سرویس سبک زندگی فردا؛ بشیر قلیزاده سرچشمه: آب منبع ضروری برای زندگی است این نوشیدنی حیاتی هر روز مصرف میشود و تمام جانداران به نحوی به آن وابسته هستند. وجود آب برای زنده ماندن انسان بسیار ضروری است. آب تقریبا در همه جنبههای زندگی ما نقش بسیار پررنگی دارد از تولید وسایل زندگی گرفته تا انجام روشهای پزشکی. اگر آبی را که آن را مینوشیم و یا در آن شنا میکنیم آلوده به انگلهای مختلف باشد، میتواند برای ما بسیار خطرناک و مرگبار باشد.
در سطح جهان آبهای آلوده یک مشکل کاملا جدی به حساب میآید که میتواند باعث درد شدید، ناتوانی و حتی مرگ شوند. بیماریهای مشترک ناشی از انگلهای موجود در آب به راحتی میتواند گسترش پیدا کند از جمله انگلهای رایج آلوده کننده آب میتوان به کرم گینه، شیستوزومیوز، آمبیبیاس، کریپتوسپوریدیوز (کریپتو) و ژیاردیا اشاره کرد.
به طور مثال افرادی که با نوشیدن آب آلوده به مدفوع حاوی آمیبا دچار بیماری دیسمنزی آمیب (آمبیبیوس) میشوند. و همچنین افراد با نوشیدن آب آلوده به انگل Dracunculus medinensis دچار بیماری کرم گینه میشوند. اگر شخصی به این انگل مبتلا شود، اگر درون یک حوضچه و یا برکه آبی قرار بگیر آن محیط را نیز آلوده میکند و با این کار چرخه عفونت ادامه دار میشود. انگل شیستوزومایز به راحتی توسط افرادی که شنا میکنند گسترش مییابد و از یک محیط آبی به محیط آبی دیگر گسترش پیدا میکند و افراد به راحتی از طریق تماس با پوست به این انگل مبتلا میشودند.
بیشتر بخوانید: مردم در این شناگاهها شنا نکنند
انگلها عامل اصلی در آلودگی آبها هستند. ممکن است در کنار کارخانههای صنعتی و شرکتهای نفتی نیز آلودگیهایی بهوجود بیاید اما درصد گسترش انگلها بسیار بالا است. بطور معمول تشخیص آبهای آلوده شده با مواد صنعتی تقریبا آسان است، هم رنگ و هم مزه آب بطور چشمگیری تغییر کرده و جانداران موجود در آن میمیرند که نشانگر خوبی برای آلوده بودن آب است، اما انگلها فقط روی میزبان خود تاثیرگذار هستند و بیماریهای ناشی از انگلها هم از طریق نوشیدن آب آلوده و هم از طریق تماس با پوست و حتی استنشاق هوا به وجود میآیند و به راحتی گسترش مییاید و طیف وسیعی از استخر، حوضچه، دریاچه و اقیانوس را در بر میگیرند.
انگل کریپتوسپوریدیوم و جیاردیا درشتینالیس در بدن باعث اسهال میشود. این انگلها در مدفوع شخص و یا حیوان مبتلا یافت میشود و اگر شخص و یا حیوان مدفوع خود را درون آب رها کند، این انگل میتواند به سرعت گسترش یافته و به بدن میزبان جدید منتقل شود.
نکته: بهتر است در این روزهای گرم سال که به سفر میروید، هر آبگیر و یا رودخانهای را که دیدید، تا از سلامت آب آن مطمئن نشدید تن به آب نزنید. شما میتوانید با یک سوال ساده از بومیهای آن منطقه به جواب خود در مورد سلامت آب برای شنا و مصرف کردن برسید.
به گزارش سازمان پزشکی قانونی کشور در سال گذشته ۷۹۸ مرد و ۱۱۵ زن بر اثر غرقشدگی جان باختند. این در حالی است که تعداد مردان فوت شده بر اثر غرقشدگی در سال ۹۴ ،۸۷۹ نفر بود که از این تعداد ۷۴۸ مرد و ۱۳۱ نفر زن بودند.
در این مدت استانهای خوزستان و مازندران هر کدام با ۱۳۵، گیلان با ۸۱ و فارس با ۵۶ فوتی بیشترین و استانهای خراسان شمالی با دو، قم با سه و سمنان با چهار فوتی کمترین آمار تلفات غرقشدگی را داشتهاند. همچنین در سال گذشته بیشترین آمار مرگ بر اثر غرقشدگی با ۱۴۲ مورد در مرداد ماه و کمترین آن با ۳۰ مورد در دی ماه ثبت شده است. مطابق هر سال بیشترین تلفات غرقشدگی در رودخانهها بوده است. بطوری که در سال گذشته از کل تلفات غرقشدگان در کشور ۲۶۰ نفر در رودخانهها جان خود را از دست دادهاند که بیشترین تعداد تلفات را در بر میگیرد.
بیشتر بخوانید: این نکات را قبل و بعد از شنا کردن رعایت کنید
پس از آن غرق شدگی در دریا با ۱۸۰ فوتی در رتبه دوم قرار دارد که (۱۷۰ نفر خارج از محدوده طرح و ۱۰ نفر در محدوده مجاز) جان باختهاند. همچنین در این مدت ۱۳۹ نفر در استخر ، ۸۵ نفر در کانال ، ۷۹ نفر دریاچه مصنوعی و سد، ۳۲ نفر چاه ، ۲۹ نفر دریاچه طبیعی و ۱۰۹ نفر در سایر مکانها جان خود را از دست دادهاند.
شنا کردن و نجات شخص غرق شده
هر چه به میانه تابستان نزدیک میشویم نیاز به آبتنی بیشتر از روزهای قبل احساس میشود. تعدادی از ما به سراغ استخرهای سرپوشیده داخل شهر میرویم. این استخرها چون از مواد ضد عفونی کنند استفاده میکنند، زیاد جای نگرانی ندارد. اما افرادی که برای رهایی از گرما و خنک شدن به رودخانهها و دریا پناه میبرند با خطر جدی غرق شدن روبرو هستند.
سعی کنید وقتی محیطی را برای شنا کردن انتخاب میکنید، خوب درباره آن تحقیق کرده باشید. برخی از مناطق دریا و رودخانهها دارای عمق زیادی هستند که به چشم هم نمیآیند. این گونه مناطق برای افرادی که شنا کردن بلد هم هستند، میتواند خطرناک باشد. به هیچوجه درون آبهای خروشان و دریای پرتلاطم شنا نکنید. چون احتمال غرق شدنتان بسیار بالا میرود. به هیچ وجه درون آب با دوستانتان شوخی نکنید سعی کنید، قبل از ورود به آبهای ناشناس با یک تکه چوب بلند میزان عمق آب را بسنجید.
بیشتر بخوانید: هشدار به علاقهمندان سونا و جکوزی
در برخی از مناطق کشور مثل سیستان و بلوچستان رودخانهها قلمرو تمساحها هستند. پس با شنا کردن در چنین محیطی با جان خود بازی نکنید. سعی کنید به تعداد نفرات که شنا میکنند با خودتان جلیقه نجات ببرید. استفاده از تیوب در دریا و رودخانههای خروشان بسیار خطرناک و و در پارهای از مواقع مرگبار است. چون در رودخانه خروشان ممکن است کنترل تیوپ از دستتان خارج شود و در جایی که نباید باشید، توسط تیوپ حمل شوید. این موضوع در مورد آب دریا هم صدق میکند. غفلت در هنگام شنا با تیوپ ممکن است، شما را از ساحل دور کرده و باعث دردسرهای بزرگی شود.
چگونه شخص غرق شده را احیا کنیم
در ابتدا باید به این نکته توجه کنید، شخصی که دوره آموزشی نجات غریق را نگذرانده است و یا تسلطی در شنا کردن ندارد، به هیچ وجه نباید برای نجات شخص در حال غرق شدن اقدام کنید، در بسیاری از موارد دیده شده است که شخص مبتدی برای نجات شخص در حال غرق شدن اقدام میکند نه تنها شخص را نجات نمیدهد بلکه خودش نیز غرق میشود.
فرد را از پشت سر بگیرید
وقتی برای نجات فرد غرق شده اقدام کردید، او به علت وحشت از غرق شدن، به سمت شما هجوم میآورد و ممکن است شما را هم با خود به زیر آب بکشد. پس در چنین شرایطی بهترین کار این است که او را از پشت بگیرید.
اگر فرد به صورت کامل به زیر آب فرو رفته بود، او را بالا بکشید
اگر فرد به صورت کامل در زیر آب فرورفته بود، به سمت او بروید و او را از زیربغل یا دستان او به سمت بالا بکشید. حتی میتوانید از موهای او هم برای بالا کشیدن او به بالای آب استفاده کنید. وقتی خیالتان راحت شد که او در اختیار شماست، او را با شنا کردن به بالای آب بکشید.
مرحله آخر نجات فرد غرق شده
در مرحله آخر، باید خودتان و فرد غرق شده را به لبه آب برسانید. یادتان باشد که تنها سر فرد غرق شده باید بیرون از آب باشد. او را با یکدست بگیرید و روی آب شناور کنید.
احیای فرد غرق شده
سر فرد غرق شده باید پایین تر از بقیه اعضای وی باشد
اگر شخص در حال غرق شدن را از آب بیرون کشیدید. آرامش خود را حفظ کنید. این گونه افراد بهعلت نرسیدن اکسیژن به اندامهای حیاتیشان دچار بیهوشی و غش میشوند. در این موارد باید سر فرد غرق شده پایینتر از بقیه اعضا قرار دهید تا آب از مجاری تنفسی او خارج شود.
علائم حیاتی او را چک کنید
علائم حیاتی فرد غرق شده را چک کنید. اگر چیزی مانع از تنفس او میشود، آن را برطرف کنید. در این گونه مواقع تنفس دهان به دهان میتواند کارساز باشد. اگر از این روش به نتیجهای نرسیدید، سعی کنید ماساژ قلبی را شروع کنید. برای این کار کافیست کف دست خود را بصورتی عمودی روی قفسه سینه غریق قرار داده و در هر ۳۰ ماساژ دو بار تنفس مصنوعی بدهید. اگر در هنگام ماساژ قلبی شخص مصدوم استفراغ زد خیلی سریع فرد را برگردانید تا محتویات به درون دهان و مری آن برنگردد.
مردم را از اطراف او دور کنید
اگر در اطراف شما تجمع صورت گیرد مردم را از محیط دور کنید تا به مصدوم اکسیژن بیشتری برسد. سپس با اورژانس تماس بگیرید.
بدن فرد غرق شده را گرم نگه دارید
اگر علائم تنفسی فرد همچنان برنگشت، شما باید تا زمان رسیدن اورژانس به عملیات احیا ادامه دهید. اصلا برای خارج کردن آب از ریه فرد، وقت را هدر ندهید. یادتان باشد که اگر فرد برای مدت زمان طولانیای مثلا ده یا پانزده دقیقه در زیر آب قرار داشت، حتما عملیات تنفس مصنوعی را انجام دهید. پس از بازگشت علائم فرد را در یک پتو یا حوله بپیچید.
دیدگاه تان را بنویسید