سرویس سبک زندگی فردا؛ بشیر قلی زاده سرچشمه: آیا شما هم مثل اکثر والدین به فکر شستشوی صحیح کودک نوپای خود هستید؟ آیا احساس میکنید، حمام کردن کودک نو پا یک کار بسیار چالش برانگیز و گاها خطرناک است. اگر شما از آن دست از والدینی هستید که در این رابطه با مشکل روبهرو شدهاید، پس خواندن این یادداشت میتواند برای شما بسیار کاربردی و مناسب باشد و همچنین با دانستن این موضوع میتوانید از حمام کردن کودک خردسال خود بسیار لذت ببرید.
معمولا شستشوی نوزادان یک پرسه زمانبر و گاها پر تنش است. چرا که برخی از نوزادان از شستشو واهمه دارند. از این رو والدین برای حمام کردن آنها با مشکلات بسیار زیادی مواجه میشوند، اما یک نکته بسیار مهم در هنگام شستشوی نوزادان این است که آنها نمیتوانند عکسالعمل مناسبی در برابر خطرات احتمالی همچون؛ داغ شدن آنی آب، از خود واکنش موثری بروز دهند. از این رو مسئولیت شستشوی کودکان نوپا بسیار سخت و در عین حال حساس است. به طور مثال اگر شما برای شستشوی کودکان خردسال از صابونهای معمولی استفاده کنید، چه بسا این صابونها باعث آسیب دیدگی چشمان و حتی پوستشان میشود. این در حالی است که کودکان هر چیزی را که دم دست خود ببینند، میخورند. این موضوع نیز در فضای داخلی حمام میتواند یک چالش بسیار بزرگ باشد. از این رو والدین در هنگام شستشوی کودک نونهال خود باید بسیاری از موارد ایمنی را که معمولا برای بزرگسالان در نظر گرفته نمیشود، رعایت کنند تا کودکشان دچار آسیب دیدگی نشود. مهمتر از گریه کردن کودک قبل و یا در هنگام شستشو در حمام این است که شما موارد ایمنی را در فضای داخلی حمام در نظر داشته باشید. در ادامه این مطلب شما را
با ۶ نکته مهم در هنگام حمام کردن کودکان نوپا آشنا میکنیم تا با پیروی از آنها، علاوه بر تمیز کردن کودک خردسال خود، دیگر دغدغهای در این باره نداشته باشید و با خیال راحت به حمام کردنشان بپردازید.
بیشتر بخوانید: کودک دلبندتان را این گونه حمام کنید
به هیچ عنوان کودک نوپای خود را در فضای داخلی حمام تنها نگذارید
این یک قانون طلایی است که والدین به هیچ عنوان نباید کودک نوپای خود را در هنگام شستشو در حمام تنها بگذارند. والدین قبل از استحمام فرزند خود باید تمام ملزومات مورد نیاز را قبل از شستشو، آماده کنند تا مجبور نباشند برای تهیه وسایل مورد نیاز، کودک خود را به حال خود رها کنند. حتی برای باز کردن درب منزل و یا جواب دادن به تلفن کودک خود را تنها نگذارید. شاید چند ثانیه برای کودک کنکاو شما کافی باشد تا شیر آب داغ را باز کند و یک فاجعه بسیار بزرگ برای خود رقم بزند. با این تفاسیر به هیچ عنوان کودک نوپای خود را در فضای خطرناک حمام به حال خود رها نکنید. از یاد نبرید لغزنده بودن فضای داخلی حمام و یا وان میتواند باعث سقوط و آسیب دیدگی کودکتان شود. در هر صورت اگر مجبور هستید، فضای داخلی حمام را ترک کنید، فرزندتان را درون یک حوله بپیچید و وی را به همراه خود به بیرون از حمام ببرید. با این شرایط خطرات و حوادثی که کودکان خردسال را تهدید میکند، کاهش مییابد و در ضمن شما با خیال آسودهتر میتوانید به کار فوری و الزامی خود برسید.
تا از دمای آب مطمئن نشدید فرزند خود را درون وان و یا تشت آب قرار ندهید
اطمینان داشته باشید که در هنگام آبگیری تشت و یا وان درون حمام کودکتان درون آن نباشد. چرا که دیده شده که آب به صورت پیش بینی نشده بسیار داغ میشود و اگر کودک درون وان و یا تشت باشد، این امر میتواند باعث سوختگی پوستش شود. با این تفاسیر ابتدا سعی کنید وان و یا تشت آب را به اندازه کافی آبگیری کنید و با دست خود میزان گرمی و سردی آن را بررسی کنید، سپس فرزندتان را برای شستشو درون آن قرار دهید. در ضمن ارتفاع آب را بیش از اندازه در نظر نگیرید؛ چرا که این امر میتواند باعث خفگی نوزاد شود.
بیشتر بخوانید: ۴ توصیه بسیار مهم درمورد حمام کردن کودک!
بررسی مجدد و دقیق دمای آب قبل از ورود کودک به درون تشت و یا وان
اگر میخواهید از دمای آب مطمئن شوید، این کار را با پشت دست خود انجام دهید؛ چرا که کف دست با توجه به زبریای که دارد به شیوه مطلوب دمای آب را نشان نمیدهد. از یاد نبرید که پوست نوزاد بسیار لطیف است، از این رو به هیچ عنوان آنها را درون آب حتی کمی داغ نیز قرار ندهید. همچنین به هیچ عنوان کودکتان را بلافاصله درون وان و یا تشت نگذارید، ابتدا به او اجازه دهید تا با پاهایش دمای آب را لمس کند و سپس در صورت رضایت، وی را درون تشت و یا وان بنشانید. استفاده از تشت و یا وان به خاطر آن است که کودک شما با نگه داشتن لبههای تشت و یا وان بتواند تعادل خود را حفظ کند؛ چرا که کف حمام با توجه به لغزنده بودنش شرایط خوبی برای نگه داشتن تعادل ندارد، از این رو ممکن است کودکان روی آن سقوط کنند.
به هیچ عنوان وان را بیش از نیم تنه فرزندتان از آب پر نکنید
شاید شما و یا کودکتان دوست داشته باشد؛ درون آب، بازی و یا شنا کند. اما این امر دلیل نمیشود که شما آب درون وان را بیش از اندازه مجاز پر کنید. بهترین گزینه برای پر کردن آب درون وان به این شرح است که شما کودک نشته درون وان را در نظر بگیرید، این آب نباید از سطح سینه کودکتان بالاتر بیاید. از یاد نبرید؛ ارتفاع بالای آب میتواند سلامتی کودکتان را به خطر بیاندازد. به کودکتان بیاموزید که درون وان آب سرپا نایستد، چرا که این کار میتواند باعث سقوط او شود. نشستن درون وان و یا تشت بهترین و ایمنترین گزینه برای شستشوی کودکان و خردسالان است.
بیشتر بخوانید: کودکان را هر روز حمام نبرید
از صابونهای روزانه خود برای شستشوی کودکان استفاده نکنید
استفاده از صابونهای بزرگسالان و ایجاد حمام کف میتواند باعث خشک شدن پوست نوزادان و حساسیت دار شدن آن شود. از این رو به هیچ عنوان از صابونهای معمولی برای شستشوی پوست کودک خود استفاده نکنید. از یاد نبرید کف بازی شاید برای بچهها بسیار خوشایند باشد، اما سلامتی آنها در اولویت قرار دارد.
فعالیتهای سرگرم کننده برای بچهها در فضای حمام
همانطور که میدانید برخی از کودکان نوپا در برابر شستشوی بدن از خود مقاومت نشان میدهند. از این رو والدین برای شستشوی آنها با مشکلات زیادی روبهرو میشوند. اما والدین میتوانند با ایجاد یکسری فعالیتهای سرگرم کننده، محیط جذابی را برای کودکان نوپا ایجاد کنند تا آنها میل به حمام کردن پیدا کنند و در انجام این کار با والدین خود همکاری کنند. استفاده از برخی اسباببازیها که روی آب شناور میشوند، میتواند گرینه مناسبی باشد. فقط والدین باید توجه داشته باشند تا از اسباببازیای استفاده کنند که کودکان قادر به بلعیدن آن نباشند. البته با توجه به پخش شدن صدا در حمام این گزینه نیز میتواند به والدین کمک کند تا آنها در فضای داخلی حمام در هنگام شستشو مشغول باشند. اگر احساس میکنید که فرزندتان از حمام کردن خوشش نمیآید، ابتدا با وی آب بازی کنید؛ سپس در حین آب بازی میتوانید وی را به خوبی بشویید.
همان طور که میدانید زمان حمام کردن میتواند بسیار سرگرم کننده و لذت بخش باشد، به شرط آنکه والدین تمام نکات ایمنی را برای حفظ سلامت فرزند خود در نظر گرفته باشند. نباید از یاد برد که هر کودکی با توجه به روحیات و خلقیات خود به شیوهای سرگرم و شاد میشود. این والدین هستند که باید بهترین و کم خطرترین وسایل سرگرمی را در اختیارشان قرار دهند تا آنها با مشغول شدن، در برابر شستشوی بدن از خود مقاومت نشان ندهند.
بیشتر بخوانید: روش حمام نوزاد از دیدگاه طب سنتی
موارد ایمنی در هنگام حمام کردن کودک در حمام
حمام یا وان حمام میتواند یک مکان بالقوه خطرناک برای کودک نوپای شما باشد. این مکانها با توجه به میزان لغزندگی بالایی که دارند، میتوانند باعث سقوط کودکان از درون وان به کف حمام شوند. از این رو شما باید در کنار وان حمام خود از تشکهای ضد ضربه که برای همین منظور تولید میشوند، استفاده کنید. این تشکها با توجه به بافت نرم و اسفنج مانندی که دارند، میتواند صدمات حاصل از سقوط بچهها به کف حمام را به کمترین میزان خود برسانند. از این رو استفاده از این گونه کف پوشها برای کف حمام بسیار توصیه میشود. همچنین به یاد داشته باشید که به هیچ عنوان وسایل الکتریکی مانند: اتوی مو، سشوار و حتی بخاری برقی را از دسترس کودکان به ویژه در فضای داخلی حمام قرار ندهید. چرا که رطوبت موجود در حمام و آگاه نبودن کودک از خطری که او را تهدید میکند، میتواند یک فاجعه بزرگ برایش رقم بزند. از این رو به هیچ عنوان این گونه وسایل را در دسترس کودکان خود قرار ندهید.
نکته: توجه داشته باشید که شاید آب بازی با کودکان بسیار مهیج و لذت بخش باشد، اما این امر دلیل نمیشود که شما در مصرف آب زیاده روی کنید. از یاد نبرید صرفه جویی در مصرف آب ضامن حیات ما انسانهاست.
منبع: momjunction
دیدگاه تان را بنویسید