سرویس سبک زندگی فردا؛ محدثه انسینژاد: ماه رمضان در کشور صربستان با سرور و شعف خاصی برای مسلمانان همراه است. شیرینی و حلاوت این ماه برای بزرگترین تا کوچکترین فرد خانواده قابل درک است.
تصاویر عید فطر در نقاط مختلف جهان اینجا ببینید
مسلمانان در این ماه با ختم قرآن به صورت دسته جمعی قرآن را قرائت میکنند و مساجد به خانه دوم جوانان تبدیل میشود. افطاریها نیز در این کشور بیشتر به صورت گروهی برگزار میشود.
نوع خاصی از نان به اسم «سمون» نیز در این کشور پخت میشود که صفهای طولانی برای خرید این نان مقابل نانواییها ایجاد میشود. روزهداران گاه در این صفهای طولانی، بیش از یک ساعت برای گرفتن نان در انتظار میمانند، انتظاری که برای آنها بسیار شیرین است. لحظات افطار بیشک بهترین لحظات برای این خانوادههاست.
اما در کنار تمام این سنتها، مسلمانان برای عید فطر نیز رسوم خاصی دارند که در ادامه از زبان « عمرا خلیلویچ » درباره این رسوم در کشور بوسنی بیشتر خواهیم خواند.
مراسم عید فطر در بوسنی، بیشباهت به عید نوروز در ایران نیست. آقایان پیش از عید به خرید میروند و سپس اعضای خانواده با هم کار خانهتکانی را انجام میدهند. کارهای سنگین خانه تکانی بر عهده آقایان و کارهای ظریف بر عهده خانمهای خانه است. همچنین تهیه شیرینیهای خوشمزه و انتخاب لباس عید نیز بر عهده خانمهاست، چرا که آنها این کار را با سلیقه بیشتری انجام میدهند.
خانمها صبح روز عید پیش از بقیه از خواب بیدار شده، پدر و برادران خود را برای نماز عید فطر بیدار میکنند. همه لباسهای مجلسی و عید خود را بر تن میکنند. در هنگام حضور مردان خانواده در مسجد، خانمها شیرینیها و نوشیدنیها را سرو میکنند. در مسجد، درباره زمان شروع عید دیدنی، قرارها میان مردان خانواده گذاشته میشود. پس از آن هر کس به خانهٔ خود باز میگردد. خانمهای خانه با خوشحالی و خوشرویی منتظر بازگشت آقایان از مسجد هستند. پس از ورود آقایان به خانه، همهٔ اعضای خانواده عید را به یکدیگر تبریک میگویند. معمولاً در این هنگام اصطلاحا گفته میشود که پدران عید را با خود به خانه میآورند. چرا که تبریک عید با ورود پدر به خانه آغاز میشود.
سپس همه اعضای خانه در کنار هم صبحانه میخورند. پس از صرف صبحانه، عیددیدنی از خانه بزرگترین شخص محل آغاز میشود. این عید دیدنی خانه به خانه ادامه پیدا میکند. در هر خانهای قهوه، شیرینی، انواع نوشیدنیها، میوه و تنقلات مختلف سرو میشود و درباره موضوعات مختلفی صحبت میشود.
روز عید برای مسلمانان بوسنی، فرصت خاصی برای این دید و بازدیدهاست، چرا که در روزهای دیگر سال به خاطر مشغلههای بسیاری کاری معمولاً فرصت نمیشود که اعضای یک محله با هم دیدار داشته باشند. شوخی و خنده در این دید و بازدیدها بسیار رایج است.
کودکان نیز با هم قرار میگذارند و از خانهای به خانه دیگر میروند و به این شیوه آنها نیز با بزرگان دیدار میکنند. میزبانان هر خانه از کودکان با شکلات و شیرینی پذیرایی میکنند. بزرگترها با خوشرویی و خوشحالی منتظر آمدن کوچکترین اعضای محل هستند تا زیباترین خاطرات عید را برای آنها رقم بزند.
بعد از این که آقایان دیدار با اعضای یک خانه را تمام میکنند، خانمها به صورت دسته جمعی به دیدار خانوادهها میروند. در این دیدارها آنها هم عید را به یکدیگر تبریک میگویند و لحظات خوشی را با هم سپری میکنند.
مجموع این رسوم یک روز فرخنده و رویایی را رقم میزند. در پایان روز همه اعضای خانواده با هم به خانه بر میگردند. همه از دید و بازدیدها خستهاند، ولی احساس شادی و شعف بسیاری دارند. کودکان با دستانی پر از شکلات و شیرینی و دلهایی لبریز از شادی این روز خاطرهانگیز را هرگز از خاطر نمیبرند.
دیدگاه تان را بنویسید