امنیت نباید قربانی زد و بندهای سیاسی شود

کد خبر: 339457
سرویس سیاسی « فردا »:

ماجد غماس رئیس دفتر مجلس اعلای اسلامی عراق در تهران می گوید: هر ائتلافی که قدرت را در عراق به دست بگیرد باید با رایزنی و نظر مساعد تمام گروه های شیعی باشد و هیچ گروهی به تنهایی نمی تواند عملکرد موفقیت آمیزی در اداره کشور داشته باشد. انتخابات عراق با مشارکت قابل توجه حدودا 60 درصدی برگزار شد. این مشارکت نشان داد که مردم عراق به ثمربخش بودن روندهای دموکراتیک در کشور خود امید دارند. مطابق اعلام نتایج اولیه نوری مالکی و ائتلاف دولت قانون بیشترین رأی را به دست آورده اند. پیرامون آینده تحولات سیاسی در عراق با ماجد غماس رئیس دفتر مجلس اعلای اسلامی عراق در تهران گفتگویی انجام دادیم که در پی می آید:

اعلام نتایج ابتدایی انتخابات پارلمانی عراق نشان می دهد که آرای دولت قانون نوری مالکی بیش از سایر گروه هاست. مقدمتاً توضیحی در خصوص شرایط برگزاری انتخابات بفرمایید.

انتخابات پارلمانی عراق در بازه زمانی اجرا می شود که عراق با چالش هایی مواجه است. این چالش ها در درجه اول مسئله تروریسم و ورود داعشی ها به مناطق غربی عراق مانند فلوجه است و خطری جدی برای امنیت کشور به شمار می رود. از سوی دیگر مشکلاتی که در اداره کشور از سوی دولت وجود دارد و مسائلی از قبیل فساد اداری، ضعف در خدمت رسانی مردم، خدمات عمومی شهرداری ها، عدم وجود عزم جدی برای رشد و توسعه استان ها، افزایش مشکلات میان دولت و پارلمان و مسائلی از این قبیل باعث شده چالش های جدی در عراق به وجود آید.

چالش هایی که اگر به همین صورت باقی بمانند، به معضلاتی جدی تبدیل می شود و بابی برای دخالت های خارجی در عراق باز می شود. لذا اجرای انتخابات در کل کشور عراق نیاز به تغییر عملکرد دولت و عملکرد پارلمان و رابطه فیمابین بین دولت عراق و گروههای سیاسی را مشخص می سازد. شرکت مردم در این انتخابات ناشی از همین بیم و امید است. لذا شاهد بودیم که مشارکت بالای 60 درصد در انتخابات شکل گرفت و این میزان مشارکت رقم قابل توجهی است.

این تغییری که می گویید باید ایجاد شود تا مشکلات و چالش ها برطرف شود، با کنار رفتن نوری مالکی حاصل می شود؟

البته در شرایط فعلی قدری زود است که در این رابطه اظهار نظر کرد و باید تا زمان اعلام نتایج قطعی و مشخص شدن آرای گروه ها و ائتلاف های مختلف تامل کرد و پس از آن در این خصوص صبحت کرد و باید دید نظر مردم به کدام جریان است.

مجلس اعلای اسلامی عراق از دیرباز اختلافاتی با نوری مالکی داشته است و در دور پیشین انتخابات پارلمانی عراق هم این اختلاف نظر را بروز داد و در آخرین لحظات به همراه جریان صدر که یکی از مخالفین جدی مالکی بوده است حاضر شدند با نوری مالکی ائتلاف کند تا او بتواند دولت را تشکیل دهد. حال در شرایط فعلی که مقتدی صدر دست کم در ظاهر اعلام کرده که فعالیت سیاسی نمی کند، مواضع مجلس اعلا نسبت به نوری مالکی و دولت قانون چیست.

البته در ابتدا باید اشاره کنم شاید مقتدی صدر اعلام کرده باشد که از سیاست کنار رفته، اما او دوباره به هدایت جریانها و نیروهای صدری در انتخابات مبادرت ورزید و صدریها با قوت وارد انتخابات شدند و کرسی هایی هم به دست آوردند. لذا این جریان همچنان به قوت خود باقیست. حال به این بستگی دارد که نتایج قطعی انتخابات چگونه باشد. باید منتظر ماند و دید که آیا مانند قبل می توانند کرسی های قابل توجهی را به دست آورند یا خیر.

اما در رابطه با مجلس اعلاء باید اشاره کنم که این جریان در پی این است که چند نکته حتما مدنظر قرار گیرد: یکی اینکه تشکیل دولت آینده با مدنظر قرار دادن مسائلی در کشور باید در سایه یک ائتلاف بازسازی شده و متشکل از احزاب شیعه باشد. این ائتلاف باید از لحاظ اساسنامه و تصمیم گیری ها مورد بازنگری قرار گیرد تا بتواند در تصمیم گیری های اساسی مربوط به عراق مفید واقع شود. این یکی از مسائل بسیار مهمی است که ما اعتقاد داریم که هیچ یک از گروه های شیعه توانایی این را ندارد که به تنهایی مدیریت کشور را به نحو احسنت انجام دهند. لذا باید در کنار یکدیگر بنشینند و تصمیم گیری کنند.

نکته بعدی اینکه برنامه بعدی هر یک از این گروه ها چیست. ما اعتقاد داریم باید یک برنامه مدون ترتیب داده شود تا توسعه و امنیت عراق و همچنین قانونگذاری مورد توجه قرار گیرد. ائتلاف المواطن وابسته به مجلس اعلا چنین برنامه ای را بین مردم تهیه و توزیع کرد، اما بقیه این گروهها چنین کاری انجام نداده اند و مشخص نیست برنامه شان چیست. باید مشخص شود برنامه آینده هریک از گروه های سیاسی عراق چیست و بر آن اساس ما بنشینیم و پس از انجام گفتگو و مذاکرات به نتیجه ای برسیم.

البته مسائل دیگری هم در این میان مطرح است. ارتباط و برخورد با بقیه نیروها، از دیگر مولفه های تأثیر گذار است. یعنی ما زد و بندهای سیاسی با گروه هایی مانند سنی ها و کردها انجام دهیم یا خیر؟ و اینکه صلاح است کسانی را روی کار بیاوریم که به روند سیاسی در عراق ایمان ندارند؟ با بعثی ها چگونه برخورد کنیم و مسائلی از این دست مواردی است که نباید زیر سایه زد و بندها و مسائل پشت پرده قرار گیرد. هر کس که در این روند به قدرت می رسد باید به روند سیاسی ایمان داشته باشد و با بقیه برادران برادری عراقی خود زندگی مسالمت آمیز داشته باشد. اکثریت جامعه باید این مسائل را مد نظر قرار دهد تا بتواند یک دولت قوی و با مشارکت همه گروه ها تشکیل شود.

بر این اساس با توجه به آرای مقدماتی که اعلام شده و طبق آن ائتلاف دولت قانون رای بیشتری را آورده گمانه پیروزی مجدد مالکی قوت یافته است. در این صورت با در نظر گرفتن مواردی که اشاره فرمودید مجلس اعلا حاضر خواهد بود دوباره از نخست وزیری مالکی حمایت کند؟

هنوز زود است که این مسئله را مطرح کنیم. ما گفتیم که حاضریم با همه گروه های سیاسی گفتگو و مذاکره داشته باشیم. بنابراین از طرف ما فعلا مسئله اسم مطرح نیست.

با توجه به شرایط فعلی شما احتمال تکرار نخست وزیری مالکی را چقدر می دانید؟

فعلا نمی توان پیش بینی کرد. این مسئله به این بستگی دارد که مالکی تا چه حد می تواند با بقیه رقبا به تفاهم برسد. این مهمترین مسئله ای است که می تواند سبب پیروزی و موفقیت هر نامزد و گروهی شود.

مواضع شما نسبت به ریاست جمهوری چیست؟ چون معمولا فردی از میان کردها به این پست دست یافته است. آیا شما بازهم از این اصل نانوشته حمایت می کنید؟

هنوز این مسئله هم مورد بحث است. ولی ما مایل هستیم که این روند همچنان ادامه داشته باشید.

منبع: خبرآنلاین

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

تازه های سایت