جمالی: سند همکاری ایران-چین مدتهاست بررسی میشود
یک عضو پیشین کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه سند جامع همکاری ۲۵ ساله بین ایران و چین مربوط به امروز و دیروز نیست و مدت زیادی است که دولت و وزارت خارجه در حال کار کردن بر روی آن هستند، گفت: عموما اینگونه قراردادها در راستای اطمینان بخشی نسبت به آینده روابط دو کشور امضا میشود.
خبرگزاری ایسنا: محمدجواد جمالی با بیان اینکه انعقاد قراردادهای طولانی مدت بین دو کشور در عرصه جهانی امری مرسوم است و تعداد زیادی از کشورها به خصوص کشورهایی که دارای روابط استراتژیک و راهبردی با یکدیگر هستند اینگونه قراردادها را با هم امضا میکنند، گفت: یکی از اهداف ایران از انعقاد این قرارداد با چین، تنوع بخشی به تجارت خارجی خود است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر شاهد فشار حداکثری آمریکا علیه ایران به منظور به زانو درآوردن کشور هستیم، اظهار کرد: یکی دیگر از اهداف انعقاد این قرارداد ایستادن در برابر این فشارهای بی حد و مرز است.
این نماینده پیشین مجلس همچنین با بیان اینکه چین از جمله کشورهایی بود که در زمان تحریمهای آمریکا، روابطش را با ایران قطع نکرد و کالاهای اساسی را در اختیار کشور قرار میداد، گفت: در واقع این کشور در آن مقطع از نظر اقتصادی، بازرگانی و سیاسی همراهی بسیار خوبی با ایران داشت و در همین چهارچوب این انتظار وجود دارد که در شرایط فعلی نیز ما روابطمان را با چین ادامه و گسترتش دهیم.
وی با بیان اینکه قطعا روابط خوب ایران و چین، دوستان و دشمنانی دارد، افزود: سند راهبردی ۲۵ ساله در زمینههای مختلف سیاسی، اقتصادی و بازرگانی است و در آن تاکید شده که در مورد هر کدام از این زمینهها باید سند راهبردی دیگری تهیه شود.
این نماینده پیشین مجلس با بیان اینکه این سند میتواند منافع دو کشور را تامین کند، گفت: برخی معتقدند که اینگونه قراردادها فقط باید منافع ما را تامین کند که این حرف کاملا غلطی است. روابط کشورها بر اساس منافع متقابل است و طبیعی است که اسناد و توافقنامهها بین کشورها نیز به نحوی تنظیم شود که طرفین از آن سود ببرند.
جمالی در بخش دیگری از صحبتهای خود با اعتقاد بر اینکه امضای این سند میتواند یک نوع اطمینان بخشی را نسبت به آینده روابط دو کشور به وجود آورد، اظهار کرد: معتقدم که ما میتوانیم اینگونه سندها را که مبتنی بر روابط طولانی مدت است با دیگر کشورهای دوست نیز داشته باشیم. مثلا ما میتوانیم چنین سندی را با هند نیز در راستای تنوع بخشی به تجارت خارجی، بیرون آمدن از سلطه دلار و فشارهای تحریمی آمریکا ایجاد کنیم.
این عضو پیشین کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان اینکه در حال حاضر بر تعداد کشورهایی که مورد تحریم آمریکا قرار گرفتهاند، افزوده شده است و این کشورها میتوانند در راستای تامین نیازهای خود با یکدیگر همکاری کنند، خاطرنشان کرد: روابط ایران با چین در عرصه داخلی و خارجی دشمنانی دارد. دشمنان خارجی این روابط آمریکا و غربیها هستند. آمریکاییها در حال حاضر بیشترین فشار را بر ایران اعمال کردهاند و اروپاییها نیز علی رغم وعدههایی که داده بودند به تعهدات برجامی خود عمل نکردند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر میزان تجارت کل کشورهای اروپایی به اندازه میزان تجارت ایران با عراق نیست، تصریح کرد: آنها به واسطه فشارهای آمریکا نمیتوانند روابط اقتصادی خود را با ایران گسترش دهند و در کنار این موضوع از گسترش روابط ایران با چین نیز ناراضی هستند و در این زمینه اقدام به ایجاد جنگ روانی میکنند.
جمالی با بیان اینکه در راستای این جنگ روانی مواضع و دیدگاههای آنها در این ارتباط از زبان برخی از افراد و شبکههای ماهوارهای بازگو میشود، گفت: آنها به نحوی از این قرارداد صحبت میکنند که گویی اتفاق خاصی افتاده، مردم از آن بی خبرند و کشور به فروش رفته است.
این نماینده پیشین مجلس همچنین به مخالفان داخلی این موضوع اشاره کرد و گفت: برخی از روی سطحی نگری با این موضوع مخالفت میکنند، مثلا، چون آنها از فلان کشور خوششان نمیآید، دوست ندارند ایران با آنها تعامل داشته باشد. عدهای دیگر نیز این موضوع را مستمسکی برای مطرح کردن خود قرار دادهاند در حالیکه برخی از این افراد در زمان مدیریت خود بیشترین ارتباط را با چین داشتهاند، ولی اکنون رنگ عوض کردهاند و به نحوی دیگر صحبت میکنند. هدف آنها از اینگونه سخنها، مطرح کردن خود است.
وی با بیان اینکه عدهای نیز به دلیل اینکه از بلوغ سیاسی مناسب برخوردار نیستند درک صحیحی از منافع ملی کشور ندارند، تصریح کرد: این عده از افراد میگویند که اگر ما چنین قراردادی را با چین به امضا برسانیم ممکن است غربیها از دست ما ناراحت شوند. متاسفانه این نوع نگاه در سپهر سیاست ایران وجود دارد.
این نماینده پیشین مجلس با بیان اینکه این سند مربوط به امروز و دیروز نیست بلکه مدت زیادی است که وزارت خارجه و دولت در حال کار کردن بر روی آن است و نمایندگان مجلس دهم نیز کم و بیش در جریان آن بودند، افزود: این سند که پیش نویس آن آماده شده است تاکنون رفت و برگشتهای زیادی داشته و جرح و تعدیلهایی در آن صورت گرفته است.
جمالی در پایان، ابراز عقیده کرد: مجموعه کسانی که در ارتباط با این سند اقدام به اظهار نظرهایی خلاف واقع کردهاند خواسته و ناخواسته در زمین آمریکا بازی کردهاند در حالیکه ما همه باید به فکر منافع ملی کشورمان باشیم.
دیدگاه تان را بنویسید