با یک بازی جالب مدیریت مالی را به کودکان آموزش دهید
در ابتدای هر ماه برگهای سفید بردارید و کل مبلغ پول توجیبی را به کودکتان میدهید، بالای این برگه یادداشت کنید. سپس این برگه را به دیوار اتاقش چسبانده و از او بخواهید هر مبلغی را که خرج کرد، در این برگه یادداشت کند تا در پایان ماه هر مبلغی که موفق شد پس انداز کند، دو برابر آن را جایزه بگیرد.
سرويس سبک زندگی فردا: مهارتهای مالی خوب لزوما در مورد پول نیستند. به نقل از بیتوته فرقی ندارد که فرزند شما ۳، ۱۳ یا ۲۳ ساله باشد. شما همیشه میتوانید عادتهای یک زندگی درست را که به مهارتهای صحیح مالی تبدیل میشود، به فرزندانتان القا کنید. والدین وظیفه دارند که فرزندان خود را مسئولیت پذیر، مستقل و دارای تفکر تربیت کنند.
راههای زیادی برای به وجود آوردن عادتهای خوب وجود دارد. اما آموزشهای صحیح مالی در نظر اکثر والدین اولویت بیشتری نسبت به سایر عادات دارند. در اینجا ما برای شروع چند نکته را یادآوری میکنیم:
مشورت به جای خودسری
اجازه دهید فرزندتان در جلساتی که شما و همسرتان برای تبادل نظر و تصمیم گیری در خصوص مسائل مالی خانواده دارید، شرکت و حتی اظهارنظر کنند. در این صورت او خواهدآموخت که در تصمیم گیریهای مهم زندگی باید با سایر اعضای ذینفع در آن موضوع مشورت کند و نظرات آنان را بشنود. او باید بداند که همواره نظر بهتر و کامل تری از نظری که او دارد، ممکن است وجود داشته باشد و برای اتخاذ بهترین تصمیم باید حرف دیگران و به ویژه خانواده خود را بشنوند تا تصمیم درستتر و پخته تری بگیرد.
یک بازی جالب
در ابتدای هر ماه برگهای سفید بردارید و کل مبلغ پول توجیبی را به کودکتان میدهید، بالای این برگه یادداشت کنید. سپس این برگه را به دیوار اتاقش چسبانده و از او بخواهید هر مبلغی را که خرج کرد، در این برگه یادداشت کند تا در پایان ماه هر مبلغی که موفق شد پس انداز کند، دو برابر آن را جایزه بگیرد. البته او باید بداند که هدف این بازی صرفا کم خرج کردن نیست، بلکه حذف هزینههای غیرضروری است. بدین ترتیب غیرمستقیم به او آموزش میدهیم که ضمن حفظ کیفیت زندگی بتواند از نظر مالی نیز وضعیت خود را مدیریت کند.
بچهها همه چیز را میبینند
لازم نیست شما حتما یک متخصص مالی باشید تا بتوانید اصول مدیریت مالی را به فرزندتان آموزش دهید. سخنانی که شما در طول روز میگویید و تجربیاتی که به او انتقال میدهید، همگی حاوی پیامهای مهمی برای فرزندتان هستند. چه بسا کارهای شما نسبت به حرفهایی که میزنید، به مراتب تاثیر بیشتر و قوی تری داشته باشد.
به طور مثال بحث هزینه فرصت را در نظر بگیرید. وقتی که ما همراه فرزندمان برای انجام خریدهای روزمره به فروشگاه میرویم و او از ما میخواهد که برایش خوراکی، عروسک یا هر چیز دیگری بخریم و متقابلا ما از او میخواهیم که از بین همه چیزهایی که میخواهد فقط میتواند یک مورد را انتخاب کند، در حقیقت به او این آموزش را میدهیم که در صورت انتخاب هر یک فرصت داشتن بقیه آنها را از دست میدهد.
این اتفاق برای خود ما نیز بارها و بارها در زندگی و در مواردی بسیار مهمتر پیش میآید. فرزند ما نیز از این قاعده مستثنی نخواهدبود. پس باید او را به گونهای تربیت کنیم که همیشه همه جوانب را در نظر بگیرد و بهترین انتخاب را داشته باشد.
سخن آخر
وقتی حرف از آموزش مالی به میان میآید، بسیاری از صاحب نظران با آن مخالفاند و نگرانی خود را این گونه ابراز میکنند که نباید با کودکان خردسال در مورد پول صحبت کرد. طبیعی است که هیچ یک از والدین دوست ندارند ذهن کودک دلبندشان با مفاهیمی صرفا مالی درگیر و مغزشان تبدیل به ماشین حساب شود. اما همه ما شاهد این هستیم که کودکان از زمانی که متوجه اهمیت و قدرت اسکناس در به دست آوردن خواسته هایشان میشوند، به آن علاقه پیدا میکنند؛ حتی اگر هنوز تعریف کامل و درستی از آن نداشته باشند. پس بهترین کار این است که با آموزش غیرمستقیم آنها را برای چنین روزی آماده کنیم. بهترین زمان برای آموزش همین سنین خردسالی است؛ وقتی که فرزند ما به سنین بزرگسالی برسد درحالی که آموزش صحیحی ندیده، دیگر تغییر عادات اشتباه سخت میشود.
دیدگاه تان را بنویسید