مصاحبه وزیردفاع با موضوع S300با راشاتودی

کد خبر: 413083

وزیر دفاع ایران در مصاحبه با شبکه راشا تودی به موضوعاتی از قبیل سامانه اس ۳۰۰،‌ بحران یمن،‌مسائل منطقه خاورمیانه و روابط تهران و مسکو پرداخت.

فارس: وزیر دفاع ایران در مصاحبه با شبکه راشا تودی به سوالات مختلف مجری این شبکه روسی پاسخ داد.

سردار حسین دهقان که اخیرا در سفری به مسکو با مقامات روسیه دیدار داشت، در یک مصاحبه با شیکه راشا تودی هم شرکت کرد.

وزیر دفاع ایران در مصاحبه با برنامه world apart شبکه راشا تودی درباره رفع ممنوعیت تحویل اس-300 توسط روسیه گفت: موضوع سامانه اس-300 مساله‌ای قدیمی میان روسیه و ایران است. ما قرارداد خریداری این سامانه را با روسیه امضا کردیم اما شش سال پیش، رییس‌جمهور روسیه این قرارداد را تعلیق کرد. طبعاً از آن زمان تاکنون ما خواهان اجرای این قرارداد بوده‌ایم».

سردار حسین دهقان همچنین گفت: «در دوران ریاست جمهوری آقای حسن روحانی، چندین دور کارشناسان دو کشور رایزنیهای داشتند و چندین ملاقات بین رؤسای جمهور دو کشور برگزار شد و سرانجام دو طرف به توافق رسیدند که این قرارداد را به اجرا گذارند».

خبرنگار روس پرسید که به نظر شما دلیل و انگیزه‌ای که سبب لغو ممنوعیت تحویل سامانه اس-300 شد چه بوده است. آیا جدای از تلاش‌های دولت جدید ایران مسائلی چون دلایل استراتژیک پشت این قضیه بوده است؟

دهقان گفت: ابتدا دیدارهایی بین هیاتهای دو کشور برگزار شد و همچنین دیدار روسای جمهور برگزار شد. طرف روسی اعلام می‌کرد که این قرارداد با اختیار رئیس‌جمهور روسیه تعلیق شده است. در نهایت به دنبال رایزنیها و مذاکراتی که انجام شد طرف مقابل به این نتیجه رسید که همانطور که رئیس‌جمهور روسیه این قرارداد را تعلیق کرده می‌تواند لغو تحویل آن را بردارد».

وزیر دفاع ایران همچنین بیان کرد که در جریان دیدار با آقای سرگئی شویگو وزیر دفاع روسیه من درباره لزوم برداشته شدن این ممنوعیت و اجرای قرارداد تحویل سامانه اس-300 گفتگو کردم و همچنین در جریان سفر او به تهران قرار شد تا پیش از آنکه مقدمات بحث تحویل سامانه اس-300 عملی نشده، من به مسکو سفر نکنم.

سردار دهقان با اشاره به سوال خبرنگار که علت و انگیزه روسیه برای لغو ممنوعیت تحویل این سامانه دفاعی هم گفت که «درباره این موضوع که ایا عوامل خارجی از قبیل مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ سبب این اقدام شده،‌اینها موضوعاتی است که باید بررسی و تحلیل درباره آن صورت گیرد. از نظر ما این به این خاطر صورت گرفت که شرایط و محیط جدیدی از همکاری بین دو کشور در همه زمینه‌ها صورت گرفته و همچنین ناشی از عزم و اراده سیاسی هر دو طرف برای گسترش روابط در همه زمینه‌ها بوده است».

خبرنگار شبکه تلویزیونی روسیه از وزیر دفاع ایران پرسید که برخی حداقل در مسکو معتقدند که این اقدام برای ممانعت از اقدام یکجانبه اسرائیلیها برای حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران صورت گرفته است. از نظر شما آیا خریداری سامانه اس-300 بازدارنده حمله اسرائیل می‌شود و یا باعث تجدیدنظر آن در انجام چنین کاری خواهد شد؟

سردار دهقان در پاسخ گفت: بحمدالله ما در داخل کشورمان ظرفیت انسانی، فنی و صنعتی کافی برای تضمین امنیت فضای هوایی کشور را در اختیار داریم. ما حتی سامانه‌ای مشابه اس-۳۰۰ را در ایران طراحی کرده و اکنون در حال ساخت آن هستیم و انتظار داریم تا پایان سال جاری آن را آزمایش کنیم».

مقام ارشد دفاعی دولت ایران همچنین افزود: «من خطاب به هیأت روس نیز بارها و به کرات تأکید کردم که آنچه برای ما مهم بوده و هنوز هم هست، عمل به تعهدات و قراردادی است که قبلاً امضا شده است. امروز، ما پذیرش اجرایی کردن این قرارداد توسط روسیه را تصمیم روسیه مبنی بر عمل به تعهداتش بر اساس قرارداد اس-۳۰۰ در قبال ایران تلقی می‌کنیم».

آقای دهقان همچنین گفت: «درباره این سوال که آیا خرید این سامانه برای ممانعت از حمله اسرائیل و تامین امنیت تاسیسات هسته‌ای ایران صورت گرفته را باید اینطور درنظر گرفت که ایران برای تأمین امنیت هوایی و تأسیسات هسته‌ای خود، مانند هر کشور دیگر به دنبال انواع سامانه‌های دفاعی است و برای حفاظت از خود هیچ نیازی به اخذ مجوز از سایر کشورها و اجازه هیچ مرجعی ندارد. ایران تصمیماتش را خودش گرفته و خود آن را به اجرا می‌گذارد».

خبرنگار روس گفت که ولادیمیر پوتین اخیرا درباره سامانه اس-۳۰۰ اینطور گفت که این اقدام می‌تواند اقدامی بازدارنده برای تحولات و اتفاقات یمن هم باشد. آیا شما فکر می‌کنید که رئیس‌جمهور روسیه از احتمال خطر حمله یکجانبه توسط عربستان سعودی به ایران صحبت کرده و همچنین سرایت حمله به یمن به ایران. آیا شما این احتمال را به عنوان تهدید درنظر می‌گیرید؟

سردار دهقان گفت: «نه هیچ ربطی بین این دو مساله وجود ندارد چون تصمیم برای اجرایی کردن قرارداد امضا شده اس-۳۰۰ مدتها قبل از اتفات اخیر در جنوب خلیج فارس گرفته شد به ویژه حمله عربستان سعودی ومتحدانش به یمن. اینکه آیا اکنون اسرائیل با توجه به دستیابی ایران به این سامانه به ایران حمله می‌کند یا نه اینها جنبه‌های سیاسی قضیه است».

وزیر دفاع دولت حسن روحانی تاکید کرد: «به نظر من موضوع اصلی اجرای توافقات و قرارداد امضا شده است و دادن طعم و مزه سیاسی به این موضوع خارج کردن موضوع از اصل آن است. حالا اینکه آمریکا چه می‌گوید و یا اسرائیل چه کار ی می‌کند و یا برخی کشورها از قبیل عربستان سعودی این موضوع دیگری است. تحلیلگران سیاسی هر کدام از زاویه نگاه خودشان به قضیه نگاه می‌کنند اما از نظر ما موضوع ساده است یک قراردادی امضا شده و اکنون تحت شرایط جدید و به واسطه عزم سیاسی دو طرف قرار بر اجرای آن شده است».

خبرنگار روس درباره سابقه مواضع خصمانه آمریکا در قبال ایران پرسید و اینکه پیشتر ادبیات و لفاظی‌های تندی از ایران توسط آمریکا شنیده می‌شد اما اکنون این اسرائیل و عربستان سعودی هستند که لفاظی تندتری دارند. به نظر شما تهدید اصلی ایران اکنون آمریکا است یا شاید متحدان آن؟

وزیر دفاع ایران اینطور پاسخ داد: «ما در میان کشورهای همسایه‌مان احساس تهدید نمی‌کنیم و ما هیچ یک از همسایگانمان را تهدید نمی‌کنیم. ما به ساختار سیاسی،‌حاکمیت و تمامیت ارضی همسایگانمان احترام می‌گذاریم و ما معتقدیم که ایران قدرتمند عاملی برای ثبات و امنیت منطقه است. ما توانایی و توانمندی خود در منطقه را اعتبار و سرمایه‌ای برای جهان اسلام می‌دانیم. اگر آمریکا و اسرائیل خواهان ترسیم ایران به عنوان تهدید منطقه هستند آنها قطعا شکست خواهند خورد چرا که ما هرگز در تاریخمان به هیچ یک از کشورهای همسایه حمله نکردیم بلکه برعکس ما قاطعانه در برابر تهاجم به کشورمان ایستاده‌ایم».

دهقان افزود: «نمونه آنها حمله عراق به ایران بود. در آن زمان غرب و شرق شامل اتحاد جماهیر شوروی به طرق مختلف در کنار صدام حسین و تهاجم آن به ایران قرار گرفتند. البته کشور ما بدون حمایت هیچ کشور خارجی در نهایت متجاوز را شکست داد. ایران برنده جنگ شد. ما تهدیدی برای همسایگانمان نیستیم و آنها را هم برای خود تهدید نمی‌دانیم. ما معتقدیم که نه آمریکا و نه اسرائیل جرات حمله به ایران را ندارند. اگر آنها معتقد بودند که توان مدیریت حمله به ما را داشتند، تاکنون بدون شک حمله می‌کردند. در پاسخ به سوال شما که عربستان سعودی و دیگر کشورهای همسایه که با آمریکا توافق امنیتی دارند، توان اقدام علیه ما را دارند یا نه، باید بگویم که آنها توان این کار را ندارند. آنها توانمندی و حمایت سیاسی برای ایجاد ائتلاف جهت اقدام علیه ما را ندارند».

مقام ارشد ایرانی گفت: «این یک نوع نگاه سنتی غلط به رابطه ما با روسیه، چین و آمریکا است. اساسا امروز تغییرات زیادی در جهان صورت گرفته است. امروز جمهوری اسلامی ایران با آنچه که در زمان شاه بود، متفاوت است. اولا اگر شما خبرها را دنبال کرده باشید دیده‌اید که رئیس‌جمهور آمریکا تصریح کرده که این کشور انواع ممکن اقدامات را در قبال ایران امتحان کرده اما تنها اقدامی که ما داریم آن است که موضوع هسته‌ای را با مذاکره با ایران حل کنیم».

دهقان همچنین ادامه داد: « «ما در مذاکرات درباره هیچ موضوعی به غیر از هسته‌ای با آمریکا مذاکره نمی‌کنیم. رسما گفته‌ایم که در مذاکرات با گروه ۵+۱ به ویژه آمریکا تنها درباره موضوع هسته‌ای مذاکره می‌کنیم. در نتیجه من نمی‌توانم بگویم که رابطه ما از قبل مذاکرات هسته‌ای با آمریکا به سمت رابطه‌ای عالی مبتنی بر همکاری توسعه می‌یابد. البته اگر آمریکا به عنوان یک کشور شروع به اقدامات سازنده‌ای در قبال دیگر کشورها از قبیل ایران اتخاذ کند ما مشکلی با داشتن رابطه عادی با آنها نخواهیم داشت. البته آمریکاییها با ایران اختلافات اساسی فکری و فلسفی با جمهوری اسلامی ایران دارد. آمریکاییها به دنبال توسعه هژمونی خود بر منطقه و جهان هستند به دنبال توسعه منافع خود و همچنین گسترش فرهنگ خودشان هستند. لذا ما به طور اسسای با این موضوعات مخالف هستیم در نتیجه این یک حقیقت است که ما نمی‌توانیم با آمریکاییها همکاری کنیم».

وزیر دفاع ایران ادامه داد: «چین و روسیه در موضع دقیقا برعکس(از آمریکا) هستند. ایران،‌ روسیه و چین تهدیدات مشابهی از منظر منطقه‎‌ای مواجهند و اهداف یکسانی از منظر بین‌المللی دارند. با توجه به این تهدیدات و اهداف مشترک ما می‌توانیم همکاری استراتژیک داشته باشیم. ایجاد اتحاد بین ایران،‌روسیه و چین یک ایده است که در تئوری مفهوم و اساس درستی دارد اما این مضوع باید به گفتمان تبدیل شده و سپس برای عملی شدن روی آن کار شود».

خبرنگار به موضوع حمله عربستان سعودی به یمن پرداخت و از میهمان خود پرسید از نظر شما چه کسانی حامی این حمله بوده‌اند و اینکه چه کسی می‌تواند «ریاض را کنترل و مهار کند؟»

دهقان جواب داد: «اولا ما به عربستان سعودی و همراهانش توصیه می‌کنیم و می‌گوییم که حمله به یمن هیچ نتیجه مثبتی برای آنها نخواهد داشت. به جای آنکه از توانایی و داراییهای یک کشور اسلامی برای تهاجم در میان کشورهای اسلامی استفاده شود این موضوع بسیار بهتر خواهد بود که از این دارایی‌‌ها علیه دشمنان اصلی جهان اسلام استفاده شود که همان اسرائیل است. درباره تشویق عربستان سعودی به حمله به یمن از سوی آمریکا باید گفت که این مشخص است چنین کاری از نقطه نظرات استراتژیک خاص از مسائل منطقه برآمده است چون خلیج عدن و تنگه باب المندب نقش استراتژیک مهمی ایفا می‌کند و همچنین از منظر موضوعات مربوط به نقل و انتقالات انرژی در اقتصاد بین‌الملل بسیار اهمیت دارد. در نتیجه این منطقه برای آمریکا حیاتی است».

مقام ارشد ایرانی درباره یمنی‌ها گفت: «آنها(آمریکایی‌ها) فکر می‌کنند آنچه مردم یمن می‌خواهند که همان داشتن دولت مستقل و نماینده یمنی‌ها است، با منافع آمریکا در این منطقه حساس سازگار نیست در نتیجه آمریکا در مقابل خواست مردم یمن قرار گرفت و به تهدید آنها اقدام کرده است. این یک اعتقاد غلط است و همچنین یک اشتباه استراتژیک. نه آمریکا و نه عربستان سعودی تصور و درک درستی از شرایط یمن ندارند».

وزیر دفاع گفت: «در ابتدا کشورهایی اعلام کردند که حاضر به پیوستن به ائتلاف عربستان سعودی هستند اما وقتی با واقعیات آشنا شدند از اقدام عملی سرباز زدند و از ائتلاف خارج شدند. عربستان سعودی در حال بمباران زیربناها و زیرساختهای یمن است و مانع ارسال کمکها به مردم یمن شده است مردمی که با حملات جنایتکارانه مواجه هستند. عربستان سعودی و متحدانش از هیچ قید و بندی در حمله به زیرساختهای یمن متعهد نیستند. اینکه ایا بمیاران مردم یمن و حمله به زیرساختها سبب تسلیم آنها خواهد شد باید گفت که پاسخ این سوال منفی است. عربستان سعودی قبلا هم ۴ بار به یمن حمله کرده است در همه این حملات ملت یمن پیروز و عربستان سعودی مغلوب شد. اگر عربستان سعودی حملات خود به یمن را متوقف نکند و این موضوع را نپذیرد که مردم یمن خودشان با راده خود و بدون دخالت کشوری خارجی سرنوشت خود را تعیین کنند، این موضوع نتایج و عواقب شدیدی بر عربستان خواهد داشت».

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

تازه های سایت