احمدی نژاد خارج از عرف بین الملل عمل کرد
زمانی که وزیر خارجه دوران ماموریت خود را در کشور دیگری سپری می کند و در همان ایام هم برکنار می شود، بازتاب های منفی در سیاست خارجی ایجاد خواهد کرد. فلاحت پیشه با اشاره به تلاقی یک سری مسئولیت ها در سیاست خارجی، انتصاب نمایندگان ویژه نشان از اختلاف نظر جدی در سیاست خارجی بین متکی و احمدی نژاد داشت
عصر دیروز در حالی حکم پایان فعالیت وزیر خارجه بر روی پایگاه اطلاعرسانی ریاستجمهوری قرا گرفت که متکی برای ابلاغ پیام احمدینژاد به همتای سنگالی خود، عازم این کشور شده بود و اینگونه به نظر می رسید که وی از چنین تصمیمی بی اطلاع بوده است. به گزارش سرویس سیاسی «فردا»؛ گرچه برخی کارشناسان برکناری متکی به دلیل وجود برخی اختلاف نظرات وی با رییس جمهور در سیاست خارجی را پیش بینی کرده و دلیل آن را هم انتصاب نمایندگان ویژه می دانستند، اما هیچ کدام از صاحب نظران بر این باور نبودند که متکی پس از تکیه 5 ساله بر صندلی وزارت، در حین انجام ماموریت و اینگونه برکنار شود. علاء الدین بروجردی رییس کمیسیون امنیت ملی که با شنیدن این خبر شوکه شده بود و همانند سایر اعضای کمیسیون متبوعش انتظار برکناری این چنینی را نداشت، از اظهار نظر در این باره خودداری کرده و گفته که خودم با وزارت خارجه صحبت می کنم و اطلاعات لازم را میگیرم و در اختیار رسانه ها قرار می دهم. نا گفته نماند که تعداد دیگری از اعضای این کمیسیون نیز در گفتگو با رسانه ها از نوع عملکرد رییس جمهور به شدت انتقاد کرده اند.
رامین مهمانپرست سخنگوی وزارتخانه ای که متکی تا دیشب ریاست آن را بر عهده داشت، برکناری متکی را امری طبیعی دانست و با تاکید بر اینکه با اقتدار کامل به کار خود ادامه می دهیم، در مقابل کنجکاوی خبرنگاران، گفت: امروز وزیر به تهران بازميگردند و ميتوانيد در مورد اينكه پس از اين به كجا خواهند رفت از ايشان سوال كنيد. رئیس مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی با انتقاد از شیوه برکناری متکی در حالی که وی در سفر خارجی بوده است گفت: این اقدامات موجب سخیف شدن جایگاه وزارت امور خارجه و به خطر افتادن امنیت شغلی مدیران ارشد می شود. احمد توکلی میگوید: این اقدام این پیام را برای کشورهای خارجی در بر دارد که ثبات ناشی از عقلانیت در کشور حاکم نیست و اراده یک فرد است که حاکمیت می کند و هر وقت هر کاری بخواهد می کند. این پیغام را هم به خارج از کشور می دهد که وزیرخارجه ما که اکنون با شما گفتگو می کند آدم بی ثباتی است. حسین شریعتمداری نیز در یادداشت امروز کیهان نوشته: «در قانون اساسی نيامده است كه رئيس جمهور مكلف است وزير امور خارجه كابينه خود را دقيقا هنگامی كه به عنوان ماموريت رسمی در يك سفر خارجی به سر میبرد، از وزارت بركنار كند!» وی با بیان اینکه با پیش بینی توهو آفرینی این عزل، صریحا رییس جمهور را مورد نقد قرار داده و می گوید: «در هيچ رسالهای به رئيس جمهور محترم توصيه نشده است كه مثلا؛ «مستحب است وزير امور خارجه در آستانه تاسوعا و عاشورای حسينی(ع) عزل شود و تاخير در بركناری او تا پايان تاسوعا و عاشورا، كراهت داشته و خلاف احتياط است!» این چهره اصولگرا خطاب به رییس جمهور آوره است: «كدام ضرورت و مسئله فوری و فوتی در كار بوده است كه حتی درنگ يك روزه يا چند ساعته برای عزل وزير خارجه كابينه را هم جايز ندانسته و نه فقط حكم عزل او را صادر كرده بلكه لازم ديده خبر مربوط به صدور اين حكم را بلافاصله در اختيار رسانهها نيز قرار دهید! چرا...؟!» مدیرمسئول کیهان تاکید کرده «در عرف شناخته شده سياسی، عزل يك وزير در حال ماموريت - آنهم ماموريت خارجی وزير خارجه - علاوه بر آن كه نشانه بروز ناگهانی اخلال در سياست خارجی يك كشور تلقی میشود، اهانت آشكار به شخصيت وزير عزل شده نيز هست و اين تلقی را - چه بخواهيم و چه نخواهيم- در پی خواهد داشت كه يكی از رخدادهای اخير سياست خارجی كشور- روی واژه اخير تاكيد میشود- رضايت رئيس جمهور را به دنبال نداشته است!»
حشمت الله فلاحت پیشه عضو کمیسیون امنیت ملی در گفتگو با «فردا» گفت: با توجه به اینکه متکی از ابتدا هم گزینه اصلی رییس جمهور برای تصدی پست وزارت نبود، این گونه تحولات قابل پیش بینی بود. وی با اشاره به تلاقی یک سری مسئولیت ها در سیاست خارجی، انتصاب نمایندگان ویژه نشان از اختلاف نظر جدی در سیاست خارجی بین متکی و احمدی نژاد داشت. وی افزود: رییس جمهور حضور فراگیری در عرصه سیاست خارجی دارد، همین حضور هم منجر به ایجاد یک سری اختلافات می شد. این نماینده مجلس صورت کنار گذاشتن متکی را نادرست دانست و گفت: برکناری وزیر در حوزه اختیارات رییس جمهور است اما با شکل بهتری هم می توانست عمل کند. این روش در عرف بین الملل جایگاهی ندارد. وی ادامه داد: زمانی که وزیر خارجه دوران ماموریت خود را در کشور دیگری سپری می کند و در همان ایام هم برکنار می شود، بازتاب های منفی در سیاست خارجی ایجاد خواهد کرد. عضو کمیسیون امنیت ملی اظهار داشت: با توجه به اینکه در سیاست خارجی راهبرد خاصی حاکم است و این راهبرد نیز طبق نظر مقام معظم رهبری شکل می گیرد، نباید تصور کرد که در سیاست خارجی مشکلی نهفته است. وی اضافه کرد: اینگونه تغییرات طبیعی است ولی محافل دشمن با دیدن نوع کنار گذاشتن متکی، سعی می کنند که آن را غیر طبیعی جلوه دهند. فلاحت پیشه همچنین علی اکبر صالحی را گزینه احتمالی برای تصدی وزارت خارجه دانست.
دیدگاه تان را بنویسید