خورشت کنگر غذایی بهاری با طعم بینظیر
کنگر بیشتر مورد استفاده کسانی است که داروهای بیماریهای مزمن مثل دیابت، فشار، روماتیسم و نظایر آن را مصرف میکنند، زیرا این گیاه میتواند به پاکسازی کبد آنها از سموم دارو کمک کند.
سرویس سبک زندگی فردا: فصل بهار زمان مناسبی برای پخت خورش کنگر است.به نقل از تصویر زندگی امروز در بخش انواع خورش، دستور تهیه این خورش خوشمزه را انتخاب کرده ایم. کنگر گیاهی است خود رو، با برگهای خاردار و ساقههای ضخیم شبیه به کرفس که از آن در پخت سوپ، خورش و حتی بهصورت خام در سالاد نیز استفاده میشود.
۱- دستور پخت خورش کنگر
مواد لازم برای تهیه خورش کنگر
کنگر خورد شده ۳۰۰ گرم گوشت خورشتی ۲۰۰ گرم باضافه یه تیکه استخوان چربی دار نعناع و جعفری خورد شده ۱۵۰ گرم (این مقدار سلیقه ایه) پیاز نگینی شده ۱ عدد نسبتا بزرگ نمک و فلفل و زردچوبه به مقدار لازم زعفرون حل شده ۱ قاشق غذاخوری خوری آبغوره دو قاشق سوپخوری
طرز تهیه خوزش کنگر
۱- پیاز نگینی شده را در مقداری روغن تفت دهید تا نرم شود.
۲- سپس گوشت خرد شده را اضافه کنید و باز تفت دهید تا رنگ گوشت تغییر کند.
۳- در این مرحله چند لیوان آب جوش اضافه کنید و در قابلمه را بگذارید و حرارت را ملایم کنید تا گوشت بپزد.
۴- کنگر شسته و تمیز شده را به اندازه دو بند انگشت دست خرد کنید و بهمراه نعنا و جعفری خرد شده چند دقیقه در مقداری روغن تفت دهید.
۵- مقداری جعفری خشک و نعنا کوهی خشک شده هم اضافه کنین که در خوش عطر شدنش خیلی تاثیر داره. مجددا یه کم تفت بدین و پس از نیم پز شدن گوشت، بهش اضافه نمایید.
۶- ادویه را هم ریخته و در قابلمه را بگذارید. اجازه دهید تا با حرارت ملایم حدود ۲ ساعت خورشت جا بیفتد.
۷- در آخراش برای خوش طعم شدن خورش کنگر، چاشنی آبغوره را اضافه کنین. دوباره بگذارین کم کم بجوشد تا مزه ابغوره به خورد خورشت رود و از طرفی هم خورش به روغن بیفتد.
۸- سپس زعفران حل شده را هم اضافه کنید. باز بگذارین ۱۰ دقیقه بجوشد و در انتها همراه برنج سرو کنید.
نکات
اگر در طول زمان پخت خورش کنگر، آب خورشت کم شد میتوانید مقداری آب جوش اضافه کنید. خورش کنگر طعمی مانند خورش کرفس دارد و بسیار خوشمزه است. در صورت تمایل میتوانید ۱ قاشق غذاخوری رب به این خورشت اضافه کنید.
۲- خواص کنگر
کنگر دارای ویتامینهای A.، B.، D.، E. بوده و املاح معدنی مانند پتاسیم و کلسیم دارد. کنگر بادشکن و پیشابآور است، از اسهال جلوگیری کرده، برای درمان مرض قند و همچنین در هضم غذا، سلامت دستگاه گوارش و سیستم قلبی عروقی مؤثر است.
عصاره برگ و ریشه کنگر برای جلوگیری از رسوب چربی در جدار رگها مفید بوده و در درمان یرقان، سوءهاضمه، احساس ناراحتی در معده، نفخ، بیاشتهایی، تهوع، اسهال خفیف یا یبوست، نارسایی کبد، دفع مزمن آلبومین و کمخونی بعد از جراحی موثر بوده و از کبد در برابر سموم شیمیایی محافظت میکند. محققان معتقدند وجود مادهای به نام سینارین در عصاره برگ کنگر، باعث کاهش کلسترول و تریگلیسیرید خون میشود. در ضمن همین ماده به همراه ماده دیگری به نام اسید کافئیک موجود در کنگر، کبد را در برابر عفونت حفظ میکنند.
کنگر بیشتر مورد استفاده کسانی است که داروهای بیماریهای مزمن مثل دیابت، فشار، روماتیسم و نظایر آن را مصرف میکنند، زیرا این گیاه میتواند به پاکسازی کبد آنها از سموم دارو کمک کند. کنگر طبیعتی گرم و خشک دارد و به همین علت آن را با ماست نیز میخورند و در ضمن برای آن دسته از افرادی که گرممزاج هستند، خوردن آن توصیه میشود. علاوه بر این، کنگر منبع غنی پتاسیم است. استفاده از کنگر برای رفع کم خونی بعد از جراحی موثر است. کنگر ضدعفونیکننده و تببر است. برای زخم ریه و جراحات روده مفید است. ضماد ریشه کنگر برای سوختگی آتش و پیچیدگی عصب مفید میباشد. صمغ بوتهی کنگر ایجاد قی میکند و همراه با آن بلغم و صفرای اضافی بدن را دفع میکند. کنگر دارای هورمونهای گیاهی بوده و ترشحات غدد را تقویت مینماید. شهرت آن در تقویت غرایز جنسی است. کنگر مرض برص را که در نتیجه بر هم خوردن تعادل ترشحی داخلی صورت میگیرد، درمان میکند. برای معالجه پیسی در گذشته ۳/۱ آب کنگر را با روغن و موم مخلوط میکردند و روی لکههای براق میگذاشتند. این گیاه برای درمان روماتیسم، آسم، میگرن، سرگیجه، بیماریهای پوستی مفید است. ضماد کنگر برای درمان جراحات، خارش و بوی عرق بدن نافع است.
مواد مغذی اصلی موجود در ۱۰۰ گرم کنگر خام
انرژی ۱۸ کیلو کالری پتاسیم ۳۶۰ میلی گرم آهن ۱ میلی گرم فولات ۲۱ میکروگرم کلسیم ۴۱ میلی گرم ویتامین ب۵ (پتنوتنیک اسید) ۰/۳ میلی گرم ویتامین ب۱، ۰/۱ میلی گرم سدیم ۲۷ میلی گرم بتاکاروتن ۳۹ میکروگرم فیبر ۴ گرم
۳- نحوه مصرف کنگر
پس از پاک کردن کنگر و شستن آن، کنگرها را مانند کرفس خرد میکنند و پس از اینکه آن را کمی در روغن سرخ کردند میتوان آن را در تهیه خورش کنگر بکار برد. میتوان کنگر را به صورت خام در سالاد ریخته و مصرف کرد. از آنجاییکه طبع کنگر گرم است، بهتر است آن را با ماست مصرف کرد. میتوان کنگر خرد و سرخ شده را در فریزر نگهداری کرده و هنگام پخت قورمه سبزی آن را با سبزی قورمه مخلوط کرد. خورش قورمه سبزی با ترکیب کنگر بسیار خوشمزهتر از قورمه سبزی معمولی است. همچنین میتوانید ریشه این گیاه را پخته و از آن جوشاندهای تهیه کرده و میل کنید. همچنین از گیاه خشک نیز میتوانید دمنوشی تهیه کرده و میل کنید. بدین منظور به همراه آب جوش ۱۰ الی ۱۵ دقیقه دم کنید، سپس صاف کنید و میل کنید.
۴- موارد منع مصرف کنگر
زنان باردار، کودکان و افراد مبتلابه بیماریهای کبدی یا کلیوی بهتر است از مصرف کنگر پرهیز کنند. همچنین کسانی که نسبت به کنگر یا ماده سینارین حساسیت دارند، باید از مصرف این گیاه خودداری کنند. کسانی که دچار بیماریهای کلیوی و کبدی هستند باید در مصرف کنگر احتیاط کنند.
با توجه به اینکه کنگر باعث انقباض کیسه صفرا میشود، افرادی که سنگ کیسه صفرا دارند، از خوردن آن صرفنظر کنند. چرا که افزایش انقباض کیسه صفرا منجر به انسداد مجاری و حتی پارگی کیسه صفرا میشود. کنگر طبیعتی گرم و خشک دارد به همین علت توصیه میشود که کنگر همراه با ماست مصرف شود. کسانی که به زکام یا سرماخوردگی مبتلا شدهاند، باید از مصرف آن خودداری کنند. کنگر نفخ آور است و مصلح آن ادویه گرم، روغن یا سرکه میباشد.
دیدگاه تان را بنویسید