۱۹ گناه کبیره از منظر امام صادق علیه السلام

کد خبر: 699878

و هر كس در آن هنگام (جنگ) به آنها پشت كند مگر در صورتى كه هدفش، كناره‌گیرى از میدان براى حمله مجدد و یا به قصد پیوستن به گروهى (از مجاهدان) بوده باشد (چنین كسى) گرفتار خشم پروردگار خواهد شد، و جایگاه او جهنم، و چه بد عاقبتى است.

۱۹ گناه کبیره از منظر امام صادق علیه السلام
سرویس سبک زندگی فردا: «عمرو بن عبید» یكى از علماى اسلام، به حضور امام صادق علیه السلام آمد، سلام كرد و سپس این آیه را خواند: «الذینّ یجتنبون كبائر الاثم و الفواحش (۱)؛ نیكوكاران كسانى هستند كه از گناهان بزرگ، و زشتى پرهیز مى‌كنند» در ادامه اینن مطلب را به نقل از سایت تبیان می‌خوانیم.
بررسی ۱۹ گناه کبیره از منظر امام صادق علیه السلام
سپس سكوت كرد و دنبال آیه را نخواند؛
امام صادق علیه السلام به او فرمودند: «چرا سكوت كردى؟!»
او گفت: «دوست دارم، گناهان كبیره را در كتاب خداوند بدانم.»
آنگاه امام صادق علیه السلام گناهان كبیره‌اى را كه در قرآن آمده بیان نمودند:
۱. بزرگترین گناهان كبیره، شرك به خداست؛ قرآن مى‌فرماید:
وَ من یُشرك بِالله فَقد حَرّم الله عَلَیهِ الجنّة (۲) ؛ كسی كه براى خدا، شریك قرار دهد، خداوند بهشت را بر او حرام مى‌كند.
۲. ناامیدى از رحمت خدا؛
انّه لایَیاءس مِن روحِ الله الاّ القَوم الكافِرون (۳) ؛ هیچ كس جز كافران از رحمت خدا، نومید نگردد.
۳. ایمنى از مكر (عذاب و مهلت) خدا؛
فلا یامن مكر اللهّ الاّ القوم الخاسرون (۴) ؛ از مكر خدا ایمن نشود، مگر مردم زیانكار.
۴. عقوق (و آزار) والدین؛ چنان كه قرآن از زبان عیسى علیه السلام مى‌فرماید:
و برّاً بِوالدَتى و لَم یَجعَلنى جَبّاراً شقیّاً(۵) ؛ خدا دستور داده كه به مادرم نیكى كنم و مرا زورگوى تیره‌بخت قرار نداده است.
۵. كشتن انسانِ بى گناه؛
و مَن یَقتُل مؤمِنا مُتعَمّدا فَجزاؤه جهَنّم خالِدا فیها و غَضبَ الله عَلیه وَ لَعنَه وَ اعدّ لَه عَذابا عَظیما(۶) ؛ و هر كس فرد با ایمانى را از روى عمد، به قتل برساند مجازات او، دوزخ است كه جاودانه در آن مى‌ماند، و خداوند بر او غضب مى‌كند و از رحمتش دور مى‌سازد و عذاب عظیمى براى او آماده ساخته است.
۶. نسبت نارواى زنا به زن پاكدامن؛
انّ الّذینَ یَرمُونَ الُمحصِناتِ الغافِلات المُؤمِنات لُعِنُوا فى الدّنیا و الاخرة وَ لَهم عَذاب عَظیم (۷)؛ كسانى كه زنان پاكدامن و بى خبر (از هرگونه آلودگى) و با ایمان را متهم مى‌سازند، در دنیا و آخرت، از رحمت الهى بدورند، و عذاب بزرگى در انتظارشان است.
۷. خوردن مال یتیم؛
انّ الّذینَ یَاكلون اَموال الیَتامى انماّ یاكلون فى بطونهم نارا و سیصلون سعیرا(۸)؛ همانا كسانى كه اموال یتیمان را مى‌خورند، آنها در شكم‌هاى خود، آتش فرو مى‌برند و به زودى در آتش سوزان مى‌سوزند.
۸. فرار از جبهه جهاد؛
وَ مَن یُولّهم یَومئذٍ دُبُره الاّ مُتِحرّفا لِقتال او مُتحیّزا الى فِئَة باَّء بِغَضب مِن الله وَ مَاءواه جَهنّم و بئس المصیر(۹)؛ و هر كس در آن هنگام (جنگ) به آنها پشت كند مگر در صورتى كه هدفش، كناره‌گیرى از میدان براى حمله مجدد و یا به قصد پیوستن به گروهى (از مجاهدان) بوده باشد (چنین كسى) گرفتار خشم پروردگار خواهد شد، و جایگاه او جهنم، و چه بد عاقبتى است.
۹. ربا خوارى؛
اَلّذینَ یَاكُلونَ الرِّبا لایَقُومُون اِلاّ كَما یَقوم الّذى یَتخبَّطهُ الشّیطان مِن المسّ(۱۰)؛ كسانى كه ربا مى‌خورند، برنمى‌خیزند مگر مانند كسى كه شیطان با تماس خود، او را همچون دیوانه، آشفته حال كرده است.
۱۰. سحر و جادو؛
وَ لَقَد عَلمُوا لِمَن اشتَراهُ مالَه فِى الاخِرة مِن خلاق (۱۱)؛ قطعا دانستند كه هر كس خریدار جادو شود، در آخرت، بى‌بهره خواهد بود.
۱۱. زنا؛
وَ مَن یَفعَل ذلكَ یَلقَ اَثاما یُضاعف لَه العَذاب یَومَ القیامَة وَ یَخلُد فیهِ مُهانا(۱۲)؛ هر كس كه زنا كند، مجازاتش را خواهد دید، عذاب چنین كسى در قیامت، مضاعف گردد و با خوارى، همیشه در آن خواهد ماند.
۱۲. سوگند دروغ براى گناه؛
اَلّذینَ یَشتَرونَ بِعَهدِ الله و ایمانِهم ثَمَنا قَلیلا اُولئِك لاخلاقَ لَهم فِى الاخِرة (۱۳) ؛ كسانى كه پیمان خود با خدا و سوگندهاى خود را به بهاى اندك مى‌فروشند، در آخرت، بى‌بهره‌اند.
۱۳. خیانت در غنایم جنگى؛
وَ مَن یَغلُل یَاتِ بِما غَلّ یَوم القِیامَة (۱۴)؛ و هر كس در غنیمت جنگى، خیانت كند، روز قیامت با آنچه خیانت كرده بیاید.
۱۴. نپرداختن زكات واجب؛
یَومَ یُحمى عَلَیها فى نارِ جَهنَّم فَتُكوى بِها جِباهُهُم و جُنوبهم و ظُهورهم (۱۵)؛ در آن روز (طلاها و نقره‌ها را)در آتش دوزخ داغ و سوزان كرده و با آن صورت‌ها و پهلوها و پشت‌هایشان را داغ مى‌گذارند.
۱۵. گواهى به دروغ، كتمان؛
وَ مَن یَكتُمها فَاِنّه آثِم قَلبَه(۱۶)؛ و هر كس گواهى دادن را پنهان كند، قلبش گنهكار است.
۱۶. شرابخوارى
یا ایّها الَّذین آمَنوا اِنّما الخَمر و المَیسر و الاَنصابُ و الاَزلام رِجسٌ من عَمل الشَّیطان فَاجتَنبوه لعّلكم تُفلِحون(۱۷)؛ اى كسانى كه ایمان آورده‌اید، شراب و قمار و بت‌ها و تیرهاى قرعه پلیدند و از عمل شیطانند. پس از آنها دورى كنید باشد كه رستگار شوید.
۱۷. ترك نماز یا واجبات دیگر به طور عمد، زیرا پیامبر صلّى الله علیه وآله فرمود:
من ترك الصّلاة متعمّدا فقد بَرى من ذمّة الله و ذمّة رسول الله؛ هر كس عمداً نماز را ترك كند از پیمان خدا و رسول خدا بیزارى جسته است.
۱۸ و ۱۹. پیمان شكنى و قطع رحم، چنانكه خداوند مى‌فرماید:
اُولئِك لَهمُ اللَعنَة وَ لَهم سُوء الدّار(۱۸)؛ براى آنان كه (پیمان را مى‌شكنند و قطع رحم مى‌كنند) لعنت و خانه بد در آخرت، است.
امام صادق علیه السلام به اینجا كه رسید، عمرو بن عبید در حالى كه از شدت ناراحتى، فریاد مى‌كشید از محضر آن حضرت خارج شد و مى‌گفت:
هلك من قال براءیه و نازعكم فى الفضل و العلم؛ به هلاكت رسید آن كس كه به راى، فتوا داد، و در فضل و علم با شما، ستیز كرد.(۱۹)
پی‌نوشت‌ها:
۱. نجم / ۳۲.
۲. نساء / ۷۲.
۳. یوسف / ۷۸.
۴. اعراف / ۹۹.
۵. مریم / ۳۲.
۶. نساء / ۹۳.
۷. نور / ۲۳.
۸. نساء / ۱۰.
۹. انفال / ۱۶.
۱۰. بقره / ۲۷۷.
۱۱. بقره / ۱۰۲.
۱۲. فرقان / ۶۸.۶۹.
۱۳. آل عمران / ۷۷.
۱۴. آل عمران / ۱۶۱.
۱۵. توبه / ۳۵.
۱۶. بقره / ۲۸۳.
۱۷. مائده / ۹۰.
۱۸. فرقان / ۲۵.
۱۹. كافى، ج ۲ ص ۲۸۷ـ۲۸۵، كافى مترجم، ج ۳ ص ۳۹۲ـ۳۹۰.
۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

تازه های سایت