سرویس سبک زندگی فردا؛ زینب خزایی: چند روزی بیشتر به عید نوروز نمانده و ما ایرانیها در این روزهای آخر اسفند ماه حتما وقتی را برای خرید وسایل سفره هفت سین اختصاص خواهیم داد. گل سنبل هم یکی از سینهای سفرهٔ هفت سین هر ایرانی و نماد بهار است. اگر مشخصات یک گلدان خوب سنبل را بدانیم هم میتوانیم سریعتر خرید کنیم، هم این که با خرید این گلدان خوب در امسال، توانستهایم برای نوروز سال بعد، داشتن یک گلدان سنبل در خانه را تضمین کنیم.
چه گلدان سنبلی بخریم؟
گل سنبل دارای رنگهای متفاوتی است که هر کدام از ما بر اساس سلیقه و روحیهمان رنگ دلخواه آن را انتخاب می کنیم. اندازهٔ گلدان هم معمولا در همهٔ گلفروشیها یکسان است. اما در خرید سنبل نکتهٔ مهم آن است که هر چه گل ما دارای غنچههای بیشتری و به عبارتی غنچهٔ غنچه باشد، ماندگاری بهتری خواهد داشت. گلدان دارای گلهای باز عمر کمتری دارد. ضمنا گل قد کشیده هم گل بهتری است. جالب است بدانیم گلهای قد کشیدهتر زودتر باز میشوند و گلهای کوتاه تر، دیرتر. پس با توجه به زمان خریدمان و این که چند روز مانده تا عید، میتوانیم نوع ساقه گل دهنده را انتخاب کنیم. هم چنین یک گلدان سرحال، ساقهٔ قویتری هم دارد.
عمر گلدان ما چه قدر است؟
این گلهای زنگولهٔ معطر و خوش رنگ میتوانند یک تا دو هفته مهمان نوروزی ما باشند. البته مدت این مهمانی هم بستگی به دمای هوای محل نگهداریشان دارد. در دمای خنک ممکن است این زمان کمی بیشتر هم بشود و در دمای گرم کمتر. این در حالی است که گرما باعث ریزش گل میشود. نور مستقیم هم گل را میسوزاند.
بعد از خشک شدن گل، باید پیاز را دور بیندازیم؟ خیلی از ما هر ساله یک گلدان سنبل برای سفرهٔ هفت سین میخریم و بعد از خشک شدن گل، آن را دور میاندازیم در صورتی که میشود از همان پیاز برای نوروز بعد هم دوباره، گل گرفت. یادمان باشد هر چه پیاز درشتتر باشد گل هم درشتتر است و قاعدتا ماندگاریاش هم بیشتر. هر چند که با روال طبیعی، پیاز در سال دوم گلش کوچکتر از سال اول است. پس گل درشتتر یعنی پیاز بهتر و این همان فاکتور خوبی است که در سال بعد به کارمان میآید.
گلدان خشک را کجا و چه طور نگهداری کنیم؟
پیازها دارای ۳ سیکل زندگی هستند. گرما - سرما - گرما. گل سنبل هم که یک گل پیازی است رسیدگی زیادی نمیخواهد فقط کمی دقت در جابجاییاش و توجه به این سه سیکل، نتیجهاش میشود یک گلدان زیباتر. بعد از تمام شدن مهمانی و خشک شدن گل، گلدان را در جای خنک میگذاریم و تا زمانی که برگهایش سبز است به آن آب میدهیم تا پیاز کاملا سفت شود. برگهایش که ریخت، آبیاری را قطع میکنیم. زمان ریزش برگها بستگی به دمای هوا دارد که معمولا این زمان با گرمای هوا مصادف میشود. در حالت طبیعی وقتی پیاز به قدر کافی سفت شود برگها خود به خود میریزند ولی خودمان هم میتوانیم با قیچی برگها را کف بر کنیم. فقط حواسمان باشد اگر آبیاری بیشتر از حد معمول باشد، پیاز میگندد. حالا بهتر است گلدان را به یک جای خنک و تاریک منتقل کنیم تا پیاز سالم و زنده بماند. خنک بودن میتواند روی اندازهٔ گل در سال بعد مؤثر باشد. این محل خنک میتواند گوشهٔ حیاط، روی تراس، روی راه پله، انباری، پارکینگ و یا هر قسمت خنک خانه باشد. در این حالت روی گلدان را حتما با یک روزنامه یا گونی میپیچیم تا گیاه نور نبیند و بفهمد فصل استراحتش است و به خواب برود. البته آنهایی
که در این کار سررشته دارند میگویند میتوانیم پیاز را هم از گلدان خارج کرده، لای یک روزنامه بپیچیم تا عرق نکند و در همان جای خنک و تاریک نگه داری کنیم. بعضیها حتا آن را توی یخچال نگه داری میکنند که این کار، روش چندان مرسومی نیست. ولی اگر خواستید این کار را بکنید دمای یخچال باید حدودا ۵ تا ۱۰ درجه سانتی گراد باشد. بهتر است قبل از انتقال پیاز به یخچال آن را با قارچ کش ضدعفونی کرد تا آلوده به قارچ نشود. مدت زمان بیرون ماندن پیاز از گلدان از اوایل خرداد ماه تا حوالی دی و بهمن به درازا میکشد. بعد از پایان این دوره پیاز را در گلدان میکاریم. خاک گلدان هم باید ماسهای باشد.
گل کی بیدار میشود؟
نوبتی هم که باشد حالا نوبت بیدار شدن گل است. این اتفاق معمولا اواخر پاییز تا اواسط زمستان میافتد. در این زمان گل یواش یواش بیدار میشود، شروع به رشد میکند و جوانه میزند. به محض این که جوانه زد آن را از فضای تاریک بیرون میآوریم، پوششاش را برداشته و به جای نوردار منتقل میکنیم. خطر سرما که رفع بشود یعنی حدودا یک ماه قبل از عید وقتش است شروع به آب دادن گلدان بکنیم تا برای عید گل بدهد. دقت داشته باشیم فاصلهٔ بین دو آبیاری هم به قدر خشک شدن خاک پای گلدان است. اگر تا بهمن ماه گلدانتان جوانه نزد، شروع کنید به آبیاریاش. سه چها ر روز که آب بدهید جوانه میزند و بالا میآید و این یعنی جوانه فعال شده است. میدانید که هر چه هوا گرمتر باشد سرعت گلدهی بالاتر است و هوای خنک گلدهی را به تأخیر میاندازد. پس ما میتوانیم بسته به وضعیت گل و شرایط دمایی، زمان گلدهی را خودمان مدیریت کنیم. اگر دلتان یک گل شاداب و سرزندهتر خواست، میتوانید هم زمان با آبیاری و تا قبل از گل دهی، دوبار کود ورمی کمپوست را در آب حل کنید و پای گل بریزید. کود ورمی کمپوست هم به راحتی از گلفروشیها قابل تهیه است.
یک توصیه جالب
در آخرین روزهای اسفند و برای رساندن گل به شب عید میتوانیم گلدان را از روی تراس برداشته و ببریم توی اتاق. با این کار به گل شوک وارد شده و در واقع گل را گول زدهایم. این طوری گل فکر میکند عید شده و گل میدهد.
دیدگاه تان را بنویسید