پره اکلامپسی بارداری چیست؟
پره اکلامپسی و اکلامپسی (مسمومیت حاملگی) در واقع یک اختلال خطرناک در فشار خون، کارکرد کلیه و دستگاه عصبی مرکزی است که ممکن است از هفته بیستم بارداری تا هفت روز پس از زایمان رخ دهد.
سرویس سبک زندگی فردا: بروز پره آکلامپسی در طی یک بارداری لزوماً به معنی تکرار آن در بارداریهای بعدی نیست، ولی به نقل از بیتوته با یک بار بروز، خطر عود آن در بارداریهای بعدی افزایش مییابد.
اکلامپسی چیست؟
اکلامپسی (به انگلیسی: Eclampsia) آغاز حملات تشنج در زنان دارای پره اکلامپسی است که پیشتر این اختلال چند ارگانی ناشی از حاملگی با نشانههای افزایش فشار خون و پروتئینوری یا دفع پروتئین در ادرار خود را نشان دادهاست. حمله تشنج میتواند پیش، در هنگام و یا پساز زایمان رخ دهد.
پره اکلامپسی و اکلامپسی (مسمومیت حاملگی) در واقع یک اختلال خطرناک در فشار خون، کارکرد کلیه و دستگاه عصبی مرکزی است که ممکن است از هفته بیستم بارداری تا هفت روز پس از زایمان رخ دهد.
علت پره اکلامپسی چیست؟
علت دقیق برای پره اکلامپسی هنوز هم به طور کامل شناخته شده نیست با این حال، شرایط پزشکی خاص مانند دیابت و فشار خون بالا میتواند مقدار جریان خون به جفت را محدود کند این تغییرات جریان خون میتواند باعث وارد شدن مقادیر بالایی از پروتئینهای جفت به داخل جریان خون شود که میتواند سبب پره اکلامپسی شود.
عوامل تشدید کننده اکلامپسی
·تغذیه نامطلوب
· دیابت شیرین
· بالا بودن فشار خون قبل از بارداری
· بیماریهای مزمن کلیه
· اختلالات ایمنی، نظیر لوپوس
· بارداری اول
· بروز پره آکلامپسی در طی یک بارداری لزوماً به معنی تکرار آن در بارداریهای بعدی نیست، ولی با یک بار بروز، خطر عود آن در بارداریهای بعدی افزایش مییابد.
·چاقی
·بارداری دوقلو یا چندقلو
·سابقه خانوادگی پره اکلامپسی یا آکلامپسی
علایم شایع پره اکلامپسی
پره اکلامپسی خفیف:
• افزایش قابل توجه فشار خون، حتی اگر هنوز در محدوده طبیعی قرار داشته باشد.
• ورم صورت، دستها و پاها که هنگام صبح شدیدتر است.
• افزایش وزن بیش از حد معمول (بیش از نیم کیلوگرم در هفته در سه ماهه آخر بارداری)
پره اکلامپسی شدید:
♦ تداوم افزایش فشار خون
♦ تداوم ورم صورت و اندامها
♦ تاری دید
♦ سردرد
♦ تحریکپذیری
♦ درد شکم
اکلامپسی:
* تشدید علایم فوق
* انقباضات عضلانی
* تشنج
* اغما
پیشگیری از پره اکلامپسی
پژوهشگران در حال مطالعه برای راههای پیشگیری از پره اکلامپسی هستند، اما تا کنون، هیچ استراتژی روشن پدید نیامده است. خوردن نمک کمتر، تغییر در فعالیتهای خود، محدود کردن کالری، مصرف سیر و یا روغن ماهی خطر را کاهش نمیدهد.
مفید بودن افزایش مصرف ویتامین C. و E. نشان داده نشده است و تحقیقات بر روی ویتامین D. در حال پیشرفت است. با این حال در بعضی از موارد، شما ممکن است قادر به کاهش خطر ابتلا به پره اکلامپسی باشید با:
- آسپرین با دوز پایین: اگر شما در حاملگیهای قبلی پره اکلامپسی داشتید که در نتیجه قبل از هفته ۳۴ بارداری منجر به زایمان شده است و یا ابتلا به پره اکلامپسی در بیش از یک حاملگی قبلی دارید دکتر شما ممکن است توصیه به مصرف دوز پایین آسپرین بین ۶۰ و ۸۱ میلی گرم روزانه شروع با تاخیر در اوایل سه ماهه سوم نماید.
- مکملهای کلسیم: در برخی از جمعیت ها، زنانی که کمبود کلسیم قبل از بارداری دارند و در دوران بارداری به اندازه کافی نمیتوانند کلسیم را از طریق رژیم غذایی خود دریافت کنند ممکن است از مکملهای کلسیم برای جلوگیری از ابتلا به پره اکلامپسی بهرهمند شوند. این مهم است که شما هیچ کدام از داروها، ویتامینها یا مکملها را نباید بدون مشورت با دکتر خود مصرف کنید.
قبل از اینکه باردار شوید به خصوص اگر شما در حاملگی قبلی پره اکلامپسی داشتید یک ایده خوب این است که اگر اضافه وزن دارید وزنتان را کاهش دهید و مطمئن شوید که اگر دیابت دارید به خوبی کنترل میشود.
هنگامی که شما حامله هستید از خود و کودکتان از طریق مراقبتهای اولیه و به طور منظم قبل از تولد مراقبت کنید. اگر پره اکلامپسی زود تشخیص داده شود برای جلوگیری از عوارض و ایجاد بهترین انتخاب برای شما و کودکتان همکاری شما با پزشکتان لازم است.
عواقب مورد انتظار در عارضه اکلامپسی
اکلامپسی اگر تشخیص داده شود و در سراسر بارداری درمان شود، معمولاً بدون عارضهای و در عرض هفت روز پس از زایمان برطرف میشود. پره آکلامپسی شدید و عوارض ناشی از فشار خون بالا همچنان یک عامل مهم دخیل در مرگومیر مادران محسوب میگردد. اگر زایمان پیش از موعد رخ دهد، احتمال زنده ماندن نوزاد بستگی به میزان بلوغ جسمی او دارد. مرگ جنین در این شرایط شایع است.
عوارض احتمالی اکلامپسی
¤ سکته مغزی
¤ تشنج
¤ ادم ریه
¤ نارسایی کلیه
¤ افزایش خطر بروز فشار خون بالای غیرمرتبط با بارداری پس از ۳۰ سالگی
چگونه پره اکلامپسی تشخیص داده میشود؟
ο. پروتئین (پروتئین در ادرار).
ο. نمونه ادرار ۲۴ ساعت جمع آوری شده و مقدار پروتئین موجود در آن میتواند نشانهای از شدت بیماری باشد.
ο. آزمایش خون برای چک کردن کبد و کلیهها و لخته شدن خون انجام میشود.
ο. سونوگرافی جنین: بر پیشرفت کودک از نزدیک نظارت خواهد شد و مطمئن میشوند که او به درستی در حال رشد است.
ο. فشار خون بالا: فشار خون زن خیلی بالا است. فشار خون ۱۴۰/۹۰ میلی متر جیوه در دوران بارداری غیر طبیعی است.
ο. تست بدون استرس: دکتر چک میکند که چگونه ضربان قلب کودک به حرکت واکنش نشان میدهد اگر ضربان قلب را افزایش میدهد ۱۵ ضربه یا بیشتر در یک دقیقه به مدت حداقل ۱۵ ثانیه دو بار، برای هر بیست دقیقه نشانهی آن است که همه چیز احتمالا خوب است.
درمان پره اکلامپسی چیست؟
پره اکلامپسی تا زمانی که کودک به دنیا نیاید درمان نمیشود. تا زمانی که فشار خون مادر پایین نیاید او در معرض خطر بیشتر سکته مغزی، خونریزی شدید، جداشدن جفت و تشنج میباشد.
در برخی موارد، به خصوص اگر پره اکلامپسی در اوایل آغاز شده باشد زایمان ممکن است بهترین گزینه برای جنین نباشد. زنانی که در حاملگیهای قبلی پره اکلامپسی داشته اند باید در جلسات قبل از تولد بیشتر شرکت کنند.
در عارضه اکلامپسی داروهای زیر ممکن است توصیه شوند:
داروهای مورد استفاده برای کنترل فشار خون مزمن بالا در دوران بارداری عبارتند از:
* داروهای ضد فشارخون: برای کاهش فشار خون تجویز میشود. * متیل دوپا. * نیفدیپین. * هیدرالازین: این دارو داخل وریدی به سرعت برای کاهش فشار خون به شدت بالا در دوران بارداری استفاده میشود.
* لابتالول: این دارو داخل وریدی به سرعت برای کاهش فشار خون به شدت بالا در بیمارستان است این داروی خوراکی برای کنترل فشار خون بالا در دوران بارداری نیز داده میشود.
* کورتیکواستروئیدها: اگر مادر مبتلا به سندرم HELLP یا پره اکلامپسی باشد، این داروها ممکن است کارکرد پلاکت و کبد را فراهم کنند که طول بارداری را افزایش میدهد.
* ضد تشنجها: در موارد شدید، به منظور جلوگیری از تشنج برای اولین بار، دکتر ممکن است سولفات منیزیم تجویز کند.
استراحت: اگر تا زمان زایمان مدت زیادی باقی مانده است و نشانههای او خفیف است پزشک ممکن است توصیه به استراحت در رختخواب نماید این کمک میکند تا فشار خون پایین بیاید و به نوبه خود باعث افزایش جریان خون به جفت میشود که به نفع کودک است.
علائم پره اکلامپسی در عرض چند هفته بعد از زایمان رفع خواهد شد. برخی داروهای ضد فشار خون در طول حاملگی خطرناک هستند اگر شما داروهای ضد فشار خون مصرف میکنید با دکتر خود در مورد ایمنی پزشکی صحبت کنید.
مراقبت پس از زایمان پره اکلامپسی
اگر شما پره اکلامپسی متوسط تا شدید دارید خطر ابتلا به تشنج (اکلامپسی) برای ۲۴ تا ۴۸ ساعت اول پس از زایمان ادامه مییابد. (در موارد بسیار نادر، تشنج بعداً در دوران پس از زایمان گزارش شده است) بنابراین ممکن است سولفات منیزیم به مدت ۲۴ ساعت پس از زایمان ادامه یابد.
فشار خون به احتمال زیاد چند روز پس از زایمان به حالت عادی بر میگردد در موارد نادر میتواند ۶ هفته یا بیشتر طول بکشد مگر اینکه شما دارای فشار خون بالای مزمن باشید. برخی از زنان ۶ هفته پس از زایمان هنوز فشار خون بالا دارند و در بلند مدت به سطح عادی بازگشت مینماید.
اگر فشار خون شما هنوز هم پس از زایمان بالا باشد ممکن است یک داروی فشار خون به شما داده شود. بعد از آن شما نیاز به معاینات منظم پزشکی دارید.
دیدگاه تان را بنویسید