سرویس سیاسی «فردا»؛ پس از گذشته هفتهها از حضور گروه تروریستی داعش در عراق ناگهان اوباما تصمیم گرفت تا حمله هوایی محدودی را بر ضد مواضع داعش سازماندهی کند این حملات که فقط در بخشهای شمالی عراق انجام میشوند اهداف جالبی را دنبال میکنند. حضور دیرهنگام ارتش آمریکا در بحران عراق سوالات بسیاری را در ذهن کارشناسان سیاسی و امنیتی ایجاد کرد. اوباما بعد از مدتها جنایات داعش در مناطق غربی عراق سرانجام با نزدیک شدن این گروه تروریستی تصمیم گرفت تا به صورت محدود با داعش وارد جنگ شود.
مردم و دولت عراق که گمان میکردند آمریکا در چارچوب توافق امنیتی با دولت این کشور بهسرعت وارد درگیری با داعش میشود بعد از گذشته هفته ها تنها حضور محدود نیروهای آمریکایی را در اطراف سفارت آمریکا در بغداد مشاهده کردند ولی به محض نزدیک شدن داعش به موصل آمریکا مانع پیشروی این گروهک تروریستی در مناطق کردنشین عراق شد. تفاوت سیاست آمریکا در فاصله چند صد کیلومتری شمال و جنوب عراق حاکی از برخی از اهداف پشت پرده برای تجزیه این کشور است.
چندی پیش روزنامه آمریکایی واشنگتن پست از علل تاخیر فروش تجهیزات آمریکایی از جمله هواپیماهای اف-16 به ارتش عراق خبر داد و نوشت: پنتاگون تلاش میکند صدها فروند موشک هلفایر را در اختیار ارتش عراق قرار دهد این در حالی است که تعداد محدودی از هواپیماها در عراق قادر به حمل این موشک هستند. این روزنامه مینویسد پایگاه آمریکایی "بلد" که قرار است محل استقرار هواپیماهای اف-16 عراق باشد بهدلیل تحرکات گروهک داعش از پرسنل آمریکایی تخلیه شده است.
روزنامه والاستریت ژورنال هم در لحنی تمسخرآمیز روند فروش 36 فروند جنگنده اف-16 به عراق را عجیب توصیف کرد و نوشت: از میان این 36 فروند تنها یک فروند در اختیار ارتش عراق قرار گرفت که این یک فروند هواپیمای اف-16 هم برای آموزش خلبانان عراقی در آریزونا نگهداری میشود.
اگر فرض آماده نبودن شرایط برای تحویل سلاحهای آمریکایی به دولت مرکزی عراق را بپذیریم اما بیتفاوتی مقامات آمریکایی به جنایات داعش در مناطق جنوبی عراق فرضیه تلاش برای تجزیه این کشور را جدیتر میکند.
آمریکاییها که تا سال 2011 در عراق اقامت داشتند تلاش گستردهای را برای آموزش ارتش عراق انجام دادند بعد از تاریخ 15 دسامبر 2011 و مخالفت دولت مالکی برای حضور فیزیکی نیروهای فیزیکی آمریکا در عراق روند کمک به ارتش این کشور بسیار کند شد و آمریکا از انجام اکثر تعهداتش در قبال ارتش عراق سرباز زد. اظهارات "هیلاری کلینتون" وزیرخارجه سابق آمریکا در کتاب خود با عنوان "گزینههای دشوار" که داعش را سناریوی آمریکا برای تجزیه خاورمیانه توصیف میکند پرده از بعد دیگری از حوادث امروز عراق برمیدارد تجزیهای که آمریکاییها می خواستند از سوریه آغاز کنند و به همین دلیل بود که امکانات لازم را با پشتیبانی عربستان سعودی در اختیار گروههای تروریستی نظیر داعش قرار دادند. مقابله داعش در قسمتهای شمالی کشور و حملات محدود هوایی آمریکا یک مرز محدود امنیتی را در بخشی از کشور شکل داده و تروریستها را به بخشهایی جنوبی و غربی عراق کوچ میدهد که این سیاست به تضعیف دولت مرکزی این کشور میانجامد.
حملات آمریکا به داعش هم محدود و هم با برنامهریزی و بر اساس منافع آمریکا صورت میگیرد و بیشتر به تنبیه یک فرزند ناخلف میماند تا تدابیری برای نابودی دشمن تروریست. تجربیات مختلف مقابله نیروهای امریکایی با گروههای تروریستی در خاورمیانه این موضوع را اثبات میکند که آمریکا هیچگاه نیروی خود را صرف نابودی آنان نکرده است و تنها یک بازی کاملا سیاسی را با تروریستها انجام داده است. این فرزند ناخلف دیروز فیلم سربریدن یکی از خبرنگاران آمریکایی که چند ماه پیش در سوریه به دست این گروه تروریستی افتاده بود را منتشر کرد تا هر گونه ارتباط میان داعش و آمریکا را از میان ببرد.
جیمز فولی خبرنگار عکاس آزاد بود و در سال ۲۰۱۲ در سوریه ربوده شده بود. دولت اسلامی اعلام کرده که آقای فولی را به خاطر حملات هوایی اخیر آمریکا به مواضعشان در عراق سربریده است. در ویدیوی منتشر شده، آقای فولی در لباسی نارنجی، در کنار مردی سیاهپوش و مسلح در ناحیه ای بیابانی زانو زده است و خطاب به خانواده خود و مردم آمریکا میگوید که وقتش تمام شده و حملات نظامی آمریکا سند مرگ وی را امضا کرده اند. مرد مسلح نیز که صورتش را پوشانده، انگلیسی را با لهجه بریتانیایی حرف میزند و قبل از بریدن سر جیمز فولی با یک کارد، میگوید که مرگ این روزنامهنگار به خاطر حملات هوایی آمریکا علیه مواضع گروه "دولت اسلامی" در عراق است. جمیز فولی در این راه قربانی شد تا آمریکا به منافع بلند مدت خود دست یابد.
در مساله مرگ «بن لادن» نیز سرکرده معدوم القاعده نیز آمریکاییها با یک مهره سوخته بازی کردند و پس از یک عملیات جالب توجه با همکاری ارتش پاکستان بن لادن را حذف کردند و با یک مانور تبلیغاتی خاص بیشترین بهره را از مرگ بن لادن بردند این درحالی است که القاعده کماکان به فعالیتهای خود ادامه می دهد و حتی گروههای تروریستی دیگر چون داعش و النصره و ... از القاعده بوجود آمد.
ظاهرا آمریکایی در نظر دارند تا عراق از یکپارچگی خارج و به دو بخش امن شمال با ذخایر نفتی فراوان و بخش جنوبی دائم در حال تضعیف به دلیل درگیری با نیروهای تروریستی بدل کنند. حملات آمریکا به داعش درنظر دارد تا از سویی با امن کردن برخی مناطق بار روانی لازم برای تجزیه عراق یکپارچه را فراهم کند و از سویی دیگر زمینه حضور مجدد نظامیان آمریکایی در عراق را فراهم نماید.
همکاری موفقیت آمیز بین نیروهای هوایی آمریکا و کردهای شمال این کشور برای بازپس گیری سد موصل از گروهک داعش براحتی در دیگر مناطق عراق قابل اجراست اما آمریکا در صدد است تا با وقت کشی ابتدا تغییرات سیاسی لازم را در عراق فراهم کند سپس با تغییر مواد توافق امنیتی آمریکا بغداد حضور فیزیکی خود را در عراق تثبیت نمایند. با وجود اینکه طبق توافقنامه بین واشنگتن و بغداد آمریکا قادر است بدون محدودیت مکانی و زمانی در هر جای خاک عراق عملیات نظامی انجام دهد اما نوع کمکرسانی و عملیات نیروهای هوایی آمریکا از اهداف دیگری در عراق خبر میدهد.
دیدگاه تان را بنویسید