وقتی مردم را مقصر آلودگی هوا میدانند/ روایت روزنامه اصلاحطلب از پایان عصر شیخوخیت! / علی لاریجانی و دوراهی انتخاباتی
روزنامههای امروز به موضوعاتی در حوزههای سیاسی، اقتصادی و ... پرداختهاند که مهمترین موارد آن به شرح زیر است:
گروه سیاست سایت فردا - روزنامههای امروز به موضوعاتی در حوزههای سیاسی، اقتصادی و ... پرداختهاند که مهمترین موارد آن به شرح زیر است:
«شرق» در گزارشی که تیتر یک شده «تأثیر فوت دو آیتالله یزدی بر اردوگاه اصولگرایی» را بررسی میکند و با عنوان «آغاز عصر مکلاها؟» مینویسد: «در روزگار پایان شیخوخیت، طیف سنتیتر جریان اصولگرایی به دنبال حفظ نهال نازک سنت شیخوخیت زیر چتر جامعه روحانیتاند تا از بقایای این سنت در غیاب چهرههای کاریزمای نسل نخست انقلاب حفاظت کنند....، اما طیف جوانتر که ذیل شورای ائتلاف گرد آمدهاند تمایلی به حفظ این سنت ندارند و ترجیحشان این است که جامعه روحانیت محور نباشد. آنها شورای ائتلاف را برگزیدهاند. با این حال همه اصولگرایان در ظاهر عنوان میکنند که تشکیلات باید جایگزین چهرههای کاریزمای روحانی شود، اما کدام تشکیلات و با حضور کدام چهرهها؟ ... ژنرالهای اصولگرا که کمکم جانشین شیوخ شدند عامدانه به استقبال چنین تغییری رفتند. برخی معتقدند که با پایان عصر شیوخ، دوره مُکلاها فرا رسیده و امثال لاریجانی، حدادعادل و جلیلی و قالیباف و باهنر و رضایی و بادامچیان و در ردههای پایینتر، ضرغامی و فتاح و توکلی و زاکانی و... جزیرههایی کوچک و بزرگ از مریدان و حامیان خود را گرد آوردهاند.»
«اعتماد» علی لاریجانی را عکس یک کرده و دیدارهای چند روز گذشته وی گزارش میدهد. این روزنامه اصلاحطلب البته مدعی است که «علی لاریجانی هنوز برای ورود به میدان یا ایستادن بیرون کارزار انتخابات ۱۴۰۰ به تصمیم نرسیده است.» و در یک «دورااهی انتخاباتی» قرار دارد. عباس عبدی، فعال سیاسی اصلاحطلب نیز در یادداشت خو به فوت آیتالله مصباح یزدی پرداخته و با عنوان «مردم، در اندیشه آقای مصباح» مینویسد: «به نظر آقای مصباح: «مشروعیت حکومت نه تنها تابع رای و رضایت ملت نیست، بلکه رای ملت هیچ تاثیر و دخالتی در اعتبار آن ندارد.» ابتدا توضیح دهم که رای مردم به هر تصمیمی حتی اگر ۹۹ درصدی هم باشد، موجب مشروعیت (به معنای شرعی بودن) آن تصمیم نمیشود. همچنان که نظر فلان عالم دینی نیز به جز برای خودش برای دیگران حجیت شرعی ندارد. به همین دلیل است که آرای فقهی و شرعی در میان علمای اسلامی متفاوت است و هر کدام نیز برحسب برداشت خود عمل میکنند؛ و این متفاوت از مسیحیت کاتولیک است که رای پاپ نهایی و به منزله حکم خدا است. بنابراین نه تنها رای مردم، بلکه رای هیچ کس دیگری حجیت شرعی برای عموم را ندارد. هر فقیه یا مقلدی خودش مسوول آن چیزی است که میگوید و به آن عمل میکند.»
«آرمان ملی» گفتوگویی دارد با دکتر تقی آزادارمکی، جامعهشناس. اهم اظهارات وی در این گفتگو که عکس یک هم شده است، به شرح زیر است: * ما با تغییر مفهوم دشمن احتمالا مسیر جدیدی را در پیش میگیریم. در چنین شرایطی عناصر درونی ایدئولوژی نیز تغییر میکند و این احتمال وجود دارد که در مسیر توسعه اقتصادی یا توسعه فرهنگی حرکت کند. * جامعه در حال ارائه ورژن جدیدی است که رویه فرهنگی دارد. این وضعیت درباره اقتصاد نیز وجود دارد. موضوعاتی مانند اقتصاد مقاومتی، اقتصاد مولد و اقتصاد کار از جمله مواردی هستند که ورژن جدیدی از اقتصاد ایران فردا را مشخص میکنند. با این وجود لازمه داشتن همه اینها داشتن یک دولت قوی و یک نظام سیاسی است که از جنبههای مختلف قدرتمند باشد. * ما باید بپذیریم که در جمهوری اسلامی یک گستره وسیع سیاسی از منتهیالیه راست تا منتهیالیه چپ وجود دارد. متأسفانه برخی از رسانهها وجه رادیکال را در جامعه بازنمایی میکنند.
«آفتاب یزد» در صفحه نخست خبر ورود سعید جلیلی به انتخابات میاندورهای مجلس که دیروز از سوی برخی رسانهها مطرح شده را دیده و به نقل از «نامه نیوز» مینویسد: «شنیدهها حاکی از آن است که حامیان سعید جلیلی درحال فراهم کردن مقدمات حضور او در انتخابات میاندورهای مجلس هستند.» این روزنامه اصلاحطلب در تیتر یک خود نیز به بحث آلودگی هوا پرداخته و از اینکه مردم را در این باره مقصر میدانند، گلایه میکند. آفتاب یزد با عنوان «در نهایت مردم مقصر آلودگی هوا معرفی شدند!» به اظهارات متناقض مسئولان اشاره کرده و مینویسد: «آنچه که در میان این پاسکاریها در حال نابود شدن است، نفسهای مردم است که گویی برای مسئولان بیاهمیت شده است. جالب اینجاست که شورای شهریها هم به غیر از نامگذاری معابر و خیابان، فقط میتوانند تذکر بدهند!»
«وطن امروز» در عکس یک امروز خود گزارش میدهد که «میلیونها نفر از مردم عراق، یمن، لبنان و سوریه دیروز سالگرد شهادت حاج قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس را گرامی داشتند» و با تیتر «خونخواهی» مینویسد: «دشمنان ما محاصرهاند». این روزنامه اصولگرا همچنین در یادداشتی به قلم نوید مومن و با عنوان «آدرس غلطی که درسرساز میشود» به موضوع برجام پرداخته و محصول آن را «مکانیسم ماشه» میداند نه نه «دفع مکانیسم ماشه». یادداشت نویس این روزنامه آورده است: «بهتر است دولت و رسانههای وابسته به آن، به جای القای گزارههای نادرستی مانند «اصالت سند برجام» و «لاپوشانی مکانیسم ماشه»، به فکر «تجدیدنظر در این مکانیسم» بهمثابه یکی از شروط بازگشت آمریکا به توافق هستهای باشند. به عبارت بهتر، تا زمانی که دستگاه دیپلماسی ما، از طرق رسمی یا رسانهای به فکر «سانسور آثار سوء مکانیسم ماشه» بوده و منکر این «ظرفیت خطرناک» به سود آمریکا و تروئیکای اروپا شود، مواجهه واقعبینانهای با موضوع ندارد. متاسفانه آنچه اکنون به اصالت سند برجام بازمیگردد و منبعث از آن است، خود «مکانیسم ماشه» است نه «دفع مکانیسم ماشه»!
«کیهان» نیز تیتر یک خود را به «راهپیمایی میلیونی و ضدآمریکایی مردم عراق به خونخواهی دو سردار شهید مقاومت» اختصاص داده و نوشته است: «مردم عراق در نخستین سالروز شهادت سرداران بزرگ مقاومت، در پایتخت و شهرهای مختلف این کشور تظاهرات کردند و خواستار اخراج هر چه سریعتر نظامیان تروریست آمریکایی از خاک کشورشان شدند.» این روزنامه اصولگرا در یادداشت روز خود نیز با عنوان «حماسه سلیمانی؛ محاسبات و فرا محاسبه» مینویسد: «اهل حماسه، داغدار میشوند؛ اما افسردگی و پژمردگی در کار آنها نیست. «مرد میدان حماسه»، یک الگوی عملیاتیِ ممکن را نشان داد؛ الگویی که بدون شهادتش شناخته نمیشد. برحسب محاسبات عادی و مادی، شهادت او یک ضربه بزرگ به جبهه مقاومت بود؛ اما ضربهای که برانگیختگی برآمده از شهادت او به دشمن میزند، یک «فرامحاسبه» برای طراحان ترور است. مراتب شور و شعوری که با این شهادت، در جان دهها میلیون انسان جاری شده، صدها برابر جنگافزار رایج نظامی و بمب اتم، قدرت دارد.»
«جوان» نیز تیتر و عکس یک خود را به اجتماع دیروز عراقیها اختصاص داده و با عنوان «این عراق جای امریکا نیست» مینویسد: «خیل بزرگی از عراقیها دیروز در میدان التحریر بغداد و شهرهای دیگر، به عشق و یاد فرمانده شهید نیروی قدس سپاه و معاون رئیس سازمان حشدالشعبی چنان فضای میدان و خیابانها را پرکردند که به امریکاییها بگویند این عراق ما دیگر جای شما نیست. درواقع تبلور این گرامیداشت، تأکید مصرانه بر خروج نیروهای امریکایی بود؛ رویدادی که یک سال بعد از مخلوط شدن خون سرداران مقاومت ایران و عراق، بیش از هر موقع دیگری به واقعیت نزدیک است؛ ظاهراً غرش این روزهای ترامپ و همپالکیهایش، بیشتر به عوعوی سگان زخمی میماند تا غرش شیران میدان.»
«ایران» با تیتر «التحریر علیه امریکا» گزارش داده که «هزاران عراقی در مراسم بزرگداشت سردار قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس راهپیمایی کردند». این روزنامه دولتی، اما در تیتر یک خود به موضوعی اجتماعیتر یعنی بحث آلودگی هوا پرداخته است. «ایران» ازکاهش مصرف «انرژی» در منازل و ادارات دولتی و استفاده از «مازوت» در کارخانجات برای کاهش آلودگی هوا گفته و با عنوان «هوای پاک با دو درجه کمتر» مینویسد: «در روزهای اخیر کاربران فضای مجازی مطالبی با هشتگهای #آلودگی_هوا، #مازوت_نسوزانید، #یک_درجه_کمتر، #دو_درجه_کمتر را ترند کردند. بخشی از کاربران از مسئولان خواستهاند که سوزاندن مازوت را متوقف کنند و بخشی دیگر نیز هموطنان را به مصرف کمتر گاز و برق تشویق کردهاند. با این حال نمیتوان سهم خودروها و عدم رعایت مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان و حتی همین مصرف گاز و بنزین و نفت گاز را در آلودگیهای این روزهای کشور نادیده گرفت. کارشناسان بر این باورند که مصرف بیرویه انرژی و بهرهوری پایین سیستم مصرفی انرژی کشور ریشه تمام این مشکلات و حتی افزایش مصرف گاز این روزهای ایران است که بدمصرفی مصرفکنندگان آن را تشدید میکند.»
دیدگاه تان را بنویسید