پیرترین موجود زنده در ایران کیست؟

کد خبر: 843899

درخت سرو ابرکوه را پس از درخت مسوسلاه که صنوبری در کوه های سلسله جبال سفید در کالیفرنیا است، به عنوان دومین درخت قدیمی دنیا شناخته شده است. این سرو در یک فضای باز قرار گرفته است و چندی پیش حصاری دور آن کشیده شد تا که علاوه بر تاکید بر اهمیت آن باعث شود که از آن به خوبی حفاظت شود.

پیرترین موجود زنده در ایران کیست؟

سرویس سبک زندگی فردا: در هر جای جهان که اخبار را دنبال کنید، بالاخره سر تیتری را خواهید یافت که پیرترین موجود جهان کیست یا حتی چیست؟ چند شمع تولد فوت کرده است؟ و …! موضوعات بسیار دیگری هم هستند که درباره ی پیرترین موجود دنیا در هر خبر می تواند نظر شما را به خود جلب کند؛ اما تا به حال به این فکر کرده اید که پیرترین موجود جهان در ایران کیست و یا حتی چیست؟ کجاست و اصلا چه چیزی می تواند باشد؟ انسان است و یا جانداری دیگر است؟ درخت سرو ابر کوه در استان یزد، به عنوان پیرترین موجود ایران و دومین درخت کهنسال جهان شناخته می شود. در ادامه با ما در الی گشت همراه باشید تا به اتفاق یکدیگر درخت سرو ابرکوه را با هم بشناسیم.

پیرترین موجود زنده در ایران کیست؟

در شهر یزد یکی از متفاوت ترین موجودات زنده ی دنیا زندگی می کند که هنوز هم پس از گذشت هزاران سال نفس می کشد و نه تنها عنوان پیرترین موجود زنده ی ایران را دارد، بلکه به عنوان دومین درخت کهنسال جهان هم شناخته می شود. بله درست خواندید، پیرترین موجود زنده ی ایران یک درخت است که به درخت سرو ابرکوه معروف شده است. ابرکوه شهری در استان یزد است و از جمله باستانی ترین مناطق جهان و ایران است.

یکی از قدیمی ترین شهرستان‌های استان یزد، ابرکوه نام دارد. در این منطقه، دیدنی های تاریخی متفاوت و کهنی وجود دارند. از جمله جاذبه هایی که می توان در این شهرستان نام برد، گنبد عالی، مسجد جامع ابرکوه، گنبد خانه، یخچال خشتی، خانه صولت و آرامگاه عزیز الدین نسفی هستند. یکی از آثاری که در اینجا وجود دارد و مصادف با بهمن ۱۳۷۵ در آثار ملی کشور به ثبت رسید، خانه ی آقازاده و بادگیر ابر کوه است. در پشت اسکناس‌های ۲۰ هزار ریالی می‌ توانید عکس این خانه و بادگیر معروف آن را مشاهده کنید.

این بادگیر ۱۸ متر ارتفاع دارد که یکی از بهترین نمونه های بادگیرهای یزدی به حساب می آید. نکته ی قابل توجه این است که بر خلاف بسیاری از بادگیرهای دیگر، بادگیر خانه ی آقازاده ی ابر کوه دو طبقه است. گنبد عالی ابرکوه نیز یکی از نمونه های بسیار خوب معماری زمان سلجوقیان در استان یزد و ایران می باشد. این ساختمان از مصالی همچون سنگ و ساروج ساخته شده است و در آن سنگ نبشته هایی به خط کوفی نیز دیده می شوند. گنبد عالی ابرکوه در در سال ۱۳۱۲ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

از جمله ی دیگر آثار باستانی موجود در این منطقه ی باستانی، یخچال خشتی این شهرستان است که بنایی مخروطی شکل دارد که به شکل گرد دیده می شود. طرح این یخچال بسیار جالب است و می شود گفت که در دیگر نقاط کویری کشورمان نیز قابل مشاهده است. در سفر به یزد و ابر کوه، بازدید از این جاذبه ها را از دست ندهید و حتما به آن ها سری بزنید.

از آن جایی که درخت سرو و تاریخ و ادبیات ایران آشنایی و پوندی قدیمی و قوی دارند، از نمادهای ایران باستان گرفته تا اشعار کهن ایرانی نام و داستان این درخت به چشم می خورد. اما درخت سرو ابرکوه داستانی متفاوت با تمامی درخت های دیگر در ایران و سراسر جهان دارد. این درخت اگر می توانست حرف بزند، ۴۵۰۰ سال قصه ها دارد که برای همه بگوید! این درخت را می توان بی طرف ترین و ساکت ترین شاهد تاریخ دانست.

بعضی اعتقاد دارند که نهال این سرو را حضرت نوح (ع) و یا پسرش یافث کاشته است. برخی افسانه‌های دیگر بر این باورند که این سرو، روح خاصی دارد که می تواند خود را سرپا نگه دارد. این درخت کهن سال، قدیمی ترین میراث زنده ی ایران زمین است که حفاظت از آن بسیار مهم است. همانطور که گفتیم، درخت سرو ابرکوه در منطقه ای به همین نام در یزد است. هنگامی که تحقیقات بر روی این درخت آغاز شد، دانشمندانی از کشور ژاپن و روسیه نتیجه گرفتند که این درخت سرو عمری تا حدود ۸ هزار سال دارد.

البته این سن بعدها توسط مطالعات دقیق تری که به وسیله ی دانشمند روسی الکساندر روف انجام شد، این نتیجه را به دست داد که درخت سرو ابرکوه بین ۴ تا ۴ هزار و پانصد سال سن دارد. البته در کتب تاریخی نیز به وجود این درخت اشاره شده است. کتاب نزهت القلوب که توسط حمدالله مستوفی در سال ۷۴۰ هجری قمری نوشته شده است عبارتی را در توصیف این سرو آورده است که می گوید: آن جا (منطقه ی ابرکوه) سروی است که در جهان شهرتی عظیم دارد. چنان چه که سرو کشمیر و بلخ شهرتی داشته و اکنون این از آن ها بلندتر و بزرگتر است. به این تریتیب بود که سرو ابرکوه در سال ۱۳۸۳ به عنوان سومین اثر طبیعی ملی ایران انتخاب شد و در این لیست به ثبت رسید. این درخت سرو در حال حاضر ۲۵ متر ارتفاع دارد. تاج درخت در حدود ۱۴ متر است و تنه ی آن حدودا ۴ متر یا بیشتر قطر دارد. شاخه های درخت سرو ابرکوه قطری برابر با ۱٫۸۵ متری دارند که دور درخت را بسیار زیبا و پربار احاطه کرده اند.

درخت سرو ابرکوه را پس از درخت مسوسلاه که صنوبری در کوه های سلسله جبال سفید در کالیفرنیا است، به عنوان دومین درخت قدیمی دنیا شناخته شده است. این سرو در یک فضای باز قرار گرفته است و چندی پیش حصاری دور آن کشیده شد تا که علاوه بر تاکید بر اهمیت آن باعث شود که از آن به خوبی حفاظت شود.

سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان یزد اقداماتی را همچون کشتن آفت های موجود آن انجام داده است تا سرو ابرکوه بتواند همانطور که از هزاران سال پیش زندگی کرده، به زندگی خود ادامه دهد. برای بازدید از این درخت کهن باید به یزد رفته و از آن جا به جاده ای که به سمت تفت می رود، بروید. پس از عبور از جاده ی تفت، اسلامیه و دهشیر به شهرستان ابرکوه در جنوب غربی استان یزد خواهید رسید که از آن جا می توانید با توجه به تابلوهای راهنما به محل زندگی این درخت دسترسی پیدا کنید.

دسترسی به سرو ابرکوه

آدرس: ایران، یزد، جنوب غربی ابرکوه

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

قرص لاغری پلاتین

تازه های سایت