یک بازار اجتماعی با محصولات ایرانی
بسیاری از تولیدکنندهها امروز در گروهها و شبکههای اجتماعی صفحهای برای عرضه و فروش دارند، در واقع این صفحات ویترینی برای کالای تولیدشده است. در کنار این در این صفحات افراد داستان زندگی خود را تعریف میکنند و مخاطب تقریبا در جریان و روند تولید این محصولات قرار میگیرد. ما در سایت «باسلام» یا همان «بازار اجتماعی سلام» هم همین کار را کردهایم.
سرویس سبک زندگی فردا: بیشتر ما طرفدار کالاهای اصیل و سالم ایرانی هستیم اما دسترسی به تولیدکنندگانی که بعضا در شهرهای خیلی دورتر از ما زندگی میکنند، کاری دشوار و گاهی ناممکن است . در ادامه این مطلب را به نقل از سایت همشهری آنلاین میخوانیم.
علاوه بر این اگر شما تولیدکنندهای را هم پیدا کنید، شاید هنگام خرید کمی در اصلبودن کالا شک کنید، یا بهعبارتی دلتان تضمینی برای اصالت کالای مورد نظرتان بخواهد. سایت «با سلام» یک بازار اجتماعی آنلاین است که در آن میتوانید بهوفور کالای سالم و اصیل ایرانی پیدا کنید و با خیال راحت محصول مورد نیازتان را خریداری کنید. یاسر محدثی یکی از مؤسسان این سایت که ۴۰ سال دارد، کارگردانی انیمیشن خوانده و سالهاست در همین رشته فعالیت میکند. با او در مورد ماهیت و چگونگی راهاندازی و فعالیتهای یک پاساژ آنلاین صحبت کردهایم .
ایده طراحی سایت از کجا آمد؟
داستان طراحی این سایت تقریبا برمیگردد به ۳ سال پیش که با برخی از دوستانم درصدد طراحی سایت خرید و فروش با موضوع محصولات فرهنگی خاصه کتاب، بودیم. سایت را طراحی کردیم اما متأسفانه موفق نبودیم. بعدتر به حوزه فروش صنایعدستی که در حال حاضر صنعت و هنر رو به افول ایران ماست، ورود کردیم. پیشرفت چندانی در کار نداشتیم و این بار هم با شکست مواجه شدیم. عقیده من این بود که برای فروش محصولات محلی و صنایعدستی باید بهصورت مستقیم با تولیدکننده در ارتباط بوده و از نزدیک با هم دیدار داشته باشیم. به همین منظور به یکی از روستاهای محروم به نام «سیدآباد» که مابین استان تهران و استان قم قرار دارد، سر زدیم .
و نتیجه این سفر چه بود؟
در این روستا بهصورت کاملا اتفاقی با پیرزنی آشنا شدیم که تنها محل درآمد او از بافت شال کمر با پشم شتر بود. در میان صحبتهایمان با این پیرزن متوجه شدیم که در گذشته چون توان بیشتری داشته میتوانسته برای فروش این شالها به شهر برود و به قول خودمان برای محصولش بازاریابی کند. اما حالا که دست و پایی برای این کار ندارد بالطبع درآمدی اندک از این راه برای خود کسب میکند. ما شالهای بافتهشده را خریدیم و توانستیم بازار خوبی برای همین تعداد محدود ایجاد کنیم. بعد از این ماجرا به این نتیجه رسیدیم که وقتی میشود با حداقل تلاش و امکانات در کنار هدفگذاری درست و دقیق، بازار خوبی برای کسب و کارهای خرد و کوچک درست کرد، پس نیازی به سرمایهگذاریهای آنچنانی نیست. همینطور نیاز نیست در روستاها و مناطق محروم که تقاضای کمی برای محصولات تولیدی وجود دارد اقدام به تاسیس کارخانه یا کارگاه کرد .
این «بازار اجتماعی» که ایده سایت شما براساس آن شکل گرفته است، دقیقا چیست؟
بازار اجتماعی شاید نمونههای زیادی نداشته باشد. در واقع بازاری است که براساس انسانها شکل میگیرد. بسیاری از تولیدکنندهها امروز در گروهها و شبکههای اجتماعی صفحهای برای عرضه و فروش دارند، در واقع این صفحات ویترینی برای کالای تولیدشده است. در کنار این در این صفحات افراد داستان زندگی خود را تعریف میکنند و مخاطب تقریبا در جریان و روند تولید این محصولات قرار میگیرد. ما در سایت «باسلام» یا همان «بازار اجتماعی سلام» هم همین کار را کردهایم .
در انتخاب فعالان این بازار، فیلتر مشخصی دارید؟
نگاهمان در این سایت بیشتر به سمت کالای اصیل و با کیفیت ایرانی است. کارمان را با کسب و کارهای خانگی و روستایی و کارگاههای کوچک شروع کردیم و دنبال برندهای معتبر و کارخانههای بزرگ نبودیم. بهعنوان مثال اگر کالایی که عرضه میکنیم یک قوطی یا شیشه رب گوجه فرنگی یا رب انار است، همین رب از نوع خانگی و کاملا ارگانیک است که در سایت ما جای دارد، وگرنه رب انار یا گوجهفرنگی که محصول یک شرکت معتبر باشد به اندازه کافی بازار و ویترین برای فروش دارد. در واقع در سایت باسلام محصولات گمنام اما اصیل و مرغوب در جایگاه ویژه نشستهاند. کمکم به گروه ما افرادی اضافه شدند که تجربه کار در روستا و مناطق محروم یا اردوهای جهادی را داشتند و اطلاعات بهتر و دقیقتری از تولیدات روستا عرضه کردند .
اگر تولیدکنندهای بخواهد از امکانات شما استفاده کند، روش کار چیست؟
هر تولیدکنندهای میتواند با ثبتنام در سایت و درخواست غرفه، بدون پرداخت هزینه یک غرفه مجازی در سایت باسلام داشته باشد. چیزی که برای ما از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است تولید محتوا در سایت است. این محتوا در 2 قالب عکس یا ویدئو در مورد محصول و نوشتهای در مورد شخص تولیدکننده است. اگر خود فرد تولیدکننده بتواند داستانش را بنویسد که هیچ، در غیراین صورت دوستان و همکاران من در تحریریه به این فرد کمک میکنند تا داستان زندگی خود را بنویسد، چرا که برای ما انسانها مهماند نه محصولات. این داستان باید طوری باشد که اگر شما بهعنوان یک مشتری داستان زندگی فرد تولیدکننده را خواندید، مجذوب سبک و محل زندگی و تمام مراحل تولید محصولش شوید و برای خرید از این شخص ترغیب شوید .
کمک تخصصی هم به فعالان بازارتان میدهید؟
مشاوران در تیم اقتصادی به تولیدکنندگان مشاوره و آموزشهایی میدهند تا بهتر و بیشتر بتوانند محصولشان را عرضه کنند. تا اینجای کار هم هیچکدام از این کارها برای غرفهدار هزینهای ندارد. اما بالطبع ما هم هزینههایی داریم که باید تأمین شوند. برای این کار سرمایهگذار داشتهایم و در کنار آن بابت هر تراکنشی که در سایت صورت میگیرد، متناسب با نوع قراردادی که با تولیدکننده بستهایم بین ۵ تا ۹ درصد بهعنوان حقالزحمه برداشت میشود .
شرایط بازار شما برای مشتریها چه مزیتی ایجاد میکند؟
شما بهعنوان یک مشتری چیزی را میخرید که شناخت کافی و کاملی در مورد آن دارید چرا که با اطلاعاتی که شما در غرفه تولیدکنندهها بهدست میآورید کاملا با پشت صحنه تولید محصول آشنا میشوید. علاوه بر این مطمئن هستید که کالای اصیل و با کیفیت ایرانی را بدون واسطه از تولیدکننده خریداری کردهاید. خیالتان هم راحت است. پول شما تا زمانی که محصول بهدست شما برسد، در باسلام میماند تا شما کیفیت محصول را مورد تأیید قرار دهید، پرداخت پول تولیدکننده در گرو تأییدیه شماست. یعنی اگر از خریدتان راضی نبودید و کالایی که دریافت کردید آن چیزی نبود که تبلیغش را دیده یا خوانده بودید، خیلی راحت میتوانید پولتان را پس بگیرید. ضمن اینکه شما در این سایت تنها خرید نمیکنید بلکه با تولیدکنندهها و خریدارهای دیگر وارد دوستی و تعامل میشوید، فعالیت و زندگی تولیدکنندههای مورد علاقهتان را دنبال میکنید و در ارتقای محصولاتشان کمک میکنید. حتی میتوانید سفارش بدهید چیزی را نخستین بار برای شما تولید کنند .
دیدگاه تان را بنویسید