روایتی تازه از برکناری متکی

کد خبر: 184788

از زمان عزل متکی برخی از خبرها حکایت از اختلاف وی با رییس دفتر رییس‌جمهوری داشت بگونه‌ای که برخی از فعالان سیاسی معتقدند جریان انحرافی، متکی را مانعی برای رسیدن به اهداف خود می‌دید و از این‌رو با فشار به احمدی‌نژاد خواهان کنارگذاشتن تنها وزیری بودند که در دولت‌های نهم و دهم سکان سیاست خارجی را در دست داشت.

آفتاب: حکایت «برکناری» منوچهر متکی از وزارت خارجه همچنان نقل محافل است و با اینکه چند ماهی از این واقعه می‌گذرد اما روایت‌های مختلفی از آن منتشر می‌شود.

بالاخره پس از مدت‌ها بحث و جدال بر سر موضوع سوال از احمدی‌نژاد،‌ نمایندگان احمدی‌نژاد در کمیسیون امنیت ملی حاضر و به سوالات نمایندگان پاسخ دادند، پاسخی که نه سوال‌کنندگان را قانع کرد و نه اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی را.

میرتاج‌الدینی معاون پارلمانی و فاطمه بداغی معاون حقوقی که در جلسه روز چهارشنبه هفته گذشته کمیسیون امنیت ملی حاضر شده بودند در پاسخ به سوال علی مطهری نماینده تهران درباره نحوه عزل منوچهر متکی وزیر سابق امور خارجه کشورمان توسط احمدی‌نژاد در حین انجام ماموریت در سنگال، روایتی متفاوت‌تر از گذشته را مطرح کرد، روایتی که حکایت از بی‌اطلاعی احمدی‌نژاد از برنامه کاری وزرای خود و یا حداقل عدم اطلاع از برنامه کاری وزیر وقت خارجه دارد.

عزل متکی هنگامی که وی در خارج از کشور و در حال ماموریت در کشور سنگال بود،‌ را می‌توان اقدامی خارج از عرف دانست،‌ اقدامی که انتقادهای بسیاری از جمله نمایندگان مجلس را نیز برانگیخت. اما مهم‌تر از آن روایت‌ها و استدلال‌های مقامات دولتی درباره این عزل بود که همواره با واکنش و تکذیب منوچهر متکی مواجه شد.

اولین روایت از این ماجرا توسط محمدرضا رحیمی معاون اول رییس‌جمهوری در مراسم تودیع و معارفه وزیر خارجه بدون حضور متکی مطرح شد. معاون اول رییس‌جمهوری مدعی شد که قبل از سفر متکی به سنگال، احمدی‌نژاد با وی در خصوص این موضوع به صورت مفصل صحبت کرده و وی در جریان این تغییر بوده است.

به فاصله یک روز،‌ متکی سخنان رحیمی را تکذیب و از مسئولان خواست در گفتار خود صداقت را رعایت کنند. او در مصاحبه خود با فارس،‌ برکناری یک وزیر در حین انجام مأموریت را «غیراسلامی»، «خارج از عرف سیاسی و دیپلماتیک» و «توهین‌آمیز» خواند.

روایت دیگر مربوط به روایت شخص احمدی‌نژاد از عزل متکی است. احمدی‌نژاد نیز بر اطلاع متکی از عزل خود تاکید و انتشار خبر عزل هنگام ماموریت وزیر وقت خارجه را «بی‌تدبیری» پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری عنوان کرد. وی در دیداری که در ۱۲ آبان ماه با اعضای ستاد انتخاباتی خود در سال‌های ۸۴ و ۸۸ انجام داد در مورد عزل متکی اظهار کرد «متکی در هر دوره ریاست‌جمهوری کاندیدای من نبود به خصوص در دور دوم چرا که در زمان وزارت وی چهار دیپلمات به سایر کشورها پناهنده شدند».

در جلسه‌ای تصمیم بر آن گرفته شد که متکی از دولت کنار گذاشته شود ولی پس از آن جلسه وی در جلسات دولت حضور نیافت تا آنکه یک شب ساعت ۱۲ ایشان را پیدا کردیم و به وی پیشنهاد ریاست سازمان انرژی اتمی را دادیم که ایشان گفت من می‌خواهم برای گسترش روابط به سنگال بروم و پس از بازگشت در خصوص این مورد صحبت خواهیم کرد و پس از آن به وی گفتم که از نظر من شما دیگر وزیر نیستید.

پس از سفر متکی به سنگال آقایان در پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری حکم ایشان را زود منتشر کردند که من گفتم که این حکم را بردارید و آنها مقاومت کردند و گفتند که این خبر اعلام شده است.»

این سخنان با واکنش تند منوچهر متکی مواجه شد و احمدی‌نژاد را متهم به بیان مطالب خلاف واقع کرد. او در واکنشی که به اظهارات احمدی‌نژاد انجام داد اعلام کرد که «شایسته جایگاه ریاست‌جمهوری نیست که در اظهارات ۲۰ سطری ایشان، ۲۴ نکته خلاف واقع، ناروا و یا ادعای نادرست وجود داشته باشد.»

متکی این اظهارات احمدی‌نژاد را تاسف‌آور خواند و از آن به بعد در مراسم‌هایی که خبرنگاران او را می‌یافتند و خواهان انعکاس روایت متکی از این ماجرا بودند،‌ مصلحت را سکوت تا پایان عمر دولت دهم عنوان می‌کرد.

تازه‌ترین روایت،‌ روایت میرتاج‌الدینی از این واقعه است. معاون پارلمانی که برای پاسخ به سوال‌کنندگان احمدی‌نژاد در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی حاضر شده بود در پاسخ به علی مطهری از طراحان اصلی سوال، گفت: «رئیس‌جمهور قبل از سفر متکی به خارج از کشور به او درباره عزلش از سمت وزیر خارجه اطلاع داده و گفته بود که عزل می‌شود و قرار بود روز دوشنبه پس از بازگشت متکی از سفر خارجی به ایران، حکم عزل متکی صادر شود، اما گویا متکی حدود دو روز دیرتر به کشور بازگشته و رئیس‌جمهور تصور کرده که او برگشته است و به همین دلیل حکم عزل متکی را صادر کرد».

به گزارش قانون، از زمان عزل متکی برخی از خبرها حکایت از اختلاف وی با رییس دفتر رییس‌جمهوری داشت بگونه‌ای که برخی از فعالان سیاسی معتقدند جریان انحرافی، متکی را مانعی برای رسیدن به اهداف خود می‌دید و از این‌رو با فشار به احمدی‌نژاد خواهان کنارگذاشتن تنها وزیری بودند که در دولت‌های نهم و دهم سکان سیاست خارجی را در دست داشت.

برای روشن‌شدن حقایق در مورد عزل متکی و نقش جریان موسوم به انحرافی باید منتظر ماند تا دولت دهم به پایان رسد و وزیر وقت خارجه با شکستن سکوت خود حقایق و اتفاقاتی که در دوران رخ داده است را بیان کند.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

تازه های سایت