خبر به روایت «فردا»/ معیشت مردم در گرو سیاسیکاری آقایان/ مخالفت روزنامه اصلاحطلب با تعطیلی دوهفتهای/ اتهاماتی علیه پارلمان
روزنامههای امروز به موضوعاتی در حوزههای سیاسی، اقتصادی و ... پرداختهاند که مهمترین موارد آن به شرح زیر است:
گروه سیاست سایت فردا - روزنامههای امروز به موضوعاتی در حوزههای سیاسی، اقتصادی و ... پرداختهاند که مهمترین موارد آن به شرح زیر است:
«جوان» تصمیم اخیر دولت برای کمک به یک سوم جامعه در چهار ماه آتی را موضوع عکس یک خود کرده و یادآور شده است که ریشه این تصمیم کجاست. بر این اساس با تیتر «طرح معیشتی مجلس دولت را به حمایت از مردم واداشت» مینویسد: «رئیسجمهور بعد از چند روز دعوای معاونانش با مجلس که حول ادعای خیالی بودن منابع طرح معیشتی بود، به شکل غافلگیرانه از «طرح دولت» برای پرداخت کمک ۱۰۰ هزارتومانی به هر نفر از خانوادههای بدون درآمد ثابت در چهار ماه باقیمانده سال خبر داد! چیزی شبیه به همان طرح مجلس! یعنی آن منابع خیالی، در نزد دولت مخازن واقعی دارد، اما مشکل آنجاست که «یارانه معیشتی باید به اسم دولت باشد». این نهایت سیاسیبازی در تأمین معیشت مردم است.»
«کیهان» اظهارات اخیر محمدجواد ظریف و روحانی را بررسی میکند و مواضع آنان را مصداق برگشت به خانه اول میداند. این روزنامه اصولگرا در گزارش امروز خود نوشته است: «دولت پس از ۷ سال و نیم فرصتسوزی و تحمیل خسارت محض برجام، به خانه اول بازگشته و از فرصتهای مذاکره و تاثیرات آن بر لغو تحریمها و گشایش اقتصادی سخن میگوید.» کیهان در ادامه با اشاره به اینکه «براساس گزارشهای منتشر شده، از ۳۹ اقدام تحریمی آمریکا، ۲۳ اقدام آن از سوی دموکراتها انجام شده است.» مینویسد: «وضعیت ترامپ و بایدن در مسئله ایران مصداق این مثل قدیمی است که میگوید «سگ زرد برادر شغال است». مقامات ارشد دولت یکبار هم که شده در فرصت باقیمانده تا پایان دولت، از چشم دوختن به نقطههای خیالی دست برداشته و بر روی نقطههای امیدبخش حقیقی وقت گذاشته و بر آن تمرکز کنند.»
«وطن امروز» ظریف و روحانی را عکس یک کرده و «بازنده» میخواند. این روزنامه اصولگرا با اشاره به اینکه «مدل روحانی- ظریف یک تجربه شکستخورده و عبرتآموز در حوزه تنظیم و توازن مدیریت داخلی و تعامل خارجی است» مینویسد «اقرار به وجود تحریمها در سال آخر اعتراف به شکست فلسفه شکلگیری این دولت است». وطن امروز در گزارش خود آورده است: «دولت روحانی این روزها در حالی تلاش میکند با تغییر ادبیات خود، حمله به دیگر قوا، توهین به منتقدان عملکرد دولت و تکرار برخی ادعاهای قدیمی ماههای پایانی خود را سپری کند که بررسی مجموعه سیاستها، استراتژیها و عملکرد این دولت نشان از تبدیل شدن آن به یک الگوی شکستخورده برای عبرتگیری دیگران دارد؛ الگویی پرفراز و نشیب که در نهایت این روزها به نقطه آغازین خود بازگشته است و امید به طی کردن مجدد آن مسیر را دارد.»
«مردمسالاری» در این اوضاع و احوالی که روز به روز شمار قربانیان کرونا در کشور بالا میرود، دوگانه نان و جان را طرح و نکته قابل اعتنا آنکه نان را انتخاب کرده است. این روزنامه عکس یک خود را به گزارشی درباره تبعات تعطیلی دوهفتهای در اقتصاد اختصاص داده و مینویسد: «حالا با رشد سرعت شیوع بیماری دولت تصمیم به تعطیل کردن دو هفتهای شهرهای با وضعیت قرمز و بالاتر گرفته است. تصمیمی که به نظر برخی کارشناسان اگر با جدیدت اجرایی نشود، موجب خارج شدن اپیدمی از کنترل خواهد شد» این نکته اصلاحطلب البته تعطیلی اصناف را به منزله تعطیلی شهر انگاشته و توجهی ندارد که بسیاری از مشاغل مثلا کارمندان بخش خصوصی، بانکها و ... مشغول به کار بوده و طرح دولت عملا با تعطیلی دوهفتهای که پیشنهاد کارشناسان و متخصصا بود فاصله قابل توجهی دارد.
«آفتاب یزد» مجادلات اخیر بین مسئولان را «دعوای چپ و راست وسط سفره مردم» مینامد و با انتشار کارتونی آن را در صفحه یک خود میبیند. این روزنامه نیز مثل سایر روزنامههای اصلاحطلب رویه دولت در هفته اخیر و این همه هجمه به رئیس مجلس بعد از شنیدن دو کلمه حرف حساب مبنی بر اینکه همه مشکلات به تحریم ربط ندارد، را نادیده گرفته و مدعی است که این مجادله ریشه انتخاباتی دارد. آفتاب یزد در گزارش خود مینویسد: «در این رقابتی که به نام مردم این دو طیف آغاز شده هرچند مردم کمترین منافع را دارند، اما از نام آنها استفاده میشود. رسانههای نزدیک به هر دو طیف نیز بر طبل این اختلافات میکوبند. موضوع بازهم سیاسی است و نه ملی و مردمی! رنگ و بوی انتخابات ۱۴۰۰ در میان حرکت و سخنان هر دو طرف به خوبی قابل مشاهده است گاه شفاف و گاه در لفافه! حالا مدتی است که بحث برسر یک بسته معیشتی داغ است. اینکه چرا باید مردم به وضعیتی برسند که نیازمند بسته معیشتی باشند سوالی است که مسئولان باید پاسخ دهند، اما در صحنه سیاسی ایران هیچ وقت چنین سوالات زیربنایی را شاهد نبودهایم که اینبار باشیم.»
«ایران» که صدای دولت است تیتر یک خود را به بازنشر اظهارات دیروز روحانی اختصاص داده است. این روزنامه در گزارش دیگری با عنوان «مجلس علیه ستاد ملی» یک بهانه دیگر برای تاختن بر مجلس پیدا کرده و مدعی است که مجلس زیربار تصمیمات ستاد ملی مقابله با کرونا که به گفته وزیر کشور تصمیمات آن در حکم شورای عالی امنیت ملی است، نمیروند. این روزنامه دولتی برای اثبات ادعای خود نیز نقلقولهایی از الیاس نادران، قاضیزاده هاشمی، محمد حسین فرهنگی و قالیباف که به رویکرد ستاد مذکور انتقاد کرده بودند را ردیف کرده و به این نتیجه میرسد که «با موضوعاتی که در جلسه علنی دیروز مجلس مطرح شد، احتمالاً باید منتظر واکنش اعضای ستاد ملی مقابله با کرونا هم باشیم. چراکه آنگونه که پیداست مجلس همچنان رویکرد تشکیکسازی و اعتبارزدایی از تصمیمهای ستاد ملی مقابله با کرونا را ادامه میدهد.»
«شرق» از اظهارت دیروز روحانی علیه رئیس مجلس خرسند است و به دنبال افشای پشتپردههای مجادلات اخیر است! این روزنامه اصلاحطلب در واقع تیتر «پشت پرده مجادلات دولت و مجلس چیست؟» را برگزیده تا زیر سایه آن رویکرد نخنمایی اصلاحطلبان مبنی بر زدن برچسب سیاسیکاری به قالیباف را پی بگیرد. در همین راستا نیز به نقل از اسماعیل گرامیمقدم، سخنگوی حزب اعتماد ملی مینویسد: «اکنون که به انتخابات ۱۴۰۰ نزدیک میشویم، برخی برای توفیق شخصی خود در انتخابات علیه دولت موضع میگیرند و این درحالی است که واقعا بدعت بدی در کشور در حال رقمخوردن که یک فرد با انگیزه ریاستجمهوری رئیس مجلس شود و در همه این مدت هر سخنی که میگوید یا کنشی که انجام میدهد، برای تخریب رقبای انتخاباتیاش است یا آنکه فردی که بارها در انتخابات شرکت کرده و پاسخ منفی ازسوی ملت دریافت کرده است، بازهم میخواهد در انتخابات نامزد شود. اگر همه اینها طمع قدرت نیست، پس چیست؟»
«اعتماد» از سخنان پرکنایه رئیس جمهور در جلسه دیروز هیات دولت استقبال کرده و آن را مصداق «دوئل کلامی سرهنگ و حقوقدان» میداند. این روزنامه اصلاحطلب در گزارش به ریشه منازعه بین روحانی و قالیباف یعنی مناظرات انتخاباتی سال ۹۲ اشاره کرده و در ادامه شرحی از بگومگوهای اخیر داده است. این روزنامه در گزارش دیگری به تصویب کلیات طرح اصلاح هیات نظارت بر رفتار نمایندگان در کمیسیون تدوین آییننامه پرداخته و با عنوان «نظارت پارلمانی یا فراپارلمانی؟» در حالی که اذغان دارد «واقعیت آن است که هنوز متنی رسمی تحت عنوان طرح نمایندگان برای اصلاح هیات نظارت بر رفتار نمایندگان نه در سایت مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی و نه توسط خبرگزاری رسمی قوه مقننه و سایر رسانهها منتشر نشده» مدعی میشود که «با آغاز به کار مجلس یکدست اصولگرای یازدهم که خروجی آن انتخابات بود، آرامآرام روشن شد که این مجلس، خود به دنبال تحقق مطالبات شورای نگهبان و تحدید اختیارات خود است. کما اینکه با طرحی نهتنها ایجاد اصلاحات در هیات نظارت بر رفتار نمایندگان را در دستور کار قرار داده، بلکه اصلاحاتی را ترتیب داده که بهزعم بسیاری از ناظران و تحلیلگران سیاست ایران، میتواند استقلال نهاد پارلمان را با مخاطراتی جدی مواجه کند»
دیدگاه تان را بنویسید