روزنامه خوانی فردا/ از آسیب شناسی اصلاح طلبان تا گرد و خاک نمایندگان
روزنامههای صبح ۳۰ تیرماه تهران با رویکردهای مختلف به کیوسکها راه یافته اند و هرکدام از منظر سیاسی خود به موضوعات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی کشور پرداخته اند. نگاهی به سرخط این روزنامه نشان میدهد که موضوعات متنوعی در روزنامههای امروز به آنها پرداخته شده که در ادامه بر برخی از آنها اشاره میکنیم.
آرمان ملی
روزنامه اصلاح طلب آرمان ملی امروز در گفت و گویی تفصیلی با مهدی پازوکی، اقتصاددان از او در مورد قرارداد ایران و چین و اثرات و تبعات آن پرسیده و از راههای برون رفت اقتصاد کشور از شرایط فعلی پرسش نموده است. این اقتصاد دان در بخشی از صحبت های خود با اشاره به اینکه اگر بتوانيم در چنين شرايطي با چين قرارداد منعقد کنيم و سيکل بسته اقتصاد ايران را نجات بدهيم يک اتفاق خوب رخ داده است تاکید می کند: ما در شرايطي قرار داريم که اگر بتوانيم يک ريال نيز به زندگي مردم اضافه کنيم و به اندازه يک ريال منافع ملي را بيشتر تأمين کنيم بايد اين کار را انجام بدهيم. ما بايد با هر کشوري براساس منافع ملي مذاکره و ارتباط اقتصادي داشته باشيم. اگر قرارداد ايران و چين بتواند ايران را از انزواي اقتصادي خارج کند اين يک قرارداد مثبت خواهد بود. در شرايطي که صادرات ايران به دليل تحريمهاي بينالمللي کاهش پيدا کرده و ارزش پول ملي روز به روز کم ميشود اگر ما بتوانيم قراردادهاي منطقي را در چارچوب منافع ملي منعقد کنيم ميتوانيم نسبت به آينده خوشبين باشيم. به همين دليل نيز تندروها با قرارداد ايران و چين موافق نيستند.
پازوکی در بخش دیگری از سخنان خود با گردشی 180درجه ای از اثرات مثبت روابط اقتصادی با آمریکا می گوید و معتقد است:« بنده معتقدم حتي ما بايد با آمريکا نيز مراوده اقتصادي داشته باشيم. امروز ترامپ که در آستانه انتخابات رياستجمهوري آمريکا قرار دارد بيش از هميشه به مذاکره با ايران نياز دارد. به همين دليل ما بايد از اين فرصت استفاده کنيم و با حرکت به سمت مذاکره از آمريکا امتياز بگيريم. رويکرد آمريکا در سالهاي اخير بهخصوص در زمينه تحريم اقتصادي ناجوانمردانه بوده است. با اين وجود ميتوان از طريق مذاکره اين تحريمها را خنثي کرد. به همين دليل بنده از مذاکره با آمريکا حمايت ميکنم. چه ما دوست داشته باشيم، چه نداشته باشيم در دهههاي گذشته آمريکا بزرگترين اقتصاد جهان بوده است. کشورهاي اروپايي نيز متحد سياسي و اقتصادي آمريکا هستند. اين کشورها سالانه يک تريليون و چهارصد ميليارد دلار با آمريکا مراوده اقتصاي دارند. به همين دليل نيز کشورهاي اروپايي بهرغم اينکه متوجه هستند حق با ايران است اما براي تأمين منافع خود از آمريکا حمايت ميکنند.»
گویا آقای پازوکی فراموش کرده اند که دولت آمریکا در همین دوران کرونایی با تشدید اعمال تحریم ها بر مردم ایران مشکلات اقتصادی کشور را مضاعف کرده و اصلا بحث گفت و گو و تعامل را به بن بست کشانده و براین اساس هیچکدام از عقلای کشور از جناحح های مختلف چنین رویکردی را تجویز نمی کنند. در روزهایی که دولت ایالات متحده شدیدترین تحریم های انسانی را بر ملت ایران روا داشته چگونه سخن از باز بودن باب گفت و گو داشته و انتظار دارید باید با جرکت به سمت مذاکره با آمریکا از این کشور امتیاز بگیریم؟ به نظر می رسد اتاق فکرهای دولت و اصلح طلبان همچنان چشم امید به خانه کدخدا دارند و باوجودی که خود بر محاسن و مزایای قرارداد ایران و چین صحه می گذارند همچنان دلشان با غرب و تحقق آمال و آرزوهایشان در واشنگتن است.
ابتکار
روزنامه ابتکار نیز امروز موضوع طرح ۲۳۰ سوال از وزرا در 2 ماه! را به عنوان تیتر صفحه اول خود برگزیده و در مقاله مطلب خود تلاش دارد تا اینگونه وانمود نماید نمایندگان مجلس هنوز از گرد راه نرسیده دولت را آماج حملات انتقادی خود قرار داده اند. این روزنامه اصلا طلب در ابتدای گزارش خود با کنایه از استقبال کم کردم درانتخابات مجلس یازدهم می نویسد: »در حالی که با حضور و تایید صلاحیت نصفه و نیمه اصلاحطلبان برای انتخابات مجلس یازدهم و البته رویگردانی بدنه اجتماعی و پایگاه رای آنان از صندوقهای رای در اسفند 98، اصولگرایان تقریبا تمام صندلیهای صحن بهارستان را از آن خود کردند، انتظار میرفت مجلسی که مرتبا عنوان «انقلابی» را برای خود تکرار میکند، به تضاد و تقابل با دولت برخیزد. هر چند این روند در روزهای اول رد شد و نمایندگان گفتند مقابلهای با دولت نداشته و تنها مطالبهگرند، اما ادبیات و رفتارهای نمایندگان فراتر از این مطالبهگری و رویکرد نظارتی مجلس را نشان میداد. با گذر دو ماه از عمر مجلس یازدهم، این روند تشدید شد تا جایی که در روز حضور محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه در مجلس، رفتارها عملا به توهین و تهمت رسید. حتی یکی از نمایندگان نیز در مورد حسن روحانی، رئیسجمهوری شائبه نفوذی بودن را طرح کرد. با این حال بعد از سخنان رهبر انقلاب اسلامی درباره شیوه تعامل مجلس و دولت، انتظار میرفت این رفتار و گفتار اصلاح شود. از اولین نشانههای آن، اعلام کنار گذاشتن طرح استیضاح رییسجمهوری از سوی امضاکنندگان آن بود. با این حال اخبار نشان میدهد تب نمایندگان مجلس یازدهم در برخورد با دولت هنوز هم تند است.»
باید به این دوستان یادآور شد که تب نمایندگان مجلس برای حرکت و سرعت بخشیدن به چرخ اقتصاد کشور بسیار تند است و انتظار از دولت هم این است که در این ماه های پایانی حضورش در پاستور بر این روند شتاب بیشتری ببخشد. دولتی که به کندی و لختی عادت کرده و در مجلس دهم نیز علاقه ای به سرعت بخشیدن به این حرکت لاک پشتی نبوده، حتما این فشار مضاعف و پیگیری و مطالبه گری زننده خواهد بود.
این روزنامه در انتهای گزارش خود نتیجه گیری می کند که :«هر چند سوال و استیضاح از ابزارهای نظارتی به حق مجلس محسوب میشود و عملکرد دولتمردان در بسیاری از موارد نیز جای طرح این سوالات را دارد، اما رفتار و گفتار مجلسنشینان، سوابق اجرایی برخی از آنها، سوابق برخورد با شرایط مشابه در دولتهای نهم و دهم و درنهایت میزان تعدد و شدت این برخوردها، بدون ارائه راهحل مشخص در شرایط فعلی و تنها با گذشت دو ماه از عمر دولت، این شبهه را درباره عملکرد برخی از آنان به وجود میآورد که شاید رویکرد پوپولیسم و تقابل با دولت به هر شکل را در پیش گرفتهاند. نکتهای که در آینده نه چندان دور صحت و سقم آن روشنتر خواهد شد.»
برای دولتی که در مجلس دهم کمتر مورد نظارت و ارزیابی قرار گرفته و هرآنچه خواسته برای کاهش قدرت اقتصادی مردم انجام داده حتما این روش بازخواست و مطالبه گری از مجلس یازدهم پوپولیسم تلقی خواهد شد. سوابق بهارستانی های یازدهم نشان از پیگیری و ممارست در به ثمر نشستن مطالبات مردمی است و دولتمردان مطمئن باشند این روند تا آخرین روزهای دولت دوازدهم ادامه خواهد داشت و هرچه فشارهای رسانه ای برای کاهش این روند بیشتر شود قطعا مجلس برای حصول درخواست های مردمی بیشتر تلاش خواهد کرد.
شرق
روزنامه شرق امروز در تیتر اول خود با انتشار عکسی از مهدی کرباسیان معاون سابق وزیر صمت با وی درمورد وضعیت اقتصادی کشور و راه های برون رفت از آن پرسیده است. در انتهای این گفت و گوی اقتصادی کرباسیان به نکته ای اشاره کرده که جای تامل دارد. وی می گوید: «باید صداوسیما در حوزه اطلاعرسانی و سیاستمداران در حوزه سیاست بیشتر توجه کنند و وحدت ملی را مخدوش نکنند و در یک سالی که به انتخابات ریاستجمهوری مانده، مراعات وحدت ملی و درنظرگرفتن تحریم را بکنند. تاریخ نشان میدهد که در سال آخر دولتها همواره کشور دچار تنش سیاسی بوده ولی امسال باید بپذیریم اوضاع سختتری در پیش است. سیاسیون باید هوای نفس را کمتر کنند و منافع ملی را بیشتر ببیند تا کشور از مشكلات عبور کند.»
گویا آقای کرباسیان نیز همانند سایر دوستانشان در دولت فراموش کرده اند که این دولت نه تنها در سال پایانی فعالیت خود بلکه در 7سال گذشته نیز عملکرد مثبتی نداشته و با گره زدن تمام ارکان کشور به برجام اجازه داد تا مشکلات عدیده اقتصادی دامنگیر مردم شود. شاید کنایه ایشان به مخدوش نکردن وحدت ملی به مطالبات نمایندگان از دولت باز گردد که اجازه دهند در این ماه های پایانی دولت ناکارآمد دوازدهم با آرامش کارهای ناتمام خود را به پایان برساند و کسی هم به آنها چیزی نگوید. اما مجلس نو حتی اگر یک روز هم از عمر دولت باقی مانده باشد مطالبات خود را با استفاده از راه های قانونی ابراز خواهد داشت و اجازه نمی دهد حتی یک روز از خواسته های مردمی به دلیل پایان عمر دولت بر زمین بماند. مطمئنا حفظ وحدت و انسجام ملی خط قرمز مجلس یازدهم خواهد بود اما حامیان دولت نباید انتظار داشته باشند که مجلس فقط نظاره گر هنرنمایی های آنان بوده و دم نزد.
کیهان حسین مرعشی سخنگوی حزب کارگزاران در سخنانی با انتقاد تلویحی از طیف چپ مدعی اصلاحات رادیکال تصریح کرد: بخش مهمی از ســرمایه اجتماعی اصلاح طلبان به خاطر اشتباهات این طیف از بین رفت. روزنامه کیهان در ستون خبر ویژه خود به اظهارات این عضو تاثیرگذار جریان اصلاح طلب پرداخته است. وی که با روزنامه سازندگی ارگان رسمی حزب متبوع خود سخن گفته یادآور شد: بالاخره کسانی باید به این پرسش پاسخ دهند که چه شد ما که در دوره ای می توانستیم برای رئیس جمهوری مانند آقای خاتمی، 20 میلیون و اندی رای جمع کنیم و دو سوم کرسی های مجلس را در اختیار داشته باشیم، به نقطه ای رسیدیم که امروز در مجلس حتی نمی توانیم فراکسیونی ده نفره داشته باشیم؟ به هرحال نمی توان همه تقصیرات را به گردن جریان رقیب انداخت. برخی از تقصیرات نیز ناشی از اشتباهات جبهه ماست. باید آسیب شناسی شود که چرا از آن نقطه به این نقطه رسیدیم؟
حتما مرعشی و همفکران ایشان در حزب کارگزاران خود بر خطاهای استراتژیک و بنیادیشان واقفند و امروز اعتراف بر اینکه سرمایه اجتماعی آنها از بین رفته حرف تازه ای نیست. اصلاح طلبان در طول این سال ها با همراهی دولت و تشکیل اتاق فکرهای متعدد تلاش کردند تا آبروی رفته را بازگردانند اما نه تنها موفق به این امر نشدند بلکه اندک وجهه و مقبولیتی را که نزد برخی طبقات اجتماعی داشتند از دست دادند و به نظر می سد دیگر یارای بلند شدن و احیای خود را ندارند. باید به مرعشی و دوستانش یادآور شد زیاد زحمت آسیب شناسی به خود ندهیدف نگاهی کوتاه به عملکرد چند ساله شما خود بهترین آسیب شناسی است و مردم دیگر گول حرفهای زیبا و فریبنده شما را نخواهند خورد.
دیدگاه تان را بنویسید