سرویس سبک زندگی فردا : زردچوبه به عنوان یک ادویه و رنگ غذایی استفاده میشود و طعم و رنگ غذا را تغییر میدهد. همچنین، این ماده به واسطه فواید سلامت خود مورد استفاده قرار میگیرد که کورکومین نقش اصلی را در این زمینه ایفا میکند. در ادامه این مطلب را به نقل از سلامت نیوز بخوانید.
زردچوبه یکی از ادویههای محبوب در نقاط مختلف جهان است که خاستگاه آن به جنوب آسیا باز میگردد. زردچوبه در بسیاری از دستورالعملهای غذایی به ویژه غذاهای هندی کاربرد دارد. از زردچوبه به واسطه فواید سلامت آن نیز استفاده میشود. مکملهای زردچوبه یا کورکومین - ماده فعال اصلی زردچوبه - روند افزایشی محبوبیت خود را دنبال میکنند. با این وجود، برخی افراد درباره عوارض جانبی احتمالی مصرف بیش از اندازه مکملهای زردچوبه و کورکومین نگران هستند. زردچوبه چیست؟ زردچوبه با نام علمی Curcuma Longa، یک ادویه باستانی، گیاه دارویی و رنگ غذایی در خانواده زنجبیل است. ساقههای زیرزمینی آن به نام ریزوم شناخته میشوند و به رنگ زرد درخشان یا نارنجی هستند. آنها به طور معمول خشک شده و تبدیل به پودر میشوند و سرشار از کورکومینویدها، ترکیباتی گیاهی و عامل رنگ مشخص زردچوبه، هستند. زردچوبه یکی از اجزا اصلی کاریهای هندی است و مزه آن تلخ و تند توصیف میشود. زردچوبه به طور عمده از کربوهیدارت ها، بیشتر نشاسته و فیبر، تشکیل شده است. با این وجود، همانند همه ادویه ها، زردچوبه حاوی ترکیبات گیاهی و مواد مغذی است. ترکیبات فعال اصلی در زردچوبه
کورکومینویدها هستند. آنها مسئول رنگ زرد-نارنجی و بیشتر فواید سلامت این ادویه هستند. کورکومین شناخته شدهترین کورکومینوید در زردچوبه است. افزون بر این، پودرهای زردچوبهها یا کورکومین تجاری به طور معمول حاوی مواد افزودنی هستند که از آن جمله میتوان به دی اکسید سیلیکون اشاره کرد. برخی انواع ارزان پودر زردچوبه ممکن است حاوی افزودنیهای غیر قانونی نیز باشند که در برچسب مواد تشکیل دهنده به آنها اشارهای نشده است. مردم چرا زردچوبه مصرف میکنند؟ زردچوبه به عنوان یک ادویه و رنگ غذایی استفاده میشود و طعم و رنگ غذا را تغییر میدهد. همچنین، این ماده به واسطه فواید سلامت خود مورد استفاده قرار میگیرد که کورکومین نقش اصلی را در این زمینه ایفا میکند. از جمله فواید مکملهای کورکومین میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
کاهش التهاب:
التهاب مزمن با بسیاری از بیماریها پیوند خورده است. مطالعات نشان داده اند که مکملهای کورکومین ممکن است سطوح نشانگرهای التهابی را کاهش دهند.
بهبود وضعیت آنتی اکسیدانی:
کورکومین و دیگر کورکومینویدها آنتی اکسیدان هایی قدرتمند هستند که ممکن است وضعیت آنتی اکسیدانی را بهبود ببخشند.
بهبود عملکرد رگ خونی:
مطالعات نشان داده اند که مکملهای کورکومین ممکن است اتساع رگهای خونی را بهبود ببخشند، جریان خون را افزایش داده و فشار خون را کاهش دهند.
کاهش خطر حمله قلبی:
آنها ممکن است خطر حملههای قلبی را نیز کاهش دهند. ویژگیهای ضد التهابی میتوانند در این زمینه موثر باشند.
عوارض زردچوبه و کورکومین زردچوبه و کورکومین به طور کلی امن و بدون عوارض جانبی جدی در نظر گرفته میشوند. با این وجود، برخی افراد ممکن است هنگام دریافت دوزهای بالا در قالب مکملها برخی عوارض جانبی را تجربه کنند. زردچوبه زردچوبه حاوی دو درصد اگزالات است. در دوزهای بالا، این ممکن است به شکل گیری سنگهای کلیه در افراد مستعد منجر شود. افزون بر این، تمام پودرهای زردچوبه تجاری خالص نیستند. برخی از آنها ممکن است حاوی مواد ارزانتر و بالقوه سمی باشند که در فهرست مواد تشکیل دهنده به آنها اشارهای نشده است. مطالعات نشان داده اند که پودرهای زردچوبه تجاری ممکن است حاوی موادی مانند نشاسته کاساوا یا جو، آرد گندم یا چاودار باشند. مصرف زردچوبههای حاوی آرد گندم، جو یا چاودار موجب شکل گیری نشانه هایی منفی در افراد مبتلا به عدم تحمل گلوتن یا بیماری سلیاک میشود. برخی پودرهای زردچوبه ممکن است حاوی رنگهای غذایی مشکوک باشند که برای بهبود رنگ زردچوبه هنگام ترکیب کردن با آرد به آن اضافه میشود. یکی از رنگهای پر استفاده در هند زرد متانیل است که به نام زرد اسیدی ۳۶ نیز شناخته میشود. مطالعات حیوانی نشان داده اند که مصرف مقادیر
زیاد از زرد متانیل ممکن است موجب سرطان و آسیبهای عصبی شود. در شرایطی که آثار سمی زرد متانیل روی انسان مورد بررسی قرار نگرفته است، اما استفاده از آن در آمریکا و اروپا غیر قانونی است. همچنین، برخی پودرهای زردچوبه ممکن است از محتوای سرب بالا برخوردار باشند. سرب یک فلز سنگین محسوب میشود که به طور ویژه برای سیستم عصبی سمی است. کورکومین مکملهای کورکومین به عنوان محصولاتی امن و بدون عوارض جانبی در دوزهای مصرفی پایین در نظر گرفته میشوند. نتایج یک مطالعه نشان داد که مصرف ۴۹۰ میلی گرم کورکومین در روز برای یک هفته هیچ عارضه جانبی به همراه نداشت. مطالعات دیگر نشان دادند که دریافت دوزهای ۱، ۲۰۰ تا ۲، ۱۰۰ میلی گرم کورکومین در روز برای دو تا شش هفته به شکل گیری عوارض جانبی آشکار منجر نشد. با این وجود، بخشی کوچکی از افراد ممکن است برخی عوارض جانبی خفیف را در دوزهای بالا تجربه کنند که از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
مشکلات گوارشی:
افراد ممکن است مشکلات گوارشی خفیف مانند نفخ، رفلاکس اسید معده و اسهال را در دوزهای بالاتر از ۱، ۰۰۰ میلی گرم تجربه کنند.
سردرد و حالت تهوع:
دوز ۴۵۰ میلی گرم یا بیشتر ممکن است موجب سردرد و حالت تهوع در تعداد اندکی از افراد شود.
راش پوستی :
برخی افراد مواجهه با راش پوستی پس از دریافت یک دوز ۸، ۰۰۰ میلی گرمی یا بیشتر از کورکومین را گزارش کرده اند، اما این شرایط بسیار نادر به نظر میرسد.
طی یک مطالعه مشخص شد دریافت روزانه دوزهای بسیار بالای ۲، ۶۰۰ میلی گرم در هر کیلوگرم از وزن بدن برای ۱۳ هفته یا تا دو سال ممکن است موجب برخی عوارض جانبی جدی در موشها شود که از آن جمله میتوان به بزرگ شدن اندازه کبد، لکه دار شدن خز، زخمهای معده، التهاب و خطر افزایش یافته سرطان روده یا کبد اشاره کرد. در حال حاضر، هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد مصرف سطوح پایینتر کورکومین در کوتاه مدت موجب شکل گیری عوارض جانبی جدی در انسانها شود، اگرچه مطالعات انسانی درباره آثار بلند مدت آن انجام نشده اند. چه مقدار بیش از اندازه محسوب میشود؟ هیچ توصیه رسمی برای مصرف زردچوبه وجود ندارد و بیشینه مصرف قابل تحمل نیز شناسایی نشده است. با این وجود، به عنوان یک قاعده کلی، میزان مصرف شما نباید از دوزهای توصیه شده روی برچسب مکملها تجاوز کند. از سوی دیگر، برخی دستورالعملهای رسمی برای مصرف کورکومین وجود دارند. کمیته مشترک فائو و سازمان بهداشت جهانی درباره افزودنیهای غذایی، میزان مصرف غذایی قابل قبول در روز را سه میلی گرم در هر کیلوگرم از وزن بدن مشخص کرده است. به عنوان مثال، برای فردی با وزن ۸۱ کیلوگرم این به معنای مصرف ۲۳۹
میلی گرم در روز است. با این وجود، نتایج یک مطالعه نشان داد که دوزهای ۳، ۶۰۰ تا ۸، ۰۰۰ میلی گرم در روز موجب عوارض جانبی جدی نمیشوند. مطالعهای دیگر نشان داد حتی دوزهای واحد ۱۲، ۰۰۰ میلی گرمی نیز به خوبی تحمل شده اند. سخن پایانی به نظر نمیرسد مکملهای زردچوبه و کورکومین هیچ گونه عوارض جانبی به همراه داشته باشند. با این وجود، برخی افراد ممکن است مستعد ناراحتیهای خفیف مانند سردرد یا اسهال در صورت دریافت دوزهای بالا باشند. به خاطر داشته باشید که زردچوبههای با کیفیت پایین ممکن است حاوی مواد تشکیل دهنده ارزان مانند نشاسته گندم باشند که مصرف آنها موجب شکل گیری نشانه هایی نامطلوب در افراد مبتلا به عدم تحمل گلوتن خواهد شد.
دیدگاه تان را بنویسید