10دلیل بی‌نیازی ایران به سلاح‌های اتمی چیست؟

کد خبر: 235876

ایران در گذشته نیز مخالف استفاده از سلاح‌های کشتار جمعی بوده است. در طول جنگ هشت ساله‌ی ایران و عراق، صدام حسین از سلاح‌های شیمیایی در دهه‌ی 1980 میلادی مکرر استفاده کرد و ایران برابر باورهای مذهبی خود و دستور آیت‌الله خمینی، از چنین سلاح‌هایی هیچ‌وقت استفاده نکرد.در طول جنگ هشت ساله، غرب تمام تلاش‌ها و کمک‌های خود را نصیب عراق ساخت اما ایران در جنگ پیروز گشت. همچنین ایران در طول 34 سال گذشته، هر سال قدرتمندتر از قبل ظاهر شده است و جلوی تلاش‌های غرب برای فروپاشی رژیم خود را گرفته است.

10دلیل بی‌نیازی ایران به سلاح‌های اتمی چیست؟
سرویس سیاسی«فردا»: سید حسین موسویان دیپلمات سابق هسته ای 4دسامبر 2012 یادداشتی را در یک وب سایت انگلیسی در خصوص برنامه هسته ای منتشر کرده و استدلال هایی را درباره بی نیازی ایران به سلاح‌های اتمی مطرح ساخته است. متن کامل این یادداشت به این شرح است.

**********************************

چرا ایران باید خواهان سلاح اتمی باشد، وقتی که در گذر 34 گذشته، هر سال قدرت‌مندتر از سال پیش ظاهر شده است و توانسته است در برابر تلاش‌های غرب برای فروپاشی حکومت خود مقاومت کند؟

ایران مرتب به حملات نظامی تهدید می‌شود و مردم این سرزمین از یکی از سنگین‌ترین تحریم‌های تاکنون اِعمال شده بر یک کشور، رنج می‌برند. چرا؟ چون چیزی را نمی‌خواهند و برای داشتن آن، هیچ اصراری هم نشان نداده‌اند. اسرائیل، در آن سوی دیگر، حداقل 200 کلاهک اتمی دارد ولی برخلاف ایران، عهدنامه‌ی منع استفاده از سلاح‌های هسته‌ای را امضا نکرده است. درعوض آنکه فشارهای جهان به رهبری امریکا بر این کشور باشد، اسرائیل هر سال میلیاردها دلار کمک نیز دریافت می‌کند.

از شروع بحران هسته‌ای ایران، غرب در تلاش بوده است تا برنامه‌ی هسته‌ای ایران را تغییر بدهد و اجازه‌ی غنی‌سازی به این کشور داده نشود. در نتیجه تحریم‌هایی گسترده و همچنین تهدیدهای مکرر به حملات نظامی، نصیب این سرزمین شده است.

در تمامی این سال‌ها، کمترین نشانه‌ای از تغییر این برنامه‌ها در مدیریت ایران دیده شده است. تقریباً یک دهه گذشته و غرب هنوز نتوانسته است برنامه‌ی هسته‌ای ایران را تغییر بدهد. درعوض آن‌ها شاهد این بوده‌اند که ایران برنامه‌ای گسترده‌تر و مفصل‌تر را دنبال کرده است. زمان آن رسیده که غرب واقعیت‌ها را قبول کند.

یک سوال باقی می‌ماند، آیا تهران می‌خواهد به سلاح اتمی دست پیدا بکند؟ اگر ایران به دنبال دست‌یابی به بمب اتم نباشد، پس تحریم‌ها و دلمشغولی‌های غرب باید کنار گذاشته شده و باید راه‌حل دیپلماتیک دنبال بشود.

این دلایل نشان می‌دهند چرا ایران به‌دنبال دست‌یابی به سلاح اتمی نیست:

1 - موانع مذهبی

در کنار تعهد ایران به منع استفاده از سلاح‌های هسته‌ای (قانون بین‌المللی NPT )، قوانین مذهبی به ایران اجازه‌ی استفاده از چنین سلاح‌هایی را نمی‌دهد. به فتوای رهبر ایران آیت الله خامنه‌ای، استفاده از سلاح‌های اتمی یا هر گونه سلاح کشتار جمعی دیگری حرام اعلام شده است - یعنی استفاده از آن گناه محسوب می‌شود، چون چنین سلاح‌هایی در عمل بیفایده هستند و به بشریت آسیب می‌رسانند. مقامات مذهبی ایران در سال 1995 نظر مذهبی خود را داده‌اند، هشت قبل از آنکه برنامه‌ی غنی‌سازی ایران به گوش غرب برسد. تمامی مقامات مذهبی دیگر شیعه هم نظر مشابه‌ای با رهبر ایران دارند.

ایران در گذشته نیز مخالف استفاده از سلاح‌های کشتار جمعی بوده است. در طول جنگ هشت ساله‌ی ایران و عراق، صدام حسین از سلاح‌های شیمیایی در دهه‌ی 1980 میلادی مکرر استفاده کرد و باعث مرگ یا جراحت 100 هزار سرباز و شهروند ایرانی شد. ایران برابر باورهای مذهبی خود و دستور آیت‌الله خمینی، از چنین سلاح‌هایی هیچ‌وقت استفاده نکرد.

2 - برتری کوتاه‌مدت، نه بلندمدت

باور ایرانی‌ها می‌گوید دست‌یابی به سلاح‌های اتمی فقط برتری کوتاه‌مدت در منطقه خلق می‌کند و در درازمدت باعث شکنندگی جایگاه ایران خواهد شد. همچنین مسابقه‌ی دست‌یابی به سلاح‌های اتمی در منطقه به راه خواهد افتاد و مصر، ترکیه و عربستان سعودی را زودتر یا دیرتر به چنین سلاح‌هایی مجهز خواهد ساخت.

3 - انتخاب فن‌آوری

انتخاب فن‌آوری برای برنامه‌ی هسته‌ای ایران نشان دهنده‌ی برنامه‌ی غنی‌سازی آزمایشی است به‌جای غنی‌سازی گسترده برای ساخت کلاهک‌های اتمی. برنامه‌ی هسته‌ای ایران مبتنی بر استفاده از فن‌آوری‌های نسل جدید هسته‌ای است، تا اینکه با استفاده از سانتریفیوژهای خود بخواهند هرچه سریع‌تر و گسترده‌تر رادیوآکتیو را غنی کنند و بمب بسازند. این فن‌آوری نشان می‌دهد ایران برنامه‌ای کوتاه‌مدت برای ساخت سلاح اتمی ندارد.

4 - انزوا

ایران می‌داند با رسیدن به بمب اتمی، روسیه و چین را مجبور می‌کند تا در کنار امریکا قرار بگیرند و تحریم‌ها در عمل اقتصاد کشور را نابود خواهند ساخت. همچنین می‌داند با دست‌یابی به بمب، بهانه‌ی واقعی دست اسرائیل برای شروع جنگی فراگیر را می‌دهد.

5 - پیشرفت

ایران استراتژی رسیدن به ملتی مدرن را دنبال می‌کند، با فن‌آوری‌های پیش‌رفته تا بتواند با غرب رقابت کند. اکثریت سیاست‌مداران اصلی ایران باور دارند که با رسیدن به سلاح‌های اتمی مانعی دراز مدت در پیشرفت ایران قرار خواهد گرفت. آن‌ها نمی‌خواهند ایران مانند کره‌ی شمالی در انزوا و پس‌رفت محض قرار بگیرد.

6 - حسنِ نیت

در مذاکرات سال‌های 2003 تا 2005 میلادی بین ایران و فرانسه، آلمان و بریتانیا، ایران پیشنهاد داد مرز غنی‌سازی 5 درصد باشد؛ تمامی اورانیوم‌های غنی‌سازی شده یا سوخت‌ هسته‌ای خود را به خارج از کشور منتل کند؛ پروتوکل الحاقی به IAEA تقدیم کند و حتی در این زمینه پیش رفت تا حسن نیت حداکثری خود را نشان بدهد. حتی به IAEA اجازه داده شد تا سرزده به تاسیاسات هسته‌ای ایران سر زده شود. همچنین ایران در سال 2011 به برنامه‌ی گام به گام روسیه، روی خوش نشان داد. تمامی این گام‌ها به این منظور بود تا نشان دهند ایران به‌سمت دستیابی به سلاح‌های اتمی حرکت نمی‌کند، هرچند امریکا و اروپا چنین پیشنهادهایی را رد کردند.

7 - ذخیره‌ای وجود ندارد

تمامی گزارش‌ها در مورد ذخیره‌ی ایران از اورانیوم غنی‌سازی شده به‌منظور ساخت بمب اتم، گمراه‌کننده است. ایران 27 تن اورانیوم 3.5 درصد غنی‌سازی شده برای سوخت نیروگاه بوشهر آماده ساخته است. ایران تاکنون 7 تن از این اورانیوم را دارد و به 20 تن دیگر هنوز احتیاج دارد.

8 - پیشنهادهای غنی‌سازی

بزرگ‌ترین نگرانی غرب، غنی‌سازی 20 درصد اورانیوم توسط ایران است. ایران ابتدا در فوریه‌ی 2010 و بعد در سپتامبر 2011 پیشنهاد کنار گذاشتن برنامه‌ی غنی‌سازی 20 درصدی خود را داد تا در عوض سوخت نیروگاه‌های خود را از خارج از کشور تحویل بگیرد و غرب یک مرتبه‌ی دیگر چنین پیشنهادی را قبول نکرد. غرب در پاسخ به درخواست ایران، تحریم‌های بیشتری علیه این کشور اعمال کرد.

9 - بازداری

مرتب اعلام می‌شود ایران بلافاصله از دست‌یابی به بمب اتمی، از آن علیه امریکا و اسرائیل استفاده خواهد کرد. چنین حرفی منطقی نیست، چون ایران نمی‌تواند جلوی دو دولتی قرار بگیرد که صدها، و هزارها کلاهک اتمی دارند. ایران علناً چنین موضوعی را گفته است.

10 - تغییر رژیم را فراموش بکنیم

برخی از مقامات امریکایی می‌گویند ایران بمب اتم را می‌خواهد تا جلوی حمله‌ی غرب، تلاش‌های برای تغییر این رژیم یا دیگر موانع را بگیرد. اگر چنین دل‌مشغولی درست باشد، پس برنامه‌ی هسته‌ای ایران باز برای جلوگیری از شروع جنگ است. هرچند چنین حرف‌هایی براساس گفته‌های غرب است، ایران هیچ‌وقت چنان نشانه‌ای را نشان نداده است. هرچند در طول جنگ هشت ساله، غرب تمام تلاش‌ها و کمک‌های خود را نصیب عراق ساخت اما ایران در جنگ پیروز گشت. همچنین ایران در طول 34 سال گذشته، هر سال قدرتمندتر از قبل ظاهر شده است و جلوی تلاش‌های غرب برای فروپاشی رژیم خود را گرفته است. در همین حال، جایگاه امریکا و اسرائیل در منطقه افول داشته است، بدون اهمیت اینکه این دو کشور صاحب چند هزار کلاهک هسته‌ای باشند.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت فردانیوز هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

    نیازمندیها

    تازه های سایت

    سایر رسانه ها

      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت فردانیوز هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد