سعدالله زارعی: میخواهیم رفیق عراقیها باشیم، نه هژمون بر آنها
کارشناس ارشد مسائل غرب آسیا در نشست بررسی تحولات سیاسی اخیر کشور عراق، روابط ایران با متحدانش را ناگسستنی خواند و این عامل را در تشکیل جبههای علیه آمریکا مؤثر دانست.
خبرگزاری فارس: «سعدالله زارعی»، کارشناس ارشد مسائل سیاسی غرب آسیا، روز سهشنبه (هفدهم تیر) در نشست مجمع بینالمللی اساتید مسلمان دانشگاهها، به بحث در مورد تحولات سیاسی اخیر در عراق پرداخت.
زارعی در این نشست گفت با وجود تحولاتی که از سال ۲۰۰۳ (۱۳۸۲) تاکنون در عراق رخ داده، اما این کشور دستاوردهای خود را حفظ کرده و تا حد زیادی موفق به تنظیم روابط خارجی خود شده است.
وی در ادامه صحبتهای خود به مقایسه تحولات عراق با تحولات دیگر کشورها مانند لیبی و مصر پرداخت.
زارعی در این باره گفت: «تحولات کشورهایی مانند لیبی، مصر و تونس دچار انحراف شدند و بعضاً به طور کامل شکست خوردند و بعضی از آنها نیز هزینههای سنگینی برای این تحولات پرداختند، بدون اینکه چشمانداز روشنی داشته باشند.»
وی عراق را از این قاعده مستثنی دانست و عنوان کرد: «با وجود اینکه عراقیها خیلی زودتر از این کشورهای عربی تحول خود را شروع کردند و یک بار درگیر اقدام نظامی و یک بار هم غرق در تروریسم شدند، اما دستاوردهای خود را حفظ کردند، اکنون صاحب دولت هستند، درگیری داخلی ندارند و توانستهاند روابط خارجی خود را تا حدی زیادی تنظیم کنند».
این کارشناس مسائل غرب آسیا خاطر نشان که ایران میتواند با آسودگی بر عراق حساب باز کند و یک برنامه دراز مدت در رابطه با این کشور و از طریق آن در رابطه با منطقه تنظیم کند.
زارعی همچنین کلید واژه شخصیت مردم عراق را «سیادت» دانست و در توضیح عنوان کرد مردم این کشور علاقه ندارند دخالتی در امور کشورشان صورت بگیرد و میخواهند تصمیمگیریها را خود اتخاذ کنند و استقلال داشته باشند.
وی در ادامه به نقش جمهوری اسلامی در این خصوص اشاره کرد و گفت: «ما به عنوان جمهوری اسلامی میخواهیم رفیق عراقیها باشیم، نه هژمون بر آنها».
وی همچنین خاطر نشان کرد ایران نظام سلطه نیست و ادبیات، خواستهها، روش برخورد و حتی نگاه این کشور نیز از جنس نظام سلطه نیست.
زارعی ادبیات ایران را ادبیاتی برادرانه خواند که از سیره اهل بیت و قرآن تبعیت میکند و این موضوع را ماهیت روابط جمهوری اسلامی با کشور عراق دانست.
سعدالله زارعی به نگاه مقام معظم رهبری درباره این موضوع پرداخت و با ذکر مثالی گفت: «نگاه رهبری به این موضوع از همین جنس رفاقت است ... برای مثال مقام معظم رهبری و به تبع ایشان جمهوری اسلامی در مورد لبنان هیچ امر و نهی به سید حسن نصرالله و حزبالله لبنان ندارد ... تصمیم را طرف لبنانی میگیرد و ما به عنوان جمهوری اسلامی از هر تصمیم طرف لبنان که همپیمان ماست حمایت میکنیم.»
وی در پایان نیز روابط جمهوری اسلامی با متحدانش را ناگسستنی دانست و گفت ایران در طول تاریخ دست از متحدان خود بر نداشته و با این روحیه توانسته جبههای را در سطح منطقه در مقابل جبهه آمریکا ایجاد کند.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در بغداد نیز که در این نشست حضور داشت به کمک ایران به عراق برای رهایی این کشور از تروریسم داعش و مبارزه با کرونا اشاره کرد و گفت انتظاری در عراق وجود دارد که، چون ایران کشوری قدرتمند و پیشرفته و بزرگ است، در برخی زمینهها به این کشور کمک شود.
دیدگاه تان را بنویسید