توصیههایی برای مصرف دارو در ماه مبارک رمضان
حجم بالای مواد غذایی در یک وعده غذایی میتواند جذب اکثر داروها را با مشکل روبرو کند. در طول ماه رمضان افراد روزه دار روزه خودشان را با غذاهای حاوی مقادیر فراوان کربوهیدرات و چربی باز میکنند و مصرف دارو بعد از این وعده غذایی سنگین با مشکل جذب روبرو خواهد شد.
سرویس سبک زندگی فردا: برای همه ما ممکن است شرایطی پیش بیاید که در طول ایام روزه داری مجبور باشیم داروی خاصی را مصرف کنیم و به نقل از ستاره البته شرایط ما آنقدر حاد نباشد که جز افرادی نباشیم که روزه گرفتن برای آنها واجب نیست. در این صورت چه باید بکنیم؟
نکاتی درباره مصرف دارو در ماه رمضان
اگر مجبورید که داروی خاصی را در زمانبندی تعیین شده بخورید بهتر است در زمان روزه داری نکات زیر را مدنظر داشته باشید:
وعدههای دارویی خودتان را خودسرانه حذف نکنید چرا که باعث اختلال در روند درمانی شما خواهد شد. برای این مساله قبل از هر تصمیم با پزشک خودتان مشورت کنید. قطع کردن یکباره بعضی از داروها بسیار خطرناک است و هر تغییری در میزان مصرف دارویی که پزشک تعیین کرده میتواند روند تاثیر داروها را با مشکل روبرو کند.
حجم بالای مواد غذایی در یک وعده غذایی میتواند جذب اکثر داروها را با مشکل روبرو کند. در طول ماه رمضان افراد روزه دار روزه خودشان را با غذاهای حاوی مقادیر فراوان کربوهیدرات و چربی باز میکنند و مصرف دارو بعد از این وعده غذایی سنگین با مشکل جذب روبرو خواهد شد.
در مورد داروهای حاوی آهن و کلسیم در نظر داشته باشید که تانن موجود در چای میتواند جذب این گونه داروها را مختل کند.
در نظر داشته باشید که بعضی از داروهایی که بعد از غذا تجویز میشوند در هنگام سحر میتوانند تحریک گوارشی بیشتری را نسبت به مصرف دارو بعد از افطار ایجاد کنند. ضمن این که گرسنگی باعث القای آنزیمی و تغییر در فعالیت آنزیمها میشود و همین مساله در اثربخشی داروی مصرف شده بعد از سحری و افطار تفاوتهایی ایجاد میکند.
زمان مصرف دارو در ماه رمضان
جدول زمانبندی مصرف دارو را میتوان با توجه به شرایط روزه داری در ماه رمضان تغییر داد. در مجموع دو نوع جدول زمانبندی برای مصرف دارو وجود دارد:
۱. دوز منفرد در طول شبانه روز: این زمانبندی تداخلی با ماه رمضان و روزه داری ندارد و اگر لازم است که دارو با معده خالی مصرف شود بهترین زمان مصرف دارو یک ساعت قبل از سحری و یا دو ساعت بعد از افطار است.
۲. دوز چندگانه در طول شبانه روز: اگر مجبور باشید چند دارور را در طول شبانه روز مصرف کنید ممکن است بعد از مشورت با پزشک بتوانید داروهای خودتان را بین وعدههای افطار تا سحری استفاده کنید. حتی ممکن است پزشک شما بتواند داروی فعلی شما را با داروهایی که اثر طولانی تری دارند جایگزین کند تا با برنامه روزه داری شما تداخلی نداشته باشد.
راههای تجویز دارو در ماه رمضان
انتخاب دارو و راه درست مصرف کردن آن در ماه رمضان به صورتی که مشکلی برای روزه گرفتن به وجود نیاورد از جمله کارهایی است که میتوان با مشورت پزشک و طبق فتوای مراجع دینی انجام داد. برای این مساله بهتر است بدانید که مصرف داروها به شکلهایی که در ادامه آمده است روزه را باطل نمیکند: قطرههای چشم و گوش و بینی به شرطی که به حلق نرسند. داروهایی که از طریق پوست جذب میشوند مثل کرم ها، پمادها و... شیافها، محلولها و کرمهای واژینال آمپولهایی که به صورت زیرپوستی، عضلانی، مفصلی یا وریدی تزریق میشوند به جز تغذیه از راه وریدی، سرم و آمپولهای تقویتی شیافها و پمادهای مقعدی اکسیژن و گازهای بیهوشی دهانشویهها، غرغره دارو یا اسپری دهانی به شرط آن که چیزی به معده فرو برده نشود. قرصهای زیرزبانی مانند نیتروگلیسیرین
دیدگاه تان را بنویسید