وقتیشکنجه«فنونبازجوییپیشرفته»است!؟
آمریکاییها در حین به کارگیری روشهای شکنجه به عنوان آنچه که «فنون بازجویی پیشرفته» میخواندند؛ استفاده از این روشها در کشورهای دیگر را «شکنجه» خوانده و حتی به تقبیح چنین اعمالی نیز پرداختهاند.
بازی با الفاظ؛ فنون بازجویی پیشرفته
پس از اجرای سناریوی بزرگ یازده سپتامبر 2001، دولت آمریکا به ارکان اطلاعاتی و امنیتی خود اجازه داد در بازجویی از کسانی که به اتهام دست داشتن در اعمال تروریستی علیه آمریکا دستگیر شده بودند؛ از آنچه که «فنون بازجویی پیشرفته» مینامید استفاده کنند. ماموران امنیتی آمریکا در تمامی سالهای گذشته با توسل به اسنادی از وزارت دادگستری این کشور که اجازه به کارگیری این «فنون» را میداد؛ وجود شکنجه در مجموعههای خود را نفی میکردند. اما سازمانهای بینالمللی و نیز دادگاههای آمریکا به کرات این فنون و روشها که در ملایمترین حالت شامل خفه کردن زندانی در آب تا نزدیک شدن به لحظه مرگ است را شکنجه دانسته و در زمره جنایات جنگی برشمردهاند.
دادگاههای آمریکایی در موارد مشابه به کرات این اعمال را شکنجه دانسته و در زمره جنایات جنگی برشمردهاند
از دیگر انواع این فنون بازجویی میتوان به موارد زیر اشاره کرد: قرار دادن زندانی تحت شرایط فشار و استرس آور، سرپا نگه داشتن ممتد در طی بازجویی، محروم سازی از نور و استفاده از محرکهای صوتی (قرار دادن زندانی در تاریکی مطلق و در معرض صداهای بسیار بلند به مدت طولانی)، بهرهگیری از ترسهای شخصی زندانی برای اعمال فشار (مانند ترس از سگ). اعمال تمامی این روشها بر خلاف قوانین بوده و شکنجه محسوب میشوند به طوری که در محاکم قضایی قابلیت پیگیری دارند.
کمیته ضد شکنجه سازمان ملل اعلام کرده است که این روشهای بازجویی را شکنجه میداند
در حالی که کمیته ضد شکنجه سازمان ملل به وضوح اعلام کرده است که این روشها را شکنجه میداند و با این که اوباما پیش از این تایید کرده است که سیا پس از یازده سپتامبر در بازجوییهای خود از نوعی شکنجه استفاده کرده و نیز روشهایی مانند غرق کردن زندانی «شکنجه» محسوب میشوند؛ با این حال بسیاری از مقامات فعلی و پیشین آمریکا هنوز شکنجه بودن «فنون بازجویی پیشرفته» مورد نظر خود را قبول ندارند و اوباما نیز لزومی به محاکمه ماموران شکنجهگر سیا نمیبیند.
دیدگاه تان را بنویسید