واکنش ساکی به همکاری نظامی با ایران
«جن ساکی» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا دوشنبه شب در نشست خبری روزانه گفت: هدف از گفتوگوهای احتمالی با ایران، هماهنگی در مورد عملیات نظامی در عراق نیست و واشنگتن تنها تلاش میکند تا به واسطه تهران عراق را به اتخاذ سیاستهای مسئولانه تشویق کند.
« جن ساکی»، در خصوص خروج برخی از کارکنان سفارتخانه آمریکا از عراق نیز تصریح کرد که توانایی سفارت آمریکا برای ارائه خدمات کنسولی به شهروندان آمریکایی در سراسر عراق از جمله بغداد با توجه به جو امنیتی این کشور محدود شده است و همین مسئله اصلی است که ما برای شهروندان آمریکایی که وضعیت اضطراری دارند، هرکاری را انجام میدهیم .
وی ادامه داد که به واسطه تغییر مکان برخی از کارکنان سفارت آمریکا در بغداد، این سفارتخانه به طور موقت خدمات معمول ویزای غیرمهاجرتی را به حالت تعلیق درآورده است و همچنین خدمات ویزای مهاجرتی را به صورت موقت محدود کرده است .
با اینحال «جنساکی» ادامه داد که اکثر کارکنان سفارت آمریکا در بغداد همچنان در سفارتخانه حضور دارند. کارکنان سفارت احتمالاً کاهش چشمگیری داشتهاند اما تمامی آنها عراق را ترک نکردهاند و برخی از آنها به اربیل و بصره رفتهاند .
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در ارتباط با اظهارات روز گذشته «جان کری » وزیر خارجه آمریکا در مصاحبه با «یاهو نیوز» که گفته بود واشنگتن آماده همکاری نظامی با ایران در زمینه مبارزه با گروه تروریستی داعش در عراق است، گفت: همانطور که وزیر خارجه گفت، ما آماده گفتوگو با ایران درباره وضعیت عراق هستیم، همانطور که با تمامی کشورهای همسایه عراق گفتوگو میکنیم. ما روز گذشته بازخوانی از طیفی از تماسهایی که وزیر خارجه روز گذشته با شماری از کشورهای منطقه صورت دادند، داشتیم .
ساکی تصریح کرد : « من به شما یادآور میشوم که ما مکالمات مشابهی در گذشته با ایران در خصوص افغانستان داشتیم. این مشورتها در راستای همان خطوط هستند. ما درباره هماهنگی هرگونه اقدام نظامی در عراق با ایران وارد گفتوگو نمیشویم. ما ایران را ترغیب میکنیم تا عراق را وادار کند اقداماتی را برای رسیدگی به مشکلاتش به شیوهای غیرفرقهای صورت دهد . همانطور که من حدس میزنم، هدف از مذاکره با ایران مشورت درباره وضعیت عراق و ترغیب ایران برای ایفای نقش خود در تشویق مقامات عراقی برای اتخاذ اقداماتی به شیوه مسوولانه و غیرفرقهای و ترغیب رهبران جهان به این امر، میباشد . »
وی سپس به نوعی اظهارات روز گذشته کری درباره همکاری نظامی ایران و آمریکا در مبارزه با داعش را رد کرد و گفت: «وزیر خارجه همکاری یا هماهنگی نظامی را نگفت. او گفت اگر مشارکت با ایران سازنده باشد، اگر ایران آماده باشد تا کاری را انجام دهد که به یکپارچگی و حاکمیت عراق توانایی دولت این کشور برای اصلاح کمک کند، ما درباره آن با ایران مذاکره میکنیم .»
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در ارتباط با احتمال مذاکره ایران و آمریکا در عراق در حاشیه مذاکرات وین گفت: به وضوح موضواعات زیادی برای بحث کردن وجود دارد و ما فکر میکنیم که سازنده است که این بحثها را در مذاکرات مطرح کنیم اما به طور قطع در حواشی و جدا از مذاکرات، ما میتوانیم درباره موضوعات عراق بحث کنیم .
ساکی تصریح کرد که ایران با آمریکا در یک عراق با ثبات منافع دارد و واشنگتن و تهران نگرانیهای مشترکی درباره تهدیدات داعش دارند .
وی ادامه داد که فکر میکند که آمریکا هیچ درخواست یا تماس مستقیم با ایران برای مداخله در وضعیت عراق نداشته است .
« جنساکی» در پاسخ به گزارشاتی مبنی بر حضور سردار «قاسم سلیمانی » فرمانده سپاه قدس ایران، در عراق در ناآرامیهای اخیر عراق، گفت: من تأییدیه این مطلب را ندارم. من میدانم که شماری گزارشات در این باره وجود دارد اما تأییدیهای درباره حضور یا عدم حضور وی در عراق ندارم .
وی سپس تأکید کرد که من به وضوح اعلام کردم که ما قرار نیست با ایران درباره هماهنگی یا همکاری نظامی در عراق وارد گفتوگو شویم .
وی سپس اعلام کرد که آمریکا آمادگی گفتوگوی دو جانبه با ایران درباره عراق در گفتوگوهای وین را دارد اما هنوز نمیتوان پیشبینی کرد که آیا این نشست صورت میگیرد یا خیر .
جن ساکی در ارتباط با موضع آمریکا در ارتباط با اعزام نیروی ایران به عراق گفت که ما احساس نمیکنیم که وابستگی عراق به ظرفیت نیروهای امنیتی ایران مفید باشد. عراق تنها زمانی موفق خواهد بود که بر روی فرایند سیاسی خود سرمایهگذاری کند تا فراگیر باشد و با شیوهای فرقهای حکومت نکند و این شیوهای است که میتواند با این تهدیدات موجود مقابله کند و بر آن فائق آید نه اینکه به نیروهای امنیتی ایران اجازه دهد بخشی از این تلاش باشند .
یکی از خبرنگاران در سوالی از جن ساکی پرسید که شما چطور حاضرید با ایران که شما را شیطان بزرگ خطاب کرد، وارد مذاکره شوید و جن ساکی در پاسخ گفت : من نمیخواهم اینجا وارد کلمات شوم. ما هنوز نگرانیهای مستحکمی درباره فعالیت تروریستی، شهروندان دستگیر شده آمریکایی در ایران، گامهایی که باید بعنوان بخشی از مذاکرات 1+5 برداشته شود، داریم اما این موضوع (عراق ) ، موردی است که ما آمادگی بحث درباره آن را داریم زیرا ما در خصوص موضوع افغانستان نیز چنین کاری را کردیم. فکر میکنم این میتواند یک فرصت باشد اما جدای از آن، نگرانیهای ما در خصوص برخی گونهای از موضوعات در ایران تغییر نکرده است .
دیدگاه تان را بنویسید