
رئیس مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: شهید مطهری به مسائل مربوط به حقوق طبیعی نیز توجه داشتند که این موضوع بسیار مهم است، زیرا توجه به حقوق طبیعی میتواند عدالت را در جامعه اجرا کند؛ بنابراین از اینگونه موارد در آثار شهید مطهری بسیار زیاد است.
لاریجانی تاکید کرد: یکی از نکات مهم دیگر در آثار شهید مطهری این است که عموم مردم میتوانند به راحتی از این آثار استفاده کنند، زیرا زبان روانی دارد و اصطلاحات زیاد در این گونه آثار دیده نمیشود؛ همچنین نکته مهم دیگر تلاش شهید مطهری در تأملات فلسفی است و اینکه به نظر سایر فیلسوفان در موضوعات مختلف توجه میکردند، به عبارت بهتر در آثار خود توجه به تاریخچه آن موضوع را مدنظر قرار میدادند که این موضوع در سایر علوم باید مورد توجه قرار گیرد.
«سطحینگری و تحجر»؛ مبنای فکری خوارج دیروز و سلفیهای امروز
وی گفت: یکی از موضوعات مورد توجه در آثار جدید بنیاد علمی فرهنگی شهید مطهری، موضوع خوارج و داعش است که کل جریانات افراطی در امت اسلامی را مورد توجه قرار داده است و شهید مطهری به مسئله خوارج بسیار حساس بودند.
لاریجانی خاطرنشان کرد: البته باید به این نکته توجه کرد که خوارجی که در گذشته بودند، در حال حاضر تعدادشان اندک است و با مبنای فکر قبلی آنها فاصله گرفتهاند، اما مبنای فکری خوارج یعنی سطحینگری و تحجر امروز نیز وجود دارد و سلفیها و افراطیها در حال حاضر همین ظاهربینی را دارند و توجهات عقلانی را محکوم میکنند و این موضوع مصیبتی برای دنیای اسلام است و خسارتهای آنها در منطقه کم نیست.
تحولات فکری شهید مطهری باید در تدوین آثار او تداوم یابد
رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: کتاب «مسائل اقتصادی» مجموعه مقالات ارزشمندی است که در این کتاب حرفهای جدیدی درخصوص اقتصاد مطرح شده است، بنابراین در مجموعه آثار شهید مطهری شروع خوبی برای تحولات فکری ایشان انجام شده و این موضوع باید امتداد پیدا کند؛ همچنین آثار شهید مطهری ترجمههای بسیاری شده، اما این موضوع باید با دقت نظر بیشتری انجام شود که این کار نیز جزء وظایف بنیاد است.
وی درخصوص همایش افکار فلسفی شهید مطهری که در سال گذشته برگزار شد نیز افزود: در این همایش علمای بسیاری از غرب و کشورمان حضور داشتند و گفتگوهای سازندهای بین آنها انجام شد که همه حکایت از وجود دغدغههای مهمی در حوزه دین و فلسفه بود که بخشی از این میزگردها منتشر شده که ما امیدواریم مورد قبول جامعه فکری کشور قرار گیرد و در سالهای آینده جهش جدی در تولید آثار جدید شهید مطهری داشته باشیم.
رونمایی از ۵ اثر جدید منتشر شده توسط بنیاد علمی فرهنگی شهید مطهری
بر اساس این گزارش، در پایان این مراسم رئیس مجلس از دستاندرکاران همایش «افکار فلسفی شهید مطهری» با اهدای لوح یادبودی تقدیر کرد.
لاریجانی همچنین، از پنج اثر جدید منتشر شده توسط بنیاد علمی فرهنگی شهید مطهری رونمایی کرد؛ عناوین این آثار شامل «فهرست کتابخانه شخصی استاد مطهری»، «مطهری و اقتصاد»، «عقل و دین و مسئله شر»، «مجموعه مقالات همایشهای بینالمللی اندیشه فلسفی استاد مطهری» و «خوارج و داعش» است.
دیدگاه تان را بنویسید