سرویس سبک زندگی فردا؛ ریحانه حاجی محمدپور: بهترین راه برای خنثیسازی تاثیرات ماهواره بر کودکان نداشتن ماهواره است! بله به همین راحتی! چرا عاقل کند کاری و باقی قضایا. ماهواره نداشته باشیم و خیال خودمان را راحت کنیم. همه مستندها و اخباری که برای خاطر آنها ماهواره خریدیم هم از دیگر رسانهها قابل دسترس هستند. کاش میشد به همین راحتی با مساله تاثیر برنامههای ماهواره خداحافظی کرد اما ماهواره تنها یکی از نمادهای هجوم فرهنگی است و شاید ما آن را از خانواده خودمان حذف کنیم اما لازم است فرزندمان را در مقابل همکلاسیای که این برنامهها را تماشا میکند واکسینه کنیم.
کاتولیکتر از پاپ نباشیم
همه جای دنیا چارچوبهایی برای تربیت فرزندان در نظر گرفته میشود. همه جای دنیا کودکان حق ندارند برنامههایی را تماشا کنند و این مساله به هیچ وجه هم نشانه عقب ماندگی نیست. یادم هست استادمان کتاب کودکی را سر کلاس آورده بود که در انگلیس ترجمه شده بود. جالب است بدانید تصویرسازیهای کتاب سانسور شده بود و لباس زیری که دست مامان خرسه داستان بود تبدیل شده به یک بلوز. بهتر است ما هم محدودیتهایی برای تربیت فرزندانمان قائل باشیم. نگذاریم بعضی برنامهها، شبکهها و فیلمهایی که برایشان مناسب نیست را تماشا کنند. رها کردن کودکان به حال خود به همان اندازه فشار آوردن به آنها، آسیبزننده است. اگر کسانی روزی به ما سخت گرفتند، بدانیم رها کردن فرزندانمان به حال خودشان توسط ما نیز از آن ور بام افتادن است.
عنان تربیت جنسی کودکان خود را به دست بگیرید
همانطور که آزاد گذشتن مسیر اطلاعاتی درباره مسائل جنسی برای کودکانمان خطرناک است، واکنشهای غلو شده نسبت به این موضوعات نیز کار درستی نیست. بهترین راه این است که از همان دو، سه سالگی عنان تربیت جنسی کودکان خود را به دست بگیرید. در ارتباط با تربیت جنسی کودکان کتاب و یادداشت بخوانید و در کارگاهها شرکت کنید تا بتوانید مدیریت این مسائل را در زمینه تربیتی فرزند خود به عهده بگیرید. فقط زمانی که به موضوع احاطه کامل دارید و میدانید چه اطلاعاتی در اختیار فرزند خود دهید و چه واکنشی در برابر اطلاعاتی که دارند نشان بدهید، میتوانید کودکانتان را در برابر آسیبهای جنسی برنامههای ماهواره حفظ کنید.
پیشفرضهای مطرح شده توسط ماهواره را به چالش بکشیم
یکی از معضلات ماهوارهها این است که دنیا را آنگونه که میخواهند و به نفعشان است به ما مینمایانند. این پیشفرضها را به چالش بکشید، در ارتباط با آنها سوال کنید و برای کودکانتان مثال نقض بیاورید. از آنها بپرسید دنیایی که در ماهواره میبینند چه تفاوتی با دنیایی دارد که دارند آن را تجربه میکنند. به نظرشان کدام یک واقعیتر است؟ نسبت به هر کدام چه احساسی دارند؟
قهرمانهای ماهواره را واقعی کنید
ببینید کدام یک از شخصیتها را دوست دارند، دوست دارند شبیه کدام یکی بشوند و ادای چه کسی را درمیاورند سپس آن شخصیت را برایشان واقعیترکنند. با هم درباره آن شخصیت اطلاعات بیشتری کسب کنید. این مجری، بازیگر و یا خواننده در زندگی واقعی چگونه است. بگذارید با تمام ابعاد شخصیتی قهرمانشان روبرو شوند نه تنها یک بعد روتوش شده غیرواقعی. اینطور میشود که میتوانند واقعیتر انتخاب کنند.
زیبایی چیست؟
اگر مادرید کمتر موهای شرقیتان را طلایی کنید. اگر پدرید دختر تپلتان را بغل کنید و به او اطمینان بدهید که زیباترین است. با هم درباره متغیر بودن مصداقهای زیبایی گفتگو کنید. غزلهای سعدی را بخوانید و به فرزندانتان نشان بدهید معشوقهایی با چشمان و موهای سیاه دوست داشتنی هستند. همچنین نقاشیهای جند قرن پیش اروپایی را نشانشان بدهید تا ببینند لاغر بودن همیشه معیار زیبایی نبوده است. درباره مد و فشن و معقوله زیبایی با هم حرف بزنید و وقتی متوجه متغیر بودن این مسائل شدند، تشویقشان کنید تا سبک شخصی خود را در این آشفته بازار انتخاب کنند و دنبالهرو زیبایی دیکته شده توسط ماهوارهها نباشند.
زودتر از بچهها به تناقضهای ارزشهای خانوادگی و ماهوارهها اشاره کنید
بچهها خیلی زبر و زرنگند و زودتر از شما این تناقضها را میبینند اما شاید آن را به هر دلیلی مطرح نکنند. شما خودتان پیشقدم شوید. درباره تناقضها حرف بزنید. نظر آنها را بپرسید، نظر خودتان را بگویید. بگذارید بستری برای گفتگو و ایجاد تفکر انتقادی برای کودکانتان فراهم شود. بگذارید عدو سبب خیر شود و ماهیگیری را از قبل ماهوارهها به بچهها یاد بدهید. ماهیگیری همان تفکر انتقادی است. ما نمیتوانیم تا ابد بچهها را دور از برنامههای نامناسب نگه داریم، همینطور نمیتوانیم کاملا رها بگذاریمشان پس از این فرصت استفاده کنیم و به آنها یاد بدهیم چطور خودشان از خودشان محافظت کنند.
دیدگاه تان را بنویسید