خبر به روایت «فردا» / انتخابات آمریکا زیر ذرهبین روزنامهها/ انتقاد روزنامه اصلاحطلب به ماجرای استخدام حامیان روحانی / اصلاح قانون انتخابات بهانهای دیگر برای حمله به مجلس
روزنامههای امروز به موضوعاتی در حوزههای سیاسی، اقتصادی و ... پرداختهاند که مهمترین موارد آن به شرح زیر است:
گروه سیاست سایت فردا - روزنامههای امروز به موضوعاتی در حوزههای سیاسی، اقتصادی و ... پرداختهاند که مهمترین موارد آن به شرح زیر است:
«اعتماد» تصویب کلیات طرح اصلاح قانون انتخابات در جلسه دیروز مجلس را بهانه کرده و در گزارشی به ادامه رویه انتقادای خود نسبت به این طرح پرداخته است. این روزنامه اصلاحطلب مینویسد «به نظر میرسد نمایندگان این روزها بر سر قانون انتخابات ریاستجمهوری و البته تکیه فرد موردنظرشان بر کرسی ریاست قوه مجریه جدالی خاموش را آغاز کرده و تلاش میکنند با تصویب طرحی که بلافاصله پس از ورود به مجلس دست به کار تدوینش شدند، شرایطی را در ارتباط با نحوه برگزاری انتخابات ۱۴۰۰ رقم بزنند تا اگر اوضاع مشارکت مردمی، چون انتخاباتی بود که خود آنها را به «بهارستان» رساند، باز توفیقی دیگر حاصل کنند؛ اینبار در مسیر «پاستور» و به دست گرفتن سکان هدایت دولت سیزدهم.» البته «اعتماد» درحالی این اتهام را به نمایندگان مجلس وارد میکند که تا کنون فقط کلیات طرح تصویب شده و نمایندگان به جزئیات آن رای ندادهاند.
«شرق» در گفتگو با علی مطهری به بررسی نتیجه انتخابات آمریکا در اوضاع داخلی ایران پرداخته است. اهم اظهارات وی در این گفتگو به شرح زیر است: *اگر ترامپ انتخاب شود، کار سختتر میشود؛ اما اگر بایدن پیروز انتخابات آمریکا باشد، فضا قدری تغییر میکند. *شخصا معتقدم مذاکره با آنها در آن شرایط درباره منطقه و نه مسائل موشکی مشکلی ندارد. *بخشی از مردم به این نتیجه رسیدهاند که انتخاب ما تأثیری بر وضعیت کنونی ندارد و به همین دلیل مشارکت پایین خواهد بود؛ اما اگر بایدن پیروز شود، فکر میکنم با توجه به اینکه گشایش هرچند اندکی در وضع اقتصادی ایجاد میشود و حداقل شرایط سختتر نمیشود و مقداری تأثیر برجام احساس خواهد شد.
«آرمان ملی» نیز گفتوگویی دارد با نصرتالله تاجیک، کارشناس مسائل بینالمللی حول محور انتخابات آمریکا. اهم اظهارات وی در این گفتگو به شرح زیر است. *در ایران بهای بیش از حد به دوگانه ترامپ - بایدن داده شده است. باید توجه کرد که هر دو به دنبال منافع آمریکا هستند، اما با دو رویکرد متفاوت این منافع را دنبال میکنند. *ترامپ به دنبال جنگ با ایران نیست بلکه با فشار اقتصادی دنبال تغییر رژیم حتی به قیمت تجزیه ایران است. *ما هم اهرم بازی کم نداریم هم در منطقه و هم در داخل کشور برای انسجام ملی حداکثری در خنثی کردن فشار ترامپ. *بایدن قابل اعتمادتر است، اما نمیتوانیم با رویکرد کجدار و مریز با وی رفتار کرد زیرا علیه ما اجماعسازی میکند و همپیمانان ما را به سمت خودش میکشاند؛ لذا در دوران او نه شمشیر داموکلس بلکه شمشیر اسنپبک و مکانیسم ماشه بالای سر ایران است و از هماکنون باید طراحی کنیم که با او چه کنیم؟ *شرایط منطقهای و بینالمللی به قدری مشکل شده و خواهد شد که همه به فکر خود هستند و این ما هستیم که باید رویکرد خود را تغییر دهیم تا به وزن و نقش خودمان برسیم و از منافع ان برای سرو سامان دادن به اوضاع داخلی استفاده کنیم.
«آفتاب یزد» در انتقاد از ماجرای استخدام برخی جوانان فعال در ستادهای انتخاباتی روحانی در سازمانهای دولتی که اخیرا لیست آن در شبکههای اجتماعی منتشر شده و کلی سروصدا به پا کرده است؛ مینویسد: «روزگاری میگفتند مدیران اتوبوسی میآیند و اتوبوسی میروند، اما حالا چند سالی است که وضعیت فرق کرده است، مدیران با اتوبوس میآیند، اما نهایتا با یک ون برمی گردند! ... لیست بلندبالایی به بیرون درز کرده که برخی فعالین رسانهای حامی دولت روحانی یا آنهایی که در ستادهای انتخاباتی روحانی فعال بودند در این چند ماه آخر، یکی یکی مزد خود را میگیرند تا میراث روحانی تنها افزایش هفت برابری قیمت ارز و طلا یا پراید نباشد بلکه استخدامهای خاص نیز در کارنامه او دیده شود! هرچند شاید لازم بود فعالین ستاد انتخابات روحانی حتی به دلیل تبلیغ او با وجود کارنامهای که حالا میبینیم شماتت هم بشوند!» در بند پایانی این گزارش آمده است: «در چنین شرایطی چگونه اصلاحطلبان میتوانند امیدوار به این باشند که اعتماد عمومی از دست رفته را بازگردانند. در حالی که شواهد یکی بعد از دیگری بیرون میآید که منافع شخصی و گروهی اولویت اصلی برخی شده است!»
«ایران» اظهاران دیروز الیاس نادران را بهانه کرد تا بر مجلس یازدهم بتازد. این روزنامه دولتی با تیتر «به نام معیشت به کام سیاست» نوشت: «در روزی که کلیات طرح سیاسی اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری، در مجلس تصویب شد، الیاس نادران از نمایندگان اقتصادی در نطق میان دستور خود خروجی اقتصادی مجلس یازدهم را تقریبا هیچ دانست ... این خود انتقادیهای درون بهارستان که از یک سو نشان از بی برنامگی مجلس و از سوی دیگر بی توجهی یا ناتوانی در ورود به مسائل مهم و اقتصادی است، در حالی مطرح میشود که وعده اصلی و محور اصلی برنامههای شورای ائتلاف اصولگرایان و نامزدهای اصولگرا قبل از انتخابات سروسامان دادن به آنچه خودشان وضعیت نابسامان اقتصادی میخواندند بود.... با این حال هر چه نمایندگان در تحقق وعدههای اقتصادی خود ناکام بودهاند، اما به نظر میرسد در ورود به حوزههای سیاسی که اتفاقاً نشانی از آنها در برنامههای انتخاباتیشان نبود، تمایل بیشتری دارند چنان که در همین مدت کوتاه ۳ طرح انتخاباتی آماده کرده اند و کلیات یکی از آنها یعنی طرح اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری دیروز به تصویب مجلس رسید. در حقیقت حکایت اصولگرایان مجلس یازدهم را میتوان در این یک جمله خلاصه کرد؛ به نام معیشت به کام سیاست.»
«جوان» در یادداشت سردبیر به انتخابات آمریکا پرداخته و سعی کرده به این سوال که «چرا از شکست ترامپ خوشحال میشویم؟!» پاسخ دهد. غلامرضا صادقیان مینویسد: «نمیتوان در ایران از شکست ترامپ خوشحال نبود و این خوشحالی ارتباطی با پیروزی بایدن ندارد. اگر ترامپ شکست بخورد، ما در ایران ناچاریم خوشحالی خود را از این شکست بروز دهیم. چرا؟ ترامپ بارها به «ملت ایران» و به تاریخ و تمدن ایرانی توهین آشکار کرده و حتی «ملت» ما را تروریست نامیده است. او با تشدید تحریمها در تقویت ناتوانیهای مدیریتی داخلی برای در تنگنا قراردادن معیشت مردم، مشارکت کرده و خسارات مادی غیرقابل جبرانی به ایران وارد آورده است. از اینها گذشته ترامپ قاتل و آمر ترور حاج قاسم است. ما از همه منافع مادی و حیثیتی خود بگذریم، از این جنایت او نمیگذریم و مثل سایه تا پایان عمر او را در هر نقطه از جهان برای انتقام خون حاج قاسم دنبال میکنیم.»
«وطن امروز» صفحه نخست خود را با تیتر «فخر جهان مصطفی» تماما به ولادت پیامبر اسلام اختصاص داده، اما در صفحات سیاسی خود گزارشی دارد با عنوان «ایران آماده شلیک به تروریستها». در این گزارش با اشاره به آنکه «ظریف حضور تروریستها در نزدیکی مرزهای شمالی ایران را تأیید کرد» آمده است: «درگیری پردامنه منطقه قرهباغ در مجاورت مرزهای ایران میان ۲ کشور جمهوری آذربایجان و ارمنستان در حالی از ۵ هفته فراتر رفته که ۳ دور آتشبس هم نتوانسته است شعله این جنگ را خاموش کند؛ در چنین شرایطی دستگاه سیاست خارجی از طرح کشورمان برای توقف درگیری نظامی که مرزهای شمالی کشورمان را هم متاثر از خود کرده، رونمایی کرد.» این روزنامه در گزارش دیگری نیز به بررسی نقاط ضعف و قوت قانون جدید انتخابات ریاستجمهوری که دیروز در مجلس تصویب شده پرداخته و نوشته است: «قانون جدید انتخابات ریاستجمهوری به رغم مزایای خود، از جوانبی نیز مورد تردیدهایی قرار گرفته است. در حالی که طراحان این قانون بدرستی نسبت به برخی ابهامات که زمینهساز مشکلاتی در ثبت و احراز و عدم احراز کاندیداها میشد توجه داشتهاند و سعی کردند با اضافه کردن مواردی همانند معرفی ۵ مشاور از سوی هر کاندیدا، به ارتقای سطح سیاسی و رقابتی انتخابات نیز کمک کنند، اما در مواردی دیگر باعث افزایش این ابهامات شدند. برای نمونه بر اساس ماده ۴ این قانون و در ذیل معیارهای شناخت صفت «مدیر» به مواردی همانند «داشتن سوابق پیگیری اجرای عدالت و مبارزه در برابر فقر و فساد و تبعیض»، «سادهزیستی و پرهیز از اشرافیگری» و «مشورتپذیری و نقدپذیری» اشاره شده است که توانایی سنجش آنها ابدا مساله آسانی نیست و میدان را برای اختلاف نظرات هموار میکند. در چنین فضایی و پس از تصویب کلیات این قانون انتظار میرود اعضای کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در بررسی مجدد جزئیات آن، با اهتمام بیشتری از ابهامات اینچنینی بکاهند.»
«کیهان» در شماره امروز خود به انتخابات آمریکا پرداخته و با تیتر «هواداران ترامپ و بایدن به جان هم افتادند» مینویسد: «وضعیت در خیابان شهرهای بزرگ آمریکا، مثل واشنگتن، نیویورک، لس آنجلس، فیلادلفیا و پورتلند شدیدا مشتنج گزارش شده است. بر اساس گزارشهای تصویری، طرفداران و مخالفان هر یک از نامزدها با خشم و نفرت به جان هم افتادند و نیروهای امنیتی نیز برای سرکوب تظاهرکنندگان، وارد عمل شدند.» این روزنامه ادامه میدهد: «طبق آخرین نظرسنجیها، بایدن چیزی بیش از ۵۱ درصد آراء را به خود اختصاص خواهد داد و سهم ترامپ نیز از آراء، حدود ۴۳ در صد پیشبینی شده است. با این حال، وضعیت ترامپ در سه ایالت سرنوشت ساز فلوریدا، آیووا و پنسیلوانیا از بایدن بهتر گزارش شده است.»
دیدگاه تان را بنویسید