سرویس سبک زندگی فردا؛ تکتم نجفیمنش: اسمش را گذاشتهاند عیدالله اکبر از بس که عید بزرگی است. اعلام آن معادل رسالت پیامبر(ص) بیان شده است. می گویند در آسمانها مشهورتر است تا در زمین. حالا ما در این جشن بزرگ چه میکنیم؟ در جشنی که بزرگترین عید مسلمین است ما چه میکنیم؟ غیر از تعطیلی رسمی زندگیمان چه فرقی دارد؟
بیایید برای عید غدیرمان یک برنامه متفاوت بچینیم. آن طورکه راستگوترین آدمهای روی زمین خبر دادهاند، در روز غدیر دو برابر آن چه در ماه مبارک رمضان، شب قدر و شب عید فطر آمرزیده شدهاند از آتش جهنم رها میشوند و بخشیده میشوند. به راستی چطور باید حق امیرمومنان را به جا آوریم و غدیر را جشن بگیریم.
بیشتر بخوانید: ۱۴ توصیه برای آشنایی و انس کودکان با ماجرای غدیر
مثل همیشه
روز عیدغدیر شاید برای ما عیدی باشد مانند بقیه اعیاد مذهبی اما عید غدیر روز عجیبی است؛ روزی که شادی و جشن و عبادت در آن حساب و کتاب ویژهای نزد خدا دارد. شاید دلیل این حساب ویژه طرح موضوعی است که وقتی پیامبر اکرم(ص) در حجه الوداع هم میخواستند آن را مطرح کنند، به شدت نگران آن بودند؛ همان تلاشهایی که از سال دهم هجرت و همان زمانی که زمزمه جانشینی علی(غ) مطرح شد و کار را به جایی رساند که جبرئیل پیامی آورد که ای رسول ما اگر ولایت امیرالمومنان را ابلاغ نکنی گویی پیامت را ابلاغ نکردهای.
عظمت عید غدیر با همه اعیاد مذهبی ما متفاوت است، پس باید این تفاوت را در زندگیمان نشان دهیم و جشن متفاوتی را در این روز ترتیب دهیم. جشنی که میتواند از نصب یک پرچم بر سر در خانه باشد تا تقدیم چند شاخه گل به رهگذران یا تعارف شیرینی و شادی به رهگذران. باید کاری کنیم که اگر رهگذری در عید غدیر از شهرمان گذشت بداند که با اتفاقی نشاط آور مواجه شده است. این اتفاق گاهی می تواند نصب یک ریسه چراغانی رنگی پشت پنجره خانهمان باشد. کار را سخت نکنیم اما کاری انجام دهیم که جشن غدیر را در زندگیمان نشان دهد. بدون شك عید گرفتن غدیر به معناى زنده نگه داشتن آن روز تاریخى در دلهاى شیعیان و احیاى محتواى آن در مقابل دشمنان است، و به عنوان علامتى بزرگ بر صفحهٔ تاریخ تشیع نقش بسته و نشان دائمى ولایت است. قطعا جشن گرفتن در این عید بزرگ آثاری دارد که معصوم(ع) میفرماید:«هر كس این روز را عید بگیرد، خداوند مالش را زیاد مىکند»
برای اینکه این روز بیشتر و بیشتر تصویر عیدانه داشته باشد از این اعمال غفلت نکنیم: لباسهای خوبمان را بپوشیم، به سر و وضعمان برسیم، عطر بزنیم (البته به این نکته توجه داشته باشیم که عطر زدنِ خانمها هم در مواجهه با نامحرمان نکاتی دارد که باید رعایت شود) ، صله رحم و اطعام مومنین را هم فراموش نکنیم.
وظیفه فراموش شده
میدانستید که تمام اتفاق روز غدیر بیان جمله من کنت مولاه نیست؟ میدانستید که پیامبر در روز غدیر خطبه بلند و مهمی قرائت کردند که معنی ولایت و امامت را برای مردم شرح دهند؟ و این یک جمله از آن خطبه است: «پس باید این خبر (واقعه غدیر خم) را هر حاضری به غائب و هر پدری به فرزندش برساند، تا روز قیامت» پدران وظیفه دارند که واقعه غدیر و خطبه غدیر را به فرزندانشان آموزش دهند و این یک وظیفه مهم است. روز عید غدیر باید فرصتی هم بگذاریم و خطبه غدیر را بخوانیم و تکههایی از آن را به فرزندانمان بیاموزیم. این جزو وظایف پدران شیعه است!
بیشتر بخوانید: ۸ راهکار برای تربیت شیعه کوچولوها
به مفاتیح مراجعه کنید
نکتههایی در مفاتیح الجنان درباره عیدغدیر آمده است که در شناخت عید غدیر به ما کمک میکند. این بخشی از حدیث امام رضا(ع) است که در مفاتیح الجنان آمده است: هر کجا که باشی سعی کن که در روز عید غدیر نزد قبر مطهر حضرت امیرالمومنین(ع) حاضر شوی. همانا که خداوند در این روز میآمرزد از هر مرد مومن و زن مومنه گناه ۶۰ ساله ایشان را و در این روز آزاد میکند از آتش جهنم دو برابر آنچه آزاد کرده است در ماه رمضان و شب قدر و شب فطر. یک درهم در این روز به برادران مومن بدهی برابر است با هزاردرهم که در اوقات دیگر بدهی و احسان کن در این روز به برادران مومن خود و شادگردان هر مرد و زن مومن را. به خدا قسم اگر مردم فضیلت این روز را آنچنان که باید بدانند هر روز ۱۰ مرتبه ملائکه با ایشان مصافحه کنند. به عبارتی بزرگی روز عیدغدیر از بسیاری اعیاد و ایام مذهبی ما به مراتب بیشتر است.
صبح روزه گرفتن
از کارهایی که در روز عیدغدیر توصیه شده روزه گرفتن و افطاری دادن است. در احادیث بیان شده است که روزه عید غدیر کفاره شصت سال گناه است و برابر با روزه در تمام عمر دنیا و معادل با صد حج و عمره است. افطاری دادن در عید غدیر هم چنین اثری دارد و امیرالمومنین(ع) در این زمینه میفرمایند:«هر کس مومنی را در شام عید غدیر افطار دهد [یعنی روزه داری را افطار دهد] انگار افطار داده است به فئام و فئام و... (حضرت با دستش ده مرتبه فئام را تکرار کرد). از ایشان پرسیدند: یا امیرالمومنین فئام چیست؟ حضرت پاسخ دادند: صد هزار نبی و صدیق و شهید است، پس چگونه است برای کسی که کفالت چندین نفر از مومنین و مومنات را به عهده گرفته است؟ و من ضمانت میکنم برای او حفظ از کفر و فقر را، و اگر در شب عید غدیر و یا در روزش و یا بعد از عید غدیر تا سال بعد چنین روزی از دنیا برود به شرطی که مرتکب کبیرهای نشود، اجر او بر عهده خداوند است. و اگر کسی برای برادرانش قرض بگیرد و به آنها کمک کند، من از سوى خدا ضامنم که اگر باقى بمانَد، بدهىاش را بپردازد و اگر قبضِ روحش کند، خداوند، خود به عهده بگیرد. چون همدیگر را دیدید، دست بدهید و سلام کنید و نعمتِ
امروز را به هم تبریک بگویید و باید حاضر به غایب و نیز به حاضرِ دور از من برساند، و توانگر به دیدن فقیر برود و نیرومند به دیدن ناتوان؛ چرا که پیامبر(ص) چنین فرمانم داد.
بیشتر بخوانید: ۸ پیشنهاد جذاب برای زنده نگه داشتن واقعه غدیر
دعاهای جان بخش
برای عید غدیر توصیههای جدی برای خواندن دعاهایی داریم که شاید حال ما را عوض کنند و رنگ و بوی عیدغدیر را برای ما عوض کنند. دعای ندبه و زیارت غدیریه از جمله این دعاهاست.
از توصیههایی که در روز غدیر به ما شده است، زیارت مزار حضرت امیرالمومنین(ع) است اما از آنجا که «بُعد منزل نَبُود در سفر روحانی» میتوانیم از خانهمان زیارت امین الله بخوانیم به محضر امام مان ابراز ولایت کنیم. به امید آنکه در میان مردم غدیر بودیم و چنین میکردیم.
بیشتر بخوانید: پیشگویی امیرالمومنین نسبت به ردکنندگان غدیر
جملههای متمایز کننده
باید تبریک و تهنیتهای ما هم در روز عیدغدیر متفاوت باشد. برای همین به ما توصیه کردهاند وقتی به همدیگر میرسیم با این جمله عید را به هم تبریک بگوییم:«اَلحمدُ لِلهِ الّذی جَعَلَنا مِنَ المُتَمَسّکینَ بِولایةِ اَمیرِالمؤمنینَ و الائمةِ المَعصومینَ علیهم السلام»
دیدگاه تان را بنویسید