خبر به روایت «فردا» / «اقدام راهبردی برای لغو تحریمها» آماج حمله اصلاحطلبان/ با باران، باز سوء مدیریت/ ترامپیست ماندنی است
روزنامههای امروز به موضوعاتی در حوزههای سیاسی، اقتصادی و ... پرداختهاند که مهمترین موارد آن به شرح زیر است:
گروه سیاست سایت فردا - روزنامههای امروز به موضوعاتی در حوزههای سیاسی، اقتصادی و ... پرداختهاند که مهمترین موارد آن به شرح زیر است:
«وطن امروز» رویکرد نمایندگان مجلس در جلسه دیروز را نشانه «بازگشت به اقتدار» میداند و در گزارشی که عکس یک این روزنامه شده است، مینویسد: «نمایندگان در پاسخ به ترور شهید محسن فخریزاده ۲ فوریت طرح مربوط به فعالیتهای هستهای را تصویب کردند. مهمترین جرئیات این طرح آغاز غنیسازی اورانیوم با غنای ۲۰ درصد، تحقق ظرفیت ۱۹۰ هزار سو غنیسازی، بهره برداری از کارخانه تولید اورانیوم فلزی در اصفهان، حیای قلب رآکتور اراک مانند شرایط قبل از برجام و توقف دسترسیهای نظارتی فراتر از پروتکل الحاقی است.»
«اعتماد» در گزارش جلسه دیروز مجلس از تیتر خنثی «واکنش به ترور» استفاده کرده، اما در گزارشی انتقادی با اشاره به «موافقت نمایندگان با دو فوریت طرحی به نام لغو تحریمها و برای خروج از برجام و تهدید به خروج از پروتکل الحاقی» نوشته است: «طبیعی بود که حضور حدود ۲۵۰ اصولگرا کنار هم موجبات انتقاداتی تند و تیزتر به دولتیها و سبک و سیاق پیگیری امور در سیاست خارجی را فراهم آورد ولی شاید کمتر کسی تصور میکرد که نمایندگان مجلس یازدهم به سراغ دو فوریت طرحی بروند که در صورت تصویب و تایید نهایی آن نه تنها تمام اقدامات دولتهای یازدهم و دوازدهم برای بهبود روابط با جهان و رسیدن به توافق هستهای، موسوم به برجام بینتیجه خواهد ماند بلکه عملا خلاف نام این طرح و ادعای نمایندگان مبنی بر لغو تحریمها در صورت تصویب ممکن است ایران علاوه بر تحریمهای یکجانبه ایالاتمتحده امریکا با تحریمهای اتحادیه اروپا و همراهی روسیه و چین و حتی شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز مواجه شود.»
«کیهان» تیتر یک خود به گزارشی خبری از آنچه دیروز در مجلس رخ داده اختصاص داده و در گزارش خود موضع خاصی ندارد. همچنین مصاحبه دیروز ظریف با سایت انتخاب را مورد توجه قرار داده و با عنوان «آقای ظریف! اقدام ضد منافع ملی خود را به دیگران نسبت ندهید» نوشته است: «آقای ظریف در گفتوگویی مدعی شده است برخی در داخل به غربیها گرا داده و گفتهاند با ما بهتر میتوانید کار کنید، این ادعای بدون سند در حالی است که وزیر امور خارجه چندینبار بهصورت آشکار منافع ملی و سیاست خارجی کشور را به منافع حزبی و جناحی پیوند زده است.»
«شرق» با این پرسش که «بهارستان بهدنبال خروج از برجام؟» جلسه دیروز پارلمان را پوشش داده و نوشته است: «شهادت فخریزاده و ترور دهشتناک او بر بررسی دوفوریت طرح اقدام راهبردی سایه افکنده بود و در فضای اندوهگین ازدستدادن دانشمند هستهای کشور مجلس به دنبال انتقامی قاطع از آمران و عاملان ترور بود؛ انتقامی که از دید بهارستانیها با خروج از NPT و در نهایت برجام میتواند سرسختانه باشد. این در حالی است که همین برجام نیمبند بعد از خروج آمریکا از این معاهده، توانست تحریمهای تسلیحاتی ما را لغو کند و آمریکا نتوانست دنیا را برای ادامه تحریمهای تسلیحاتی با خود همراه کند؛ شکستی که انزوا و تحقیر بسیاری برای دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، به همراه داشت. از سویی با شکست ترامپ در رقابت انتخاباتی ۲۰۲۰ و نزدیکشدن به زمان بازگشت آمریکا به برجام شاهد تلاش دشمنان ایران برای ایجاد تنش در منطقه هستیم تا مانع اجرای دوباره برجام و رفع تحریمها شوند.» این روزنامه از مصاحبه و اظهارات دیروز ظریف نیز به قدری استقبال کرده که آن را عکس یک کند.
«جوان» نیز از جمله روزنامههایی است که از طرح دیروز مجلسیها استقبال میکند. این روزنامه با تیتر «دوربینها را خاموش و چراغ هستهای را روشن کنید» مینویسد: «در مجلس طرحی با عنوان «اقدام راهبردی برای لغو تحریمها» در دست است که فردا در صحن به بحث گذاشته میشود و قرار است مطابق با آن دولت به میزان ۱۲۰ کیلوگرم اورانیوم با غنای ۲۰ درصد در فردو تولید و ذخیره کند و دسترسیهای نظارتی فراتر از پروتکل الحاقی را براساس برجام به پایان برساند. اگر اروپا تغییری در عمل به برجام نشان نداد، دولت اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف کند. این طرح اگرچه یک گام روبه جلو برای عبور از «برجام منحوس» است، اما شاید بهتر باشد نمایندگان در فرصت باقی مانده، آن را به گونهای تغییر دهند که جاسوسان هستهای آژانس، دسترسی از طریق دوربینها به مراکز هستهای ایران نداشته باشند و نمایندگان نترسند که این اقدام چقدر در اصل برجام مجاز یا غیرمجاز است، زیرا ایران باید خیلی زودتر از اینها برجام را متعادل و متقابل با غرب اجرا میکرد نه یکطرفه و حتی بیشتر از مفاد برجام، چنان که اکنون هست!»
«آرمان ملی» گفتگویی دارد با احمد نقیبزاده، استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران که مدعی است «اهداف اصولگرایان؛ توافق و گشایش اقتصادی به امضای خودشان» است. اهم اظهارات وی در این گفتگو به شرح زیر است: *معتقدم دولت جدید آمریکا قصد دارد از مشکلات داخلی ایران سوءاستفاده کند و با قرار دادن ایران در وضعیتی جدید امتیازاتی را به دست بیاورد. به همین دلیل باید منتظر ماند و دید بایدن به دنبال گرفتن چه امتیازاتی است و واکنش ایران نسبت به این مسأله چه خواهد بود. *ایران فعلا به دلیل بیاعتمادی و رفتارهای ترامپ و تحریمهای غیرانسانی هرگونه مذکره را به صلاح نمیداند. *اگر بایدن به برجام بازگردد و شرایط مجدد فراهم شود این احتمال وجود دارد که ایران نیز اقدامات جدیدی در منطقه انجام دهد. آنچه مشخص است اینکه ایران در زمینه هستهای و موشکهای خود امتیازاتی نخواهد داد. *گمان میکنم در دولت بعدی نیز قدرت در اختیار جریان اعتدالی یا اصلاحطلبان قرار داشته باشد. *اصولگرایان به دنبال این هستند که بهبود وضعیت اقتصادی کشور را که به نام خود ثبت کنند و به افکار عمومی جامعه القا کنند که یک دولت اصولگرا موفق شده این گشایشها را در کشور به وجود بیاورد.
«آفتاب یزد» این روزها سعی دارد مردمیتر باشد و از دوز سیاست در صفحه نخست خود کاسته است. مثلا امروز در عکس یک خود به آبگرفتگی در اهواز اشاره میکند و با تیتر «باز باران، باز آبگرفتی، باز سوءمدیریت» در قالب یک رسانه منتقد وضع موجود و منتقد دولت مینویسد: «هر سال با وجود تجارب سال گذشته، مدیریتی ضعیف و پر اشتباه ظاهر میشود. به طوری که اگر مسئولان شهری اهواز از آبگرفتگی سنگین آبان ۹۸ معابر اهواز عبرت گرفته بودند، اکنون مدیریت این حجم کم بارندگی شاید دقیقتر انجام میشد. مسئولانی که نه استعفا بلدند و نه عذرخواهی! چه بسا پس از ۱۰ روز بارندگی و فروکاستن سطح آب، در قامت ابرمرد میدان ظاهر شده و حل مشکلات را به سال بعد و روزگاری دگر حواله میدهند.» این روزنامه همچنین در یادداشتی به قلم حشمتالله فلاحت پیشه نماینده و عضو سابق کمیسیون امنیت ملی مجلس درباره رویکرد نمایندگان در جلسه دیروز مجلس مینویسد: «نگارنده پیش دستی ایران برای خروج از توافق هستهای را به سود منافع ملی نمیداند، با این حال بعید است چنین هدفی در مجلس نیز وجود داشته باشد. در مواجهه با چنین شرایطی کشور نیاز به یک راهبرد سه گانه دارد. نخست اینکه حق پاسخگویی براساس منشور سازمان ملل برای ایران محفوظ است و معتقدم تهران به وقت مناسب انتقام این ترور را خواهد گرفت. ضلع دومی که باید دنبال شود در حوزه مسئولیتهای وزارت خارجه است که از مسیر دیپلماسی عمومی و دیپلماسی رسمی و حقوقی تلاشهایی را برای حقانیت ایران در این موضوع در دستور کار قرار دهد. سومین مورد نیز مربوط به دیپلماسی هستهای ایران است که عموما تصمیمات مربوط به آن از طریق شورای عالی امنیت ملی اتخاذ میشود.»
«ایران» برای عکس یک خود از اظهارات جامسکی، نظریهپرداز آمریکایی که معتقد است ترامپیست حالا حالاها ماندنی است، استقاده کرده است. در این مصاحبه ترجمه شده به نقل از وی آمده است: «ترامپ و ترامپیسم مدتها با ما خواهد بود. این سم مهلک میتواند پایانی ناخوشایند برای تمدن ما باشد. اما راهکارهای عملی برای این بحران در این برهه حساس تاریخ وجود دارد و آینده قدرتمندترین کشور جهان در تاریخ بشریت و جامعه بشری نباید تحت تأثیر این شرایط قرار گیرد.» وی در بخش دیگری از این گفتگو که پیرامون دو قطبی ایجاد شده در آمریکا است، میگوید: «فارغ از اهداف و دستاوردهای استراتژی ترامپ، این انتخابات شکنندگی دموکراسی امریکایی را ثابت کرد. اینکه همچنان نیمی از جمعیت خواهان حضور فردی در رأس اداره کشور هستند که با تصمیمات هول انگیزش در مدیریت پاندمی کرونا دهها هزار امریکایی را به کام مرگ کشاند. آنان همچنین برتری حزب متبوع رئیس جمهوری خود را نیز در خارج از کاخ سفید ارجح میدانند که در نوع خود جالب است. بدون در نظر گرفتن ترامپ و دستاوردهایش، فجایع محیط زیستی و افزایش تهدیدات وقوع جنگهای بیپایان و جرایم در پروسه انتخابات ثبت شده است. باز هم به مقاله «فایننشال تایمز» بر میگردیم که گفته بود: «درست است که قطع زنجیره بیماری دشوار است، اما این موضوع به مفاد قانون اساسی برمی گردد که نوشته است مالک آرای اکثریت یک کشور حق اداره آن را دارد و نخستین وظیفه آن حمایت از اقلیت غنی در برابر اکثریت است.»پ
دیدگاه تان را بنویسید